open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.10.2019

м. Дніпро

Справа № 904/2925/19

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Бєлік В.Г. за участю секретаря судового засідання Єпік А.М.

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ДНІПРОНЕТ", м. Кам`янське, Дніпропетровської області

до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "НАШ ДІМ 63", м. Кам`янське, Дніпропетровської області

про зобов`язання видати технічні умови для отримання доступу до розподільної мережі будинку 63 по вул. Харківська у м. Кам`янське Дніпропетровської області.

Представники:

від позивача: Переверзев І.В., довіреність № 0407/19/07 від 04.07.2019 року, адвокат;

від відповідача: не з`явився;

вільний слухач: ОСОБА_1 , паспорт НОМЕР_1 виданий 23.06.2010 року Заводським РВ Дніпродзержинського МУ ГУМВС України в Дніпропетровській області, громадянин України.

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ДНІПРОНЕТ" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою, у якій просить суд зобов`язати Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "НАШ ДІМ 63" видати технічні умови для отримання доступу до розподільної мережі будинку 63 по вул. Харківська у м. Кам`янське, Дніпропетровської області.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач в супереч вимог Закону України № 1834-VIIІ "Про доступ до об`єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж" від 07.12.2017 року та без будь-яких інших правових підстав не видав позивачу технічні умови для отримання доступу до розподільної мережі будинку 63 по вул. Харківська у м. Кам`янське Дніпропетровської області , що стали підставою для звернення до господарського суду за захистом своїх порушених прав.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 11.07.2019 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження, та призначено підготовче судове засідання на 31.07.2019 року о 10:45 год.

У підготовче судове засідання 31.07.2019 року представник відповідача не з`явився.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 31.07.2019 року підготовче судове засідання відкладено до 03.09.2019 о 11:40 год.

У підготовче судове засідання 03.09.2019 року представник відповідача не з`явився.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 03.09.2019 року продовжено строк розгляду підготовчого провадження до 09.10.2019 року та підготовче судове засідання відкладено до 24.09.2019 о 12:00 год.

У підготовче судове засідання 24.09.2019 року представник відповідача не з`явився.

У підготовчому судовому засіданні 24.09.2019 року позивачем зазначено, що ним було надано всі можливі та допустимі докази по справі.

Судом були визначені всі необхідні обставини у справі та зібрані відповідні докази, що є підставою для закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 24.09.2019 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 22.10.2019 року о 10:40 год.

Відповідачу за вказаною у позові та у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань адресою його місцезнаходження Господарським судом Дніпропетровської області надсилалися рекомендованими листами з повідомленнями про вручення ухвали від 11.07.2019 року, від 31.07.2019 року, від 03.09.2019 року та від 24.09.2019 року, проте ці рекомендовані листи не були вручені адресату, а були повернуті до господарського суду з відміткою пошти "інші причини, що не дали змоги виконати обов`язки щодо пересилання поштового відправлення", "адресат відсутній" та "за закінченням терміну зберігання", що в силу ч. 7 ст. 120 Господарського процесуального кодексу України є підставою вважати вказані ухвали врученими відповідачу належним чином і, що він був належним чином повідомлений про дату час і місце призначених цими ухвалами засідання суду.

Пленум Вищого господарського суду України у своїй постанові від 26.12.2011р. №18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" зазначив, що якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв`язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Відповідач правом на участь представників у призначених судових засіданнях не скористалися, відзиву на позовну заяву не надали, про дату, час і місце судового засідання були повідомлені належним чином.

Згідно з частинами 1, 3 ст.202 Господарського процесуального кодексу України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час та місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті. Якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

У даному випаду судом також враховано, що за приписами частини 1 статті 9 Господарського процесуального кодексу України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи або обмежений у праві отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа, яка не є учасником справи, має право на доступ до судових рішень у порядку, встановленому законом.

Відповідно до частини 2 статті 2 Закону України "Про доступ до судових рішень" усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 3 Закону України "Про доступ до судових рішень" для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. Єдиний державний реєстр судових рішень - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч. 1 ст. 4 Закону України "Про доступ до судових рішень").

Згідно з ч.2 ст.178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

В судовому засіданні 22.10.2019 року оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

З`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, всебічно і повно дослідивши надані до матеріалів справи докази, суд

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ДНІПРОНЕТ" (далі - позивач) на підставі рішення НКРЗІ про включення до Реєстру операторів, провайдерів телекомунікацій №1070 від 10.06.2008 року, ліцензії №000944 від 22.03.2018 року та у відповідності до ч. 1. ст. 369, ст. 382 Цивільного кодексу України, надає послуги з доступу до мережі Інтернет в м. Кам`янське, зокрема і мешканцям будинку 63 по вул. Харківській.

Згідно ч. 10 ст. 31 Закону України "Про телекомунікації" операторам, провайдерам телекомунікацій або уповноваженим ними особам дозволяється в порядку, встановленому законодавством, прокладати кабельні підземні, підводні та наземні лінії телекомунікацій через мости, тунелі, колектори, вулиці, шляхи, будівлі, ліси і води, а також використовувати для цього опори ліній електропередачі та опори інфраструктури об`єктів будівництва, транспорту, електроенергетики.

Згідно приписів ч.1 ст. 12 Закону України "Про доступ до об`єктів будівництва, транспорту електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж", технічні умови з доступу розробляються та видаються власником інфраструктури відповідного об`єкта доступу замовнику в порядку, на умовах та у строк, що визначені правилами надання доступу до інфраструктури відповідного об`єкта доступу.

Позивач неодноразово звертався до відповідача за наданням технічних умов, що підтверджено копіями листів від 28.05.2019, від 18.06.2019

Листом №15/05-1Д від 08.05.2019 року Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "НАШ ДІМ 63" (далі - відповідач) запропонувало Товариству з обмеженою відповідальністю "Дніпронет" виконати вимоги розділу III Закону України "Про доступ до об`єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж" року щодо розміщення обладнання товариства.

Згідно з ч.1 ст. 11 Закону України "Про доступ до об`єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж", правила надання доступу встановлюють загальний порядок здійснення доступу до інфраструктури відповідного об`єкта доступу. Правила надання доступу затверджуються Кабінетом Міністрів України за поданням відповідних державних органів згідно з повноваженнями, встановленими цим Законом.

Пунктом 4 "Правил надання доступу до інфраструктури будинкової розподільної мережі", затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 611 від 18.07.2018 року (далі - Правила) визначена інформація, яка подається власнику інфраструктури відповідного об`єкта для отримання від нього технічних умов з доступу.

На виконання зазначених приписів законодавства та у відповідь на вказаний лист відповідача, позивачем у листі №2805/19/02Ц від 28.05.2019 року надано передбачену Законом №1834-VIII та Правилами інформацію і запропоновано відповідачу надати технічні умови з доступу до об`єкта для Товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпронет", а також на підставі ч. 6 ст. 11 Закону №1834-VIII, надати технічні умови з доступу для інших замовників.

Відповідно до ч. 12 ст. 12 Закону №1834-VIII, у разі прийняття власником інфраструктури об`єкта доступу рішення про відмову у видачі технічних умов з доступу він у строк, що не перевищує 15 робочих днів з дня надходження заяви, письмово повідомляє про це замовника з обґрунтуванням причин відмови та внесенням іншої можливої альтернативної пропозиції щодо доступу до інфраструктури відповідних об`єктів доступу. Якщо замовник погодився на альтернативну пропозицію, він подає власнику інфраструктури об`єкта доступу новий запит у строк, що не перевищує 15 робочих днів з дня отримання альтернативної пропозиції.

Положеннями ч. 13 ст. 12 Закону №1834-VIII встановлено, що підставою для відмови у видачі технічних умов з доступу є:

1) ненадання замовником інформації, необхідної для його ідентифікації: повне найменування, ідентифікаційний код або реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи - підприємця або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган доходів і зборів та мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта) та місцезнаходження з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, електронна пошта, номери телефонів;

2) відсутність технічної можливості для розміщення технічних засобів телекомунікацій на елементах інфраструктури об`єкта доступу;

3) наявність простроченої понад три місяці заборгованості замовника за раніше отримані в користування елементи інфраструктури об`єкта доступу, надані в користування власником інфраструктури відповідного об`єкта доступу.

Як зазначено вище, інформація, яка передбачена Законом №1834-VIII та Правилами, надана відповідачу листом №2805/19/02Ц від 28.05.2019 року, технічна можливість для розміщення технічних засобів телекомунікацій на елементах інфраструктури об`єкта доступу існує, оскільки засоби телекомунікації були вже розміщені в будинку №63 по вул. Харківська до дня набрання чинності Законом №1834-VIII, а будь-яка заборгованість товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпронет" перед Об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку "НАШ ДІМ 63" - відсутня.

Відповідно до ч. 14 ст. 12 Закону №1834-VIII відмова у видачі технічних умов з доступу з інших підстав, ніж ті, що встановлені цією статтею, забороняється.

Проте, листом №15/06-2д від 10.06.19р. відповідач відмовив у видачі технічних умов з доступу до об`єкта для Товариству з обмеженою відповідальністю "Дніпронет" без будь-яких підстав, передбачених Законом №1834-VIII, без обґрунтування причин відмови та без внесення іншої можливої альтернативної пропозиції щодо доступу до інфраструктури об`єкт доступу.

Отже, на підставі ст. 12 Закону №1834-VIII та Правил листом №2805/19/02Ц від 28.05.2019 року, і в подальшому листами №1806/19/02Ц від 18.06.2019 року та №2106/19/02Ц від 21.06.2019 року, позивач звертався до відповідача із запитами про надання технічних умов з доступу до об`єкта для Товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпронет".

Всупереч вимог наведених норм закону, відповідачем без будь-яких правових підстав не видаються технічні умови з доступу до об`єкта для ТОВ "Дніпронет".

Зазначені обставини стали підставою для звернення Товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпронет" до господарського суду за захистом своїх порушених прав з вимогою про зобов`язання відповідача видати технічні умови.

Проаналізувавши зміст наявної в матеріалах справи листа Товариства з обмеженою відповідальністю "ДНІПРОНЕТ" про отримання технічних умов № 2805/19/02Ц від 28.05.2019 року (а.с. 13), суд зазначає, що за змістом наявної в ній інформації вона відповідає вимогам п. 1 ч. 13 ст. 12 Закону:

1) повне найменування: Товариство з обмеженою відповідальністю "ДНІПРОНЕТ";

2) ідентифікаційний код: 32697620;

3) місцезнаходження з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань: 51900, Дніпропетровська область, м. Кам`янське , тупик Прохідний, 3, кв. 7 (юридична адреса);

4) електронна пошта: info@dnepro.net

5) номери телефонів: (0569)58-88-88.

Крім , обов`язкової інформації, надання якої передбачено вимогами Закону України "Про доступ до об`єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж", лист Товариства з обмеженою відповідальністю "ДНІПРОНЕТ" містить також інформацію про номер розрахункового рахунку та ліцензії.

Згідно ст. 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

На підставі ст. 86 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

З огляду на викладені обставини суд дійшов висновку, що позовна вимога Товариства з обмеженою відповідальністю "ДНІПРОНЕТ" про зобов`язання Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "НАШ ДІМ 63" видати технічні умови згідно з встановленим законодавством порядком підлягає задоволенню.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України, витрати зі сплати судового збору підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст.ст. 2, 13, 73-74, 76-79, 86, 91, 129, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Зобов `язати Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "НАШ ДІМ 63" (51939, Дніпропетровська область, м. Кам`янське, вул. Харківська, буд. 63; код ЄДРПОУ 40441034) видати Товариству з обмеженою відповідальністю "ДНІПРОНЕТ" (51900, Дніпропетровська область, м. Кам`янське, тупик Прохідний, буд. 3, кв. 7; код ЄДРПОУ 32697620) технічні умови для доступу до розподільної мережі будинку 63 по вул. Харківська у м. Кам`янське, Дніпропетровської області.

Стягнути з Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "НАШ ДІМ 63" (51939, Дніпропетровська область, м. Кам`янське, вул. Харківська, буд. 63; код ЄДРПОУ 40441034) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ДНІПРОНЕТ" (51900, Дніпропетровська область, м. Кам`янське, тупик Прохідний, буд. 3, кв. 7; код ЄДРПОУ 32697620) витрати по сплаті судового збору у розмірі 1 921,00 грн.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Центрального апеляційного господарського суду.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Повне рішення складено та підписано 01.11.2019 року.

Суддя

В.Г. Бєлік

Джерело: ЄДРСР 85327777
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку