open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 638/18493/19

Провадження № 1-кс/638/4995/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 листопада 2019 року Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

Слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши в залі судового засідання в приміщенні Дзержинського районного суду м. Харкова клопотання прокурора Харківської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_3 , які містять охоронювану законом таємницю, по кримінальному провадженню №42019221090000299 від 25.11.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України, -

в с т а н о в и в:

До Дзержинського районного суду м. Харкова звернувся прокурор з клопотанням про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, в обґрунтування якого зазначає, що У провадженні СВ Шевченківського ВП ГУНП в Харківській області перебувають матеріали кримінального провадження за №42019221090000299 від 25 листопада 2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України за фактом зловживання службовими особами СКП «Харківзеленбуд» своїм службовим становищем, які уклали договір на закупівлю «Капітальний ремонт «Каскаду» в саду ім. Т.Г. Шевченка по АДРЕСА_1 . Коригування (45112000-5 землерийні та інші земляні роботи)» ДК 021:2015:45112000-5 землерийні та інші земляні роботи.

Так, вивченням інформації з офіційного веб-порталу публічних закупівель

ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » встановлено, що СКП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , розміщено на сайті Уповноваженого органу оголошення UA-2019-10-23-000944-а про проведення процедури відкритих торгів з предметом закупівлі «Капітальний ремонт «Каскаду» в саду ім. Т.Г. Шевченка по АДРЕСА_1 . Коригування (45112000-5 землерийні та інші земляні роботи)» ДК 021:2015:45112000-5 землерийні та інші земляні роботи.

Тендерні пропозиції щодо участі в процедурі відкритих торгів подано двома учасниками, а саме: Мале приватне підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

Відповідно до протоколу розкриття тендерних пропозицій, найбільш економічно вигідною визнана тендерна пропозиція ТОВ ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » з ціною пропозиції в розмірі 21 761 040,00 гривень. Зазначено, що учасник відповідає кваліфікаційним критеріям, встановленим в тендерній документації та підстави для відмови, установлені ст. 17 Закону України «Про публічні закупівлі», відсутні.

Таким чином, 25.11.2019 між СКП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » укладено договір №629 на закупівлю робіт.

Проведеним аналізом інформації, яка міститься на веб-порталі адміністратора електронної системи закупівель ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » встановлено, що це вже третій договір на капітальний ремонт « ІНФОРМАЦІЯ_5 » між СКП «Харківзеленбуд» та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ». Згідно з умовами договору, всі роботи планується завершити у 2019 році. За 5,15 млн. гривень мають зробити оздоблювальні роботи (фонтан «Каскаду», верхній майданчик з балюстрадою, фонтан балюстради, верхній фонтан, сходи «каскаду», парапети, клумби, нижній фонтан). За 3,6 млн. гривень планується зробити зовнішнє освітлення, за 5,7 млн. гривень покриття тощо. Таким, чином, загальна вартість капітального ремонту « ІНФОРМАЦІЯ_5 » на сьогоднішній день складає понад 103 млн. гривень.

Зазначені обставини свідчать про факт вчинення службовими особами СКП « ІНФОРМАЦІЯ_6 » кримінальногоправопорушенняпередбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

У зв`язку з цим, є необхідність в проведенні ряду слідчих та процесуальних дій в межах досудового розслідування по вказаного кримінальному провадженню, спрямованих на перевірку усіх вимог законодавства щодо повноти, об`єму та якості придбаних робіт та товарів, у тому числі шляхом витребування відомостей з державних установ, організацій, відомостей щодо дозвільних документів (ліцензій) виданих СПД, що здійснює діяльність, призначення ряду судових експертиз, щодо додержання законодавства у сфері будівництва та публічних закупівель, для чого необхідно провести огляд об`єктів де виконувалися роботи, а також товаро-матеріальні цінності, придбанні за результатами проведення процедур закупівель.

Встановлено, що відомості про здійснення вищевказаної державної закупівлі містяться у відповідній документації, яка перебуває у володінні замовника - СКП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , яке розташоване за адресою: АДРЕСА_2 , та підрядника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , яке розташовано за адресою: АДРЕСА_3 .

У зв`язку з викладеним, а також тим, що документи щодо вище перелічених робіт та послуг містять у собі, у тому числі, і комерційну таємницю та доступ до таких документів в силу ст. 155 Господарського кодексу України та ст. 862 Цивільного кодексу України є обмежений, під час досудового розслідування у кримінальному провадженні виникла необхідність в отриманні дозволу слідчого судді на тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у володінні замовника - СКП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , яке розташоване за адресою: АДРЕСА_2 , та підрядника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , яке розташовано за адресою: АДРЕСА_3 , а саме до документації конкурсних торгів та договорів (з усіма додатковими угодами та специфікаціями) укладених за результатами зазначених процедур закупівель, проведених щодо закупівлі робіт та послугу тому числі, пропозицій усіх учасників зазначених торгів тощо, проектно-кошторисну документацію (робочого проекту з кресленнями - за наявності); документацію що специфікації об`єкту закупівлі; зведені та локальні кошториси з додатками (відомості матеріалів, машин та механізмів, загальновиробничих витрат) договірної ціни; акти приймання виконаних підрядних робіт КБ-2в; довідки про вартість виконаних підрядних робіт КБ-3; відомість ресурсів, розрахунки, платіжні доручення; податкові, видаткові, товарно-транспортні накладні, сертифікати відповідності тощо; кошторисну документацію, що пройшла експертизу та експертний звіт; накази про затвердження проектно-кошторисної документації та зареєстрованих декларацій про початок виконання будівельних робіт та готовності об`єкту до експлуатації; положення (накази) про тендерний комітет; посадові інструкції голови та членів тендерного комітету; інші документи, які підтверджують факт проведення (виконання) будівельних робіт; договори, акти прийняття наданих послуг та виконаних робіт з проектування, авторського та технічного нагляду; акти на закриття прихованих робіт тощо; календарний графік виконання робіт, у тому числі на закупівлю робіт та послуг з проведення відкритих торгів з предметом закупівлі «Капітальний ремонт «Каскаду» в саду ім. Т.Г. Шевченка по АДРЕСА_1 . Коригування (45112000-5 землерийні та інші земляні роботи)» ДК 021:2015:45112000-5 землерийні та інші земляні роботи (UA-2019-10-23-000944-а, договір №629 від 25.11.2019).

Таким, чином сторона обвинувачення має всі необхідні підстави для того, щоб звернутися до слідчого судді з даним клопотанням.

Одночасно з цим існує достатній, обґрунтований ризик знищення, чи спотворення обумовлених документів, оскільки в разі наявності достатніх даних за результатами опрацювання вилучених документів може бути повідомлено про підозру у вчиненні злочину. Тому існують обґрунтовані підстави звертатися для розгляду клопотання про тимчасовий доступ без виклику представника юридичної особи, у володінні якої знаходяться обумовленні у клопотанні документи.

Приймаючи до уваги те, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що документи, які перебувають у володінні вказаних установ мають суттєве значення для встановлення важливих обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, в результаті чого необхідно отримати тимчасовий доступ до зазначених документів, які перебувають у замовника - СКП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , яке розташоване за адресою: АДРЕСА_2 , та підрядника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , яке розташовано за адресою: АДРЕСА_3 , з можливістю отримання завірених належним чином їх копій , так як в інший спосіб отримати їх не надається можливим.

Згідно ст. 162 КПК України документи із зазначеними відомостями належать до охоронюваної законом таємниці, тобто є конфіденційною інформацією, в тому числі такою, що містить комерційну таємницю, та знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 », що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , та підрядника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , яке розташовано за адресою: АДРЕСА_3 .

В судове засідання прокурор не з`явився, надав суду заяву у якій просив розглянути клопотання без його участі, клопотання підтримав.

З огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації, на підставі ч.2 ст.163 КПК України, розгляд даного клопотання проведено без виклику представника СКП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та підрядника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », у володінні якоих знаходиться інформація, зазначена у клопотанні.

Суд, дослідивши матеріали клопотання, вважає, що воно є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Як зазначено у ч.1 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до п.4 ч.1 ст.162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься у речах та документах, належить конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю.

Внесене прокурором клопотання відповідає вимогам ст.160 КПК України, матеріали клопотання містять достатні дані про те, що інформація, яка знаходиться у віданні СКП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та підрядника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », сама по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, про тимчасовий доступ до яких просить надати прокурор, має суттєве значення для встановлення важливих обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Враховуючи викладене, приймаючи до уваги, що зазначені відомості можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, та іншим способом неможливо довести вказані обставини, які передбачається довести за допомогою зазначеної інформації, суд вважає клопотання слідчого обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 110, 159-164, 309 КПК України, -

постановив:

Клопотання прокурора задовольнити.

Зобов`язати замовника - СКП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , яке розташоване за адресою: АДРЕСА_2 , та підрядника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , яке розташовано за адресою: АДРЕСА_3 - надати тимчасовий доступ до всіх документів з отриманням завірених належним чином їх копій щодо конкурсних торгів та договорів (з усіма додатковими угодами та специфікаціями) укладених за результатами зазначених процедур закупівель, проведених щодо закупівлі робіт та послугу тому числі, пропозицій усіх учасників зазначених торгів тощо, проектно-кошторисну документацію (робочого проекту з кресленнями - за наявності); документацію що специфікації об`єкту закупівлі; зведені та локальні кошториси з додатками (відомості матеріалів, машин та механізмів, загальновиробничих витрат) договірної ціни; акти приймання виконаних підрядних робіт КБ-2в; довідки про вартість виконаних підрядних робіт КБ-3; відомість ресурсів, розрахунки, платіжні доручення; податкові, видаткові, товарно-транспортні накладні, сертифікати відповідності тощо; кошторисну документацію, що пройшла експертизу та експертний звіт; накази про затвердження проектно-кошторисної документації та зареєстрованих декларацій про початок виконання будівельних робіт та готовності об`єкту до експлуатації; положення (накази) про тендерний комітет; посадові інструкції голови та членів тендерного комітету; інші документи, які підтверджують факт проведення (виконання) будівельних робіт; договори, акти прийняття наданих послуг та виконаних робіт з проектування, авторського та технічного нагляду; акти на закриття прихованих робіт тощо; календарний графік виконання робіт, у тому числі на закупівлю робіт та послуг з проведення відкритих торгів з предметом закупівлі «Капітальний ремонт « ІНФОРМАЦІЯ_5 по АДРЕСА_1 . Коригування (45112000-5 землерийні та інші земляні роботи)» ДК 021:2015:45112000-5 землерийні та інші земляні роботи (UA-2019-10-23-000944-а, договір №629 від 25.11.2019).

Тимчасовий доступ до вказаної інформації надати надати т.в.о начальника відділення СВ Шевченківського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_4 , слідчим СВ Шевчкенківського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , прокурорам Харківської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_3 , ОСОБА_11 , а за дорученням слідчого чи прокурора в порядку ст. ст. 36, 40 КПК України оперативному підрозділу або іншим співробітникам Національної поліції України за доручення слідчого, прокурора.

Строк дії ухвали 7 днів із дня її постановлення.

Відповідно до ч. 1 ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 85990726
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку