open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа №348/127/19

22 листопада 2019 року м. Надвірна

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

в складі: головуючого-судді- Грещука Р.П.,

секретаря- Шпитко М.І.,

з участю представника заявника, адвоката- Левкуна Д.Д.,

розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі суду м. Надвірна цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа: Надвірнянський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області про встановлення факту, що має юридичне значення,-

ВСТАНОВИВ:

15.01.2019 року ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересована особа: Надвірнянський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області.

Заяву мотивує тим, що вона, народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Білі Ослави, Яремчанського (тепер Надвірнянського) району, Станіславської (тепер Івано-Франківської) області. Вказала, що у свідоцтві про її народження також зазначено, що її батьками є ОСОБА_2 та ОСОБА_3, а в графі їхньої національності вказано, що батько -поляк, мати - полька. 04.06.1959 року вона зареєструвала шлюб із ОСОБА_4 та змінила своє прізвище на "ОСОБА_1". Зазначила, що її батьки дійсно будучи поляками за національністю, проживаючи на території України, постійно дотримувалися польських традицій, святкували польські свята. Її також з дитинства виховували із збереженням приналежності до польської національності, підтримуючи стосунки зі своїми родичами поляками, які проживають на території Польщі, святкуючи польські свята та вважаючи себе поляками за національністю. У її свідоцтві про народження зазначено, що її батько - поляк, а мати - полька, однак з висновку про внесення змін до актового запису цивільного стану № 3118/1307.050605 від 20.12. 2018 року, виданим Надвірнянським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області вбачається, що в актовому записі про її народження № 61 від 11.07.1936 року графи про національність батьків відсутні.Також, з вищевказаного висновку вбачається, що в її актовому записі про шлюб №19, складеному 04.06.1959 року виконкомом Білоославської сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області, а саме у відомостях про національність нареченої вказано "українка". Крім того, зазначила, що у відомостях архівної довідки № Г-44(Ц)/06-06, виданої 21.06.2018 року Державним архівом Івано-Франківської області, вказано, що вона народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Білі Ослави Надвірнянського повіту (нині Надвірнянського району), хрещена 11.07.1936 року у с. Білі Ослави, римо-католицького віросповідання. Батько: ОСОБА_2 - син ОСОБА_5 і ОСОБА_6 - уродж. ОСОБА_2 - польської національності, римо-католицького віросповідання. Мати: ОСОБА_3 - донька ОСОБА_7 і ОСОБА_8 - уродж. ОСОБА_3 - польської національності, римо-католицького віросповідання. Ствердила, що її батько ОСОБА_2 та мати ОСОБА_3 є за національністю поляками, що відображено у свідоцтві про її народження та у відомостях архівної довідки. В актовому записі про її народження, з невідомих її причин, не вписано національність її батьків, а в актовому записі про її шлюб невірно вказано її національність. Внесення змін до актового запису про її народження, а саме внесення в графу національність батька "поляк", а матері - "полька", а також у відомості про національність нареченої - "полька" у її свідоцтві про шлюб, надасть їй безперешкодне спілкування з великою польською родиною. Просить ухвалити рішення, яким задоволити її заяву у повному обсязі.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме факт неправильності (неповноти) її актового запису про народження №61 від 11.07.1936 року складений по селу Білі Ослави Надвірнянського району Івано-Франківської області, зазначивши в ньому національність її батька ОСОБА_2 - поляк, а матері ОСОБА_3 - полька та зобов'язати Надвірнянський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області внести зміни до актового запису про її народження №61 від 11.07.1936 року складений по селу Білі Ослави Надвірнянського району Івано-Франківської області, а саме доповнити його відомостями про національність батька - "поляк", національність матері - "полька".

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме, що у її актовому записі про шлюб №19, складеному 04.06.1959 року виконкомом Білоославської сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області неправильно зазначено у графі "національність нареченої" - "українка" замість правильної - "полька" та зобов'язати Надвірнянський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області внести зміни до актового запису №19 про шлюб ОСОБА_1 та ОСОБА_4, складеного 04.06.1959 року виконкомом Білоославської сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області, а саме змінити відомості про національність нареченої з "українка" на "полька".

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не прибула, її представник, адвокат Левкун Д.Д. в судовому засіданні заяву підтримав, просив задовольнити, в обґрунтування вимог покликався на ті ж доводи, що викладені у заяві.

Представник заінтересованої особи - Надвірнянського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській областів судове засідання не прибула, 14.02.2019 року на адресу суду надійшли письмові пояснення за підписом начальника Надвірнянського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області Гураш М.В., з яких вбачається, що Надвірнянський РВ РРАЦС ГТУЮ в Івано-Франківській області розглянув заяву ОСОБА_1 про внесення зміни до її актового запису про народження №61 від 11.07.1936 року складений по селу Білі Ослави Надвірнянського району Івано-Франківської області, з якою вона зверталася до відділу 31.10.2018 року, а саме щодо доповнення його відомостями про національність батька- поляк, національність матері - полька, а також про внесення змін до актового запису №19 про шлюб ОСОБА_1 та ОСОБА_4 складеного 04.06.1959 року виконкомом Білоославської сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області, а саме змінити відомості про національність нареченої з українка на полька. З державного архіву Івано-Франківської області витребувано архівну довідку та копію метричного запису про народження ОСОБА_1.,ІНФОРМАЦІЯ_1 народження, уродженки с.Білі Ослави Надвірнянського району Івано-Франківської області.Згідно надісланих державним архівом в Івано-Франківській області архівної довідки та копії метричного запису на ОСОБА_1., ІНФОРМАЦІЯ_1 народження жодних даних про національність її батьків чи їх віросповідання немає, так як і підтвердження того, що дана громадянка хрещена в церкві римо-католицького віросповідання. Зазначила, що архівна довідка на ОСОБА_1., ІНФОРМАЦІЯ_1, яка долучена заявницею до матеріалів заяви суперечить і не відповідає архівній довідці на ОСОБА_1., ІНФОРМАЦІЯ_1, яка надіслана державним архівом в Івано-Франківській області на їхній запит, хоч видана вона відповідно до одного і того ж метричного запису та на одну і ту ж саму особу. У зв'язку з цим просить відмовити у задоволенні заяви ОСОБА_1

Суд, вислухавши пояснення представника, адвоката Левкун Д.Д., дослідивши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1, в с. Білі Ослави, Надвірнянського району Івано -Франківської області, що підтверджується паспортом громадянина України. (а с.7)

З копії свідоцтва про народження ОСОБА_1, вбачається, що вона народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Білі Ослави, Яремчанського (тепер Надвірнянського) району, Станіславської (тепер Івано-Франківської) області. У свідоцтві про її народження зазначено, що її батьками є ОСОБА_2 та ОСОБА_3, а в графі їхньої національності вказано, що батько -поляк, мати - полька.(а.с.8)

04.06.1959 року заявник ОСОБА_1. зареєструвала шлюб із ОСОБА_4 та змінила своє прізвище на ОСОБА_1.(а.с.9)

Судом досліджено копію висновку Надвірнянського районного відділу державної реєстрації-актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області про внесення змін до актового запису цивільного стану від 20.12.2018 року №3118/13.07.050605, за заявою ОСОБА_1 про внесення змін до актового запису про її народження №61 від 11.07.1936 року складений по селу Білі Ослави Надвірнянського району Івано-Франківської області, на ОСОБА_1., де вона просила доповнити актовий запис відомостями про національність батьків: батьку - національність поляк, матері- національність полька, та внести зміни до актового запису №19 про шлюб ОСОБА_1. та ОСОБА_4 складеного 04.06.1959 року виконкомом Білоославської сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області, а саме змінити відомості про національність нареченої з українка на полька. З даного висновку вбачається, що згідно надісланих державним архівом в Івано-Франківській області архівної довідки та копії метричного запису на ОСОБА_1., ІНФОРМАЦІЯ_1 народження жодних даних про національність її батьків чи їх віросповідання немає, так як і підтвердження того, що вона хрещена в церкві римо-католицького віросповідання.(а.с.11-12)

Заявником ОСОБА_1 долучено до матеріалів заяви копію архівної довідки № Г-44(Ц)/06-06, виданої 21.06.2018 року Державним архівом Івано-Франківської області, де зазначено, що ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Білі Ослави Надвірнянського повіту (нині Надвірнянського району), хрещена 11.07.1936 року у с. Білі Ослави, римо-католицького віросповідання. Батько: ОСОБА_2 - син ОСОБА_5 і ОСОБА_6 - уродж. ОСОБА_2 - польської національності, римо-католицького віросповідання. Мати: ОСОБА_3 - донька ОСОБА_7 і ОСОБА_8 - уродж. ОСОБА_3 - польської національності, римо-католицького віросповідання, однак для підтвердження суду не надано її оригінал.(а.с.10)

Разом з ти, згідно архівної довідки №06.11.2019 №Щ-5 (Ц)/06-06, яка витребувана на підставі ухвали Надвірнянського районного суду від 30.10.2019 року, вбачається що ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Білі Ослави Надвірнянського повіту (нині Надвірнянського району), хрещена 11.07.1936 року у церкві с. Білі Ослави(актовий запис №61). Батько: ОСОБА_2 - син ОСОБА_5 і ОСОБА_6 - уродж. ОСОБА_2. Мати: ОСОБА_3 - донька ОСОБА_7 і ОСОБА_8 - уродж. ОСОБА_3.(а.с.54)

Отже, під час судового розгляду не знайшло свого підтвердження, що заявник ОСОБА_1 хрещена 11.07.1936 року у с. Білі Ослави, римо-католицького віросповідання, та що батько ОСОБА_2 та мати ОСОБА_3-- польської національності, римо-католицького віросповідання.

Відповідно до положень ст.ст. 293, 315 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Як роз'яснено у пункті 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року за №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» (з подальшими змінами та доповненнями), в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов'язується з наступним вирішенням спору про право.

Згідно зі ст. 3 Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин, ратифікованої Законом України «Про ратифікацію Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин», кожна особа, яка належить до національної меншини, має право вільно вирішувати, вважатися їй чи не вважатися такою, і таке рішення або здійснення прав у зв'язку з ним не повинно зашкоджувати такій особі.

Стаття 1 та 3 Закону України «Про національні меншини в Україні» від 26.06.1992 року гарантує громадянам республіки незалежно від їх національного походження рівні політичні, соціальні, економічні та культурні права і свободи, підтримує розвиток національної свідомості і самовиявлення. Усі громадяни України користуються захистом держави на рівних підставах. При забезпеченні прав осіб, які належать до національних меншин, держава виходить з того, що вони є невід'ємною частиною загальновизнаних прав людини. До національних меншин належать групи громадян країни, які не є українцями за національністю, виявляють почуття національного самоусвідомлення та спільності між собою.

На підставі Указу Президента України № 70/99 від 27.01.1999 року втратив чинність Указ Президента від 31.12.1991 року «Про порядок зміни громадянами України національності» і з того часу в законодавстві України відсутні норми, які передбачають настання певних юридичних наслідків або набуття немайнових чи майнових прав в залежності від національності особи.

Згідно з положеннями Закону України «Про національні меншини в Україні», який проголошує рівність політичних, соціальних, економічних та культурних прав і свобод громадян України - незалежно від їх національного походження, та враховуючи, що за чинним українським законодавством жодний документ, що посвідчує особу громадянина, його національності не визначає, факт належності особи до певної національності не має юридичного значення, а тому, цей факт не може бути встановлений в судовому порядку відповідно до положень ст. 256 ЦПК України.

Крім того, у листі Верховного Суду України від 01.01.2012 року «Судова практика розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення», витяг з якого опубліковано в журналі «Вісник Верховного Суду України» та розміщено на офіційному сайті Верхового Суду України, судам нижчих інстанцій було роз'яснено, що не можуть бути встановлені в судовому порядку факти належності до певної національності.

Суд також враховує, що в ст.24 Конституції України закріплено рівність громадян та відсутність будь-яких привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Таким чином, на території України факт належності особи до будь-якої національності не тягне за собою юридичних наслідків.

Згідно ст.11Конституції України держава сприяє консолідації та розвиткові української нації, її історичної свідомості, традицій, культури, а також розвиткові етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх кордонних народів і національних меншин України.

Відповідно до вимог ст.13 Закону України «Про національні меншини в Україні» громадяни, які належать до національних меншин, вільні у виборі обсягу і форм здійснення прав, що надаються їм чинним законодавством, і реалізують їх особисто, а також через відповідні державні органи та створювані громадські об'єднання.

Як визначено ст.15Закону України «Про національні меншини в Україні» громадяни, які належать до національних меншин, національні громадські об'єднання мають право у встановленому в Україні порядку вільно встановлювати і підтримувати зв'язки з особами своєї національності та їх громадськими об'єднаннями за межами України, одержувати від них допомогу для задоволення мовних, культурних, духовних потреб, брати участь у діяльності міжнародних неурядових організацій.

Відповідно до ст. 300 ЦК України фізична особа має право на індивідуальність, на збереження своєї національної, культурної, релігійної, мовної самобутності, а також право на вільний вибір форм та способів прояву своєї індивідуальності, якщо вони не заборонені законом та не суперечать моральним засадам суспільства.

Пунктом 7 Постанови Пленуму Верховного суду України "Про практику розгляду судами справ про встановлення неправильності запису в актах громадянського стану" №12 від 07 липня 1995 року передбачено, що питання щодо встановлення неправильності в актовому записі про народження, зокрема, щодо доповнення відомостей про національність та громадянство батьків, суд вирішує на підставі письмових (архівних матеріалів; відомостей, які містяться в паспорті; довідок з місця роботи, навчання, проживання, військових, профспілкових, інших посвідчень тощо) та інших доказів, що з достовірністю підтверджують заявлену вимогу.

Також в даному випадку право заявника на індивідуальність, передбачене ст. 300 ЦК України не порушене, оскільки не внесення змін до актового запису №61 від 11.07.1936 року про народження заявника, а саме внесення в графу національність батька "поляк", а матері - "полька", та в актовий запис №19 від 04.06.1959 року про шлюб заявника, а саме у відомості про національність нареченої - "полька" не перешкоджає заявнику спілкуватися з великою польською родиною та дотримуватися польських звичаїв, традицій, культури.

Відповідно до положень ст.ст.76-89 ЦПК України, доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, їх представників, допитаних як свідків, показань свідків, письмових доказів, речових доказів, зокрема, звуко - і відеозаписів, висновків експертів. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Отже, з досліджених в судовому засіданні матеріалів справи судом встановлено, що вимога про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме визначення до польської національності, є необґрунтованою та задоволенню не підлягає.

Вимоги заявника ОСОБА_1 про зобов'язання Надвірнянського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області внесення змін до актового запису про народження заявника №61 від 11.07.1936 року складений по селу Білі Ослави Надвірнянського району Івано-Франківської області, та встановлення факту, що має юридичне значення, а саме, що у актовому записі заявника про шлюб №19, складеному 04.06.1959 року виконкомом Білоославської сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області неправильно зазначено у графі "національність нареченої" - "українка" замість правильної - "полька" та зобов'язання Надвірнянського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області внесення змін до актового запису №19 про шлюб ОСОБА_1 та ОСОБА_4, складеного 04.06.1959 року виконкомом Білоославської сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області, а саме змінити відомості про національність нареченої з "українка" на "полька", також не підлягають до задоволення, оскільки є похідними від першої вимоги про встановлення факту приналежності до польської національності, в задоволенні якої відмовлено.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.259,264 - 265,268,354355 ЦПК України, суд ,-

ВИРІШИВ:

В задоволенні заяви ОСОБА_1, заінтересована особа: Надвірнянський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області про встановлення факту, що має юридичне значення - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Івано-Франківського апеляційного суду через Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Грещук Р.П.

Повний текст рішення виготовлено 27.11.2019 року.

Джерело: ЄДРСР 85913514
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку