open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

УХВАЛА

м. Вінниця

12 грудня 2019 р. Справа № 802/1053/18-а

Суддя Вінницького окружного адміністративного суду Альчук М.П., розглянувши матеріали адміністративної справи за позовом Гайсинського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Вінницької області до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Маяк" про стягнення заборгованості,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Вінницького окружного адміністративного суду знаходиться адміністративна справа за позовом Гайсинського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Вінницької області до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Маяк" про стягнення заборгованості.

Рішенням Вінницького окружного адміністративного суду від 15.05.2018 року адміністративний позов задоволено.

20.06.2018 року Вінницьким окружним адміністративним судом видано виконавчий лист.

01.11.2019 року до суду Головним управлінням Пенсійного фонду України у Вінницькій області подано заяву про заміну стягувача у виконавчому листі у зазначеній справі. Мотивуючи заяву, представник вказує, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 року № 628 "Деякі питання функціонування органів Пенсійного фонду України" Гайсинське об'єднане управління Пенсійного фонду України Вінницької області припинило свою діяльність шляхом приєднання до Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області (правонаступник).

Відповідно до витягу державна реєстрація Гайсинського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Вінницької області припинена в результаті реорганізації, тобто, як передбачає постанова Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 року № 628.

З огляду на викладене заявник просить замінити стягувача у виконавчому листі Гайсинське об'єднане управління Пенсійного фонду України Вінницької області на Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області.

Ухвалою суду від 13.11.2019 року заяву призначено до розгляду у судовому засіданні на 25.11.2019 року.

В судове засідання 25.11.2019 року представник Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області не прибув, клопотань про розгляд заяви без його участі не надходило.

Відомості про належне повідомлення представника сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Маяк" в матеріалах справи відсутні.

Ухвалою суду від 25.11.2019 року розгляд заяви Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області відкладено на 12.12.2019 року.

В судове засідання 12.12.2019 року сторони також не прибули хоча про дату, час та місце його проведення повідомлені належним чином, що підтверджується матеріалами справи.

Відповідно до ч. 2 ст. 379 КАС України суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

З огляду на викладене, суд вважає за можливе розглянути заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області про заміну стягувача у виконавчому листі. При цьому, згідно з ч. 4 ст. 229 КАС України, у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Визначаючись щодо заяви, суд виходив з наступного.

За приписами ст. 129-1 Конституції України судове рішення є обов'язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про виконавче провадження" виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Відповідно приписів ч. 1, 2, 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник.

Частиною 1 ст. 379 КАС України встановлено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Частиною 4 ст. 379 КАС України передбачено, що положення цієї статі застосовуються і у випадку необхідності замінити боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

З огляду на викладене, враховуючи дію принципу процесуального правонаступництва на будь-якій стадії адміністративного процесу (ст. 52 КАС України) в тому числі на стадії виконання судового рішення (ст. 379 КАС України).

Також, вказана норма кореспондується з положеннями ч. 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження", відповідно до якої, у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також, заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відтак, нормами Закону України "Про виконавче провадження" та процесуальним законодавством врегульовано питання заміни сторони у виконавчому листі.

Відповідно до виконавчого листа № 802/1053/18-а, виданого Вінницьким окружним адміністративним судом, стягувачем є Гайсинське об'єднане управління Пенсійного фонду України Вінницької області.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 № 628 "Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України" Гайсинське об'єднане управління Пенсійного фонду України Вінницької області реорганізовано шляхом приєднання до Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області.

Відповідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, встановлено, що державну реєстрацію юридичної особи Гайсинського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Вінницької області припинено 04.09.2019 року в результаті реорганізації.

Відповідно до положень ст. 104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов'язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

З огляду на викладене, заміна сторони виконавчого провадження відбувається у разі вибуття однієї зі сторін (стягувача або боржника), зокрема, внаслідок реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації суб`єкта владних повноважень. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Заміна сторони полягає у вступі на її місце правонаступника.

Вибуття юридичної особи у відносинах, щодо яких виник спір у розумінні ч. 1 ст. 379 КАС України, фактично означає припинення державної реєстрації цієї особи шляхом внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань у встановленому законом порядку.

Таким чином, Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області є правонаступником стягувача по даній адміністративній справі.

Керуючись ст. 243, 248, 256, 379 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області про заміну стягувача у виконавчому листі задовольнити.

Замінити стягувача у виконачому листі № 802/1053/18-а Гайсинське об'єднане управління Пенсійного фонду України Вінницької області на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області (21100, м. Вінниця, вул. Хмельницьке шосе, 7, код ЄДРПОУ 13322403).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Альчук Максим Петрович

Джерело: ЄДРСР 86377062
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку