open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

У Х В А Л А

Справа № 126/1480/17

Провадження № 1-кс/126/1196/2019

06 грудня 2019 року м. Бершадь

Слідчий суддя Бершадського районного суду Вінницької області ОСОБА_1

із секретарем ОСОБА_2

за участі прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 ,

потерпілого ОСОБА_5 , адвоката ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Бершадь скаргу ОСОБА_5 на постанову слідчого Бершадського ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_4 від 01.10.2019 року про закриття кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за № 12018020090000461 від 18.08.2018 року,

ВСТАНОВИВ :

Заявник ОСОБА_5 звернувся до слідчого судді зі скаргою постанову слідчого Бершадського ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_4 від 01.10.2019 року про закриття кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за № 12018020090000461 від 18.08.2018 року з тих підстав, що як стверджує 18.08.2018 року по його заяві було внесено відомості до ЄРДР за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 122 КК України. 11.02.2019 року слідчим було винесено постанову про закриття кримінального провадження у зв`язку з відсутністю складу злочину. 27.03.2019 року вищезазначену постанову слідчого було скасовано як передчасну та необгрунтовану. 01.10.2019 року слідчим ОСОБА_4 винесено постанову про закриття кримінального провадження у зв`язку з закінченням строків досудового розслідування. З даною постановою він не згоден та вважає, що вона є явно незаконною та передчасною, а тому її слід скасувати. Органом досудового розслідування встановлено, що він, як потерпілий у справі та ОСОБА_7 на протязі тривалого часу перебували в неприязних стосунках із-за того, що остання заборгувала мені гроші і відмовлялась повертати. Під час конфлікту, який виник між ними 16.08.2019 року біля 8 год. ранку в с. Баланівка Бершадського району ОСОБА_7 схопила своєю правою рукою його за великий палець лівої руки та почала його викручувати, внаслідок чого він відчув різкий біль. Згідно висновку судово-медичної експертизи йому були причинені тілесні ушкодження у вигляді саднин ні лівому передпліччі, які за ступенем важкості відносяться до легких тілесних ушкоджень, що не потягли за собою короткочасний розлад здоров`я, а також тілесні ушкодження у вигляді закритого крайового перелому першої п`ясної кістки лівої кисті, які за ступенем важкості відносяться до середнього ступеня важкості за критерієм тривалості розладу здоров`я. Таким чином, при проведенні досудового слідства достовірно встановлено, що ОСОБА_7 умисно спричинила йому тілесні ушкодження, які відносяться до середнього ступеня важкості і в її діях вбачаються ознаки злочину, передбаченого ч.1 ст. 122 КК України. Постанова про закриття кримінального провадження слідчим була винесена 01.10.2018 року. Разом з тим, про прийняте рішення йому стало відомо тільки 23.10.2019 року і відповідно копію постанови ним було отримано в цей же день. Таким чином, скарга на постанову про закриття кримінального провадження подаєтсья ним в межах 10-ти денного терміну. Просить скасувати постанову слідчого ОСОБА_4 від 01.10.2019 року про закриття кримінального провадження № 12018020090000461 та кримінальне провадження повернути для проведення досудового розслідування.

Заявник ОСОБА_5 та його представник адвокат ОСОБА_6 в судовому засіданні скаргу підтримали з підстав, викладених в ній.

Прокурор ОСОБА_3 та слідчий ОСОБА_4 в судовому засіданні заперечують проти задоволення скарги, оскільки строк досудового розслідування закінчився.

Вислухавши заявника, його представника, прокурора та слідчого, дослідивши матеріали за скаргою та матеріали кримінального провадження №12018020090000461, слідчий суддя прийшов до наступного висновку.

Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно ст. 55 Конституції України, кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 24 КПК України, кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності прокурора, слідчого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Згідно з положеннями ч. 3 ст. 26 КПК України слідчий суддя у кримінальному провадженні вирішує лише ті питання, що винесені на його розгляд сторонами та віднесені до його повноважень цим Кодексом.

Згідно з положеннями ч. 1 ст.8 КПК України кримінальне провадження здійснюється з додержанням верховенства права.

Принцип верховенства права у кримінальному провадженні застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини (ч.2 ст.8 КПК України).

Європейський суд з прав людини акцентує увагу на тому, що право на доступ до суду має бути ефективним.

Реалізуючи п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух (рішення Європейського суду з прав людини у справі "Жоффр де ля Прадель проти Франції" від 16 грудня 1992 року).

Порядок оскарження рішень, дій, бездіяльності слідчого, прокурора під час досудового розслідування визначено Главою 26 Кримінального процесуального кодексу України.

Пунктом 3 частини 1 статті 303 КПК України встановлено, що на досудовому провадженні може бути оскаржене рішення слідчого про закриття кримінального провадження - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником.

Досудове розслідування - стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності (п.5 ч.1 ст.3 КПК України).

Відповідно до ст. 113 КПК України процесуальні строки - це встановлені законом або відповідно до нього прокурором, слідчим суддею або судом проміжки часу, у межах яких учасники кримінального провадження зобов`язані (мають право) приймати процесуальні рішення чи вчиняти процесуальні дії.

Будь-яка процесуальна дія або сукупність дій під час кримінального провадження мають бути виконані без невиправданої затримки і в будь-якому разі не пізніше граничного строку, визначеного відповідним положенням цього Кодексу.

Відповідно до ч.1 ст.219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: 1) шість місяців у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку; 2) дванадцять місяців у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості; 3) вісімнадцять місяців у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Досудове розслідування повинно бути закінчено: 1)протягом одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку; 2) протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати: 1)двох місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку; 2)шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості; 3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину (ч.2 ст.219 КПК України).

Згідно з положеннями ч.2 ст.12 КК України кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 122 КК України належить до злочинів середньої тяжкості.

Виходячи з аналізу вимог ст.ст. 2, 284 КПК України, закриття кримінального провадження - це закінчення досудового розслідування, яке відбувається в силу наявності обставин, що виключають кримінальне провадження.

Слідчим суддею встановлено, що у провадженні слідчого СВ Бершадського ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_4 перебувало кримінальне провадження № 12018020090000461, внесене 17.08.2018 року до ЄРДР, правова кваліфікація кримінального правопорушення - ч. 1 ст. 122 КК України.

11.02.2019 року слідчим СВ Бершадського ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_8 винесено постанову про закриття кримінального првоадження, внесеного до ЄРДР за № 12018020090000461 у зв`язку з відсутністю складу злочину, передбаченого ч.1 ст. 122 КК України.

27.03.2019 року постановою першого заступника керівника Бершадської місцевої прокуратури ОСОБА_9 вищезазначену постанову слідчого скасовано як незаконну і необгрунтовану.

14.07.2019 року старший слідчий СВ Бершадського ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_10 звертався до слідчого судді з клопотанням про продовження строку досудового розслідування.

Ухвалою слідчого судді Бершадського районного суду Вінницької області від 16.08.2019 року вищезазначене клопотання слідчого повернуто слідчому.

24.09.2019 року слідчий Бершадського ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_4 звертався до слідчого судді з клопотанням про продовження строку досудового розслідування.

Ухвалою слідчого судді Бершадського районного суду Вінницької області від 26.09.2019 року вищезазначене клопотання слідчого повернуто слідчому.

01.10.2019 року слідчий Бершадського ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_4 виніс постанову про закриття кримінального првоадження № 12018020090000461 у зв`язку з закінченням строків досудового розслідування, передбачених ст. 219 КПК України.

Відповідно до п.10 ч.1 ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається в разі, якщо після повідомлення особі про підозру закінчився строк досудового розслідування, визначений статтею 219 цього Кодексу, крім випадку повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров`я особи.

Слідчий, прокурор зобов`язані закрити кримінальне провадження також у разі, коли строк досудового розслідування, визначений статтею 219 цього Кодексу, закінчився та жодній особі не було повідомлено про підозру.

Строк досудового розслідування, що закінчився, поновленню не підлягає (ч.5 ст. 294 КПК України).

Слідчим суддею встановлено, що строк досудового розслідування кримінального провадження № 12018020090000461 закінчився 01.10.2019 року, скаргу до слідчого судді подано 31.10.2019.

Ухвала слідчого судді про продовження строків досудового розслідування за клопотанням прокурора або слідчого в матеріалах кримінального провадження № 12018020090000461 відсутня.

Таким чином, враховуючи вищевказані обставини справи, вимога скарги ОСОБА_5 про скасування постанови слідчого про закриття кримінального провадження № 12018020090000461 задоволенню не підлягає, оскільки строки досудового розслідування у ньому закінчилися і поновленню не підлягають. Вказані обставини позбавляють слідчого суддю можливості поза межами строку досудового розслідування вирішувати поставлені скаржником питання в рамках закритого кримінального провадження.

Керуючись ст.ст. 303, 304, 305, 306, 309, 372, 395 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ :

В задоволенні скарги ОСОБА_5 на постанову слідчого Бершадського ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_4 від 01.10.2019 року про закриття кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за № 12018020090000461 від 18.08.2018 року - відмовити.

На ухвалу слідчого судді може бути подана апеляційна скарга до Вінницької апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Якщо ухвалу слідчого судді постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Ухвала слідчого судді набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КПК України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала слідчого судді, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 86210438
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку