open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
20.11.2019 Справа № 696/777/18

2-о/696/2/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 листопада 2019 року м. Кам`янка

Кам `янський районний суд Черкаської області у складі

головуючої судді Шкреби В.В.,

присяжних Берези О.Л., Щербушенка С.Л.,

за участю секретаря Зачепи Л.О.,

заявників ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

представника заінтересованої особи Кіян О.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Кам`янка цивільну справу за заявою ОСОБА_1 (проживає по АДРЕСА_1 ), ОСОБА_2 (проживає по АДРЕСА_1 ), заінтересована особа Кам`янська районна державна адміністрація Черкаської області (знаходиться по вул. Героїв Майдану, б. 37 в м. Кам`янка Черкаській області) про усиновлення дітей, -

встановив:

ОСОБА _1 та ОСОБА_2 звернулися до суду із заявою про усиновлення дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

В обґрунтування заяви зазначили, що бажають усиновити малолітніх ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , які мають статус дітей, позбавлених батьківського піклування (батька діти не мають, відомості про батька дітей внесені на підставі ч.1 ст. 135 Сімейного кодексу України, мати дітей, ОСОБА_6 , позбавлена батьківських прав щодо дітей). Діти виховуються в їхній сім`ї під опікою відповідно до розпорядження Кам`янської райдержадміністрації. Перебувають на обліку в службі дітей райдержадміністрації, як кандидати в усиновлювачі. Кам`янською райдержадміністрацією було надано висновок про можливість усиновлення ОСОБА_3 , ОСОБА_4 і ОСОБА_5 , та відповідність усиновлення інтересам дітей, а тому просять суд задовольнити заяву про усиновлення малолітніх дітей та внести зміни до актового запису про їх народження, а саме усиновленим дітям змінити відомості про матір та батька, прізвище дітей, по батькові та місце народження.

Ухвалою суду від 04 листопада 2019 року заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа Кам`янська районна державна адміністрація Черкаської області про усиновлення дітей прийнято та відкрито провадження у справі.

Заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в судовому засіданні заяву підтримали, просили її задовольнити.

Представник заінтересованої особи Кам`янської РДА - в судовому засіданні не заперечувала, щодо задоволення заяви та усиновлення дітей.

Заслухавши пояснення учасників справи, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Статею 207 СК України визначено, що усиновлення є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільності та гармонійних умов її життя.

Відповідно до ч. 1 ст. 208 СК України усиновленою може бути дитина.

Згідно зі статтею 6 Сімейного Кодексу України, правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття. Малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років.

Крім того, відповідно до ч. 1, ч.2 ст. 211 СК України - усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 і ОСОБА_2 з 31.07.2017 року перебувають у шлюбі та мають намір усиновити малолітніх ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , які мають статус дітей, позбавлених батьківського піклування на підставі розпоряджень Шполянської районної державної адміністрації Черкаської області № 241, №242 та № 243 від 26.06.2018 року.

З витягів з державного Реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження від 19.05.2017 №00018081185, №00018080841 та №00018081073 вбачається, що батька діти не мають, відомості про батька дітей внесені на підставі ч.1 ст. 135 Сімейного кодексу України.

Мати дітей, ОСОБА_6 , позбавлена батьківських прав щодо дітей відповідно до рішення Шполянського районного суду Черкаської обл. від 21.05.2018.

Відповідно до розпорядження Кам`янської райдержадміністрації від 20.07.2018 № 206 малолітніх ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , та ОСОБА_5 , влаштовано в сім`ю ОСОБА_1 та ОСОБА_2 під опіку.

З висновків Кам`янської ЦРЛ вбачається, що стан здоров`я ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 відповідає нормі, згідно довідок МВС серії ААА № 0083720 та серії ААА № 0385018 до кримінальної, чи адміністративної відповідальності не притягувалися. Наданими довідками про доходи підтверджується що вони матеріально забезпечені та відповідно до акту обстеження умов проживання від 17.07.2018 р., мають всі необхідні умови для виховання, утримання та розвитку малолітніх ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , та ОСОБА_5 ..

Згідно висновку про доцільність усиновлення малолітніх ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , (№ 177/01-28 від 25.07.2018року) вбачається, що усиновлення малолітніх дітей гр. ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є доцільним і відповідає інтересам дітей.

В судовому засіданні також встановлено, що заявники є повнолітніми дієздатними особами, вікова різниця відповідає вимогам ст. 211 СК України, перешкод для усиновлення дітей, передбачених у ст. 212 СК України, судом не встановлено. Сім`я має необхідні для виховання дитини житлові і побутові умови, фінансово та матеріально забезпечена. Заявник на обліку в психоневрологічному чи наркологічному диспансері не знаходиться, до кримінальної відповідальності не притягувався, не перебуває в розшуку, має задовільний стан здоров`я.

Таким чином, підстав, які перешкоджали б усиновленню немає, усиновлення малолітніх ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , та ОСОБА_5 буде в інтересах дітей, заявники здатні забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини.

Відповідно до ст. 224 СК України - суд постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити. При дотримані всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини. Суд постановляючи рішення про усиновлення повнолітньої особи, враховує мотиви, на підставі яких особи бажають усиновлення, можливість їхнього спільного проживання, їхній сімейний стан та стан здоров`я, а також інші обставини, що мають істотне значення.

За наведених обставин, суд вважає заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про усиновлення малолітніх дітей обґрунтованою і такою, що підлягає до задоволення.

У відповідності до ч.3 ст. 314 ЦПК України, ст.ст.229, 230, 231, 233 СК України суд також вважає за можливе задовольнити прохання заявника та змінити усиновленим дітям по батькові, записати заявників їх батьком та матір`ю, а також змінити місце народження дітей про що внести зміни до актових записів про народження дітей.

На підставі викладененого, керуючись ст. ст. 76, 81 89, 263-265 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 (проживає по АДРЕСА_1 ), ОСОБА_2 (проживає по АДРЕСА_1 ), заінтересована особа Кам`янська районна державна адміністрація Черкаської області (знаходиться по вул. Героїв Майдану, б. 37 в м. Кам`янка Черкаській області) про усиновлення дітей - задовольнити.

Оголосити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженця м. Сміла Черкаської області, паспорт серії НОМЕР_3 , ІПН НОМЕР_4 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , уродженку с. Косарі Кам`янського району Черкаської області, паспорт № НОМЕР_5 , ІПН НОМЕР_6 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 усиновителями ОСОБА_3 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_8 у с. Терешки Шполянського району Черкаської області (актовий запис №13, зроблений виконавчим комітетом Терешківської сільської ради Шполянського району Черкаської області), ОСОБА_4 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_9 у с. Терешки Шполянського району Черкаської області (актовий запис №7, зроблений виконавчим комітетом Терешківської сільської ради Шполянського району Черкаської області) та ОСОБА_5 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_10 у с Терешки Шполянського району Черкаської області (актовий запис №6, зроблений виконавчим комітетом Терешківської сільської ради Шполянського району Черкаської області).

Зобов`язати Шполянський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Черкаській області внести зміни до актових записів про народження дітей:

1). № 13 від 17.11.2013 року, зробленого виконавчим комітетом Терешківської сільської ради Шполянського району Черкаської області на ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме:

-матір`ю дитини записати - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянку України, паспорт громадянина України № НОМЕР_5 , орган що видав 7119 від 19.08.2017 року, яка проживає по АДРЕСА_1 ;

-батьком дитини записати - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянина України, паспорт громадянина України серії НОМЕР_3 , виданий Смілянським МР ВУМВС України в Черкаській області 03.04.1997 року, який проживає по АДРЕСА_1 ;

-прізвище дитини із « ОСОБА_3 » змінити на « ОСОБА_3 »;

-по-батькові дитини змінити із « ОСОБА_3 » на « ОСОБА_3 »;

-ім`я дитини не змінювати;

-дату народження дитини не змінювати;

-місце народження дитини змінити із « с .Терешки , Шполянський район» на «м. Кам`янка, Кам`янський район, Черкаська область»;

2). № 7 від 22.07.2015 року, зробленого виконавчим комітетом Терешківської сільської ради Шполянського району Черкаської області на ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме:

-матір`ю дитини записати - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянку України, паспорт громадянина України № НОМЕР_5 , орган що видав 7119 від 19.08.2017 року, яка проживає по АДРЕСА_1 ;

-батьком дитини записати - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянина України, паспорт громадянина України серії НОМЕР_3 , виданий Смілянським МР ВУМВС України в Черкаській області 03.04.1997 року, який проживає по АДРЕСА_1 ;

-прізвище дитини із « ОСОБА_4 » змінити на « ОСОБА_4 »;

-по-батькові дитини змінити із « ОСОБА_4 » на « ОСОБА_4 »;

-ім`я дитини не змінювати;

-дату народження дитини не змінювати;

-місце народження дитини змінити із « с .Терешки , Шполянський район» на «м. Кам`янка, Кам`янський район, Черкаська область»;

3). № 6 від 06.12.2016 року, зробленого виконавчим комітетом Терешківської сільської ради Шполянського району Черкаської області на ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , а саме:

-матір`ю дитини записати - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянку України, паспорт громадянина України № НОМЕР_5 , орган що видав 7119 від 19.08.2017 року, яка проживає по АДРЕСА_1 ;

-батьком дитини записати - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянина України, паспорт громадянина України серії НОМЕР_3 , виданий Смілянським МР ВУМВС України в Черкаській області 03.04.1997 року, який проживає по АДРЕСА_1 ;

-прізвище дитини із « ОСОБА_5 » змінити на « ОСОБА_5 »;

-по-батькові дитини змінити із « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_5 »;

-ім`я дитини не змінювати;

-дату народження дитини не змінювати;

-місце народження дитини змінити із «с.Терешки, Шполянський район» на «м. Кам`янка, Кам`янський район, Черкаська область»;

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом 30 днів (ст.ст.354,355,ЦПК України). Особи , які брали участь у справі , але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення , можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення .

До дня початку функцінування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справи витребовуються та надсилаютьсясудами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу (п.15.5 Розділу XII "Перехідні положення " ЦПК України.

Суддя :

Присяжні :

.

Джерело: ЄДРСР 85830628
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку