open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

УХВАЛА

про закриття підготовчого провадження

та призначення справи до судового розгляду

01 листопада 2019 року

Київ

справа №9901/131/19

адміністративне провадження №П/9901/131/19

Верховний Суд у складі суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого судді: Смоковича М. І.,

суддів: Губської О. А., Кашпур О. В., Радишевської О. Р., Уханенка С. А.,

за участі:

секретаря судового засідання Лещенко Т.П.,

представника позивача Муравйова О. В.,

представника відповідача Білопольської Н.А.,

провівши підготовку до судового розгляду адміністративної справи за позовом ОСОБА_2 до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про визнання протиправними дій та скасування рішення,

встановив:

Ухвалою від 1 квітня 2018 року Верховний Суд відкрив провадження у справі за позовом ОСОБА_2 до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі - ВККС, Комісія) з вимогами:

визнати протиправними дії ВККС щодо передання досьє кандидата на зайняття вакантної посади судді Вищого антикорупційного суду ОСОБА_2 до Громадської ради міжнародних експертів (далі - ГРМЕ) 13 грудня 2018 року;

визнати незаконним і скасувати рішення ВККС від 04 січня 2019 року № 4/зп-19 (далі - Рішення), яким затверджено зміни до Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 13 жовтня 2016 року № 81/зп-16 (далі - Регламент).

Відповідно до цієї ухвали, справу призначено до розгляду за правилами загального позовного провадження.

Під час підготовчого засідання колегія суддів заслухала пояснення представників сторін та отримала від учасників справи заяви по суті спору, відтак визначила: предмет спору та характер спірних правовідносин, зміст позовних вимог та підстави позову, склад учасників судового процесу; суть заперечень проти позовних вимог; обставини справи, які підлягають встановленню. Зокрема, колегія суддів з`ясувала таке.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що у частині восьмій статті 85 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» визначено вичерпний перелік суб`єктів, які мають повний та безпосередній доступ до суддівського досьє/досьє кандидата на посаду судді, і ГРМЕ серед них немає. Тому 13 грудня 2018 року ВККС передала ГРМЕ копії суддівського досьє судді ОСОБА_2 неправомірно.

Позивач зауважила, що на дату вчинення цих дій питання щодо передання суддівських досьє до ГРМЕ не мало нормативно-правового регулювання. 4 січня 2019 року ВККС, всупереч вимог Закону України «Про судоустрій і статус суддів», вже під час конкурсу на зайняття вакантних посад суддів Вищого антикорупційного суду своїм Рішенням внесла зміни до Регламенту (підпунктів 4.11.3.1, 4.11.3 пункту 4.11.3 розділу IV Регламенту) щодо передання суддівського досьє з ВККС до ГРМЕ. З посиланням на офіційний веб-сайт ГРМЕ позивач ствердила, що таке рішення ухвалено за погодженням з трьома членами ГРМЕ, а остання повністю підтримує внесені зміни. Відтак позивач, з покликанням на пункти 7.1-7.3 Регламенту, виснувала, що позаяк участі ГРМЕ у процедурі внесення змін до Регламенту не передбачено, то з урахуванням наведеного є підстави вважати, що ухвалюючи рішення від 4 січня 2019 року № 4/зп-19 Комісія вийшла за межі своїх повноважень, частково делегувавши їх ГРМЕ.

На виконання вимог суду відповідач надав відзив на позовну заяву та копію оскарженого Рішення, а також докази опублікування оголошення про відкриття провадження у справі щодо оскарження внесення змін до Регламенту.

З-поміж іншого відповідач зазначив, що Рішення ухвалено пленарним складом на організаційному засіданні Комісії відповідно до вимог статей 92, 93, 101, пункту 16 розділу XII Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» та розділу VII Регламенту; на офіційному веб-сайті Комісії 4 січня 2019 року в розділі «Новини» було розміщено оголошення про затвердження змін до Регламенту, яке не містило будь-якої інформації щодо погодження змін до Регламенту з трьома членами ГРМЕ.

Доповнення до Регламенту Комісії згідно зі спірним Рішенням зумовлені особливостями проходження кваліфікаційного оцінювання в конкурсі на посаду судді Вищого антикорупційного суду за участі ГРМЕ і стосуються процедурних питань взаємодії ВККС і ГРМЕ щодо встановлення відповідності кандидата критеріям доброчесності (моралі, чесності, непідкупності), визначеним частиною четвертою статті 8 Закону України «Про Вищий антикорупційний суд». Внесені доповнення до Регламенту Комісії не порушують прав та законних інтересів позивача, адже Регламент не підміняє вказаного Закону і не визначає власних меж розсуду Комісії з кваліфікаційного оцінювання кандидата на посаду судді Вищого антикорупційного суду. Навпаки, положення пункту 4.11 розділу IV Регламенту узгоджуються з положеннями Закону та відображають його зміст; підстав для визнання нечинним цього пункту немає. Позивач, взявши участь у конкурсі, погодилася з його умовами, тож могла передбачити і передбачала можливі юридичні наслідки для себе, тобто сама участь у конкурсній процедурі гарантувала передбачуваність правовідносин.

Представник позивача, своєю чергою, подав відповідь на відзив, у якому наголосив на тому, що: частина восьма статті 85 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» визначає вичерпний перелік суб`єктів, яким надається повний і безперешкодний доступ до суддівського досьє; на дату передання суддівського досьє позивача ГРМЕ (13 грудня 2018 року) процедурні питання передання такого документа від ВККС до ГРМЕ не було врегульовано у Регламенті; спірне Рішення ухвалено після передання суддівського досьє позивача і таке Рішення суперечить нормам Закону України «Про судоустрій і статус суддів»; згода позивача з рішенням ВККС від 27 грудня 2018 року та іі подальша участь у конкурсі на зайняття вакантної посади судді Вищого антикорупційного суду не спростовує протиправності дій та Рішення Комісії.

У підготовчому засіданні 1 листопада 2019 року колегія суддів постановила ухвалу, якою задовольнила клопотання представника позивача і залишила без розгляду позовну заяву ОСОБА_2 в частині позовної вимоги про визнання протиправними дій ВККС щодо передання досьє кандидата на зайняття вакантної посади судді Вищого антикорупційного суду ОСОБА_2 до ГРМЕ 13 грудня 2018 року.

Щодо решти позовних вимог, то в підсумку підготовчого провадження представник позивача зазначив, що позовні вимоги підтримує повністю з підстав, викладених в позовній заяві та відповіді на відзив.

Представник відповідача зазначила, що заперечує проти задоволення позовних вимог з підстав, викладених у відзиві, просила відмовити у задоволенні позову.

Сторони примирення не досягли.

Заслухавши думку представників сторін колегія суддів дійшла висновку, що підготовка справи до розгляду закінчена, а тому її слід призначити до розгляду в судовому засіданні

Керуючись статтями 173, 180, 183, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ухвалив:

Підготовче провадження у справі за позовом ОСОБА_2 до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про визнання протиправними дій та скасування рішення закрити.

Призначити справу до судового розгляду по суті на 3 грудня 2019 року о 09:30 год. у приміщенні Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду (вул. Московська, 8 корп. 5, м. Київ).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та окремо не оскаржується.

Головуючий суддя М. І. Смокович

Судді О. А. Губська

О. В. Кашпур

О. Р. Радишевська

С. А. Уханенко

Джерело: ЄДРСР 85385021
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку