open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 712/12756/19

Провадження № 2-о/712/185/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 листопада 2019 року Соснівський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого судді - Мельник І.О.

з участю секретаря - Хоменко А.В.

заявника - ОСОБА_1

представника заінтересованої особи - Кузовнікової А.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Соснівського районного суду м. Черкаси цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Черкаський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Черкаській області про встановлення юридичного факту,

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення юридичного факту, посилаючись на те, що він віднайшов у родичів своє свідоцтво про народження, при ознайомленні з яким було встановлено, що по батькові його записано не правильно, а саме: « ОСОБА_2 » замість правильного « ОСОБА_3 ». В ході звернення до Черкаського міського відділу ДРАЦС ГТУЮ в Черкаській області з приводу упорядкування своїх документів було встановлено, що у актовому записі про народження № 173, складеного 05.03.1974 Соснівським районним у м. Черкаси відділом ДРАЦС, допущено помилку в написанні по батькові заявника. Для реалізації його особистих та майнових прав заявнику необхідно встановити факт неправильності написання його по батькові у вказаному актовому записі та внести відповідні зміни.

Ухвалою Соснівського районного суду м. Черкаси від 01.10.2019 відкрито провадження у справі в порядку окремого провадження.

В судовому засіданні заявник заяву підтримав та просив її задовольнити, просить суд встановити факт неправильності написання по батькові та імені батька в актовому записі про народження № 173, складеному 05.03.1974 Соснівським районним у м. Черкаси відділом ДРАЦС, а саме: в частині запису "Відомості про дитину" по батькові " ОСОБА_2 " замість " ОСОБА_3 ", в частині запису "Відомості про батька" ім`я батька " ОСОБА_4 " замість " ОСОБА_5 ", та внести відповідні зміни.

Представник заінтересованої особи за довіреністю - Кузовнікова А.Ю. в судовому засіданні при винесенні рішення поклалася на розсуд суду.

Заслухавши учасників процесу, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що в актовому записі про народження № 173, складеному 05.03.1974 Соснівським районним у м. Черкаси відділом ДРАЦС, вказано ОСОБА_1 по батькові як « ОСОБА_2 ».

Заявник вказує, що було допущено помилку в написанні його по батькові, а саме: « ОСОБА_2 » замість правильного « ОСОБА_3 ».

Згідно з ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає справи в порядку окремого провадження, зокрема, справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч. 1 п. 6 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Факт належності ОСОБА_1 свідоцтва про народження підтверджується наступними документами.

Так, відповідно до паспорта громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого 30.01.2003, по батькові заявника вказано « ОСОБА_3 ». У довідці про присвоєння заявнику ідентифікаційного номеру також вказано по батькові « ОСОБА_3 ». Відповідно до документів про здобуття освіти (атестат про середню освіту НОМЕР_2 , диплом бакалавра НОМЕР_3 , диплом спеціаліста НОМЕР_4 ) ОСОБА_1 по батькові зазначено « ОСОБА_3 ». Як вбачається з трудової книжки серії НОМЕР_5 по батькові заявника вказано як « ОСОБА_3 ». Також, по батькові « ОСОБА_3 » вказано ОСОБА_7 й у посвідченні водія серії НОМЕР_6 .

Відповідно до роз`яснення п. 12 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року р. № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», при розгляді справи про встановлення відповідно до п.6 ст.273 ЦПК факту належності правовстановлюючих документів собі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення. Разом з тим, цей порядок не застосовується, якщо виправлення в таких документах належним чином не застережені або ж їх реквізити нечітко виражені внаслідок тривалого використання, неналежного зберігання, тощо. Це є підставою для вирішення питання про встановлення факту, про який йдеться в документі, відповідно до чинного законодавства.

Оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд доходить висновку, що подана заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 2-13, 76-83, 141, 258, 259, 263-268,293, 315-319, 354 ЦПК Ураїни, суд

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Черкаський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Черкаській області про встановлення юридичного факту задоволити.

Встановити факт неправильності написання по батькові та імені батька в актовому записі про народження № 173, складеному 05.03.1974 Соснівським районним у м. Черкаси відділом ДРАЦС, відносно ОСОБА_8 , а саме: в частині запису "Відомості про дитину" по батькові " ОСОБА_2 " замість " ОСОБА_3 ", в частині запису "Відомості про батька" ім`я батька " ОСОБА_4 " замість " ОСОБА_5 ".

Внести зміни до актового запису про народження № 173, який складений 05.03.1974 Соснівським районним у м. Черкаси відділом ДРАЦС, відносно ОСОБА_8 , а саме: в частині запису "Відомості про дитину" по батькові " ОСОБА_2 " випарвити на " ОСОБА_3 ", в частині запису "Відомості про батька" змінити ім`я батька " ОСОБА_4 " виправити на " ОСОБА_5 ".

Рішення може бути оскаржено в загальному порядку до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлений 25.11.2019.

Головуючий

Джерело: ЄДРСР 85852654
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку