open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 591/5939/19

Провадження № 1-кп/591/710/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 листопада 2019 року м. Суми

Зарічний районний суд м. Суми у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4 ,

обвинуваченої ОСОБА_5 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні обвинувальний акт у кримінальному провадженні №42019201010000089 від 10.04.2019 року відносно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Суми, українки, громадянки України, з вищою освітою, заміжньої, працюючої, що зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , фактично мешкає: АДРЕСА_2 , раніше не судима,

в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 320 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_5 обвинувачується в тому, що наказом № 6 від 28.02.2018 року з 01 березня 2018 року прийнята на роботу та перебуває на посаді провізора аптеки «Ліка-Фарм», розташованої по просп. М. Лушпи, 39А в м. Сумах, в якій господарську діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами здійснює ФОП ОСОБА_6 , та здійснюючи діяльність пов`язану з роздрібною торгівлею лікарськими засобами, в силу своєї освітньої кваліфікації, фахової підготовки та своїх посадових обов`язків знаючи вимоги чинного законодавства України щодо порядку та правил відпуску лікарських засобів та виробів медичного призначення, 07.06.2019 умисно допустила порушення встановлених правил відпуску наркотичних засобів.

ОСОБА_5 відомі вимоги п.162 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою Кабінету Міністрів України №929 від 30 листопада 2016 року, відповідно до яких відпуск рецептурних лікарських засобів здійснюється виключно за рецептом у порядку, встановленому МОЗ, а також відомі вимоги Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек і їх структурних підрозділів, затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров`я України №360 від 19 липня 2005 року, відповідно до п.п. 5, 8 якого відпуск рецептурних лікарських засобів здійснюється з урахуванням норм відпуску, а саме гранично допустимої для відпуску кількості лікарського засобу на один Рецепт, визначених у додатку 3 до Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України від 19 липня 2005 року № 360, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 20 липня 2005 року за №782/11062 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров`я України від 04 жовтня 2018 року № 1819) (далі - Правила), крім випадків, передбачених пунктом 9 розділу І Правил. Усі інші лікарські засоби відпускаються у вказаній в Рецепті кількості.

Пунктом 11 Правил встановлено, що рецептурні комбіновані лікарські засоби, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини чи прекурсори в кількості, що не перевищує їх гранично допустиму норму, виписуються медичними працівниками на рецептурних бланках ф-1. Забороняється виписувати в одному рецепті ф-1 комбіновані лікарські засоби, у складі яких кількість наркотичних засобів, психотропних речовин чи прекурсорів перевищує гранично допустиму кількість, зазначену у додатку 5 до цих Правил.

Згідно вказаного додатку 5 до цих Правил, гранично допустима для відпуску кількість наркотичного засобу «кодеїн» у складі наркотичного комбінованого лікарського засобу на один рецепт медичного працівника не повинна перевищувати 0,2 грама.

Незважаючи на вимоги чинного законодавства України, в порушення вищевказаних норм, 07.06.2019 близько 12 год. 45 хв., ОСОБА_5 , знаходячись на своєму робочому місці в приміщенні аптеки «Ліка-Фарм», розташованої по АДРЕСА_3 , в якій господарську діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами здійснює ФОП ОСОБА_6 , в порушення вимог діючого законодавства, без отримання від покупця будь-яких дозвільних документів та придбання наркотичних засобів, діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, продала ОСОБА_7 5 (п`ять) блістерів «Кодтерпін ІС», по десять таблеток в кожному блістері, загальною кількістю п`ятдесят таблеток.

Згідно з висновком експерта від 02.07.2019 №19/119/7-2/900е у складі наданих на експертне дослідження таблеток в п`яти блістерах з надписом «Кондерпін ІС» виявлені терпінгідрат та кодеїн, препарати яких віднесені до наркотичних засобів, обіг яких обмежено і стосовно яких допускаються виключення деяких заходів контролю. Маса кодеїну (в перерахунку на безводну основу) в одній таблетці становить 0,0083 г. Загальна маса кодеїну (в перерахунку на безводну основу) в п`ятдесяти таблетках становить 0,415 г., що перевищує гранично допустиму кількість кодеїну для відпуску, встановлену у розмірі 0,2 грама.

Згідно зі Списком І Таблиці III Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №770 від 06.05.2000 року, кодеїн є наркотичним засобом, обіг якого обмежено, і стосовно якого допускають виключення деяких заходів контролю.

Таким чином, ОСОБА_5 допустила порушення вимог ст.ст. 2,7 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» від 15.02.1995 року №60/95-ВР, п. 162 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою Кабінету Міністрів України №929 від 30.11.2016 року, п.п.5, 8 Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек і їх структурних підрозділів, затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров`я України №360 від 19.07.2005 року, п.11 Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України №360 від 19.07.2005 року, Переліку лікарських засобів, дозволених до застосування в Україні, які відпускаються без рецептів з аптек та їх структурних підрозділів, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я України №599 від 02.04.2018 року.

У підготовчому судовому засіданні захисник ОСОБА_4 та обвинувачена звернулися до суду з заявою про закриття провадження у зв`язку із клопотанням про передачу ОСОБА_5 на поруки трудовому колективу аптеки «Ліка-Фарм» ФОП ОСОБА_6 , вказуючи, що колектив аптеки розглянув на загальних зборах 30.10.2019 року питання про надання згоди на передачу йому на поруки ОСОБА_5 , обвинуваченої у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 320 КК України. Зважаючи на те, що обвинувачена ОСОБА_5 скоїла злочин середньої тяжкості, щиро покаялася, активно сприяла розкриттю злочину, а також беручи до уваги, що за місцем роботи та проживання характеризується позитивно, було одностайно прийнято рішення про взяття обвинуваченої ОСОБА_5 на поруки колективу.

Обвинувачена ОСОБА_5 вину у вчиненому визнала повністю та щиро розкаюється, фактичні обставини справи та кваліфікацію вчиненого злочину не оспорює.

Прокурор вважає клопотання захисника ОСОБА_4 та обвинуваченої про передачу ОСОБА_5 на поруки трудовому колективу аптеки є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Суд заслухавши обвинувачену, її захисника, думку прокурора, дослідивши матеріали провадження, вважає що клопотання захисника та обвинуваченого підлягають задоволенню в зв`язку з наступним.

Судом встановлено, що дії обвинуваченої ОСОБА_5 вірно кваліфіковані за ч. 1 ст. 320 КК України, вина її у вчиненні злочину за обставин, викладених вище, знайшла підтвердження, скоєний нею злочин є злочином середньої тяжкості, вона повністю визнала свою вину та щиро покаялася після вчинення злочину, раніше судимий не була, тяжких наслідків від скоєного не настало.

Колектив ФОП ОСОБА_6 аптеки «Ліка-Фарм» склав протокол загальних зборів трудового колективу від 30.10.2019 року, на якому було вирішено взяти на поруки ОСОБА_5 , яка працює провізором, позитивно характеризується і здійснювати заходи виховного характеру, спрямовані на недопущення останьою вчинення нових злочинів.

Відповідно до ст. 47 КК України особу, яка вперше вчинила злочин невеликої або середньої тяжкості, крім корупційних злочинів, та щиро покаялася, може бути звільнено від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу підприємства, установи чи організації за їхнім клопотанням за умови, що вона протягом року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку. У разі порушення умов передачі на поруки особа притягається до кримінальної відповідальності за вчинений нею злочин.

Згідно ст. 288 КПК України розгляд клопотання прокурора здійснюється у присутності сторін кримінального провадження та потерпілого в загальному порядку, передбаченому цим Кодексом, із особливостями, встановленими цією статтею. Суд зобов`язаний з`ясувати думку потерпілого щодо можливості звільнення підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності.

Згідно роз`яснень, наданих у п. 5 постанови Пленуму Верховного Суду України від 23.12.2005 р. № 12 «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» особу можна звільнити від кримінальної відповідальності з передачею на поруки (ст. 47 КК) за умови, що вона вперше вчинила злочин невеликої або середньої тяжкості. Підставою такого звільнення є щире розкаяння особи, яке свідчить про її бажання спокутувати провину перед колективом підприємства, установи чи організації та виправити свою поведінку. Особу, яка не визнала себе винною у вчиненні злочину, передавати на поруки не можна. Звільнення від кримінальної відповідальності за ст. 47 КК можливе лише за клопотанням колективу підприємства, установи чи організації, членом якого є особа, про передачу її на поруки. Звернення з клопотанням крім колективу можуть ініціювати сам обвинувачений (підсудний) або його родичі, потерпілий, а також прокурор, слідчий чи особа, яка провадить дізнання. За наявності зазначених вище обставин, а також належно оформленого клопотання суд вправі (але не зобов`язаний) звільнити особу від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу.

Виходячи з викладеного, суд вважає за можливе звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності з передачею його на поруки колективу ФОП ОСОБА_6 аптека «Ліка Фарм» та відповідно до вимог п.1 ч.2 ст.284 КК України закрити провадження в даній кримінальній справі.

Долю речових доказів слід вирішити в порядку ст. 100 КПК України.

Судові витрати відшкодовані обвинуваченою (а.с. 92).

Крім того, слід скасувати арешт на майно та документи, накладений ухвалою слідчого суду Ковпаківського районного суду м.Суми від 16.08.2019 року (справа № 592/12622/19, провадження 1-кс-592/7167/19)

Керуючись ст. 47 КК України, п.1 ч.2 ст. 284, ст.ст. 286, 372 КПК України, суд.-

Ухвалив:

Закрити кримінальне провадження відносно ОСОБА_5 обвинуваченої у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 320 КК України, звільнивши її від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу ФОП ОСОБА_6 аптека « ІНФОРМАЦІЯ_2 », розташоване в АДРЕСА_4 за умови, що ОСОБА_5 протягом року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

Повідомити ФОП ОСОБА_6 аптека « ІНФОРМАЦІЯ_2 » про передачу трудовому колективу ОСОБА_5 на поруки.

Речові докази, що зберігаються в камері зберігання речових доказів СВП ГУНП в Сумській області (квитанція № 02085 ) згідно постанови слідчого від 06.09.2019 року у кримінальному провадженні № 42019201010000089 знищити,

Скасувати арешт на майно та документи, накладений ухвалою слідчого суду Ковпаківського районного суду м.Суми від 16.08.2019 року (справа № 592/12622/19, провадження 1-кс-592/7167/19).

На ухвалу суду протягом семи діб з дня її оголошення може бути подана апеляційна скарга до Сумського апеляційного суду через Зарічний районний суд м. Суми.

суддя ОСОБА_8 -Когер

Джерело: ЄДРСР 85450524
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку