open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 390/1598/19

Провадження № 2-о/390/68/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" листопада 2019 р. Кіровоградський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючої судді – Пасічника Д.І,.

при секретарі – Пікущій І.М.,

за участю заявника - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кропивницькому цивільну справу за заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), заінтересована особа: Кропивницький районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області (вул.Преображенська, 2 м.Кропивницький, поштовий індекс 25006) про встановлення факту смерті на окупованій території,

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернулась до суду із заявою, в якій просить встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в м. Горлівка Донецької області, на території якого органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження. Встановлення даного факту необхідно заявнику для отримання свідоцтва про смерть відповідно до діючого законодавства, що надасть їй можливість отримати грошову допомогу на поховання.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 подану заяву підтримала, просила її задовольнити та встановити факт смерті ОСОБА_2 на тимчасово окупованій території.

Заінтересована особа: Кропивницький районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області в судове засідання свого представника не направила, засобами електронного зв`язку надійшла відповідь, в якій заінтересована особа не заперечує проти задоволення заяви та просить розглянути справу без її участі.

Судом встановлено, що відповідно до свідоцтва про оруження Серії НОМЕР_1 від 31.12.1968 року заявниця є дружиною ОСОБА_2 .

Відповідно до довідки №870 від 07.05.2019 року, виданої виконкомом Соколівської сільської ради Кропивницького району Кіроворадської області, вбачається, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , дійсно проживають, але не зареєстровані за адресою: АДРЕСА_2 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 від цирозу печінки помер громадянин України – ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується лікарським свідоцтвом про смерть №836 від 05.11.2019 року та свідоцтвом про смерть від 08.11.2019 року серія НОМЕР_2 , виданих в м.Горлівка Донецької області.

Кропивницьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Кіровоградській області, після розгляду документів, поданих ОСОБА_3 для державної реєстрації смерті ОСОБА_2 , у проведенні державної реєстрації смерті відмовлено, оскільки на підтвердження даного факту пред`явлено документ виданий на території, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Відповідно до ч.1 ст.17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі: документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою; рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або оголошення її померлою.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 07 листопада 2014р. № 1085-р «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення» затверджено перелік населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження. Зокрема, додатком 1 до вищезазначеного розпорядження таким населеним пунктом визначено м.Довжанськ.

Згідно постанови Верховної Ради України « Про перейменування окремих населених пунктів та районів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей» № 1351-VIII від 12.05.2016 року місто Свердловськ Луганської області переіменовано на місто Довжанськ.

Згідно положень Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року № 52/5, у зв`язку з неможливістю виконувати повноваження відділами державної реєстрації актів цивільного стану Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та на тимчасово окупованих територіях, та території проведення АТО, проведення державної реєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення, анулювання здійснюються відділами державної реєстрації актів цивільного стану за межами цієї території за місцем звернення заявника.

Пунктом 1 розділу 5 зазначених вище Правил визначені підстави для державної реєстрації смерті, однією з підстав є рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» тимчасово окупована територія України є невід`ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України.

Згідно п.8 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Як вбачається з матеріалів справи, реєстрація смерті громадянина України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в органах реєстрації актів цивільного стану на території України не проводилась.

Також судом встановлено, що заявниця позбавлена можливості здійснити державну реєстрацію смерті її чоловіка у позасудовому порядку.

Встановлення факту смерті ОСОБА_2 на тимчасово окупованій території України в м.Горлівка необхідно заявниці для здійснення державної реєстрації факту смерті її чоловіка, що є підставою для настання правових наслідків смерті, серед яких є грошова допомога на поховання.

З урахуванням зазначеного, оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд дійшов висновку, що є підстави в судовому порядку встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на тимчасово окупованій території України в м. Горлівка Донецької області, 03.11.2019 року, в зв`язку з чим заява ОСОБА_1 про встановлення факту смерті на окупованій території підлягає задоволенню.

Відповідно до п.8 ч.1 ст.430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішення у справі про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України.

На підставі ст.ст.1-5, 9, 17 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», керуючись ст.ст. 13, 76-81, 259, 265, 315, 317-319, 430 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), заінтересована особа: Кропивницький районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області (вул.Преображенська, 2 м.Кропивницький, поштовий індекс 25006) про встановлення факту смерті на окупованій території - задовольнити.

Встановити факт смерті особи – ОСОБА_2 , дата народження – ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце народження – місто Гадяч, Полтавської області, дата смерті – ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце смерті – місто Горлівка, Донецької області, Україна. Причина смерті - цироз печінки.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Кропивницького апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Суддя /підпис/

З оригіналом згідно:

Суддя Кіровоградського районного суду

Кіровоградської області Д.І.Пасічник

Джерело: ЄДРСР 85825846
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку