open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 405/6044/18

1-кп/405/237/18

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 грудня 2019 року Ленінський районний суд м. Кіровограда в складі: головуючогосудді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши в залі суду в м. Кропивницький у відкритому судовому засіданні об`єднанні кримінальні провадження № 42018120050000088 від 29.08.2018 та № 42018120050000095 від 19.09.2018 за обвинуваченням: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт. Компаніївка, Кіровоградської області, громадянина України, з середньою спеціальною освітою, одруженого, маючого на утриманні неповнолітню дитину, є учасником бойових дій, військовослужбовець за контрактом військової частини НОМЕР_1 , у військовому званні старшина, зареєстрований та проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 , тимчасово перебуває в Донецькій області, Авдіївський район, с.Водяне, раніше не судимого,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.407, ч.2 ст.413 КК України,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_4 ,

представника цивільного

позивача ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 вчинив:

-нез`явлення вчаснона службубез поважнихпричин,вчинене вумовах особливогоперіоду,крім воєнногостану,вчинене військовослужбовцем(крімстрокової служби);

- втрата ввіреного для службового користування іншого військового майна внаслідок порушення правил його зберігання, вчиненого в умовах особливого періоду, крім воєнного стану.

Кримінальні правопорушення вчиненні за наступних обставин.

03.08.2017 наказом командира військової частини НОМЕР_2 № 81-рс, ОСОБА_3 прийнятий у добровільному порядку на військову службу за контрактом, зарахований до складу Збройних Сил України та призначений на посаду головного сержанта автомобільного взводу підзводу військово-технічного майна роти забезпечення військової частини НОМЕР_2 .

Того ж дня, наказом командира військової частини НОМЕР_2 № 162 (по строковій частині), ОСОБА_3 , з 03.08.2017 зарахований до списків особового складу частини, на всі види забезпечення, приступив до виконання службових обов`язків.

31.01.2018 наказом т.в.о. командира в/ч НОМЕР_2 № 9-рс (по особовому складу), старшина ОСОБА_3 призначений на посаду командира відділення автомобільного взводу спеціальних машин автомобільної роти в/ч НОМЕР_2 .

Являючись військовослужбовцем за контрактом старшина ОСОБА_3 у відповідності до вимог ст. ст. 9, 11, 49, 127, 128 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, ст. ст. 1-4 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, зобов`язаний свято і непорушно додержуватися Конституції України та законів України, Військової присяги, віддано служити Українському народові, сумлінно і чесно виконувати військовий обов`язок, суворо дотримуватися Статутів Збройних Сил України, бути дисциплінованим, не допускати негідних вчинків самому та утримувати від них інших військовослужбовців, старшина ОСОБА_3 , діючи в умовах особливого періоду, з 06.08.2018 по 28.08.2018 не з`явився вчасно без поважних причин до військової частини НОМЕР_2 , а свій вільний час, що з`явився у зв`язку із цим, використав на власний розсуд, не пов`язуючи його з виконанням обов`язків з військової служби.

В подальшому, 29.08.18, старшина ОСОБА_3 добровільно прибув до військової частини НОМЕР_2 , а 30.08.2018 наказом т.в.о. командира в/ч НОМЕР_3 (по особовому складу), старшину ОСОБА_3 звільнено з військової служби у запас та направлено для зарахування на військовий облік до Кропивницького МВК Кіровоградської області.

Крім того, 10.10.2017 старшина ОСОБА_3 відповідно до накладної № 4275/1, на речовому складі військової частини НОМЕР_2 отримав для службового користування інше інвентарне військове майно, а саме: бронежилет «Корсар 1-4» та шолом кевларовий «Великобританія», пройшов інструктаж з питань порядку несення служби, заходів безпеки та кримінальної відповідальності щодо пошкодження чи втрати ввіреного йому службового користування військового майна при невиконанні бойових завдань.

Діючи із злочинною недбалістю, не передбачаючи можливості настання суспільно небезпечних наслідків, хоча повинний був і міг їх передбачити, ОСОБА_3 в період з лютого 2018 року по 25.07.2018 року, точної дати та часу органом досудового розслідуванням не встановлено, здійснив втрату ввіреного для службового користування військового майна: бронежилет «Корсар 1-4», вартістю 4309,56 та шолом кевларовий «Великобританія», вартістю 2655,67 грн., чим завдав державі майнової шкоди на загальну суму 6 965,23 грн.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 вину у вчиненні кримінальних правопорушень визнав повністю, підтвердив обставини викладені в обвинувальному акті, надав суду показання, що дійсно він був військовослужбовцем за контрактом військової частини НОМЕР_2 .

З 06.08.2018 по 28.08.2018, до військової частини НОМЕР_2 не з`являвся з особистих міркувань, вільний час використовував на власний розсуд.

Крім того, в період з лютого 2018 року по 25.07.2018 року, точної дати не пам`ятає, здійснив втрату військового майна: бронежилета «Корсар 1-4» та шолома кевларовий «Великобританія». Цивільний позов визнає в повному обсязі, з сумою завданих збитків повністю погоджується. У вчиненому щиро кається.

Відповідно до ч. 3 ст. 349 КПК України, з врахуванням показань обвинуваченого, вивченням письмових матеріалів кримінального провадження, що характеризують обвинуваченого, згоди учасників судового провадження, судом було визнано недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються. Суд впевнився у правильності розуміння обвинуваченим та іншими учасниками судового провадження змісту цих обставин, відсутності сумнівів у добровільності їх позиції, а також судом було роз`яснено учасникам, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

Таким чином, проводячи судовий розгляд в межах висунутого обвинувачення відповідного до вимогст. 337 КПК України, обвинувачення, висунуте ОСОБА_3 відповідно до обвинувального акта, визнається судом доведеним, воно ніким не оспорюється, а тому суд кваліфікує дії ОСОБА_3 за:

- ч.4ст.407КК України- нез`явленнявчасно наслужбу безповажних причин,вчинене вумовах особливогоперіоду,крім воєнногостану,вчинене військовослужбовцем(крімстрокової служби);

- ч. 2 ст.413 КК України - втрата ввіреного для службового користування іншого військового майна внаслідок порушення правил його зберігання, вчиненого в умовах особливого періоду, крім воєнного стану.

При визначенні покарання обвинуваченому суд, відповідно до вимог ст. 65 КК України, враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, обставини його вчинення, дані, що характеризують особу обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Відповідно до ст.12 КК України вчинене кримінальне правопорушення обвинуваченим ОСОБА_3 є середньої тяжкості та тяжким.

Характеризуючи обвинуваченого ОСОБА_3 як особу, суд бере до уваги посередню характеристу з військової частини за поперднім місцем проходження служби за контрактом, позитивну характеристку з військової частини в якій проходить службу за контрактом на теперішній час, є учасником бойових дій, на теперішній час виконує обов`язки в зоні ООС. Одружений, має на утриманні неповнолітню дитину, на обліках у лікаря-нарколога та лікаря-психіатра не перебуває, вперше притягується до кримінальної відповідальності.

Згідно з досудовою доповіддю наданої Подільським районним відділом філії Державної установи «Центр пробації» в Кіровоградській області від 30.09.2019 ризик вчинення повторного кримінального правопорушення ОСОБА_3 органом пробації оцінюється, як середній. Ризик небезпеки для суспільства, оцінюється, як середній. Орган пробації вважає, що виправлення ОСОБА_3 можливе без обмеження та позбавлення волі та виконання покарання у громаді можливе за умови здійснення нагляду та застосування соціально-виховних заходів.

Обставинами, що пом`якшують покарання обвинуваченого суд визнає щире каяття у вчиненому та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення.

Обставин, що обтяжували б покарання обвинуваченого судом не встановлено.

Беручи до уваги ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, стан здоров`я обвинуваченого, фактичні обставини справи, наслідки скоєного, суд вважає слід призначити обвинуваченому ОСОБА_3 покарання у виді позбавлення волі в межах санкції ч.4 ст.407 та ч.2 ст.413 КК України. Оскільки обвинувачений повністю визнав провину та розкаявся у вчиненому, раніше не судимий, суд приходить до висновку про можливість виправлення ОСОБА_3 і попередження нових злочинів без відбування покарання і вважає за можливе, звільнити обвинуваченого від відбування покарання із випробуванням з іспитвим строком та покладенням на нього обов`язків, передбачених ч.1ст.76 КК України.

Прокурором військової прокуратури Кіровоградського гарнізону в інтересах держави в особі Міністерства оборони України, Військової частини НОМЕР_2 заявлений цивільний позов про стягнення з ОСОБА_3 заподіяної матеріальної шкоди у розмірі 69652 грн. 30 коп., який обвинувачений ОСОБА_3 в судовому засіданні визнав повністю.

Відповідно до положень ст. 1166 ЦК України, шкода, заподіяна злочинними діями, підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка її завдала.

З огляду на встановлені обставини, цивільний позов про стягнення з обвинуваченого ОСОБА_7 заподіяної майнової шкоди в сумі 69 652 грн. 30 коп. суд визнає обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню в повному обсязі.

Підстав для застосування щодо обвинуваченого ОСОБА_3 запобіжного заходу до набрання вироком законної сили, судом не встановлено.

Судові витрати та речові докази у кримінальному провадженні відсутні.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.370-371,373-374,376 КПК України, суд,

УХВАЛИВ :

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визнати винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.407, ч.2 ст.413 КК України, призначивши покарання:

- за ч.4 ст.407 КК Україниу виді позбавлення волі на строк 3 роки;

- за ч.2 ст. 413 КК Україниу виді позбавлення волі на строк 1 рік.

На підставі ч.1ст. 70 КК Україниза сукупністю злочинів шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим визначити ОСОБА_3 остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки.

На підставіст.75 КК України ОСОБА_3 від відбування покарання звільнити з випробуванням, з іспитовим строком 1 рік 3 місяці, поклавши на засудженого обов`язки відповідно до ч.1 ст. 76 КК України: періодично з`являтися для реєстрації до командира військової частини, в якій проходить військову службу за контрактом.

Вразі звільнення ОСОБА_3 з військової служби, періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації по місцю проживання та повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання та роботи.

Цивільний позов прокурора військової прокуратури Кіровоградського гарнізону задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь військової частини НОМЕР_2 ( АДРЕСА_2 , код ЄДРПОУ 07747966, Банк одержувача Державна казначейська служба України в м. Києві, МФО 820172, р/р НОМЕР_4 ) завдану матеріальну шкоду в розмірі 69652 грн. 30 коп.

Речові докази та судові витрати у кримінальному провадженні відсутні.

Запобіжний захід до ОСОБА_3 до набрання вироком законної сили не застосовувати.

Надані прокурором матеріали кримінального провадження, що характеризують обвинуваченого ОСОБА_3 - залишити при обвинувальному акті.

На вирок може бути подана апеляція до Кропивницького апеляційного суду протягом 30 днів з моменту його проголошення через Ленінський районний суд м. Кіровограда.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, а у разі її подання, якщо його не скасовано, після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору, а іншим учасникам судового провадження роз`яснити, що вони мають право отримати його копію в суді.

Суддя Ленінського районного суду

м. Кіровограда ОСОБА_8

Джерело: ЄДРСР 86374634
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку