open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 643/13792/17

Провадження № 2-а/643/32/19

11.11.2019 Московський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді - Мельникової І.Д.,

за участі секретаря Петрової О.С.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні адміністративнупозовну заяву ОСОБА_1 доУправління соціальногозахисту населенняМосковського районуХарківської міськоїради провизнання дійнеправомірними ізобов`язання вчинитипевні дії,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просив визнати протиправними дії та зобов`язати УПСЗН Московського району ХМР перерахувати на його рахунок 6029 грн.

В обгрунтування позовних вимог посилався на те, що він є інвалідом війни ІІІ групи. Відповідно до п.2 ст.27 та ст.28 ЗУ «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», ст.7 ЗУ «Про державний бюджет України на 2017р.», з 1 січня по 1 травня 2017р. встановлений мінімальний розмір пенсії в Україні 1247 грн. А отже, зазначив, що до 01.05.2017 допомога інвалідам війни ІІІ групи складала 8729 грн., відповідачем перерахована допомога у розмірі 2700 грн. Зазначив, що порушені його конституційні права.

Позивач в судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи у його відсутність.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи у його відсутність, надав відзив на позовну заяву, в якому просив відмовити у задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає за необхідне відмовити у задоволенні позовних вимог, виходячи з наступного.

Щорічну виплатуразової грошовоїдопомоги до5травня,передбачену ст.ст.12-16Закону України«Про статусветеранів війни,гарантії їхсоціального захисту»,здійснює Управлінняпраці тасоціального захистунаселення черезвідділення зв`язкуабо черезустанови банків(шляхомперерахування наособовий рахунокотримувача)пенсіонерам -за місцемотримання пенсії,а особам,які неє пенсіонерами,-за місцемїх проживаннячи одержаннягрошового утримання.Допомога виплачуєтьсявідповідно досписків,які надаютьуправління Пенсійногофонду Українив Московськомурайоні та«силові відомства»(управлінняпенсійного забезпеченнявійськовослужбовців тадеяких іншихкатегорій громадянголовного управлінняПенсійного фондуУкраїнив Харківськійобласті, Московський військовий комісаріат тощо).

Щорічна разова грошова допомога до 5 травня виплачується відповідно до вимог Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». В Законі визначено, що порядок виплати разової грошової допомоги визначається Кабінетом Міністрів України. Кабінету Міністрів України доручено щорічно у проекті Державного бюджету України передбачати цільові кошти, необхідні для виплати разової грошової допомоги інвалідам війни.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 177 від 18.02.2004 «Про забезпечення щорічної виплати разової грошової допомоги, передбаченої Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» Міністерство фінансів і Державне казначейство забезпечують щороку до 10 квітня виділення коштів Міністерству праці та соціальної політики для виплати разової грошової допомоги, передбаченої Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», у розмірах, встановлених законом про державний бюджет на відповідний рік, і для подальшого перерахування їх місцевим органам праці та соціального захисту населення.

Згідно з ст. 113 Конституції України Кабінет Міністрів України є вищим органом у системі органів виконавчої влади. Кабінет Міністрів України в межах своєї компетенції видає постанови і розпорядження, які є обов`язковими до виконання (ст. 117 Конституції України).

Відповідно до Постанови КМУ № 223 від 05.04.2017 «Деякі питання виплати у 2017 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань» згідно подання Управління Пенсійного фонду України в Московському районі м. Харкова ОСОБА_1 , як інвалід війни III групи, 14.04.2017 був включений до списків на виплату разової грошової допомоги до 5 травня, яка була перерахована за місцем отримання пенсії, у розмірі 2700 грн. відповідно до вимог чинного законодавства.

Відповідно до ч.1 ст.72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Згідно ст.77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановленихстаттею 78цього Кодексу.

Позивачем не надано суду доказів звернення з заявами до відповідача з підстав викладених у позовній заяві та не надано суду відповідей або відмов відповідача з цього приводу, у зв`язку з чим суд позбавлений можливості встановити протиправність дій відповідача.

За таких обставин, суд вважає за необхідне відмовити у задоволенні позовних вимог, у зв`язку з ненаданням доказів в обгрунтування заявлених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 5, 8, 9, 241-245, 246 КАС України, суд

ВИРІШИВ:

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 відмовити.

Апеляційна скаргана рішеннясуду подаєтьсяпротягом десятиднів здня йогопроголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення виготовлено 15.11.2019.

Суддя І.Д.Мельникова

Джерело: ЄДРСР 85669384
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку