open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
14.11.2019

Справа № 482/1636/19

Номер провадження 2-о/482/56/2019

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 листопада 2019 року м. Нова Одеса

Новоодеський районний суд Миколаївської області у складі: головуючого судді Баранкевич В.О., за участю секретаря судового засідання Андрусенко В.А., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Нова Одеса цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Головне управління Пенсійного Фонду України у Миколаївській області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, -

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 , від імені та в інтересах якого на передбачених законом підставах діє адвокат Ярмуш В.В., звернувся до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, а саме трудової книжки серії НОМЕР_1 , заповненої 27.11.1985 року та трудової книжки серії НОМЕР_2 , заповненої 28.01.1988 року.

Заявлені вимоги ОСОБА_1 мотивує тим, що в ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 60 років звернувся до Новоодеського об`єднаного управління пенсійного фонду України Миколаївської області з метою своєчасного призначення йому пенсії за віком.

Однак, при ознайомленні з наданими ним документами, спеціаліст пенсійного фонду виявив, що в його трудових книжках серії НОМЕР_1 , заповненої 27.11.1985 року та трудової книжки серії НОМЕР_2 , заповненої 28.01.1988 року невірно вказано його дату народження: замість ІНФОРМАЦІЯ_2 року, як записано в паспорті громадянина України, інших належних йому документах, вказано дату народження як «07.22.1959» та « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (російською), у зв`язку з чим його документи прийняті не будуть і це стане на заваді в отриманні ним пенсійних виплат.

У зв`язку з цим, він змушений звернутися до суду для встановлення факту належності йому трудових книжок.

В судове засідання заявник та його представник не з`явилися, заявник надав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність.

Представник заінтересованої особи - Головного управління Пенсійного Фонду України у Миколаївській області, в судове засідання не з`явився, суду надав заяву про розгляд справи за його відсутності, не заперечував проти задоволення заяви.

В зв`язку з неявкою всіх учасників справи, у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали цивільної справи, судом встановлено наступні обставини та відповідні ним правовідносини.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст.293ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно п.6 ч.1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Судом встановлено, що згідно з даними паспорта громадянина України № НОМЕР_3 , виданого 30.05.2019 р. органом за № 4831, прізвище, ім`я та по батькові власника паспорта зазначено як ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

За даними свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 , виданого 20.11.1979 року Унгенским отделом ЗАГС, Республика МССР (Молдова), ІНФОРМАЦІЯ_2 народився ОСОБА_1 , про що в книзі реєстрації актів про народження зроблено актовий запис № 109.

Відповідно до військового квитка серії НОМЕР_5 від 15.11.1979 р., вказаний документ видано на ім`я ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до свідоцтва про загальнообов`язкове державне соціальне страхування № 2173916537, вказаний документ видано на ім`я ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до довідки про реєстрацію місця проживання особи за вих.. № 264 від 14.05.2019 р., ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 .

Відповідно до трудової книжки серії НОМЕР_1 , заповненої 27.11.1985 року, видана вона на ім`я ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Відповідно до трудової книжки серії НОМЕР_2 , заповненої 28.01.1988 року, видана вона на ім`я ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Відповідно до архівної довідки об`єднаного трудового архіву міської та сільських територіальних громад Новоодеського району за вих.. № М-390/04-01 від 07.08.2019 р., в архівному фонді СЗАТ «Садовий» /радгосп, КСП «Садовий»/ Новоодеського району, Миколаївської області, а саме: книгах наказів та відомостях про нарахування заробітної плати, ОСОБА_1 , значиться доярем, скотарем з 01.11.1985 р. (наказ №10 від 10.02.1985 р.) по 03.10.2003 р. (наказ № 58 п.3 від 03.10.2003 р).

Відповідно до ст. 48 КЗпП України, трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника.

Трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи понад п`ять днів. Трудові книжки ведуться також на позаштатних працівників при умові, якщо вони підлягають загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню, студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів, які проходять стажування на підприємстві, в установі, організації. Працівникам, що стають на роботу вперше, трудова книжка оформляється не пізніше п`яти днів після прийняття на роботу. Студентам вищих та учням професійно-технічних навчальних закладів трудова книжка оформляється не пізніше п`яти днів після початку проходження стажування. До трудової книжки заносяться відомості про роботу, заохочення та нагороди за успіхи в роботі на підприємстві, в установі, організації; відомості про стягнення до неї не заносяться. Порядок ведення трудових книжок визначається Кабінетом Міністрів України.

Згідно п. 26 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 №637, якщо ім`я, по батькові та прізвище, які зазначені в документі, що підтверджує трудовий стаж, не збігаються з ім`ям, по батькові або прізвищем особи за паспортом або свідоцтвом про народження, факт приналежності цього документа даній особі може бути встановлено у судовому порядку.

Відповідно до п.п. 2.11-2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників затверджено наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 №58, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 17 серпня 1993 р., за № 110, відомості про працівника записуються на першій сторінці (титульному аркуші) трудової книжки. Прізвище, ім`я та по батькові (повністю, без скорочення або заміни імені та по батькові ініціалами) і дата народження вказуються на підставі паспорту або свідоцтва про народження.

Після зазначення дати заповнення трудової книжки працівник своїм підписом завіряє правильність внесених відомостей. Першу сторінку (титульний аркуш) трудової книжки підписує особа, відповідальна за видачу трудових книжок, і після цього ставиться печатка підприємства (або печатка відділу кадрів), на якому вперше заповнювалася трудова книжка.

Зміна записів у трудових книжках про прізвище, ім`я, по батькові і дату народження виконується власником або уповноваженим ним органом за останнім місцем роботи на підставі документів (паспорта, свідоцтва про народження, про шлюб, про розірвання шлюбу, про зміну прізвища, ім`я та по батькові тощо) і з посиланням на номер і дату цих документів. Зазначені зміни вносяться на першій сторінці (титульному аркуші) трудової книжки. Однією рискою закреслюється, наприклад, колишнє прізвище або ім`я, по батькові, дата народження і записуються нові дані з посиланням на відповідні документи на внутрішньому боці обкладинки і завіряються підписом керівника підприємства або печаткою відділу кадрів.

З трудових книжок серії НОМЕР_6 1553619, заповненої 27.11.1985 року та трудової книжки серії НОМЕР_2 , заповненої 28.01.1988 року та інших доказів, наданих заявником, вбачається, що такі видані саме ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

З наведених вище обставин, враховуючи, що заявник позбавлений можливості самостійно звернутися для внесення виправлень, тобто, в інший спосіб він позбавлений можливості захистити своє право, тому необхідно дійти висновку про наявність підстав для захисту його прав у судовому порядку.

Відповідно до п. 1 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 р. №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення»в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Відповідно до п. 12 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 р. №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по-батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по-батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по-батькові або замість імені чи по-батькові зазначені ініціали суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення.

Встановлення факту належності трудової книжки необхідно для призначення та отримання пенсії у встановленому законом порядку. Основним документом, що підтверджує трудовий стаж для призначення пенсії за віком являється трудова книжка. Без встановлення факту належності трудової книжки заявнику, він позбавлений соціальної гарантії наданої державою, а саме на призначення та отримання пенсії за віком.

Судом достовірно встановлено, що трудова книжка серії НОМЕР_1 , заповнена 27.11.1985 року та трудова книжка серії НОМЕР_2 , заповнена 28.01.1988 року на ім`я ОСОБА_1 , « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (російською) ІНФОРМАЦІЯ_5 , належить ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2

Перебування самих оригіналів трудових книжок серії НОМЕР_1 , заповненої 27.11.1985 року та серії НОМЕР_2 , заповненої 28.01.1988 року на руках у заявника також підтверджує факт належності цих трудових книжок йому , у зв`язку з чим суд дійшов висновку, що заява є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

При цьому, в даному випадку рішення суду не змінює собою документа, який виданий підприємством, на якому працював заявник, а лише підтверджує належність такого документу заявнику, що у подальшому надасть йому можливість на виникнення, зміну та припинення охоронюваних законом прав, свобод та інтересів, а також здійснення особистих майнових чи немайнових прав, які належать відповідно до положень ст. 46 Конституції України.

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України, при ухваленні рішення судом у справах окремого провадження, судові витрати не відшкодовуються.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 12, 81, 82, 263-265, 273, 293, 315-319 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Головне управління Пенсійного Фонду України у Миколаївській області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу - задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_7 , правовстановлюючого документу – трудової книжки серії НОМЕР_1 , заповненої 27.11.1985 року та трудової книжки серії НОМЕР_2 , заповненої 28.01.1988 року.

Рішення суду може бути оскаржене до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення і набирає законної сили з дня наступного після закінчення вказаного строку, якщо не буде оскаржене.

Головуючий:

Джерело: ЄДРСР 85637836
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку