open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Копія Справа№592/7678/19

Провадження №2/592/3229/19

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 листопада 2019 року м.Суми

Ковпаківський районний суд м. Суми у складі:

головуючого судді – Катрич О.М.

за участю секретаря судового засідання – Хуторянської В.В.,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Суми цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа: ТОВ «Сервіс-Дім» про усунення перешкод у користуванні приміщеннями,-

ВСТАНОВИВ :

Представник позивачки звернувся до суду з вищевказаним позовом, який мотивує тим, що ОСОБА_1 є наймачем та проживає у кімнаті АДРЕСА_1 . Кімната знаходиться на 8 поверсі зазначеного вище будинку, який є гуртожитком. На цьому ж поверсі крім ОСОБА_1 проживають інші мешканці, в тому числі відповідачі по справі. Окрім житлових кімнат на цьому поверсі знаходяться приміщення загального користування (допоміжні приміщення), а саме: кухня, вбиральня, ванна кімната, балкон. Відповідачі самовільно врізали замок в двері, що ведуть в приміщення загального користування, чим позбавили позивача можливості користуватись допоміжними приміщеннями. Всі намагання позивача врегулювати вказану ситуацію в добровільному порядку не призвели до позитивного результату - відповідачі не надають їй ключі від дверей.

Намагаючись отримати доступ до допоміжних приміщень, ОСОБА_1 23.01.2018р. звернулась до органів національної поліції. За результатами розгляду заяви ОСОБА_1 01.02.2018р. ДОП Сумського ВП ГУ НП в Сумській області надав висновок, в якому ОСОБА_1 був роз`яснений порядок звернення до суду в порядку цивільно-правових відносин.

Просить усунути перешкоди у користуванні приміщеннями загального користування (допоміжні приміщення), відображені на поверховому плані поверху VIII літ. «А» будинку АДРЕСА_2 Суми за №№ 14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24, шляхом надання ОСОБА_2 та ОСОБА_3 вільного доступу до вищезазначених приміщень та демонтажу дверних замків, засувів, ланцюгів та інших засобів замикання дверей; зобов`язати ОСОБА_2 та ОСОБА_3 не чинити перешкоди користуванні приміщеннями загального користування (допоміжні приміщення), відображені на поверховому плані поверху VIII літ. «А» будинку АДРЕСА_2 Суми за №№ 14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24 в інші способи.

В судовому засіданні представник позивача –адвокат Пейков В.П. позовні вимоги підтримав у повному обсязі, просив вимоги задовольнити, проти ухвалення заочного рішення не заперечував.

Відповідачі у судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, відзиву на позов не надали.

Представник третьої особи в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Свідки ОСОБА_4 та ОСОБА_5 надали пояснення, аналогічні обставинам, викладеним у позовній заяви, додавши, що були свідками подій, коли у вказані вище приміщення ОСОБА_1 не могла попасти, так як сусіди її не пускають, ключ від зміненого замку не надають.

Згідно ч.1 ст. 280 ЦПК України, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; відповідач не подав відзив; позивач не заперечує проти такого вирішення справи. Суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст.280 ЦПК України.

Заслухавши думку представника позивача, свідків, ознайомившись та дослідивши матеріали справи та надані докази, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є наймачем та періодично проживає у кімнаті АДРЕСА_1 , відповідно до ордеру № 21-о на відомчу житлову площу гуртожитку (а.с. 4).

Кімната знаходиться на 8 поверсі зазначеного вище будинку, який є гуртожитком, на цьому ж поверсі крім ОСОБА_1 , проживають інші мешканці, в тому числі відповідачі по справі – ОСОБА_2 , ОСОБА_3 .

Окрім житлових кімнат на цьому поверсі знаходяться приміщення загального користування (допоміжні приміщення), а саме: кухня, вбиральня, ванна кімната, балкон, що підтверджується копією поетажного плану 8-го поверху літ.2А».(а.с. 7) Відповідачі самовільно врізали замок в двері, що ведуть в приміщення загального користування, чим позбавили позивачку з власних міркувань користуватись допоміжними приміщеннями, що не узгоджується з чинним законодавством.

Всі намагання позивача врегулювати вказану ситуацію в добровільному порядку не призвели до позитивного результату - відповідачі не надають їй ключі від дверей. Дані обставини в порядку, визначеному ЦПК України, відповідачами спростовані не були, відзив та докази на спростування позиції позивачки та її представника, відсутні.

Намагаючись отримати доступ до допоміжних приміщень, ОСОБА_1 23.01.2018р. звернулась до органів національної поліції. За результатами розгляду заяви ОСОБА_1 01.02.2018р. ДОП Сумського ВП ГУ НП в Сумській області надав висновок, в якому гр. ОСОБА_1 був роз`яснений порядок звернення до суду в порядку цивільно-правових відносин, а мешканці кімнат 805-806, 808 і не заперечували, що змінили замки на секції для того, щоб мешканка кім. 817 ОСОБА_1 не могла користуватися загальною кухнею, ванною, туалетом тощо, так як у них постійно виникають непорозуміння, але такі дії є незаконними. (а.с. 5-6).

У відповідності до норм Житлового та Цивільного кодексу України, реалізація права користування відносно приміщення житлової кімнати пов`язана з правом користування допоміжними приміщеннями. Допоміжні приміщення є приналежністю житлових приміщень.

Згідно ст.186 ЦК України річ, призначена для обслуговування іншої (головної) речі і пов`язана з нею спільним призначенням, є її приналежністю. Приналежність слідує за головною річчю, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно приписів ст.11 Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» допоміжні приміщення гуртожитку призначені для забезпечення експлуатації гуртожитку як житлового комплексу та побутового обслуговування і задоволення санітарно-гігієнічних потреб його мешканців ( кухні, санвузли, поза квартирні (поза кімнатні) коридори, кладові, вестибюлі тощо).

Згідно ч.2 ст.6 вищезазначеного закону співвласники допоміжних приміщень у гуртожитку зобов`язані не перешкоджати іншим особам у правомірному користуванні такими приміщеннями.

З наданого поверхового плану поверху VIII літ.»А» будинку АДРЕСА_2 вбачається, що вихід з кімнати позивача за № 817 (приміщення 26) здійснюється до коридору (приміщення 25) та коридору (приміщення 24 ). Відповідачами заблокований вихід з приміщення 25 до приміщення 24, шляхом закриття дверей на замок та ненадання ключів позивачу (а.с. 7).

Отже права позивача, в тому числі право користування допоміжними житловими приміщеннями, порушені відповідачами, оскільки позивач не може потрапити до кухні, санвузла, позакімнатного коридору, кладовки, не може користуватися цими допоміжними приміщеннями.

Згідно ч. 1 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно ст. 16 ЦК України способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути, зокрема, визнання права, припинення дії, яка порушує право, відновлення становища, яке існувало до порушення; примусове виконання обов`язку в натурі тощо. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Враховуючи вищевикладені обставини, надані позивачем докази, які є достатніми та належними, суд вважає необхідним задовольнити позовні вимоги в повному обсязі та усунути перешкоди у користуванні приміщеннями загального користування (допоміжні приміщення), відображені на поверховому плані поверху VIII літ. «А» будинку АДРЕСА_2 Суми за №№ 14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24, шляхом надання ОСОБА_2 та ОСОБА_3 вільного доступу до вищезазначених приміщень та демонтажу дверних замків, засувів, ланцюгів та інших засобів замикання дверей; зобов`язати ОСОБА_2 та ОСОБА_3 не чинити перешкоди користуванні приміщеннями загального користування (допоміжні приміщення), відображені на поверховому плані поверху VIII літ. «А» будинку АДРЕСА_2 за №№ 14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24 в інші способи.

Згідно вимог ст. 141 ЦПК України суд стягує з відповідачів в дольовому порядку на користь позивача судовий збір у сумі 768 грн. 40 коп., тобто по 384 грн. 20 коп. з кожного.

Керуючись ст.ст. 13, 76, 141, 263, 265, 280-282 ЦПК України, ст.ст. 54, 64, 65 ЖК України суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 - задовольнити.

Усунути перешкоди у користуванні приміщеннями загального користування (допоміжні приміщення), відображені на поверховому плані поверху VIII літ. «А» будинку АДРЕСА_2 Суми за №№ 14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24, шляхом надання ОСОБА_2 та ОСОБА_3 вільного доступу до вищезазначених приміщень та демонтажу дверних замків, засувів, ланцюгів та інших засобів замикання дверей.

Зобов`язати ОСОБА_2 , ОСОБА_3 не чинити перешкоди користуванні приміщеннями загального користування (допоміжні приміщення), відображені на поверховому плані поверху VIII літ. «А» будинку АДРЕСА_2 Суми за №№ 14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24 в інші способи.

Стягнути з ОСОБА_2 , ОСОБА_3 на користь ОСОБА_1 в дольовому порядку судовий збір у сумі 768 грн. 40 коп., тобто по 384 грн. 20 коп. з кожного.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана позивачем протягом 30 днів з дня його проголошення до Сумського апеляційного суду через Ковпаківський районний суд м. Суми. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в апеляційному порядку.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя О.М. Катрич

З оригіналом згідно: суддя О.М. Катрич

Джерело: ЄДРСР 85788866
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку