open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Провадження № 2/760/6807/19

В справі № 760/22626/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 грудня 2019 року Солом`янський районний суд м. Києва в складі головуючого - судді Шереметьєвої Л.А., за участю секретаря - Гак Г.М., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Обслуговуючого кооперативу «Єнісейська садиба-1» про визнання припиненим членства в обслуговуючому кооперативі, стягнення пайового внеску, трьох відсотків річних та інфляційних витрат, суд

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом і просить:

-визнати припиненим його членство в Обслуговуючому кооперативі «Єнісейська Садиба-1» за Договором про пайову участь в Обслуговуючому кооперативі «Єнісейська Садиба-1» № 30/03/17 від 30 березня 2017 року;

-стягнути з відповідача на його користь суму сплаченого пайового внеску за Договором № 30/03/17 від 30 березня 2017 року в розмірі 482 790, 00 гр., інфляційні нарахування в сумі 5 786, 06 гр., три відсотки річних в сумі 4 325, 26 гр., а всього 492 901, 32 гр.;

Посилається в позові на те, що 30 березня 2017 року між ним та відповідачем був укладений Договір № 30/03/17 про пайову участь в ОК «Єнісейська Садиба-1» і розподіл персоніфікованого пайового свідоцтва.

Об`єктом даного Договору є нерухоме майно - квартира № 110 (проектний), загальною площею 41 , 80 кв . АДРЕСА_3 .

На виконання Договору ним на розрахунковий рахунок відповідача 31 березня 2017 року було внесено 34 485, 00 гр., а 05 квітня 2017 року - 482 790, 00 гр., що підтверджується копіями квитанцій до прибуткового касового ордеру № 697 та квитанції № 979362.

22 жовтня 2018 року ним була подана заява про припинення членства, добровільний вихід з ОК «Єнісейська Садиба-1» та про повернення пайового внеску у грошовій формі.

Листом голови ОК «Єнісейська Садиба-1» № 01/11/18-1 йому було повідомлено про те, що сплачений ним пайовий внесок в розмірі 482 790, 00 гр. буде повернуто йому у термін не більше трьох місяців після подання та реєстрації заяви про вихід, а відлік починається з 01 січня року, що настає з моменту виходу з Кооперативу.

Враховуючи, що він подав заяву про припинення членства, добровільний вихід з ОК «Єнісейська Садиба-1» та про повернення пайового внеску у грошовій формі 22 жовтня 2018 року, то 01 квітня 2019 року закінчився строк, до якого відповідач мав повернути йому пайовий внесок.

Для розгляду його заяви відповідач мав скликати Загальні збори членів кооперативу, розглянути її та до 01 квітня 2019 року повернути пайовий внесок , однак станом на 18 липня 2019 року Загальні збори членів кооперативу не скликалися, жодних рішень за результатами розгляду заяви він не отримував та пайовий внесок йому не повернуто о цього часу.

14 червня 2019 року на адресу відповідача, вказану у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, було направлено претензію про повернення йому пайового внеску в сумі 482 790, 00 гр. протягом семи днів з дня отримання вказаної претензії.

Згідно інформації про рух поштового відправлення поштове відправлення з претензією не було вручене з інших причин.

З 01 квітня 2019 року і по день звернення до суду відповідач зобов`язання не виконав, не повернув пайовий внесок за Договором у розмірі 482 790, 00 гр., а також вживає всіх заходів з метою уникнення належного виконання відповідних грошових зобов`язань.

Враховуючи викладене, просить задовольнити позов.

Ухвалою суду від 09 серпня 2019 року в справі було відкрито провадження за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Відповідно до ст. 178 ЦПК України, відповідачу був наданий строк для надання суду відзиву на позовну заяву.

Згідно з відомостями, які містяться в рекомендованому повідомленні про вручення поштових відправлень, відповідач отримав копію ухвали про відкриття провадження 29 серпня 2019 року.

Станом на день ухвалення рішення, відповідач своїм правом не скористався, відзив на позовну заяву суду не надав.

Згідно з ч. 8 ст. 178 ЦПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

За таких обставин, суд вважає можливим розглянути справу на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про кооперацію» кооператив - юридична особа, утворена фізичними та/або юридичними особами, які добровільно об`єдналися на основі членства для ведення спільної господарської та іншої діяльності з метою задоволення своїх економічних, соціальних та інших потреб на засадах самоврядування.

Згідно зі ст. 14 Закону у кооперативі допускається асоційоване членство для осіб, які визнають його статут та внесли пай. Асоційований член кооперативу фізична чи юридична особа, яка внесла пайовий внесок і користується правом дорадчого голосу в кооперативі. Порядок вступу до кооперативу та участь асоційованого члена в його господарській та іншій діяльності, права та обов`язки такого члена, розміри паїв та виплат на паї визначаються статутом кооперативу.

За змістом ст. 21 Закону пай кожного члена кооперативу формується за рахунок разового внеску або часток протягом певного періоду. Майнові внески оцінюються у грошовій формі. Розмір паю члена кооперативу залежить від фактичного його внеску до пайового фонду. Паї, в тому числі резервного і спеціального фондів, є персоніфікованими і у сумі визначають загальну частку кожного члена кооперативу у майні кооперативу.

Порядок виходу з членства в кооперативі врегульовано ст.13 Закону, згідно з якою членство в кооперативі припиняється у разі: добровільного виходу з нього; припинення трудової участі в діяльності виробничого кооперативу; несплати внесків у порядку, визначеному статутом кооперативу; смерті члена кооперативу - фізичної особи; ліквідації члена кооперативу - юридичної особи; припинення діяльності кооперативу.

У відповідності до ст. 15 Закону вищим органом управління кооперативу є збори членів кооперативу. До компетенції загальних зборів членів кооперативу належить затвердження рішення правління або голови правління про прийняття нових членів та припинення членства.

У разі виходу або виключення з кооперативу фізична чи юридична особа має право на одержання своєї загальної частки натурою, грішми або (за бажанням) цінними паперами відповідно до їх вартості на момент виходу, а земельної ділянки - у натурі.

Судом встановлено, що 30 березня 2017 року між сторонами був укладений Договір № 30/03/17 про пайову участь в ОК «Єнісейська Садиба-1» і розподіл персоніфікованого пайового свідоцтва.

Об`єктом даного Договору є нерухоме майно - квартира № 110 (проектний), загальною площею 41, 80 кв . АДРЕСА_3 .

На виконання розділу ІІ Договору позивачем на розрахунковий рахунок відповідача квитанціями до прибуткового касового ордеру № 697 від 31 березня 2017 року та № 979362 від 05 квітня 2017 року було внесено відповідно 34 485, 00 гр. та 482 790, 00 гр.

22 жовтня 2018 року позивачем була подана заява відповідачу про припинення членства, добровільний вихід з ОК «Єнісейська Садиба-1» та повернення йому пайового внеску у грошовій формі.

Листом ОК «Єнісейська Садиба-1» № 01/11/18-1 позивач був повідомлений про повернення сплаченого ним пайового внеску у термін не більше трьох місяців після подання та реєстрації заяви про вихід.

При цьому було повідомлено, що відлік даного строку починається з 01 січня року, що настає з моменту виходу з Кооперативу.

З матеріалів справи вбачається, що відповідач свого зобов`язання перед позивачем не виконав, кошти не повернув.

Направлена позивачем 14 червня 2019 року на адресу відповідача претензія останнім залишена без виконання.

/ а.с. 5 - 31 /

За змістом ч. 1 ст. 626, ч. 1 ст. 628 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягай згоди з усіх істотних умов договору.

Зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом (ч. 1ст. 651 ЦК України).

Відповідно до змісту приписів ст. 654 ЦК України зміна договору вчиняється в такій самій формі, що й договір, що змінюється, якщо інше не встановлено договором або законом чине випливає із звичаїв ділового обороту.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

У разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим.

В силу ч. 2 ст. 653 ЦК України у разі розірвання договору зобов`язання сторін припиняються.

Розділом XII укладеного між сторонами Договору закріплено, що він набуває чинності з моменту його підписання сторонами та діє протягом всього періоду виконання сторонами прийнятих на себе зобов`язань за цим Договором.

Згідно з абзацом 2 розділу IV Договору Асоційований член має право вийти із складу членів Кооперативу, подавши відповідну заяву.

При укладенні Договору його Розділом IX сторони врегулювали порядок розірвання та припинення Договору за взаємною згодою сторін.

У разі дострокового розірвання чи припинення цього Договору з ініціативи будь-якої із сторін, яка ініціює розірвання чи припинення Договору, сторона на підставі права, наданого їй цим Договором, зобов`язується за десять днів до передбачуваної дати розірвання чи припинення Договору повідомити іншу сторону про розірвання чи припинення договірних відносин у письмовій формі рекомендованим (заказним) листом.

Асоційований член має право в будь-який час вийти зі складу Асоційованих членів Кооперативу, подавши відповідні заяви про вихід з числа Асоційованих членів Кооперативу і розірвання чи припинення цього Договору.

При достроковому розірванні чи припиненні цього Договору та виходу з Асоційованих членів Кооперативу з ініціативи Асоційованого члена пайові внески повертаються Асоційованому члену у термін не більше 3-х (трьох) місяців після подання та реєстрування заяви про вихід, а відлік починається з 1 січня року, що настає з моменту виходу з Кооперативу.

У всіх випадках розірвання чи припинення Договору і виходу Асоційованого члену зі складу Кооперативу, Вступний внесок Асоційованого члену не повертається, крім розділу VI абзацу другого.

Таким чином, позивачем дотримано умови Договору при поданні заяви про вихід зі складу Асоційованих членів відповідача, припинення договору та повернення пайового внеску.

Враховуючи викладене, невиконання відповідачем умов договору, суд приходить до висновку про задоволення позову про визнання припиненим членства позивача в ОК «Єнісейська Садиба-1».

Відповідно до ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Згідно із ст. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 536 ЦК України за користування чужими грошовими коштами боржник зобов`язаний сплачувати проценти, розмір процентів за користування чужими грошовими коштами встановлюється договором, законом або іншим актом цивільного законодавства.

За змістом ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, в тому числі, сплата неустойки.

Відповідно до ч. 1 ст. 1050 ЦК України якщо позичальник своєчасно не повернув суму позики, він зобов`язаний сплатити грошову суму відповідно до статті 625 ЦК України.

Частиною 2 ст. 625 ЦК України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Звертаючись до суду, позивач надав розрахунок відсотків річних, а також інфляційних нарахувань, які перевірений судом.

Відповідач, не надавши до суду відзив, заперечень щодо наданого позивачем розрахунку не висловив, його розмір не спростував.

Враховуючи викладене, сплачену позивачем суму, яка підлягає стягненню з відповідача, а також неналежне виконання останнім умов договору, суд приходить до висновку про задоволення позову і в цій частині.

Відповідно до ст.ст. 137, 141 ЦПК України витрати на правничу допомогу відносяться до судових витрат.

Відповідно до ст. 137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

Склад та розмір витрат, пов`язаних з оплатою правничої допомоги, входить до предмета доказування у справі.

Звертаючись до суду позивач надав Договір про надання правової допомоги від 03 червня 2019 року.

При стягненні витрат на правничу допомогу слід враховувати, що представництво у суді як вид правничої допомоги здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених ч. 2 ст. 15 ЦПК України.

Витрати на правову допомогу мають бути документально підтверджені та доведені.

Відсутність документального підтвердження витрат на правову допомогу є підставою для відмови у задоволенні вимог про відшкодування таких витрат.

Таким чином, якщо стороною буде документально доведено, що нею понесено витрати на правову допомогу, а саме: надано договір на правову допомогу, акт приймання-передачі наданих послуг, платіжні документи про оплату таких послуг, розрахунок таких витрат, то у суду відсутні підстави для відмови у стягненні таких витрат стороні, на користь якої ухвалено судове рішення.

Такий правовий висновок сформовано у постанові Верховного Суду від 03 травня 2018 в справі № 372/1010/16-ц, який, з точки зору ч.4 ст.263 ЦПК України, має враховуватися судом.

Так, при зверненні до суду, позивачем до суду були надані Договір про надання правової допомоги від 03 червня 2019 року, укладений між позивачем та Адвокатським бюро «Івана Хомича», Акт прийому-передачі надання правничої допомоги № 1/19 від 02 серпня 2019 року, попередній (орієнтовний) розрахунок витрат на правничу допомогу.

В той же час, підтверджуючих платіжних документів про оплату наданих послуг позивачем при зверненні до суду не надано.

За таких обставин у суду відсутні підстави для стягнення на користь позивача витрат, пов`язаних з наданням правничої допомоги.

Відповідно до ч.1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи викладене, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір в розмірі 5 697, 41 гр., сплачений ним при зверненні до суду.

Керуючись ст.ст.15,16, 526, 536, 610, 611, 625, 626, 628, 638, 651, 653, 654, 1050 ЦК України, ст..ст. 2, 13, 14, 15, 21 Закону України «Про кооперацію», ст. ст. 4, 5, 12, 13, 76-82, 141, 259, 263-265, 268, 273, 280-284 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з Обслуговуючого кооперативу «Єнісейська Садиба-1» /адреса: 03057, м. Київ, вул. В. Гетьмана, 1; код ЄДРПОУ: 39470580/ на користь ОСОБА_1 /адреса: АДРЕСА_5 ; ІН: НОМЕР_1/ 482 790, 00 гр. пайового внеску, 5 786, 06 гр. інфляційних нарахувань, 4 325, 26 гр. відсотків річних та 5 697, 41 гр. судового збору.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Київського апеляційного суду через суд першої інстанції.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Л.А.Шереметьєва

Джерело: ЄДРСР 86225058
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку