open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 жовтня 2019 року

Луцьк

Справа № 140/2603/19

Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Димарчук Т.М.,

розглянувши у письмовому провадженні за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області про визнання дій неправомірними та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА _1 звернувся з позовом до Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області (далі - Головне управління ПФУ у Волинській області, відповідач) про визнання неправомірними дій щодо відмови у зарахуванні до спеціального (пільгового) страхового стажу за Списком №1 періодів роботи січень-серпень 2018 року та березень-червень 2019 року для перерахунку призначеної пенсії на пільгових умовах згідно з Законом України “Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування”, Законом України "Про підвищення престижності шахтарської праці"; зобов`язання зарахувати до спеціального (пільгового) страхового стажу за Списком №1 періоди роботи січень-серпень 2018 року на ДП "Шахта №1 "Нововолинська" та березень-червень 2019 року на ВП "Шахта №9 "Нововолинська" ДП "Волиньвугілля" для перерахунку призначеної пенсії на пільгових умовах згідно з Законом України "Про підвищення престижності шахтарської праці" та здійснити перерахунок та виплату пенсії з врахуванням даного спеціального (пільгового) страхового стажу з 25.07.2019.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що 25.07.2019 позивач звертався до відповідача із заявою щодо перерахунку раніше призначеної пенсії на пільгових умовах по Списку №1 згідно з Законом України “Про підвищення престижності шахтарської праці”.

Листом від 01.08.2019 відповідач відмовив йому в перерахунку раніше призначеної пенсії згідно з Законом України “Про підвищення престижності шахтарської праці” у зв`язку з тим, що ДП "Шахта №1 "Нововолинська" та ВП "Шахта №9 "Нововолинська" ДП "Волиньвугілля" не сплачено за позивача єдиний соціальний внесок за період січень-серпень 2018 року та березень-червень 2019 року. Відсутність даних про сплату внесків не дає можливості врахувати вказані періоди роботи для призначення пенсії.

Позивач вважає такі дії відповідача протиправними, оскільки, страхувальники (роботодавці) ДП "Шахта №1 "Нововолинська" та ВП "Шахта №9 "Нововолинська" ДП "Волиньвугілля" щомісячно здійснювали відрахування страхових внесків із заробітної плати позивача та сплачували страхові внески за нього, а факт не зарахування сум страхових внесків, сплачених із заробітної плати позивача, на банківський рахунок Пенсійного фонду, за відсутності його вини, не є підставою для відмови у зарахуванні страхового стажу за період січень-серпень 2018 року та березень-червень 2019 року.

З наведених підстав позивач просить позов задовольнити.

Ухвалою Волинського окружного адміністративного суду від 30.08.2019 прийнято дану позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі за цим позовом та розгляд справи призначено за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін відповідно до статті 262 Кодексу адміністративного судочинства України (КАС України) (а.с.1).

У відзиві на позов від 13.09.2019 №16384/06-39 відповідач позовні вимоги не визнав та просив відмовити в їх задоволенні (а.с.32-35). В обґрунтування своєї позиції вказав, що ОСОБА_1 з 18.10.2007 перебуває на обліку в Нововолинсько-Іваничівському ОУ ПФУ як одержувач пенсії за віком згідно з Законом України “Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування”. Для обчислення пенсії позивачу зараховано страховий стаж 42 роки 5 місяців 4 дні, в тому числі за Списком №1 - 13 років 11 місяців 15 днів.

Згідно індивідуальних відомостей про застраховану особу (форма ОК-5) інформація про сплату ДП "Шахта №1 "Нововолинська" за період січень-серпень 2018 року та ВП "Шахта №9 "Нововолинська" ДП "Волиньвугілля" за період березень-червень 2019 року єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування відсутня, тому правових підстав для зарахування вказаного періоду для розрахунку пенсії за віком на пільгових умовах ОСОБА_1 немає. Станом на 01.08.2019 згідно даних системи персоніфікованого обліку позивач не набув необхідного для перерахунку пенсії страхового стажу, оскільки страхувальником не сплачено страхові внески, а тому, листом Головного управління ПФУ у Волинській області від 01.08.2019 в проведенні перерахунку пенсії відповідно до ч. 4 ст. 42 Закону України “Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування” позивачу відмовлено.

Відповідач вказав, що за змістом статей 1, 11, 24 Закону України “Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування” страховим стажем може бути визнано період роботи, за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, а обов`язок сплати таких внесків покладено на страхувальника, яким у даному випадку є ДП "Шахта №1 "Нововолинська" та ВП "Шахта №9 "Нововолинська" ДП "Волиньвугілля". До страхового періоду не зараховуються період, коли підприємством не сплачено страхові внески.

Факт сплати страхових внесків підтверджується даними Державного реєстру, який є єдиним (виключним) джерелом про наявність та періоди, за які було сплачено страхові внески. Саме лише нарахування єдиного внеску не є достатньою підставою для зарахування стажу особи як страхового за відсутності його сплати, навіть за умови звільнення роботодавця від виконання зобов`язань платника єдиного внеску в порядку Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування”.

Зазначає, що відповідно до статті 8 Закону України "Про підвищення престижності шахтарської праці" мінімальний розмір пенсії шахтарям, які відпрацювали на підземних роботах не менш як 15 років для чоловіків та 7,5 років для жінок за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, встановлюється незалежно від місця останньої роботи, у розмірі 80 відсотків його заробітної плати (доходу), визначеної відповідно до статті 40 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування", з якої обчислюється пенсія, але не менш як три розміри прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Для обчислення розміру пенсій за віком за кожний повний рік стажу роботи на підземних роботах до страхового стажу додатково зараховується по одному року.

Враховуючи наведене, на позивача не поширюються вказані норми Закону України "Про підвищення престижності шахтарської праці", а тому підстав для проведення перерахунку його пенсії нема. Просить в задоволенні позовних вимог позивача відмовити.

Дослідивши письмові докази, а також пояснення, викладені учасниками справи у заявах по суті справи, суд дійшов висновку, що адміністративний позов слід задовольнити з наступних мотивів та підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 з 18.10.2007 перебуває на обліку в Нововолинсько-Іваничівському ОУ ПФУ як одержувач пенсії за віком згідно з Законом України “Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування”.

При розрахунку стажу та призначенні ОСОБА_1 вперше пенсії за віком пільговий стаж позивача за Списком №1 складав 14 років 3 місяці 16 днів (а.с.39-44).

ОСОБА_1 25.07.2019 звернувся до відповідача із заявою про проведення перерахунку раніше призначеної пенсії згідно з Законом України “Про підвищення престижності шахтарської праці”, у зв`язку з відпрацюванням на підземних роботах 15 років.

Листом від 01.08.2019 №755/Г-01 Головне управління ПФУ у Волинській області повідомило позивача про відмову у перерахунку пенсії, оскільки, у позивача відсутній необхідний пільговий шахтарський стаж роботи - 15 років, а тому на нього не поширюються норми Закону України "Про підвищення престижності шахтарської праці".

В листі відповідач вказав, що в солідарній системі загальнообов`язкового державного пенсійного страхування на розмір пенсії впливає два основні показники: страховий стаж та заробітна плата. Нормами статті 24 Закону передбачено, що страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов`язковому державному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. До пільгового стажу по Списку №1 можливо зарахувати періоди пільгової роботи на підставі уточнюючих довідок та лише за умови підтвердження факту сплати страхових внесків до Пенсійного фонду України. Позивач перебуває на обліку в органах Фонду як одержувач пенсії за віком на пільгових умовах по Списку №1 відповідно до Закону України “Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування” з 18.10.2007. За матеріалами пенсійної справи ОСОБА_1 встановлено, що при призначенні пенсії спеціалістами територіального управління Фонду обчислено тривалість страхового стажу, що складає 42 роки 5 місяців 4 дні, з них: 13 років 11 місяців 15 днів - пільговий стаж роботи по Списку №1.

Після призначення даного виду пенсії позивач продовжує працювати. Згідно індивідуальних відомостей про застраховану особу (форми ОК-5) наявна інформація щодо нарахованих сум заробітної плати протягом періодів роботи ОСОБА_1 на ДП «Шахта №1 «Нововолинська» у січні - серпні 2018 року та у ВП «Шахта №9 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля» у березні –червні 2019 року. Проте, відомості щодо факту сплати страхових внесків відсутні. Зарахування до страхового стажу згаданого періоду роботи можливе за умови повної сплати страхових внесків роботодавцями та відображення їх у системі персоніфікованого обліку.

Додатково відповідач повідомив, що Законом України "Про підвищення престижності шахтарської праці" визначено, що мінімальний розмір пенсії шахтарям, які відпрацювали на підземних роботах, зокрема, чоловіки - не менш як 15 років за Списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, встановлюється незалежно від місця останньої роботи, у розмірі 80 відсотків середньої заробітної плати шахтаря, але не менш як три розміри прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Оскільки, у позивача відсутній необхідний пільговий шахтарський стаж роботи - 15 років, на нього не поширюються норми Закону України "Про підвищення престижності шахтарської праці" (а.с.15).

Позивач, не погодившись з відмовою Головного управління ПФУ у Волинській області у перерахунку пенсії на пільгових умовах по Списку №1 відповідно до Закону України "Про підвищення престижності шахтарської праці" звернувся до суду.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, суд зазначає наступне.

Відповідно до частин першої, другої статті 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

На переконання суду, відповідач не довів правомірність оскаржуваних в даній адміністративній справі дій, з огляду на таке.

Відповідно до статті 46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Це право гарантується загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення; створенням мережі державних, комунальних, приватних закладів для догляду за непрацездатними. Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом.

Пунктом 3 Порядку застосування Списків №1 і №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.2005 №383 (далі – Порядок №383) передбачено, що при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються Списки, що чинні на період роботи особи. До пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати їх внесення до Списків за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21.08.92 та за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці після 21.08.92.

Постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 №461 затверджено Список №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах (вказана постанова набрала чинності з 03.08.2016, далі – Список №1).

Розділ І Списку №1 має назву “Гірничі роботи” (видобування корисних копалин. Геологорозвідувальні роботи. Будівництво, реконструкція, технічне переозброєння і капітальний ремонт шахт, рудників, копалень, метрополітенів, підземних каналів, тунелів та інших підземних споруд)

Підрозділом 1 Підземні роботи в шахтах, рудниках і копальнях на видобуванні корисних копалин, в геологорозвідці, на дренажних шахтах, на будівництві шахт, рудників, копалень” (далі - підрозділ 1) розділу І “Гірничі роботи” Списку №1 передбачено, що до Списку №1 відносяться працівники: зайняті повний робочий день на підземних роботах; які обслуговують працівників, зайнятих на підземних роботах (медперсонал підземних пунктів охорони здоров`я, працівники підземного телефонного зв`язку тощо).

Як вбачається з трудової книжки ОСОБА_1 НОМЕР_1 , позивач 17.01.2018 був прийнятий гірником підземником 3 розряду з повним робочим днем під землею на ДП «Шахту №1 "Нововолинська" (наказ №6 від 16.01.2018); 17.08.2018 звільнений з роботи (закінчення строку трудового договору) з ДП «Шахта №1 "Нововолинська" (наказ №92 від 16.08.2018); 20.03.2019 прийнятий гірником підземником 3 розряду з повним робочим днем під землею на ВП «Шахта №9 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля» (наказ №41к від 19.03.2019); 20.06.2019 звільнений з ВП «Шахта №9 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля» (закінчення строку трудового договору) (наказ №76-к від 20.06.2019);

Довідкою ДП "Шахта №1 "Нововолинська" про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній від 15.08.2019 №160 стверджується, що позивач в період з 17.01.2018 по 17.08.2018 виконував підземні роботи в шахті за посадою гірник підземний (а.с.18 зворот,46).

Довідкою ВП «Шахта №9 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля» про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній від 13.08.2019 №222 стверджується, що позивач в період з 20.03.2019 по 20.06.2019 виконував гірничі підземні роботи в шахті за посадою гірник підземний (а.с.21).

Крім того, ОСОБА_1 надано копії витягів з наказів по ДП "Шахта №1 "Нововолинська" №40 від 05.02.2015 та копію витягу з наказу по ВП «Шахта №9 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля» №412а-К від 23.09.1994, №23-К від 24.01.2000, №89 від 11.05.2004, №131 від 28.05.2015 “Про результати проведення атестації робочих місць”, якими затверджено перелік робочих місць, професій та посад, працівників, котрим у відповідності до Закону України “Про пенсійне забезпечення” призначене пільгове пенсійне забезпечення, передбачене Списком №1, та в якому професію гірник підземний віднесено до Списку №1 (а.с.19, 22-25).

З довідки про доходи ОСОБА_1 від 19.08.2019 №607/14, виданої ДП "Шахта №1 "Нововолинська" вбачається, що позивач працював на ДП "Шахта №1 "Нововолинська" на посаді гірник підземний з січня по серпень 2018 року, за що позивачу була нарахована та виплачена заробітна плата, з якої нараховувався ЄСВ (а.с.20).

З довідки про доходи ОСОБА_1 від 14.08.2019 №261, виданої ВП «Шахта №9 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля», вбачається, що позивач працював на ВП «Шахта №9 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля» на посаді гірник підземний з березня по червень 2019 року, за що позивачу була нарахована та виплачена заробітна плата, з якої нараховувався ЄСВ (а.с.26).

Таким чином, як вбачається із матеріалів справи, спір між сторонами виник з приводу не зарахування до спеціального (пільгового) страхового стажу для перерахунку пенсії періоду роботи позивача з 17.01.2018 по 17.08.2018 на ДП "Шахта №1 "Нововолинська" та з 20.03.2019 по 20.06.2019 на ВП "Шахта №9 "Нововолинська" ДП "Волиньвугілля" у зв`язку з відсутністю у відповідача даних про сплату страхових внесків та відсутності у позивача пільгового шахтарського стажу роботи – 15 років передбаченого Законом України "Про підвищення престижності шахтарської праці".

Законом України, що визначає принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов`язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду, що формуються за рахунок страхових внесків роботодавців, бюджетних та інших джерел, передбачених цим Законом, а також регулює порядок формування Накопичувального пенсійного фонду та фінансування за рахунок його коштів видатків на оплату договорів страхування довічних пенсій або одноразових виплат застрахованим особам, членам їхніх сімей та іншим особам, передбаченим цим Законом, є Закон України “Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.2003 №1058-IV (далі Закон № 1058-IV).

За приписами статті 1 Закону №1058-IV у цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:

застрахована особа - фізична особа, яка відповідно до цього Закону підлягає загальнообов`язковому державному пенсійному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачуються чи сплачувалися у встановленому законом порядку страхові внески на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування та до накопичувальної системи загальнообов`язкового державного пенсійного страхування;

страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягала державному соціальному страхуванню, якою або за яку сплачувався збір на обов`язкове державне пенсійне страхування згідно із законодавством, що діяло раніше, та/або підлягає загальнообов`язковому державному пенсійному страхуванню згідно із цим Законом і за який сплачено страхові внески;

страхові внески - кошти відрахувань на соціальне страхування, збір на обов`язкове державне пенсійне страхування та страхові внески на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, сплачені (які підлягають сплаті) згідно із законодавством, що діяло раніше; надходження від сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, що спрямовуються на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування;

страхувальники - роботодавці та інші особи, які відповідно до закону сплачують єдиний внесок на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та/або є платниками відповідно до цього Закону.

Відповідно до частини першої статті 21 Закону №1058-IV з метою обліку застрахованих осіб, учасників накопичувальної системи пенсійного страхування та їх ідентифікації, а також накопичення, зберігання та автоматизованої обробки інформації про облік застрахованих осіб і реалізацію ними права на страхові виплати у солідарній системі загальнообов`язкового державного пенсійного страхування та накопичувальній системі пенсійного страхування у системі загальнообов`язкового державного пенсійного страхування здійснюється персоніфікований облік.

Згідно із абзацом першим частини першої статті 24 Закону №1058-IV страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов`язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Як передбачено частиною другою статті 24 Закону № 1058-IV, страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду відповідно до вимог цього Закону за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку - на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності цим Законом.

За кожний повний рік стажу роботи (врахованого в одинарному розмірі) на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, зайнятість на яких давала та дає право на пенсію на пільгових умовах, до страхового стажу додатково зараховується по одному року (частина третя статті 24 Закону №1058-IV застосовується з 01 жовтня 2017 року).

Відповідно до частини четвертої статті 42 Закону №1058-IV у разі якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, перерахунок пенсії проводиться з урахуванням не менш як 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. Перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати (доходу), з якої обчислена пенсія.

За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 цього Закону, із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

Згідно із частиною першою статті 15 Закону №1058-IV платниками страхових внесків до солідарної системи є страхувальники, зазначені в статті 14 цього Закону, і застраховані особи, зазначені в частині першій статті 12 цього Закону.

Обчислення страхових внесків застрахованих осіб, зазначених у пунктах 1, 2, 5 - 7, 9, 10, 12, 15, 17 і 18 статті 11 цього Закону, здійснюється страхувальниками на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), грошового забезпечення, на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески (частина друга статті 20 Закону №1058-IV).

Як передбачено частинами четвертою - шостою, девятою, десятою статті 20 Закону №1058-IV, сплата страхових внесків здійснюється виключно в грошовій формі шляхом внесення відповідних сум страхових внесків до солідарної системи на банківські рахунки виконавчих органів Пенсійного фонду, а сум страхових внесків до накопичувальної системи пенсійного страхування - на банківський рахунок Накопичувального фонду або на банківський рахунок обраного застрахованою особою недержавного пенсійного фонду - суб`єкта другого рівня системи пенсійного забезпечення. Страхові внески сплачуються страхувальниками шляхом перерахування безготівкових сум з їх банківських рахунків. Страхувальники зобов`язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Базовим звітним періодом є: для страхувальників, зазначених у пунктах 1, 2, 4 статті 14 цього Закону, - календарний місяць. Днем сплати страхових внесків вважається: у разі перерахування сум страхових внесків у безготівковій формі з банківського рахунку страхувальника на банківський рахунок органу Пенсійного фонду - день списання установою банку, органом, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, суми платежу з банківського (спеціального реєстраційного) рахунку страхувальника незалежно від часу її зарахування на банківський рахунок органу Пенсійного фонду. Якщо страхувальники несвоєчасно або не в повному обсязі сплачують страхові внески, до них застосовуються фінансові санкції, передбачені цим Законом, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про сплату страхових внесків, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

Крім того, згідно із частиною шостою статті 25 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування” від 08.07.2010 №2464-VI (з наступними змінами та доповненнями) за рахунок сум, що надходять від платника єдиного внеску або від державної виконавчої служби, погашаються суми недоїмки, штрафних санкцій та пені у порядку календарної черговості їх виникнення. У разі якщо платник має несплачену суму недоїмки, штрафів та пені, сплачені ним суми єдиного внеску зараховуються в рахунок сплати недоїмки, штрафів та пені у порядку календарної черговості їх виникнення.

Як слідує із записів у трудовій книжці та з довідки про доходи ОСОБА_1 від 15.08.2019 №160, виданої ДП "Шахта №1 "Нововолинська" та довідки про доходи від 13.08.2019 №222, виданої ВП «Шахта №9 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля», у спірний період (з 17.01.2018 по 17.08.2018 та з 20.03.2019 по 20.06.2019) позивач працював на ДП "Шахта №1 "Нововолинська" та ВП «Шахта №9 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля» за що позивачу була нарахована та виплачена заробітна плата, з якої нараховувався ЄСВ (а.с.20,26).

Головне управління ДФС у Волинській області на запит суду листом від 29.10.2019 №6257/10/03-20-56-33-10 повідомило, що в ДП "Шахта №1 "Нововолинська" та ВП «Шахта №9 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля» станом на 29.10.2019 наявна заборгованість з єдиного внеску. ОСОБА_1 в період з січня по серпень 2018 року та з березня по червень 2019 року був включений до поданої ДП "Шахта №1 "Нововолинська" та ВП «Шахта №9 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля» звітності про суми нарахованої заробітної плати застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування.

Одночасно ГУ ДФС у Волинській області повідомило, що відповідно до пункту 6 статті 25 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування” за рахунок сум, що надходять від платника єдиного внеску або від державної виконавчої служби, погашаються суми недоїмки, штрафних санкцій та пені у порядку календарної черговості їх виникнення. У разі, якщо платник має несплачену суму недоїмки, штрафів та пені, сплачені ним суми єдиного внеску зараховуються в рахунок сплати недоїмки, штрафів та пені у порядку календарної черговості їх виникнення (а.с.82).

Таким чином, відсутність за даними системи персоніфікованого обліку відомостей про сплату страхових внесків обумовлена тим, що у ДП "Шахта №1 "Нововолинська" та ВП «Шахта №9 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля» наявна заборгованість зі сплати страхових внесків, відтак зарахування поточних платежів відбувалося в рахунок погашення заборгованості.

Системний аналіз вказаних вище нормативно-правових актів дає підстави дійти висновку про те, що до страхового стажу зараховується період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов`язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески. При цьому, на переконання суду, виходячи із змісту наведених вище правових норм, порушення страхувальником вимог законодавства щодо порядку та строків сплати страхових внесків (у зв`язку із чим утворилася заборгованість зі сплати таких внесків) тягне негативні наслідки лише щодо самого страхувальника (зокрема, у вигляді сплати недоїмки, штрафних санкцій та пені) та не може мати негативних наслідків для застрахованої особи у вигляді не зарахування до страхового стажу періоду роботи, протягом якого такій особі нараховувалася заробітна плата, на яку у свою чергу нараховувалися страхові внески, проте не з вини застрахованої особи сплачені страхові внески зараховувалися в рахунок сплати заборгованих страхувальником сум недоїмки, штрафів та пені у порядку календарної черговості їх виникнення.

Отже, судом встановлено і це підтверджується відповідними письмовими доказами, що у період з 17.01.2018 по 17.08.2018 та з 20.03.2019 по 20.06.2019 позивачу була нарахована та виплачена заробітна плата, на яку в свою чергу нараховувалися страхові внески; ОСОБА_1 був включений до поданої ДП "Шахта №1 "Нововолинська" та ВП «Шахта №9 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля» звітності про суми нарахованої заробітної плати застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування до органів доходів та зборів, тому у відповідача відсутні підстави не зараховувати до страхового стажу вказані періоди роботи позивача.

Відтак, з наведених вище підстав, позовні вимоги належить задовольнити шляхом прийняття рішення про визнання протиправними дій відповідача щодо відмови у зарахуванні ОСОБА_1 до спеціального (пільгового) страхового стажу за Списком №1 періоду роботи на ДП "Шахта №1 "Нововолинська" з 17.01.2018 по 17.08.2018 та періоду роботи на ВП «Шахта №9 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля» з 20.03.2019 по 20.06.2019 та зобов`язати відповідача зарахувати до спеціального (пільгового) страхового стажу вказані періоди.

Щодо вимоги позивача про проведення перерахунку призначеної пенсії на пільгових умовах згідно з Законом України "Про підвищення престижності шахтарської праці" з врахуванням вищевказаного спеціального (пільгового) стажу суд зазначає наступне.

Як встановлено судом, ОСОБА_1 з 18.10.2007 одержує пенсію за віком згідно з Законом України “Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування”.

З листа Головного управління ПФУ у Волинській області від 01.08.2019 №755/Г-01, яким позивачу відмовлено у перерахунку пенсії згідно з Законом України “Про підвищення престижності шахтарської праці” та з відзиву на позов вбачається, що тривалість страхового стажу позивача, що складає 42 роки 5 місяців 4 дні, з них: 13 років 11 місяців 15 днів - пільговий стаж роботи по Списку №1.

Разом з тим, суд зауважує, що вказаний відповідачем пільговий стаж роботи позивача по Списку №1 (13 років 11 місяців 15 днів) не підтверджений належними та допустимими доказами.

Зокрема, з матеріалів пенсійної справи вбачається, що при призначенні вперше пенсії за віком ОСОБА_1 згідно протоколу 116 від 03.12.2007, пільговий стаж позивача за Списком №1 складав 14 років 3 місяці 16 днів (а.с.39).

З розрахунку стажу про призначення ОСОБА_1 пенсії вперше, проведеного Управлінням ПФУ у Іваничівському районі 13.11.2007 вбачається, що стаж позивача за Списком №1 складає 14 років 3 місяці 16 днів (а.с.40-44).

У розпорядженнях пенсійного органу на перерахунок пенсії з 01.01.2008, з 01.03.2008 та з 01.10.2017 стаж позивача за Списком №1 також вказано - 14 років 3 місяці 16 днів (а.с.61-63).

Будь-яких належних та допустимих доказів, щодо зміни (зменшення) пільгового стажу ОСОБА_1 за Списком №1 матеріали пенсійної справи не містять, а Головним управлінням ПФУ у Волинській області суду таких доказів не надано.

Відповідно до статті 8 Закону України “Про підвищення престижності шахтарської праці” від 02.09.2008 № 345-VI, мінімальний розмір пенсії шахтарям, які відпрацювали на підземних роботах не менш як 15 років для чоловіків та 7,5 років для жінок за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, встановлюється незалежно від місця останньої роботи, у розмірі 80 відсотків його заробітної плати (доходу), визначеної відповідно до статті 40 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування", з якої обчислюється пенсія, але не менш як три розміри прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Для обчислення розміру пенсій за віком за кожний повний рік стажу роботи на підземних роботах до страхового стажу додатково зараховується по одному року.

Із зарахуванням ОСОБА_1 до спеціального (пільгового) страхового стажу за Списком №1 періоду роботи на ДП "Шахта №1 "Нововолинська" - з 17.01.2018 по 17.08.2018 (7 місяців), а також періоду роботи на ВП «Шахта №9 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля» з 20.03.2019 по 20.06.2019 (3 місяці), та з урахуванням наявного у позивача пільгового стажу за Списком 1 14 років 3 місяці 16 днів, загальний пільговий (страховий) стаж роботи позивача по Списку №1 буде складати не менш як 15 років

Відповідно до частини 4 статті 45 Закону України “Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування” перерахунок призначеної пенсії, крім випадків, передбачених частиною першою статті 35, частиною другою статті 38, частиною третьою статті 42 і частиною п`ятою статті 48 цього Закону, провадиться в такі строки: у разі виникнення права на підвищення пенсії - з першого числа місяця, в якому пенсіонер звернувся за перерахунком пенсії, якщо відповідну заяву з усіма необхідними документами подано ним до 15 числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо заяву з усіма необхідними документами подано ним після 15 числа; у разі настання обставин, які тягнуть за собою зменшення пенсії, - з першого числа місяця, в якому настали ці обставини, якщо вони мали місце до 15 числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо вони мали місце після 15 числа.

Оскільки, позивач з заявою про перерахунок пенсії до Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області звернувся 25.07.2019, перерахунок та виплату ОСОБА_1 пенсії на пільгових умовах за Списком №1 згідно з Законом України “Про підвищення престижності шахтарської праці” слід проводити з 01.08.2019.

Враховуючи вищевикладене, із зарахуванням до спеціального (пільгового) страхового стажу за Списком №1 періоду роботи на ДП "Шахта №1 "Нововолинська з 17.01.2018 по 17.08.2018 та періоду роботи на ВП «Шахта №9 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля» з 20.03.2019 по 20.06.2019, позивач набуває право на призначення пенсії на пільгових умовах за Списком №1 згідно з Законом України “Про підвищення престижності шахтарської праці” у зв`язку із чим позовні слід задовольнити повністю та зобов`язати відповідача здійснити перерахунок та виплату ОСОБА_1 пенсії на пільгових умовах за Списком №1 згідно з Законом України “Про підвищення престижності шахтарської праці” з урахуванням вказаного спеціального (пільгового) страхового стажу з 01.08.2019.

Згідно з частиною першою статті 139 КАС України при задоволенні позову сторони, яка не є субєктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань субєкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Таким чином, за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області на користь ОСОБА_1 слід стягнути судовий збір у розмірі 768,40 грн, сплачений відповідно до квитанції №16 від 23.08.2019.

Керуючись статтями 139, 243-246, 255, 262, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії, задовольнити.

Визнати протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області щодо відмови ОСОБА_1 у зарахуванні до спеціального (пільгового) страхового стажу за Списком 1 періоду роботи на ДП "Шахта №1 "Нововолинська" з 17.01.2018 по 17.08.2018, та періоду роботи на ВП «Шахта №9 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля» з 20.03.2019 по 20.06.2019.

Зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України у Волинській області зарахувати ОСОБА_1 до спеціального (пільгового) страхового стажу за Списком 1 період роботи на ДП "Шахта №1 "Нововолинська" з 17.01.2018 по 17.08.2018 і період роботи на ВП «Шахта №9 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля» з 20.03.2019 по 20.06.2019 та здійснити перерахунок та виплату ОСОБА_1 пенсії на пільгових умовах за Списком 1 згідно з Законом України “Про підвищення престижності шахтарської праці” з урахуванням вказаного спеціального (пільгового) страхового стажу з 01.08.2019.

Стягнути на користь ОСОБА_1 за рахунок бюджетних асигнувань до Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області судові витрати у розмірі 768,40 грн (сімсот шістдесят вісім гривен 40 копійок).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку повністю або частково шляхом подання апеляційної скарги до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Волинський окружний адміністративний суд. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_2 )

Відповідач: Головне управління Пенсійного фонду України у Волинській області (43026 Волинська область, місто Луцьк, вул. Кравчука, 22-В, код ЄДРПОУ 13358826)

Суддя Т.М. Димарчук

Джерело: ЄДРСР 85271200
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку