open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
18.11.2019 Справа № 696/751/19

2-о/696/20/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 листопада 2019 року м. Кам`янка

Кам`янський райсуд Черкаської області

в складі головуючого судді - Шкреби В.В.,

за участю секретаря - Зачепи Л.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за заявою ОСОБА_1 (проживає по АДРЕСА_1 ), заінтересована особа Кам`янський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Черкаській області (знаходиться по вул. Героїв Майдану, б. 37 в м. Кам`янкаеркаської області) про встановлення факту неправильності запису в акті про народження та внесення змін до актового запису, -

встановив:

ОСОБА _1 через свого представника звернулася до суду із заявою про встановлення факту неправильності запису в акті про народження та внесення змін до актового запису.

В обґрунтування заявлених вимог зазначає, що у січні 2019 року під час звернення до Ірпінського МВ ДРАЦС за видачею повторного свідоцтва про народження, отримала відмову, в зв`язку з тим, що надані підтверджуючі документи, в яких зазначено відмінне від імені « ОСОБА_1 » - ім`я « ОСОБА_1 ». У всіх офіційних документах, працівниками відповідних органів та установ використовувалось ім`я - ОСОБА_1 . На підставі свідоцтва про народження, виданого 26 листопада 1949 року, їй видано паспорт, та в подальшому була заміна паспорту на новий НОМЕР_3 вид. 06.09.2014 р. Мирабадським РУВС в м. Ташкент, в якому також вказано ім`я - ОСОБА_1 . 05 лютого 1977 року заявник зареєструвала шлюб та змінила прізвище з ОСОБА_1 на ОСОБА_1 . В суду просить встановити факт неправильності запису в актовому записі цивільного стану про народження № 83, складеного 26 листопада 1949 року виконавчим комітетом Михайлівської сільської ради Кам`янського району Черкаської області встановивши, що ім`я дитини має написання - « ОСОБА_1 » замість зазначеного « ОСОБА_1 », зобов`язати Кам`янський районний відділ державної реєстрації цивільного стану ГТУЮ в Черкаській області, внести відповідні зміни до актового запису про народження № 83 від 26 листопада 1949 року, складеному виконавчим комітетом Михайлівської сільської ради Кам`янського району Черкаської області та видати нове свідоцтво та внести зміни до відомостей у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян актового запису про народження ОСОБА_1 , складеного 26 листопада 1949 року виконавчим комітетом Михайлівської сільської ради Кам`янського району Черкаської області за № 83 від 26 листопада 1949 року, в частині зазначення імені з " ОСОБА_1 ". на " ОСОБА_1 "

В судове засідання представник заявника ОСОБА_2 не з`явилася, до суду подала заяву в якій просить суд заявлені вимоги задовольнити та здійснити розгляд справи без її участі в судовому засіданні.

Представник заінтересованої особи Кам`янського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області в судове засідання не з`явився, до суду від начальика відділу Юрик Н.В. надійшов лист в якому зазначає, що вимоги зави не підтримують. Просять розглянути справу без їх участі. До листа також додали копії постанови Київського апеляційного суду та ухвали Верховного Суду.

Дослідивши матеріалисправи,суд вважає,що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Зі свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_1 виданого Михайлівською сільською радою Кам`янського району Черкаської області вбачається, що ОСОБА_1 народилася, ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Михайлівка Кам`янського району Черкаської області та уклала шлюб 05.02.1977 р. з ОСОБА_3 , після чого їй присвоєно прізвище - ОСОБА_1 .

Зокрема, у витязі Ірпінського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюб у відомостях про наречену зазначено - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт НОМЕР_2 , Київським РВВс м. Одеси 26 березня 1976р. 5 (а.с. 10-13).

Крім того, у дипломі про закінчення повного курсу Одеського гідрометеорологічного інституту у 1976 р. вказано ОСОБА_1 (а.с. 22).

На звернення заявниці до Ірпінського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Київській області внести зміни до актового запису, їй було відмовлено, оскільки в наданих документах виявлено розбіжності, а саме після отримання підтвердження відомостей в ДРАЦС щодо актового запису про народження ОСОБА_1 , яке надійшло від Кам`янського районного відділу ДРАЦС ГТУЮ у Черкаській області, з`ясувалось, що відомості у Державному реєстрі відповідають паперовому носію актового запису про народження № 83 від 26.11.1949 року, складеному виконавчим комітетом Михайлівської сільської ради Кам`янського району Черкаської області на ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , де ім`я дитини зазначено - « ОСОБА_1 », в зв`зку з чим видати повторно свідоцтво про народження на ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 видати не можливо. (а.с. 18-20).

Відповідно до п. 3 статті 2 Закону України "Про міжнародне приватне право", цей Закон застосовується до таких питання, що виникають у сфері приватноправових відносин з іноземним елементом.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 ЦПК України , цивільне судочинство здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", законів України, що визначають особливості розгляду окремих категорій справ, а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Відповідно до ст. 48 Закону України "Про міжнародне приватне право" до недоговірних зобов`язань, що виникають внаслідок дії однієї сторони, застосовується право держави, у якій мала місце така дія.

Відповідно до Листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про практику розгляду судами цивільних справ з іноземним елементом» № 24-754/0/4-13 від 16.05.2013 року підсудність судам України справ з іноземним елементом визначається у попередньому засіданні відповідно до статті 7, 6 Закону України "Про міжнародне приватне право", відповідно до якої суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом у таких випадках:

7) дія або подія, що стала підставою для подання позову, мала місце на території України;

9) якщо справа окремого провадження стосується особистого статусу або дієздатності громадянина України.

Відповідно до ст. 22 Закону України «Про міжнародне приватне право », визначено, що до особистих немайнових прав застосовується право держави, у якій мала місце дія чи інша обставина, що стала підставою для вимоги про захист таких прав, якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 Закону України «Про міжнародне приватне право» Іноземці, особи без громадянства, іноземні юридичні особи, іноземні держави (їх органи та посадові особи) та міжнародні організації (далі - іноземні особи) мають право звертатися до судів України для захисту своїх прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Частиною 2 статті 315 ЦПК України передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

При цьому, згідно п. 2 Постанови Пленуму ВСУ «Про практику розгляду судами справ про встановлення неправильності запису в актах громадянського стану» № 12 від 7 липня 1995 року, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення неправильності записів при реєстрації в державних органах актів народження в тому разі, коли органами реєстрації актів громадянського стану відмовлено заявникові у внесенні змін до записів у актах громадянського стану або коли з цього приводу є спір між заінтересованими особами .

Відповідно до роз`яснень, що містяться в пункту 9 вищевказаної Постанови № 12, в порядку встановлення неправильності записів у актах громадянського стану до цих актів вносяться зміни щодо прізвища, імені, по батькові, коли були допущені помилки під час реєстрації акта або коли органами реєстрації актів громадянського стану відмовлено у зміні запису, який провадився відповідно до положень про порядок зміни записів актів громадянського стану (наприклад, при зміні прізвища, імені, по батькові, місця і дати народження).

У пункті 11 даної Постанови зазначено, що суд постановляє рішення про неправильність запису в акті громадянського стану, саме в тій частині цього запису, в якій встановлено неправильність, а не запису всього акта громадянського стану. Рішення суду, яким встановлено неправильність запису в акті громадянського стану є підставою для виправлення такого запису органами реєстрації актів громадянського стану, у резолютивній частині рішення повинно бути зазначено, який запис є неправильним, яким органом реєстрації актів громадянського стану і щодо яких осіб він складений, номер і дата запису та які виправлення, зміни чи доповнення слід до них внести.

Відповідно до п. 2.16.7 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12 січня 2011 року № 96/5 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14 січня 2011р. за № 55/18793, на підставі рішення суду про внесення змін, доповнень або виправлень в актовому записі цивільного стану вносяться відповідні зміни, які зазначені в рішенні суду. Такі зміни згідно п.2.18. зазначених вище Правил, вносяться відділом державної реєстрації за місцем зберігання відповідного актового запису цивільного стану.

Таким чином, задоволення вимог заявника та встановлення факту внесення неправильності відомостейв актовийзапис цивільного стану в повній мірі відповідає інтересам заявника, адже це усуне будь-які непорозуміння під час ідентифікації ОСОБА_1 як особи.

На підставі наведеного, керуючись ст. 263-265, 273, 293, 294, 315-319, 354 ЦПК України, суд -

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 (проживає по АДРЕСА_1 ), заінтересована особа Кам`янський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Черкаській області (знаходиться по вул. Героїв Майдану, б. 37 в м. Кам`янкаеркаської області) про встановлення факту неправильності запису в акті про народження та внесення змін до актового запису - задовольнити.

Встановити факт неправильності в актовому записі про народження ОСОБА_1 , складеного 26 листопада 1949 року виконавчим комітетом Михайлівської сільської ради Кам`янського району Черкаської області за № 83 від 26 листопада 1949 року, встановивши, що ім`я дитини має написання - " ОСОБА_1 " замість зазначеного - " ОСОБА_1 ".

Зобов`язати Кам`янський районний відділ державної реєстрації цивільного стану ГТУЮ в Черкаській області, внести відповідні зміни до актового запису про народження № 83 від 26 листопада 1949 року, складеному виконавчим комітетом Михайлівської сільської ради Кам`янського району Черкаської області та видати нове свідоцтво.

Внести зміни до відомостей у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян актового запису про народження ОСОБА_1 , складеного 26 листопада 1949 року виконавчим комітетом Михайлівської сільської ради Кам`янського району Черкаської області за № 83 від 26 листопада 1949 року, в частині зазначення імені з " ОСОБА_1 ". на " ОСОБА_1 "

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Черкаського апеляційного суду через Кам`янський районний суд Черкаської області.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 85761726
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку