open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 495/11329/18

З а о ч н е р і ш е н н я

ІМЕНЕМ УКрАЇНи

11 листопада 2019 року м. Білгород-Дністровський

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області в складі:

головуючої одноособово судді Шевчук Ю.В.

при секретарі Акопян М.А.,

розглянувши цивільну справу за позовом ІНФОРМАЦІЯ_1 до ОСОБА_1 про відшкодування коштів, -

В С Т А Н О В И В:

Представник ІНФОРМАЦІЯ_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про відшкодування коштів.

У судове засідання представник ІНФОРМАЦІЯ_1 не з`явився, надав до суду клопотання про розгляд справи у його відсутність, проти винесення заочного рішення по справі не заперечує.

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, був повідомлений належним чином через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України та судовими повістками, які повернуті з відміткою «адресат не проживає», причини неявки суду не відомі.

Відповідно до ч.3 ст.128 ЦПК України судові виклики здійснюються судовими повістками про виклик.

Згідно ч.5 ст.128 ЦПК України, судова повістка про виклик повинна бути вручена з таким розрахунком, щоб особи, які викликаються, мали достатньо часу для явки в суд і підготовки до участі в судовому розгляді справи, але не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання, а судова повістка-повідомлення завчасно.

Відповідно до ч.4 ст.223 ЦПК Україна, у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

Суд ухвалює заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасним існуванням умов, що відповідає положенням ст.280 ЦПК України, відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; відповідач не подав відзив; позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Згідно ст.282 ЦПК України, за формою і змістом заочне рішення повинно відповідати вимогам, встановленим статтями 263 і 265 цього Кодексу, і, крім цього, у ньому має бути зазначено строк і порядок подання заяви про його перегляд.

Відповідно до ст.283 ЦПК України, відповідачам, які не з`явилися в судове засідання, направляється копія заочного рішення в порядку, передбаченому статтею 272 цього Кодексу.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовна заява підлягає задоволенню.

Відповідно до наказу начальника ІНФОРМАЦІЯ_1 від 27.04.2018 року № 194-ОС «По особовому складу» гр. ОСОБА_1 було прийнято на військову службу за контрактом осіб рядового складу та укладено контракт про проходження військової служби в Державній прикордонній службі України терміном на 3 (три) роки з 27.04.2018 року.

Відповідно до розділу 4 частини 5 Наказу Міністерства внутрішніх справ України № 558 від 25.06.2018 року «Про затвердження Інструкції про порядок виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Державної прикордонної служби України» одноразова грошова допомога виплачується військовослужбовцям після укладення ними першого контракту з особами, які приймаються на посади рядового складу.

Грошова допомога виплачується в розмірі восьми прожиткових мінімумів для працездатних осіб, установлених законом на 01 січня календарного року.

Грошова допомога виплачується після дня набрання чинності першим контрактом, передбаченим пунктом 23 Положення про проходження громадянами України військової служби в Державній прикордонній службі України, затвердженого Указом Президента України від 29 грудня 2009 року № 1115, на підставі наказів відповідних начальників (командирів) органів Держприкордонслужби про призначення па посаду та вступ до виконання обов`язків за цією посадою.

Відповідно до наказу начальника ІНФОРМАЦІЯ_1 від 27.04.2018 року № 194-ОС «По особовому складу» гр. ОСОБА_1 було призначено на посаду водія групи інженерних машин відділення інженерного облаштування державного кордону інженерно-технічного відділу ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до наказу начальника ІНФОРМАЦІЯ_1 від 08.05.2018 року № 206-ОС «По особовому складу» гр. ОСОБА_1 було виплачено одноразову грошову допомогу в розмірі восьми прожиткових мінімумів для працездатних осіб, установлених законом на 01 січня календарного року.

Відповідно то особистої картки грошового забезпечення ОСОБА_1 одноразова грошова допомога була виплачена в травні 2018 року.

Відповідно то розділу 4 частини 5 п.4 Наказу Міністерства внутрішніх справ України № 558 від 25.06.2018 року «Про затвердження Інструкції про порядок виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Державної прикордонної служби України» у разі звільнення військовослужбовців, з військової служби до закінчення строку служби за першим контрактом у зв`язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем, обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, набранням законної сили рішенням суду шодо притягнення до відповідальності за адміністративне корупційне правопорушення, пов`язане з порушенням обмежень, передбачених Законом України «Про запобігання корупції», через службову невідповідність, у зв`язку з позбавленням військового звання в дисциплінарному порядку одноразова грошова допомога підлягає стягненню з них у сумі, обчисленій, ураховуючи кількість повних календарних місяців пропорційно часу, який залишився до закінчення дії контракту.

Відповідно до наказу начальника Білгород- Дністровського прикордонного загону від 20.09.2018 року № 436-ОС «По особовому складу» з гр. ОСОБА_1 було розірвано контракт та звільнено з військової служби за статтею 26 частиною 5 пунктом 2 підпунктом «ж» (у зв`язку з систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем) у запас Збройних Сил України.

Відповідно до наказу начальника ІНФОРМАЦІЯ_1 від 21.09.2018 року № 439-ОС «По особовому складу» гр. ОСОБА_1 було виключено зі списків особового складу прикордонного загону та всіх видів забезпечення.

Керівництвом прикордонного загону було вжито заходів досудового врегулювання спору згідно з п.6 ч.3 ст. 175 ЦПК України, а саме: неодноразово доведено до ОСОБА_1 розрахунок відшкодування одноразової грошової допомоги після укладання ним першого контракту, відповідно до якого сума відшкодування складає 4 883, 94 грн. (чотири тисячі вісімсот вісімдесят три гривні 94 копійки) та надано можливість добровільно відшкодувати зазначені кошти та надано реквізити військової частини, по яким необхідно відшкодувати кошти, про що свідчить підпис ОСОБА_1 у відповідних актах.

Однак, станом на 22.11.2018 року грошові кошти ОСОБА_1 сплачені не були.

Відповідно до ч. 1 ст. 1212 ЦК України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Відповідно до ч.2 даної статті положення глави 83 ЦК України застосовуються незалежно від того, чи безпідставне набуття або збереження майна було результатом поведінки набувача майна, потерпілого, інших осіб чи наслідком події. З приписів ч.2 ст. 1214 ЦК України, глави 13 ЦК України (зокрема ст.ст. 179, 181,190, 192 ЦК України) випливає, що норми ст. 1212 ЦК України повпою мірою стосуються і випадків безпідставного набуття або збереження грошей.

Відповідно до ч. 1 ст.1215 ЦК України, не підлягає поверненню, зокрема, безпідставно набуті заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, допомоги, інші грошові суми, надані фізичній особі як засіб до існування, якщо їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і добросовісності з боку набувача.

Відповідно до ч. 1ст. 5 ЦПК Україниздійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Згідно з ч.ч. 1, 2, 3ст. 12 ЦПК Україницивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з ч. 1ст. 13 ЦПК Українисуд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно дост. 77 ЦПК Україниналежними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

За ч. 2ст. 78 ЦПК Україниобставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Відповідно до ч. 1ст. 81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Виходячи з вищевикладеного, оскільки відповідач не відшкодував добровільно суму одноразової грошової допомоги після укладення ним першого контракту, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Крім того, у відповідності зіст. 141 ЦПК України, стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати. Отже, з відповідача на користь позивача також необхідно стягнути сплачений при подані позову до суду судовий збір у розмірі 1841, 00 грн.

Керуючись ст.ст. 11, 12, 14, 16, 1212, 1213, 1215 ЦК України, 5, 12, 13, 77-78, 81, 141-142,247,259,263-265,268,272,273,280-285 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ІНФОРМАЦІЯ_1 до ОСОБА_1 про відшкодування коштів задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_1 на користь Білгород-Дністровського прикордонного загону (код ЄДРПУ 14321831, р/р НОМЕР_2 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , розрахунок одноразової грошової допомоги у розмірі 4883, 94 грн. (чотири тисячі вісімсот вісімдесят три гривні 94 копійки).

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_1 на користь Білгород-Дністровського прикордонного загону (код ЄДРПУ 14321831, р/р НОМЕР_2 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , судовий збір у розмірі 1841, 00грн. (одну тисячу вісімсот сорок одну гривню 00 копійки).

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення, (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного тексту рішення.

У відповідності до п.п. 15.5 п.1 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Одеської області через Білгород-Дністровський міськрайонний суд шляхом подачі апеляційної скарги.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Суддя :

Джерело: ЄДРСР 85634289
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку