open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

У Х В А Л А

12 грудня 2019 року

м. Київ

Справа № 9901/814/19

Провадження № 11-902заі19

Велика Палата Верховного Суду у складі:

судді-доповідача Анцупової Т. О.,

суддів Антонюк Н. О., Бакуліної С. В., Британчука В. В., Власова Ю. Л., Єленіної Ж. М., Золотнікова О. С., Кібенко О. Р., Князєва В. С., Лобойка Л. М., Лященко Н. П., Прокопенка О. Б., Пророка В. В., Рогач Л. І., Ситнік О. М., Ткачука О. С., Яновської О. Г.,

перевіривши матеріали справи № 9901/814/19 за позовом ОСОБА_1 до Вищої ради правосуддя про визнання протиправними дій та рішення, скасування рішення в частині, зобов`язання вчинити певні дії та стягнення коштів,

за апеляційними скаргами Вищої ради правосуддя та ОСОБА_1 на рішення Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 06 серпня 2019 року,

УСТАНОВИЛА:

У жовтні 2018 року ОСОБА_1 звернувся до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду як суду першої інстанції з позовом, в якому, з урахуванням уточнених позовних вимог, просив:

- визнати протиправними дії Вищої ради правосуддя та скасувати її рішення від 13 вересня 2018 року щодо нерозгляду Рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про переведення судді Київського апеляційного адміністративного суду ОСОБА_1 на посаду судді Шостого апеляційного адміністративного суду та скасувати рішення Вищої ради правосуддя від 13 вересня 2018 року в частині відкладення розгляду Рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про переведення судді Київського апеляційного адміністративного суду ОСОБА_1 на посаду судді Шостого апеляційного адміністративного суду;

- зобов`язати Вищу раду правосуддя в десятиденний строк з дня набрання рішенням суду у цій справі законної сили прийняти рішення про переведення судді Київського апеляційного адміністративного суду ОСОБА_1 до Шостого апеляційного адміністративного суду у відповідності до частини першої статті 70 Закону України від 21 грудня 2016 року № 1798-VІІІ «Про Вищу раду правосуддя» та частини третьої статті 82 Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-IV «Про судоустрій і статус суддів».

Позивач також вимагав стягнення доплат до посадового окладу за відповідні періоди.

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду рішенням від 06 серпня 2019 року позов задовольнив частково.

Визнав протиправною бездіяльність Вищої ради правосуддя щодо нерозгляду Рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 03 серпня 2018 року № 253/пс-18 про переведення судді Київського апеляційного адміністративного суду ОСОБА_1 на посаду судді Шостого апеляційного адміністративного суду.

Визнав протиправними дії Вищої ради правосуддя щодо відкладення розгляду Рекомендації ВККС від 03 серпня 2018 року № 253/пс-18 про переведення судді Київського апеляційного адміністративного суду ОСОБА_1 на посаду судді Шостого апеляційного адміністративного суду.

Зобов`язав Вищу раду правосуддя розглянути питання про переведення судді Київського апеляційного адміністративного суду ОСОБА_1 до Шостого апеляційного адміністративного суду на підставі та в межах Рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 03 серпня 2018 року № 253/пс-18.

У задоволенні решти позовних вимог відмовив.

Вища рада правосуддя не погодилося із зазначеним рішенням суду першої інстанції та подала до Великої Палати Верховного Суду апеляційну скаргу, в якій просить рішення Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 06 серпня 2019 року скасувати та ухвалити нове рішення про відмову у задоволенні позову.

ОСОБА_1 теж оскаржив рішення суду першої інстанції. У своїй апеляційній скарзі позивач просить рішення суду першої інстанції скасувати та ухвалити нове рішення про задоволення його позовних вимог повністю.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями суддею-доповідачем у цій справі визначено Гриціва М. І.

Ухвалою Великої Палати Верховного Суду від 30 серпня 2019 року відкрито провадження за апеляційною скаргою Вищої ради правосуддя.

Ухвалою Великої Палати Верховного Суду від 31 жовтня 2019 року справу № 9901/814/19 призначено до апеляційного розгляду в судовому засіданні на 21 листопада 2019 року.

Ухвалою Великої Палати Верховного Суду від 11 листопада 2019 року відкрито провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1

21 листопада 2019 року суддя Великої Палати Верховного Суду Гриців М. І. подав заяву про самовідвід від участі в розгляді цієї справи. Заява обґрунтована тим, що позивачем у цій справі є суддя ОСОБА_1., який у свій час працював разом з його дружиною ОСОБА_2 у Господарському суді Львівської області. Там він познайомився з ОСОБА_1 й дотепер під час випадкових, ситуативних зустрічах з ним контактує, спілкується. Неприязних відносин з ним немає. У другій половині 2019 року кілька раз спілкувався з ОСОБА_1 . Були зустрічі й тоді, коли він був обраний до Великої Палати Верховного Суду й у його провадженні як судді Великої Палати Верховного Суду була справа за позовом ОСОБА_1

Ухвалою Великої Палати Верховного Суду від 21 листопада 2019 року зазначену заяву задоволено та відведено суддю Гриціва М. І. від участі у цій справі.

Протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 27 листопада 2019 року суддею-доповідачем визначено Анцупову Т. О.

Відповідно до статті 306 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) виконано необхідні дії для підготовки справи до апеляційного розгляду. Потреби у проведенні додаткових підготовчих дій, як і перешкод для призначення справи до розгляду, не встановлено. Справа підлягає призначенню до розгляду в судовому засіданні.

Ураховуючи наведене та керуючись статтями 306, 307 КАС України, Велика Палата Верховного Суду,

УХВАЛИЛА:

1. Призначити справу № 9901/814/19 за позовом ОСОБА_1 до Вищої ради правосуддя про визнання протиправними дій та рішення, скасування рішення в частині, зобов`язання вчинити певні дії та стягнення коштів до апеляційного розгляду в судовому засіданні на 20 лютого 2020 року о 10 годині 00 хвилин в приміщенні Верховного Суду за адресою: м. Київ, вул. Пилипа Орлика, 8.

2. Про час, дату й місце розгляду справи повідомити її учасників.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач Т. О. Анцупова

Судді: Н. О. Антонюк Л. М. Лобойко

С. В. Бакуліна Н. П. Лященко

В. В. Британчук О. Б. Прокопенко

Ю. Л. Власов В. В. Пророк

Ж. М. Єленіна Л. І. Рогач

О. С. Золотніков О. М. Ситнік

О. Р. Кібенко О. С. Ткачук

В. С. Князєв О. Г. Яновська

Джерело: ЄДРСР 86401300
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку