open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

1Справа № 335/13576/19 1-кс/335/8464/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 грудня 2019 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Запоріжжя клопотання заступника начальника відділу СУ ГУНП в Запорізькій області майора поліції ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018080000000451 від 13.12.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42018080000000451 від 13.12.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України.

Клопотання мотивоване тим, що СУ ГУНП в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування по кримінальному провадженню, зареєстрованому в Єдиному реєстрі досудових розслідувань під № 42018080000000451 від 13.12.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України, за фактом неналежного виконання службових обов`язків службовими особами Запорізької обласної державної адміністрації, які входили до складу обласної комісії з питання перегляду та складання переліку споживачів, їх обладнання, для яких має бути встановлена екологічна броня, внаслідок чого ПАТ «Запоріжжяобленерго» було заподіяно істотну майнову шкоду.

Досудовим слідством встановлено, що ПАТ «Запоріжжяобленерго» є суб`єктом державного сектору економіки, знаходиться в процесі приватизації та продажу державного пакету акцій 60,25 відсотків, управління яким здійснює Фонд державного майна України та є стратегічним підприємством для економіки та безпеки держави, є ліцензіатом який забезпечує постачання та передачу електричної енергії більше ніж 758 тисячам побутових споживачів та 24 тисячам юридичних осіб Запорізької області.

Одним із найбільших споживачем - боржником Запорізької області є ТОВ «Запорізький титано - магнієвий комбінат». Станом на 01.12.2018 заборгованість ТОВ «ЗТМК» за спожиту електроенергію склала 723,4 млн.грн., з яких 131,8 млн.грн. - це заборгованість, що виникла вже у 2018 році. Загальний розмір заборгованості ТОВ «ЗТМК» за електричну енергію разом із штрафними санкціями складає 1 255,3 млн. грн.

Зазначена ситуація виникла, зокрема, в результаті використання інституту екологічної броні, що дозволяє ТОВ «ЗТМК» безоплатно споживати електричну енергію, та не зазнавати санкцій в формі відключення (обмеження) від електропостачання.

Посадові особи ТОВ «ЗТМК» постійно порушують умови розрахунків за електричну енергію та перешкоджають оперативному персоналу нашого товариства обмежувати рівень споживання до обсягу, який необхідний виключно для роботи струмоприймачів, що безпосередньо задіяні у знижені екологічних ризиків.

Акт екологічної, аварійної та технологічної броні ТОВ «ЗТМК» від 21.09.2012 не відповідає вимогам Інструкції про порядок складання Акта екологічної, аварійної та технологічної броні, затвердженої наказом Мінпаливенерго України від 19.01.2004 №26.

Так, ТОВ «ЗТМК» всупереч п. 1.1-.14 Інструкції продовжує використання навантаження екологічної або аварійної броні електропостачання споживача при обмеженні споживання електроенергії до їх величин для забезпечення продовження процесу виробництва без оплати таких обсягів електричної енергії.

Окрім цього, ТОВ ЗТМК всіляко викривляє фактичний розмір екологічної броні та використовуючи неможливість повного відключення, продовжує безоплатно споживати електроенергію.

Відповідно до пункту 2 Порядку складання переліку споживачів та їх обладнання, для якого має бути встановлена екологічна броня електропостачання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 грудня 2003 р. N 2052 (далі - Порядок) до переліку споживачів електроенергії та їх обладнання, для якого має бути встановлена екологічна броня електропостачання (далі - Перелік), включаються споживачі, об`єкти яких в установленому порядку включено до Державного реєстру об`єктів підвищеної небезпеки.

Відповідно до пункту 3 цього Порядку Перелік складається, переглядається та затверджується Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями за погодженням з Міненерговугіллям, Мінприроди, відповідними територіальними органами ДСНС, Держгірпромнагляду, Держенергонагляду та енергопостачальником.

Листом Запорізької обласної державної адміністрації (далі - ЗОДА) від 22.01.2015 № 08-22/0130 до ПАТ «Запоріжжяобленерго» було доведено Перелік споживачів електроенергії та їх обладнання, для якого має бути встановлена екологічна броня електропостачання в Запорізькій області. Відповідно до пункту 7 цього Порядку Перелік підлягає перегляду раз на три роки.

Технічні характеристики фактично встановлених струмоприймачів ТОВ «ЗТМК», які були віднесені до екологічної броні змінилися та не відповідають проектним рішенням, а значна частина енергоємного обладнання, яке віднесено до екологічної броні, в теперішній час не працює, графіки споживання електричної енергії та потужності ТОВ «ЗТМК» нерівномірні та містять неодноразові зниження величини споживання електричної потужності менше ніж потужність екологічної броні, добове споживання електричної енергії менше ніж добове споживання електричної енергії екологічної броні, що визначена проектом.

З метою перегляду та складання переліку споживачів та їх обладнання, для яких має бути встановлена екологічна броня електропостачання, Розпорядженням ЗОДА № 315 від 18.06.2018, зокрема, було: створено обласну комісію з питання перегляду та складання переліку споживачів, їх обладнання, для якого має бути встановлена екологічна броня енергопостачання; затверджено склад обласної комісії: Голова - ОСОБА_4 (заступник голови ЗОДА); заступник голови ОСОБА_5 (директор Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури ЗОДА)., секретар - ОСОБА_6 (заступник начальника управління); Члени: ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 ,) (далі - члени комісії); зобов`язано комісію забезпечити розгляд наданих ТОВ «ЗТМК» документів; контроль та координація роботи за виконанням розпорядження покладена на заступника голови ЗОДА ОСОБА_4 .

Зазначеною комісією (протокол комісії від 09.08.2018) було прийнято рішення про: невідповідність документів ТОВ «ЗТМК» вимогам Порядку складання переліку споживачів та їх обладнання, для якого має бути встановлена екологічна броня електропостачання, затвердженого Постановою КМУ від 26.12.2003 № 2052; доручено Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури ЗОДА за підсумками проведеної роботи: підготувати проект Переліку споживачів та обладнання, для якого має бути встановлена екологічна броня електропостачання без включення ТОВ «ЗТМК»; направити проект Переліку на погодження до ПАТ «Запоріжжяобленерго», інспекції Держенергонагляду у Запорізької області, Головного управління Держпраці у Запорізької області, Головного управління ДСНС України у Запорізькій області, Міністерства екології та природних ресурсів України та Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Однак, Запорізькою обласною державною адміністрацією Перелік споживачів електроенергії та їх обладнання, для якого має бути встановлена екологічна броня електропостачання в Запорізькій області безпідставно (без наявності будь-яких об`єктивних факторів) не переглянутий та ТОВ «ЗТМК» із переліку не виключено.

Таким чином, на теперішній час величина екологічної броні, визначена Переліком, дозволяє ТОВ «ЗТМК» безоплатно споживати електричну енергію, внаслідок чого ПАТ «Запоріжжяобленерго» заподіяно істотну майнову шкоду.

Вказане кримінальне провадження розпочате на підставі повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, яке надійшло від ПАТ «Запоріжжяобленерго» на адресу прокуратури Запорізької області.

Досудове розслідування здійснювалось слідчими територіального управління ДБР у м. Мелітополі, слідчими СУ ГУНП в Запорізькій області та 27 травня 2019 року проведення досудового розслідування було доручено слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 .

В рамках вказаного кримінального провадження проведено ряд слідчих (розшукових) дій направлених на встановлення обставин вчиненого кримінального правопорушення, зокрема:

1. допитано у якості представника потерпілого ОСОБА_12 начальника відділу захисту правових інтересів та корпоративних прав ПАТ «Запоріжжяобленерго» щодо обставин вчинення кримінального правопорушення;

2. направлено запит до ТОВ «ЗТМК» з витребуванням інформації та належним чином завірених копій документів на підтвердження фактів скоєння кримінального правопорушення, які були викладені у повідомленні ПАТ «Запоріжжяобленерго». Отримано відповідь про те, що ТОВ «ЗТМК» може надати запитувану інформацію та копії документів лише на виконання вимог ухвали слідчого судді про надання тимчасового доступу до речей і документів;

3. на підставі запиту витребувано копії документів у Запорізькій обласній державній адміністрації, а саме: розпорядження ЗОДА № 315 від 18.06.2018 з усіма додатками до нього (відповідно до якого було створено обласну комісію з питання перегляду та складання переліку споживачів, їх обладнання, для якого має бути встановлена екологічна броня енергопостачання), всі рішення (протоколи) зазначеної комісії з додатками до них, які приймались з 18.06.2018, документи по вказаній комісії щодо її повноважень, діяльності, прийняття рішень та контролю за їх виконанням;

4. направлено запит до ПАТ «Запоріжжяобленерго» з витребуванням інформації та належним чином завірених копій документів на підтвердження фактів скоєння кримінального правопорушення, які були викладені у їх повідомленні про вчинення кримінального правопорушення. Отримано відповідь про те, що у зв`язку з набранням чинності ЗУ «Про ринок електричної енергії» та Постанови КМУ від 27.12.2018 № 1209 «Деякі питання постачання електричної енергії захищеним споживачам та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов КМ України», відповідно до яких встановлено новий порядок складення переліку захищених споживачів, порядок обмеження, відключення електропостачання захищених споживачів. У зв`язку з втратою чинності постанови КМУ від 26.12.2003 № 2052 та розпорядження голови ЗОДА від 18.06.2018 № 315 відсутні підстави для складання, перегляду та затвердження ЗОДА переліку споживачів, в тому числі ТОВ «ЗТМК», та їх обладнання, для якого має бути встановлена екологічна броня електропостачання. Додаткової інформації на зазначений запит та копій будь-яких документів ПАТ «Запоріжжяобленерго», не надало;

5. повторно направлено запит до ПАТ «Запоріжжяобленерго» з метою витребування відповідних копій документів та допиту представників товариства. Будь-якої відповіді на адресу слідчого управління не надійшло. Жоден з представників ПАТ «Запоріжжяобленерго» на допит до органу досудового розслідування не прибув;

6. допитано у якості свідка заступника начальника управління начальника відділу енергозбереження управління енергетики та енергозбереження, Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури, ЗОДА ОСОБА_6 з приводу включення її у склад вищезазначеної комісії, які рішення приймались комісією та які впроваджувались заходи на виконання рішень комісії;

7. допитано у якості свідка начальника управління енергетики та енергозбереження, Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури, ЗОДА ОСОБА_11 , з вище перелічених питань.

8. Проведено інші слідчі (розшукові) дії, необхідні для забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування вказаного кримінального правопорушення.

Строк досудового розслідування по кримінальному провадженню № 42018080000000451 закінчується 13.12.2019. Однак, завершити досудове розслідування до вказаного строку не є можливим, оскільки необхідно долучити до матеріалів кримінального провадження копії документів з

ПАТ «Запоріжжяобленерго» та ТОВ «ЗТМК», долучити відповіді на запити слідчого, а також за результатами досудового розслідування прийняти остаточне процесуальне рішення.

Внаслідок складності провадження, досудове розслідування неможливо закінчити у зазначений строк, оскільки для цього потрібно провести ряд процесуальних та слідчих дій, зокрема:

- долучити копії документів на підтвердження повідомлення ПАТ «Запоріжжяобленерго» про вчинення кримінального правопорушення, які перебувають у володінні останнього;

- провести тимчасовий доступ у ТОВ «ЗТМК» з можливістю вилучення копій документів по обставинам кримінального правопорушення;

- з урахуванням отриманих документів здійснити допити осіб з числа співробітників ТОВ «ЗТМК»;

- додатково допитати представників ПАТ «Запоріжжяобленерго» за обставинами кримінального правопорушення;

- допитати службових осіб ЗОДА, які входили до складу вищезазначеної комісії та представників Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури, ЗОДА;

- Провести інші слідчі (розшукові) та негласні слідчі (розшукові) дії, необхідність у проведенні яких виникне під час досудового розслідування по вказаному кримінальному правопорушенню.

Зазначені слідчі та процесуальні дії не було проведено раніше, оскільки під час розслідування проведена значна кількість слідчих (розшукових) дій, за результатами яких виникла потреба у проведенні додаткових та нових слідчих (розшукових) дій.

Слідчі та процесуальні дії, які потрібно провести, необхідні для повного і неупередженого розслідування і їх результати матимуть значення для судового розгляду.

У зв`язку з цим слідчий звернувся до слідчого судді із вказаним клопотанням, у якому просить продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42018080000000451.

Слідчий підтримав подане клопотання, надавши відповідну письмову заяву.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України, розгляд клопотання слідчого проведено без фіксації судового процесу.

Перевіривши матеріали клопотання та дослідивши надані докази, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст.2КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно з ч. 1 ст.28КПК України під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки.

Відповідно до ч. 1 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудовогорозслідування змоменту внесеннявідомостей прокримінальне правопорушеннядо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань додня повідомленняособі пропідозру становить: 1)шість місяців-у кримінальномупровадженні щодокримінального проступку; 2)дванадцять місяців-у кримінальномупровадженні щодозлочину невеликоїабо середньоїтяжкості; 3) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 2 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4глави 24 цьогоКодексу.При цьомузагальний строкдосудового розслідуванняне можеперевищувати: 1)двох місяцівіз дняповідомлення особіпро підозруу вчиненнікримінального проступку; 2)шести місяцівіз дняповідомлення особіпро підозруу вчиненнізлочину невеликоїабо середньоїтяжкості; 3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Як передбачено ч. 1 ст. 295-1 КПК України, у випадках, передбачених ст. 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 367 КК України, відповідно до ст. 12 КК України, віднесено до категорії невеликої тяжкості.

Враховуючи, що матеріалами клопотання підтверджується вагомість наявних доказів про те, що завершення досудового розслідування до 13.12.2019 року об`єктивно є неможливим, оскільки на теперішній час органу досудового розслідування необхідно провести слідчі (розшукові) дії, направлені на встановлення осіб причетних до вчинення даного кримінального правопорушення.

З урахуванням складності кримінального провадження, великого обсягу проведення слідчих дій, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42018080000000451 на шість місяців до 13.06.2020 року.

Керуючись ст.ст. 294, 295-1, 372, 376 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018080000000451 від 13.12.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України, на шість місяців строком до 13.06.2020 року.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 86231578
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку