open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа №:755/12171/19

Провадження №: 1-кп/755/1292/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"23" жовтня 2019 р. Дніпровський районний суд м.Києва у складі

головуючого судді: ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

за участю прокурора: ОСОБА_3 ,

за участю захисника: ОСОБА_4 ,

за участю обвинуваченого: ОСОБА_5 ,

за участю законного представника потерпілого: ОСОБА_6 ,

провівши судове засідання у кримінальному провадженні №12019100040004096 від 22 травня 2019 року по обвинуваченню

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Києва, громадянина України, з базовою середньою освітою, неодруженого, працюючого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

- у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.296 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

В провадження Дніпровського районного суду м.Києва перебуває кримінальне провадження №12019100040004096 від 22 травня 2019 року по обвинуваченню ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.296 КК України.

В судовому засіданні законний представник потерпілого ОСОБА_6 заяви клопотання про звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності на підставі ст.46 КК України за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст.296 ч.1 КК України у кримінальному провадженні №12019100040004096 від 22.05.2019 року.

Мотивуючи клопотання ОСОБА_6 , послалась на те, що обвинувачений ОСОБА_5 , відшкодував моральну та матеріальну шкоду, та відсутні будь-які претензії до останнього, а також зазначила, шо вони примирились з обвинуваченим ОСОБА_5 .

Прокурор в судовому засіданні заперечила проти задоволення клопотання, оскільки вчинене кримінальне правопорушення відноситься до сфери громадського правопорядку.

Захисник обвинуваченого ОСОБА_5 адвокат ОСОБА_4 підтримав клопотання законного представника потерпілого ОСОБА_6 про звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності на підставі ст.46 КК України за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст.296 ч.1 КК України у кримінальному провадженні №12019100040004096 від 22.05.2019 року, у зв`язку із відшкодуванням моральної та матеріальної шкоди завданої потерпілому.

Обвинувачений ОСОБА_5 в судовому засіданні підтримав думку захисника.

Вивчивши клопотання законного представника потерпілого ОСОБА_6 , вислухавши учасників судового процесу, вивчивши матеріали кримінального провадження, суд приходить до наступного.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.296 КК України.

Диспозиція вказаної статті передбачає кримінальну відповідальність за хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом.

Основним безпосереднім об`єктом хуліганства є громадський порядок. Його додатковим факультативним об`єктом можуть виступати здоров`я особи, авторитет органів державної влади, громадська безпека.

Відповідно до ст.46 КК України особа, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості, окрім корупційних злочинів, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона примирилась з потерпілим та відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Відповідно до ст.12 КК України злочин, передбачений до ст.296 ч.1 КК України до злочину невеликої тяжкості. При цьому, суб`єктивна сторона хуліганства характеризується умисною виною і мотивом явної неповаги до суспільства. Неповага до суспільства - це прагнення показати свою зневагу до існуючих правил і норм поведінки в суспільстві, самоутвердитися за рахунок приниження інших осіб, протиставити себе іншим громадянам, суспільству, державі. Вказана неповага має бути явною. Це означає, що неповага до суспільства є очевидною, безсумнівною як для хулігана, так і для очевидців його дій.

Суд враховує положення статті 59 КПК України, відповідно до якого у разі, якщо потерпілим є неповнолітня особа або особа, визнана в установленому законом порядку недієздатною чи обмежено дієздатною, до участі в процесуальній дії разом з нею залучається її законний представник.

Право на примирення у ст. 46 КК України це особисте право потерпілого. Воно не може бути ніким присвоєне та не може бути нікому делеговане. Таке право є природним правом людини, нерозривно пов`язаним з нею, та похідним від інших прав людини, зокрема права на життя. Використання права на примирення іншими особами (в тому числі визнаними потерпілими від кримінального правопорушення укримінально-процесуальному сенсі) є неможливим, оскільки таке право тісно пов`язане з особою, яка безпосередньо постраждала внаслідок вчинення щодо неї кримінального правопорушення. Під час примирення лише сам потерпілий може виражати свою волю, а не інші особи, які є його представниками або правонаступниками.

Разом з тим, відповідно до абзацу 2 пункту 4 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» № 12 від 23 грудня 2015 року, відповідно до якого судам слід мати на увазі, що потерпілим може бути лише фізична особа, якій злочином заподіяно моральну, фізичну або майнову шкоду і яку визнано потерпілим відповідно до вимог кримінального процесуального закону.

Крім того, з огляду на те, що безпосереднім об`єктом хуліганства є саме громадський порядок, а спричинена конкретним особам шкода є лише проявом посягання на основний об`єкт, звільнення особи від кримінальної відповідальності в зв`язку з примирення винного з потерпілим може мати місце лише тоді, коли кримінальне правопорушення завдає шкоди приватним інтересам фізичної особи та жодним чином не стосується публічних інтересів.

Оскільки протиправними діями, у вчиненні яких обвинувачується ОСОБА_5 завдано шкоду потерпілому у вигляді легких тілесних ушкоджень, однак така шкода є лише проявом посягання на основний об`єкт складу злочину, передбаченого ч.1 ст.296 КК України громадський порядок.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.44, 46, 59 КК України, п.1 ч.2 ст.2847, ч.1 ст.285 КПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Відмовити в задоволенні клопотання законного представника потерпілого ОСОБА_6 про звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності на підставі ст.46 КК України за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст.296 ч.1 КК України у кримінальному провадженні №12019100040004096 від 22.05.2019 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали буде проголошено: 28.10.2019 року о 17 годині 50 хвилин.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 86098671
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку