open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 234/17645/19

Провадження № 1-кс/234/8065/19

У Х В А Л А

про тимчасовий доступ до речей і документів

01 листопада 2019 року м. Краматорськ

Слідчий суддя Краматорського міського суду Донецької області Заборський В.О., за участю секретаря судового засідання Сторчай А.Д., слідчого Савківа А.М., в рамках кримінального провадження № 62019050000001522 від 14 жовтня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 414 КК України, розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого Третього слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Краматорську, Алексенка А.А., погоджене прокурором військової прокуратури Маріупольського гарнізону Репешком Є.І., про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В:

24.10.2019 року слідчий Алексенко А.А. звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні військової частини А0318 (61-й військовий мобільний госпіталь, м. Маріуполь Донецької області, вул. Академіка Амосова, 54), з метою ознайомлення з ними та здійснення їх виїмки (вилучення), а саме: медичних документів щодо перебування у військовій частині А0318 військовослужбовця ОСОБА_1 ; інших документів (довідок, висновків, рентгенівських знімків, комп`ютерних томограмм, журналів тощо), що стосуються проходження лікування військовослужбовцем ОСОБА_1 ; речей, об`єктів, предметів, вилучених з трупа ОСОБА_1 (кулі, особисті речі тощо).

Клопотання обґрунтовується тим, що 14 жовтня 2019 року на адресу ТУ ДБР у м. Краматорську засобами телефонного зв`язку надійшло повідомлення Донецького зонального відділу Військової служби правопорядку у Збройних Силах України про те, що 14 жовтня 2019 року приблизно о 15-35 годині на взводному опорному пункті у н.п. Широкине Волноваського району Донецької області під час зміни особового складу на бойовому чергуванні навідник 3 відділення 1 взводу 2 роти морської піхоти військової частини С7650 старший солдат ОСОБА_2 , пересуваючись зі зброєю послизнувся та випадкового натиснув на спусковий гачок автомату АК-74, внаслідок чого відбувся постріл, в результаті чого солдат, механік-водій 2 відділення морської піхоти 3 взводу морської піхоти 2 роти морської піхоти військової частини С7650 ОСОБА_1 отримав поранення, від якого у лікарні помер.

За вказаним повідомленням слідчим Третього слідчого відділу Слідчого управління ТУ ДБР у м. Краматорську внесено відомості про кримінальне правопорушення до ЄРДР за № 62019050000001522 від 14 жовтня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.414 Кримінального кодексу України та розпочато досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні

Під час досудового слідства у вказаному провадженні попередньо встановлено, що 14 жовтня 2019 року приблизно об 14 годині 55 хв. військовослужбовець військової служби за контрактом військової частини А3010 старший солдат ОСОБА_2 , який направлений у службове відрядження з метою виконання службових (бойових) завдань у районі проведення Операції об`єднаних сил 18 травня 2019 року та прикомандирований до військової частини А1965, яка тимчасово дислокується поблизу с. Широкине Волноваського району Донецької області, перебуваючи на території спостережного посту «СКІФ» взводного опорного пункту «БЕРЕЗА», який розташований за межами населених пунктів поблизу н.п. Саханка Новоазовського району Донецької області та с. Широкине Волноваського району Донецької області та який є місцем виконання завдань за призначенням 1 взводу 2 роти морської піхоти військової частини А1965, під час зміни особового складу на бойовому чергуванні, пересуваючись зі зброєю, зачепився рукавом бушлату за металеву скобу, що розташована на колоді, яка слугує опорою перекриття спостереженого посту «СКІФ» та здійснив два неконтрольованих постріли із ввіреної йому для службового користування зброї - 5,45 мм автомату АКС-74У заводський номер 829839 у напрямку військовослужбовця військової частини А3808 солдата ОСОБА_1 , який направлений у службове відрядження з метою виконання службових (бойових) завдань у районі проведення Операції об`єднаних сил 18 травня 2019 року та прикомандирований до військової частини А1965, який на той час перебував в приміщенні спостережного посту «СКІФ» на бойовому чергуванні, заподіявши йому тілесні ушкодження, від яких останній загинув під час надання йому медичної допомоги у 61-му військовому мобільному госпіталі у м. Маріуполь Донецької області.

З огляду на зазначені вище обставини, у слідчого виникла необхідність у застосуванні заходу забезпечення кримінального провадження у виді тимчасового доступу до речей і документів.

Під час тимчасового доступу до речей і документів планується отримати доступ до медичних документів щодо перебування у військовій частині А0318 військовослужбовця ОСОБА_1 , а також інших документів (довідок, висновків, рентгенівських знімків, комп`ютерних томограмм, журналів тощо), що стосуються проходження лікування військовослужбовцем ОСОБА_1 з метою ознайомлення та здійснення виїмки їх оригіналів задля подальшого їх використання для встановлення наявності або відсутності фактів та обставин, що підлягають доказуванню, а також речей, об`єктів, предметів, вилучених з трупа ОСОБА_1 (кулі, особисті речі тощо) з метою їх вилучення.

У органу досудового розслідування є об`єктивні підстави вважати, що вказані вище документи та речі, об`єкти, предмети перебувають у володінні військовій частини А0318 (61-й військовий мобільний госпіталь м. Маріуполя) у зв`язку із тим, що матеріалами кримінального провадження підтверджено факт смерті військовослужбовця ОСОБА_1 саме у означеному військовому госпіталі.

Зазначені вище документи, речі мають значення для вказаного кримінального провадження, оскільки вони містять у собі відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, зокрема, обставини наявності події кримінального правопорушення, виду і розміру шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, тобто є процесуальним джерелом доказів. Крім цього, вказані документи, до яких планується отримати тимчасовий доступ, мають значення для кримінального провадження, оскільки можуть бути об`єктами експертних досліджень.

Потреби досудового розслідування в отриманні документів, речей, які є процесуальним джерелом доказів та необхідні для проведення подальших експертних досліджень у вказаному кримінальному провадженні, виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи військової частини А0318 - тимчасовий доступ до документів з метою ознайомлення із ними та здійснення виїмки їх оригіналів, тимчасовий доступ до речей, об`єктів, предметів, вилучених з трупа ОСОБА_1 (кулі, особисті речі тощо) з метою їх вилучення. Слід зауважити, що шкода військовій частині А0318, іншим особам внаслідок застосування вказаного заходу забезпечення кримінального провадження не заподіюється, тимчасово вилучені оригінали документів, до яких планується доступ, в подальшому будуть повернуті їх володільцеві після проведення усіх необхідних експертних досліджень.

З огляду на вказані вище положення законодавства, без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження у виді тимчасового доступу до речей і документів отримати речі і документи, перелічені вище, які можуть бути використані під час досудового розслідування для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, не є можливим внаслідок наявності у вказаних документах інформації із обмеженим доступом.

В судовому засіданні слідчий Савків А.М. підтримав клопотання і просив його задовольнити, оскільки на його думку, тільки шляхом тимчасового доступу до речей і документів зазначених у клопотанні можливо досягнути дієвості у даному кримінальному провадженні.

У відповідності до ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку), тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Судом встановлено, що відомості про кримінальне правопорушення за 2 ст. 414 КК України 14 жовтня 2019 року внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 62019050000001522.

Заслухавши слідчого Савківа А.М., дослідивши матеріали клопотання слідчий суддя прийшов до висновку про те, що орган досудового розслідування довів наявність достатніх підстав вважати, що надання тимчасового доступу до документів, що перебувають у володінні військової частини А0318 (61-й військовий мобільний госпіталь, м. Маріуполь Донецької області, вул. Академіка Амосова, 54), має суттєве значення для з`ясування об`єктивної істини у цьому кримінальному провадженні, встановлення вищевказаних фактичних даних, які неможливо отримати в інший спосіб, крім проведення тимчасового доступу до зазначеної інформації.

На підставі викладеного, клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-166, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого Третього слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Краматорську, Алексенка А.А. - задовольнити.

Надати слідчим Третього слідчого відділу (відділ з розслідування військових злочинів) слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Краматорську Алексенку Артему Андрійовичу, Риженку Денису Сергійовичу, Савківу Антону Михайловичу, Леню Максиму Михайловичу, Довгалю Денису Олександровичу, Боровенку Олександру Івановичу тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні військової частини А0318 (61-й військовий мобільний госпіталь, м. Маріуполь Донецької області, вул. Академіка Амосова, 54), з метою ознайомлення із ними та здійснення їх виїмки (вилучення) а саме: медичних документів щодо перебування у військовій частині А0318 військовослужбовця ОСОБА_1 ; інших документів (довідок, висновків, рентгенівських знімків, комп`ютерних томограмм, журналів тощо), що стосуються проходження лікування військовослужбовцем ОСОБА_1 ; речей, об`єктів, предметів, вилучених з трупа ОСОБА_1 (кулі, особисті речі тощо).

Відповідальним особам військової частини А0318 надати (забезпечити) тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі документів з можливістю їх вилучення.

Строк дії ухвали - один місяць з дня її постановлення.

Згідно ч. 1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Відповідно до ч. 3 ст. 309 КПК України ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти ухвали можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя В. О. Заборський

Джерело: ЄДРСР 85338160
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку