open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 грудня 2019 року

Луцьк

Справа № 140/2973/19

Волинський окружний адміністративний суд у складі судді Валюха В.М., розглянувши у підготовчому засіданні в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Волинській області до Закладу загальної середньої освіти «Лобненська гімназія» Любешівської селищної ради Волинської області про застосування заходів реагування,

ВСТАНОВИВ:

Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Волинській області (далі - УДСНС у Волинській області, позивач) звернулося з позовом до Закладу загальної середньої освіти «Лобненська гімназія» Любешівської селищної ради Волинської області (далі - ЗЗСО «Лобненська гімназія», відповідач) про застосування заходів реагування.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що в період з 24.09.2019 по 25.09.2019 головним інспектором Любешівського районного сектору УДСНС у Волинській області здійснено позапланову перевірку ЗЗСО «Лобненська гімназія» щодо виконання припису № 99 від 23.08.2019 щодо усунення порушень вимог законодавства, виданого за результатами проведення попереднього заходу державного нагляду (контролю), про що складено акт позапланового заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки від 25.09.2019 № 129, яким встановлено невиконання ряду пунктів припису № 99 від 23.08.2019.

Вказаним актом зафіксовано порушення вимог нормативно-правових актів з питань пожежної та техногенної безпеки, виявленого під час перевірки, а саме: приміщення гімназії та їдальні не обладнано системою пожежної сигналізації; не проведено вогнезахисне обробляння дерев`яних елементів горищного покриття приміщення їдальні та гімназії; на стінах їдальні використовуються горючі матеріали з вищою пожежною небезпекою ніж Г2, В2, Д2, Т2; встановлено в приміщенні їдальні електророзетки на горючу основу; в приміщенні їдальні виконано всі з`єднання, відгалуження та окінцювання жил проводів і кабелів не за допомогою опресування, зварювання, паяння або затискачів; в приміщенні їдальні експлуатується опалювальна піч з тріщинами; відсутні захист на будівлі їдальні від прямих попадань блискавки і вторинних її проявів, а також їх перевірку необхідно виконувати відповідно до вимог ДСТУ Б В.2.5-38:2008 «Інженерне обладнання будинків і споруд. Улаштування блискавкозахисту будівель і споруд».

Позивач вказує, що при експлуатації будівлі їдальні ЗЗСО «Лобненська гімназія» грубо порушуються вимоги пожежної та техногенної безпеки, що несе загрозу життю та здоров`ю людей, може призвести до виникнення пожежі, травмування та загибелі людей, майнових втрат і негативних екологічних наслідків, також тяжкої ліквідації пожежі та складного проведення евакуаційних заходів у зв`язку з відсутністю відповідних умов.

Відповідно до пункту 12 частини першої статті 67 Кодексу цивільного захисту України до повноважень центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сфері техногенної та пожежної безпеки, належить: звернення до адміністративного суду щодо застосування заходів реагування у вигляді повного або часткового зупинення до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки роботи підприємств, окремих виробництв, виробничих дільниць, експлуатації будівель, об`єктів, споруд, цехів, дільниць, а також машин, механізмів, устаткування, транспортних засобів, зупинення проведення робіт, у тому числі будівельно-монтажних, випуску і реалізації пожежонебезпечної продукції, систем та засобів протипожежного захисту, надання послуг, якщо ці порушення створюють загрозу життю та/або здоров`ю людей.

Позивач просить зобов`язати відповідача повністю зупинити експлуатацію будівлі їдальні ЗЗСО «Лобненська гімназія» за адресою: Волинська область, Любешівський район, с. Лобна, вул. Шкільна, 1, до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки.

Ухвалою Волинського окружного адміністративного суду від 07.10.2019 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у даній справі, судовий розгляд справи ухвалено проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін суддею одноособово (а. с. 1).

Відповідач відзиву на позовну заяву до суду не подав.

Ухвалою суду від 19.11.2019 постановлено судовий розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження, у справі призначено підготовче засідання на 11:00 04.12.2019 (а. с. 28), а ухвалою суду від 04.12.2019 відкладено підготовче засідання у справі на 14:00 17.12.2019, продовжено строк підготовчого провадження у справі на тридцять днів (а. с. 37).

До підготовчого засідання, призначеного на 14:00 17.12.2019, представники сторін подали заяви про проведення підготовчого засідання без їх участі (а. с. 42-43).

Крім того, у заяві від 17.12.2019 представник відповідача Чубейко С.Г. (директор ЗЗСО «Лобненська гімназія») позовні вимоги визнала та не заперечила проти ухвалення рішення у справі.

З урахуванням вимог частини третьої статті 194, частини четвертої статті 229 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), підготовче засідання у справі проведено у порядку письмового провадження, без фіксування судового засідання технічними засобами.

Відповідно до частин третьої, четвертої статті 183 КАС України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення суду у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, примирення сторін проводиться в порядку, встановленому статтями 189, 190 цього Кодексу.

Згідно із частинами першою, другою, четвертою - шостою статті 189 КАС України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. До ухвалення судового рішення у зв`язку з відмовою позивача від позову або визнанням позову відповідачем суд роз`яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення. У разі визнання позову відповідачем повністю або частково суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову повністю або у відповідній частині вимог. Суд не приймає відмови від позову, визнання позову і продовжує розгляд адміністративної справи, якщо ці дії позивача або відповідача суперечать закону чи порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси. Суд не приймає відмову позивача від позову, визнання позову відповідачем у справі, в якій особу представляє її законний представник, якщо його дії суперечать інтересам особи, яку він представляє.

Відтак, у зв`язку із визнанням позову представником відповідача, за результатами підготовчого провадження судом ухвалено рішення.

Дослідивши письмові докази, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позову, з огляду на таке.

Судом встановлено, що на підставі наказу Любешівського районного сектору УДСНС у Волинській області від 03.09.2019 № 18 «Про проведення позапланової перевірки» (а. с. 7), посвідчення на проведення заходу державного нагляду (контролю) від 03.09.2019 № 131 (а. с. 8), в період з 24.09.2019 по 25.09.2019 головний інспектор Любешівського районного сектору УДСНС у Волинській області Свищук С.Ф. провів позаплановий захід щодо виконання ЗЗСО «Лобненська гімназія» припису № 99 від 23.08.2019 (а. с. 17-18) щодо усунення порушень вимог законодавства, виданого за результатами проведення попереднього заходу державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, про що складено акт позапланового заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки від 25.09.2019 № 129, який підписано директором ЗЗСО «Лобненська гімназія» Чубейко С. ОСОБА_1 без зауважень (а. с. 9-15).

Вказаним актом зафіксовано порушення вимог нормативно-правових актів з питань пожежної та техногенної безпеки, виявленого під час позапланового заходу, а саме: приміщення гімназії та їдальні не обладнано системою пожежної сигналізації; не проведено вогнезахисне обробляння дерев`яних елементів горищного покриття приміщення їдальні та гімназії; на стінах їдальні використовуються горючі матеріали з вищою пожежною небезпекою ніж Г2, В2, Д2, Т2; встановлено в приміщенні їдальні електророзетки на горючу основу; в приміщенні їдальні виконано всі з`єднання, відгалуження та окінцювання жил проводів і кабелів не за допомогою опресування, зварювання, паяння або затискачів; в приміщенні їдальні експлуатується опалювальна піч з тріщинами; відсутні захист на будівлі їдальні від прямих попадань блискавки і вторинних її проявів, а також їх перевірку необхідно виконувати відповідно до вимог ДСТУ Б В.2.5-38:2008 «Інженерне обладнання будинків і споруд. Улаштування блискавкозахисту будівель і споруд» (а. с. 14).

Відповідно до пункту 12 частини першої статті 67 Кодексу цивільного захисту України до повноважень центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сфері техногенної та пожежної безпеки, належить: звернення до адміністративного суду щодо застосування заходів реагування у вигляді повного або часткового зупинення до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки роботи підприємств, окремих виробництв, виробничих дільниць, експлуатації будівель, об`єктів, споруд, цехів, дільниць, а також машин, механізмів, устаткування, транспортних засобів, зупинення проведення робіт, у тому числі будівельно-монтажних, випуску і реалізації пожежонебезпечної продукції, систем та засобів протипожежного захисту, надання послуг, якщо ці порушення створюють загрозу життю та/або здоров`ю людей.

Суд погоджується з доводами позивача, що виявлені під час позапланового заходу порушення свідчать про те, що будівля їдальні ЗЗСО «Лобненська гімназія» експлуатується з грубим порушенням вимог пожежної та техногенної безпеки, що у свою чергу несе загрозу життю та здоров`ю людей, може призвести до виникнення пожежі, травмування та загибелі людей, майнових втрат і негативних екологічних наслідків, також тяжкої ліквідації пожежі та складного проведення евакуаційних заходів у зв`язку з відсутністю відповідних умов.

При вирішенні даної справи суд також враховує, що приписи про усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки від 23.10.2017 № 102, від 15.05.2018 № 47, від 23.08.2019 № 99 (а. с. 17-20) відповідач в частині експлуатації будівлі їдальні не виконав, при цьому, директора ЗЗСО «Лобненська гімназія» притягнуто до адміністративної відповідальності відповідно до постанови про накладення адміністративного стягнення від 26.09.2019 ВН № 008097 (а. с. 16). Крім того, суд бере до уваги, що на даний час приміщення їдальні знаходиться в аварійному стані, його капітальний ремонт проводити недоцільно та його потрібно повністю демонтувати, добудувавши шкільну їдальню до існуючого приміщення закладу освіти, що підтверджується листом Любешівської селищної ради Любешівського району Волинської області від 27.08.2019 № Ко-715 (а. с. 45).

Суд також враховує, що представник відповідача Чубейко С.Г. (директор ЗЗСО «Лобненська гімназія») позовні вимоги визнала і такі дії не суперечать закону та не порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси.

З урахуванням встановлених обставин справи, суд дійшов висновку про те, що експлуатація будівлі їдальні ЗЗСО «Лобненська гімназія» створює загрозу життю та здоров`ю людей через грубе порушення вимог пожежної та техногенної безпеки, у зв`язку із чим позовні вимоги щодо застосування заходів реагування належить задовольнити.

Згідно із частиною другою статті 139 КАС України при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Відтак, судові витрати у вигляді сплаченого позивачем судового збору в сумі 1921,00 грн. згідно із платіжним дорученням від 01.10.2019 № 524 (а. с. 2) з відповідача стягненню не підлягають.

Керуючись статтями 183, 189, 194, 229, 243 - 246 КАС України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Зобов`язати Заклад загальної середньої освіти «Лобненська гімназія» Любешівської селищної ради Волинської області (44254, Волинська область, Любешівський район, с. Лобна, вул. Шкільна, 1, ідентифікаційний код 23017256) повністю зупинити експлуатацію будівлі їдальні, яка знаходиться за адресою: 44254, Волинська область, Любешівський район, с. Лобна, вул. Шкільна, 1, до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки.

Рішення набирає законної сили в порядку та строки, визначені статтею 255 КАС України, та може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Волинський окружний адміністративний суд протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя В.М.Валюх

Джерело: ЄДРСР 86493299
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку