open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 904/3995/19
Моніторити
emblem
Справа № 904/3995/19

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.12.2019

м. Дніпро

Справа № 904/3995/19

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Панна С.П за участю секретаря судового засідання Кравченко Р.В.

За позовом Дніпровської місцевої прокуратури №2 в інтересах держави в особі позивача Департаменту по роботі з активами Дніпровської міської ради

до Благодійна організація "Благодійний фонд "Українсько–Єврейський общинний центр "Шатер Авраама"

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Комунальне підприємство «Жилсервіс» Дніпровської міської ради

про стягнення заборгованості, розірвання договору та повернення майна

Представники :

від прокуратури: Спиридонова Є.О.

від позивача: Керекеша С.М.

від відповідача: не з`явився

СУТЬ СПОРУ:

Заступник керівника Дніпровської місцевої прокуратури №2 в інтересах держави в особі позивача Департаменту по роботі з активами Дніпровської міської ради звернувся до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Благодійної організації «Благодійний фонд «Українська-Єврейський общинний центр «Шатер Авраама», третя особа Комунальне підприємство «Жилкомсервіс-2» Дніпровської міської ради про стягнення заборгованості у розмірі 41641,75 грн., розірвання договору та повернення майна.

В обґрунтування позовних вимог прокурор послався на неналежне виконання заходів, спрямованих на захист інтересів територіальної громади міста, зокрема щодо стягнення заборгованості та повернення орендованого майна, що свідчить про належне здійснення суб`єктом владних повноважень своїх функцій.

Ухвалою суду від 07.10.2019 прийнято позовну заяву до розгляду за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання на 23.10.2019р.

22.10.2019р. від позивача надішли пояснення, в яких він позовні вимоги вважає обґрунтованими та підтримує їх у повному обсязі.

Ухвалою суду від 23.10.2019р. розгляд справи у підготовчому засіданні відкладено на 14.11.2019р.

Ухвалою суду від 14.11.2019 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті. Судове засідання призначено на 03.12.2019.

Згідно зі ст. 252 ГПК України, справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

В порядку статті 240 ГПК України, у судовому засіданні 03.12.2019р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши надані документи і матеріали, з`ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

В С Т А Н О В И В:

Між Департаментом по роботі з активами Дніпровської міської ради (Орендодавець, Позивач) та Благодійною організацією «Благодійний фонд «Українсько-Єврейський общинний центр «Шатер Авраама»(Орендар, Відповідач) укладено Договір № 622-ДРА/18 оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста (Договір).

Відповідно до п. 1.1. Договору з метою ефективного використання комунального майна Орендодавець на підставі рішення міської ради від 21.03.07 № 41/11 із змінами та доповненнями передає, а Орендар приймає в строкове платне користування комунальне нерухоме майно — нежитлове приміщення загальною площею 244,6 кв.м, розташоване за адресою м.Дніпро, вул. Козака Мамая, 20, у напівпідвальному поверсі 5-типоверхового будинку, що перебуває на балансі КП «Жилссрвіс-2»

Вищезазначене приміщення перебуває на балансі Комунального підприємства «Жилкомсервіс-2» Дніпровської міської ради.

Відповідно до п. 2.2. Договору орендар вступає у строкове платне користування об`єктом оренди з дати підписання сторонами цього договору та акта приймання-передачі об`єкта оренди.

Згідно з актом приймання-передачі від 21.09.2018 комунальне нерухоме майно - нежитлове приміщення загальною площею 244,6 кв.м, розташоване за адресою м. Дніпро, вул. Козака Мамая, 20, у напівпідвальному поверсі 5-типоверхового будинку, передано орендарю в користування.

В силу вимог п. 3.1. Договору розрахунок орендної плати здійснюється за Методикою розрахунку і порядку використання плати за оренду комунального нерухомого майна, затвердженою міською радою.

Відповідно п. 3.2. Договору розмір орендної плати відповідно до розрахунку орендної плати, що є невід`ємною частиною цього договору, становить 4792,68 грн. без ПДВ (базова за серпень місяць 2018 року).

Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється згідно з чинним законодавством та в повному обсязі спрямовується орендарем на рахунок балансоутримувача. Орендна плата за перший місяць оренди визначається шляхом коригування розміру орендної плати за базовий місяць на індекс інфляції за період з першого числа наступного за базовим місяця до останнього числа першого місяця оренди, починаючи з вересня місяця 2018 року. У платіжному дорученні обов`язково зазначити номер договору оренди, дату укладення та назву орендаря.

Пунктом 3.3. Договору визначено, що за користування об`єктом оренди орендар сплачує орендну плату, яку спрямовує: - 70 % від загальної суми орендної плати у розмірі 3354,88 грн. до загального фонду міського бюджету; -30 % від загальної суми орендної плати у розмірі 1437,80 грн. на рахунок балансоутримувача об`єкта оренди.

Згідно її. 3.4. Договору орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць з урахуванням індексу інфляції на поточний місяць.

Відповідно до п. 3.5. Договору орендна плата сплачується орендарем щомісяця не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним, і не залежить від наслідків господарської діяльності орендаря. Орендна плата сплачується орендарем за весь час фактичного використання об`єкта оренди до дати підписання акта приймання-передачі об`єкта оренди, включно.

За умов п. 3.8. Договору орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, підлягає індексації і стягується відповідно до чинного законодавства України, з урахуванням штрафних санкцій, у співвідношенні, визнаному п. 3.3. цього Договору.

Відповідно п. 5.2. Договору орендар зобов`язаний своєчасно і у повному обсязі сплачувати орендну плату за весь час фактичного використання об`єкта оренди до дати підписання акта приймання передачі об`єкта оренди, включно.

Цей Договір діє з 21.09.2018 до 19.09.2021 включно (п. 10.1. Договору).

Згідно з п.11.1, Договору дія цього Договору припиняється внаслідок :

-закінчення терміну, на який його було укладено;

-приватизації об`єкта оренди Орендарем (за участю Орендаря);

-відчуження власником об`єкта оренди;

-загибелі об`єкта оренди;

-дострокового розірвання договору за взаємною згодою сторін або рішенням суду;

-відкриття провадження по справі про банкрутство Орендаря;

-використання Орендарем об`єкта оренди не за призначенням, у тому числі у випадку незаконної передачі об`єкта оренди п суборенду;

-невнесення Орендарем орендної плати протягом трьох місяців підряд;

- відмови Орендаря від відшкодування витрат балансоутримувача щодо утримання і експлуатації будівлі;

-появи обставин, що виключають використання об`єкта оренди відповідно до цілей Орендаря;

-ліквідації юридичної особи, яка була Орендарем або Орендодавцем;

в інших випадках, передбачених чинним законодавством України.

За умовами п.12.5. Договору у випадку припинення дії цього договору орендна плата сплачується Орендарем до дати фактичного повернення об`єкта оренди за актом приймання-передачі.

На виконання умов вищезазначеного Договору, орендодавець та балансоутриму вач передали у строкове платне користування орендарю об`єкт оренди, що підтверджує Акт приймання-передачі (а.с.33).

Звертаючись до суду, прокурор вказує, що Відповідачем всупереч умовам договору оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста №622-ДРА/18 від 21.09.2018 взяті на себе зобов`язання щодо сплати орендних платежів належним чином не виконуються.

Відповідно до розрахунку заборгованості з орендної плати, що підлягає перерахуванню до державного бюджету за договором оренди №622-ДРА/18 від 21.09.2018, станом на 21.08.2019 Благодійна організація «Благодійний фонд «Українсько-Єврейський общинний центр «Шатер Авраама» має заборгованість з орендної плати у розмірі 37253,02 гри. за період з вересня 2018 року по липень 2019 року.

Частиною 1 статті 173 Господарського кодексу України визначено, що госпо дарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управлена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Згідно ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності; державну політику у сфері оренди щодо майна, яке перебуває у комунальній власності, здійснюють органи місцевого самоврядування.

За договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору найму (оренди) (ст. 759 ЦК України).

Статтею 762 Цивільного кодексу України передбачено, що за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Якщо розмір плати не встановлений договором, він визначається з урахуванням споживчої якості речі та інших обставин, які мають істотне значення. Плата за користування майном може вноситися за вибором сторін у грошовій або натуральній формі. Форма плати за користування майном встановлюється договором найму. Договором або законом може бути встановлено періодичний перегляд, зміну (індексацію) розміру плати за користування майном. Наймач має право вимагати зменшення плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, можливість користування майном істотно зменшилася. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором. Наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає.

Згідно з ч. З ст. 18 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та з ч. З ст. 285 Господарського кодексу України, орендар зобов`язаний вносити орендну плату своєчасно і в повному обсязі.

Як передбачено ст. 19 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та ст. 286 Господарського кодексу України передбачено, що орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської і діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством. Строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Згідно зі ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов`язання має. виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Статтею 599 Цивільного кодексу України визначено, що зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

У відповідності до ст.610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Судом встановлено, що Відповідач має заборгованість з орендної плати у розмірі 37253,02 грн. за період з вересня 2018 по липень 2019.

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки (п. 3 ч. 1 ст. 611 Цивільного кодексу України).

Відповідно до частини першої статті 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно ст. 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

У сфері господарювання, згідно з ч. 2 ст. 217 та ч. 1 ст. 230 Господарського кодексу України, застосовуються господарські санкції, зокрема, штрафні санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Пунктом 9.2 Договору визначено, за несвоєчасну сплату суми орендної плати Орендар зобов`язаний сплатити пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від несплаченої суми орендної плати за кожен день прострочення платежу у співвідношенні, визначеному у п.3.3 цього договору.

Згідно з розрахунком, наданим Управлінням з питань комунальної власності Департаменту по роботі з активами Дніпровської міської ради, пеня за загальний період з 16.10.2018 по 21.08.2019 становить 4388,73 грн.

Розрахунок пені наданий позивачем, відповідає чинному законодавству України, дійсним обставинам справи, вірно враховує періоди нарахувань.

Позивач просить суд розірвати договір оренди № 622-ДРА/18 від21.09.2018 з Відповідачем у зв`язку із заборгованістю по орендній платі.

Відповідно до ч. 1 ст. 206 ГК України, господарське зобов`язання може бути розірвано сторонами відповідно до правил, встановлених статтею 188 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 188 ГК України зміна та розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускаються, якщо інше не передбачено законом або договором.

Згідно з ч. З ст. 291 ГК України договір оренди може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний з підстав, передбачених ЦК України для розірвання договору найму, в порядку встановленому ст. 188 ГК України.

За приписом статті 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї з сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Статтею 782 ЦК України передбачено спеціальний спосіб розірвання договору шляхом вчинення наймодавцем односторонньої відмови від нього, якщо наймач не вносить плату за користування річчю протягом трьох місяців підряд.

У той же час, згідно з п. 5 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 29.05.2013 №12 «Про деякі питання практики застосування законодавства про оренду (найм) майна» відмова наймодавця від договору найму, можливість якої передбачена частиною першою статті 782 ЦК України, є правом, а не обов`язком наймодавця, яке може бути реалізоване в позасудовому порядку. Наявність зазначеного права не є перешкодою для звернення наймодавця (орендодавця) до суду з вимогою про розірвання договору в разі несплати наймачем (орендарем) належних платежів. У вирішенні відповідних спорів господарським судам слід встановлювати, протягом яких конкретно місяців і якого року орендар не вносив орендну плату, в якому розмірі, в тому числі протягом яких місяців орендар взагалі не вносив орендну плату або вносив частково. При цьому погашення орендарем заборгованості до або після подання позову орендодавцем не має правового значення для вирішення такого спору, оскільки законодавець пов`язує виникнення права орендодавця відмовитися від договору оренди саме з фактом невнесення орендної плати протягом трьох місяців підряд.

Відповідно до ч. З ст. 26 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», договір оренди може бути розірвано за погодженням сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірвано за рішенням суду у разі невиконання сторонами своїх зобов`язань та і інших підстав, передбачених законодавчими актами України.

Таким чином, істотне порушення орендарем такої умови договору оренди майна, як внесення орендної плати, є достатньою правовою підставою для розірвання вказаного договору оренди в судовому порядку та повернення майна орендодавцю.

Відповідно до ч. 1, ч. З ст. 27 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», у разі розірвання договору оренди, закінчення строку його дії та відмови від його продовження або банкрутства орендаря він зобов`язаний повернути орендодавцеві об`єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди. Якщо орендар допустив погіршення стану орендованого майна або його загибель, він повинен відшкодувати орендодавцеві збитки, якщо не доведе, що погіршення або загибель майна сталися не з його вини.

Відповідно до ст. 29 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», за невиконання зобов`язань за договором оренди, в тому числі за зміну або розірвання договору в односторонньому порядку, сторони несуть відповідальність, встановлену законодавчими актами України та договором.

Заборгованість за Договором №622-ДРА/18 від 21.09.2018 Відповідач не сплачує з моменту його укладання. Несплата Орендарем орендної плати завдає значної шкоди інтересам територіальної громади міста, оскільки грошові кошти від переданого в оренду комунального майна до міського бюджету фактично не надходять і, поряд з цим, залучити іншого, більш добросовісного, орендаря відсутня можливість через наявність вже укладеного договору оренди, що свідчить про неефективність управління об`єктом комунального власності.

Враховуючи вищевикладене суд дійшов висновку про розірвання Договору оренди нерухомого №622-ДРА/18 від 21.09.2018 укладеного між Департаментом по роботі з активами Дніпровської міської ради та Благодійною організацією «Благодійний фонд «Українсько-Єврейський общинний центр «Шатер Авраама», а також про повернення балансоутрумувачу - Комунальному підприємству «Жилсервіс» Дніпровської міської ради нерухоме майно- нежитлове приміщення загальною площею 244,6 кв.м, розташоване за адресою: м. Дніпро, вул. Козака Мамая,20.

Відповідно до ст. 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод особа має право на ефективний спосіб захисту прав і це означає, що вона має право пред`явити в суді таку вимогу на захист цивільного прав, яка відповідає змісту порушеного права та характеру правопорушення.

Європейський суд з прав людини у справі «Мантованеллі» проти Франції`звернув увагу суду на те, що одним із складників справедливого судового розгляду у розумінні ст.6 Конвенції «Про захист прав людини і основоположних свобод» є право на змагальне провадження.

Відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод: кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Суд відповідно до статті 237 ГПК України під час розгляду справи з`ясував чи мали місце обставини (факти) якими обґрунтовувались позовні вимоги та заперечення та якими доказами вони підтверджуються.

За таких обставин, позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно статті 129 Господарського процесуального кодексу України, витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідача.

Враховуючи вищевикладене, ст. 73, 74, 123, 129, 191, 232, 233, 236-241, 326 Господарського процесуального кодексу України,

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Благодійної організації «Благодійний фонд «Українсько-Єврейський общинний центр «Шатер Авраама» (вул. Шолом-Алейхема, 4, м.Дніпро, 49044, ідентифікаційний код юридичної особи 41383691) на користь Департаменту по роботі з активами Дніпровської міської ради заборгованість з орендної плати у розмірі 37253,02 грн. та пені у розмірі 4388,73 грн.

Розірвати договір оренди № 622-ДРА/18 від 21.09.2018, укладений між Департаментом по роботі з активами Дніпровської міської ради та Благодійною організацією «Благодійний фонд «Українсько-Єврейський общинний центр «Шатер Авраама», предметом якого є комунальне нерухоме майно - нежитловс приміщення загальною площею 244,6 кв.м, розташоване за адресою м.Дніпро, вул. Козака Мамая, 20, що перебувають на балансі КП «Жилсервіс-2» Дніпровської міської ради.

Зобов`язати Благодійну організацію «Благодійний фонд «Українсько-Єврейський общинний центр «Шатер Авраама» (вул. Шолом-Алейхема, 4, м.Дніпро, 49044, код ЄДРПОУ 41383691) повернути балансоутримувачу - КП «Жилсервіс-2» Дніпровської міської ради (49000, м.Дніпро, вул.Володимира Мономаха,10, код ЄДРПОУ 32350310) комунальне нерухоме майно - нежитлове приміщення загальною площею 244,6 кв.м, розташоване за адресою м.Дніпро, вул. Козака Мамая, 20, за актом приймання-передачі відповідно до умов договору оренди №622-ДРА/18 від 21.09.2018.

Стягнути з Благодійної організації «Благодійний фонд «Українсько-Єврейський общинний центр «Шатер Авраама» (вул. Шолом-Алейхема, 4, м.Дніпро, 49044, код ЄДРПОУ 41383691) на користь прокуратури Дніпропетровської області сплачений судовий збір (реквізити отримувача: 49044, м. Дніпро, пр. Д. Яворницького, 38, МФО 820172, р/р 35217020000291 в ДКСУ в м. Київ, код ЄДРПОУ 02909938, код класифікації видатків бюджету - 2800).

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення двадцятиденного строку з дня складання повного тексту судового рішення і може бути оскарженим протягом цього строку до Центрального апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 06.12.2019

Суддя С.П.Панна

Джерело: ЄДРСР 86139930
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку