open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В`ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 22-09-70/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

09 грудня 2019 року Справа № 912/3627/19

Суддя господарського суду Кіровоградської області Кабакова В.Г., розглянувши матеріали позовної заяви Державної екологічної інспекції у Кіровоградській області, вул. Віктора Чміленка, 84/37, м. Кропивницький, 25006

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Чарнокіт", вул. Павлова, буд. 1, смт Салькове, Гайворонський район, Кіровоградська обл., 26332,

про стягнення 347 113 979,16 грн

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Державної екологічної інспекції у Кіровоградській області про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Чарнокіт" 347 113 979,16 грн збитків завданих внаслідок самовільного видобутку чарнокіту.

Відповідно до статті 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Частиною 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір" встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до Закону України "Про державний бюджет України на 2019 рік" прожитковий мінімум для працездатних осіб встановлено на рівні 1 921,00 грн.

За подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру встановлено розмір судового збору - 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Таким чином, подавши вказаний позов, який містить вимоги майнового характеру, позивачем мав бути сплачений судовий збір в сумі 672 350,00 грн (максимальний розмір судового збору).

Однак, як вбачається з матеріалів поданої позовної заяви, позивачем зазначено про звільнення від сплати судового збору на підставі ч. 3 ст. 64 Кодексу України про надра.

Разом з тим, господарський суд зазначає, що посилання Держекоінспекції на положення частини 3 статті 64 Кодексу України про надра є необґрунтованими, оскільки вони стосуються звільнення від сплати державного мита відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито" від 30.04.1993 № 13, який діяв до 01.01.2011, тобто до дати набрання чинності Законом України "Про судовий збір". Державні екологічні інспекції не зазначені у переліку суб`єктів, наведених у статті 5 Закону України "Про судовий збір", які звільняються від сплати судового збору за подання до суду позовів.

Аналогічна позиція викладена у справах №908/999/17 №908/993/17, зокрема в ухвалах від 22.03.2018 та від 26.03.2019, постановах від 12.06.2018 та від 25.05.2018 відповідно.

Відповідно до частин 1 та 2 статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху; в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, поданий позов не може бути призначений до розгляду та підлягає залишенню без руху до виправлення недоліків, а саме надання позивачем господарському суду документів, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку в розмірі 672 350,00 грн.

Керуючись статями 164, 172, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суддя, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Державної екологічної інспекції у Кіровоградській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Чарнокіт" про стягнення 347 113 979,16 грн, залишити без руху.

Державній екологічній інспекції у Кіровоградській області усунути, встановлені при поданні позовної заяви, недоліки в строк не більше десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, а саме надати господарському суду документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку в розмірі 672 350,00 грн.

Роз`яснити Державній екологічній інспекції у Кіровоградській області, що у відповідності до частин 3, 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Повідомити про відсутність у суду технічної можливості надавати інформацію про вебадресу судового рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, одночасно з врученням (надсиланням/видачі) копії повного або скороченого такого рішення до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно - телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи.

Повідомити про можливість ознайомитись з електронною копією судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його вебадресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили в порядку ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та оскарженню не підлягає.

Примірник ухвали надіслати Державній екологічній інспекції у Кіровоградській області (вул. Віктора Чміленка, 84/37, м. Кропивницький, 25006).

Суддя В.Г. Кабакова

Джерело: ЄДРСР 86175584
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку