open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.10.2019 року м.Дніпро Справа № 904/5742/18

Центральний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Чус О.В. (доповідач)

судді: Кузнецов В.О., Чередко А.Є.

секретар судового засідання: Кисельов Є.О.

Представники учасників провадження:

від позивача: Денисенко Н.М., довіреність №88 від 01.01.2019 р., адвокат;

представник відповідача у судове засідання не з`явився, про час та місце повідомлений належним чином.

Розглянувши апеляційну скаргу Комунального підприємства "Міжнародний аеропорт Кривий Ріг" Криворізької міської ради на рішення господарського суду Дніпропетровської області від 16.04.2019р., повний текст рішення складено - 26.04.2019, суддя Бєлік В.Г., у справі №904/5742/18

за позовом Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електричні мережі", м.Дніпро

до Комунального підприємства "Міжнародний аеропорт Кривий Ріг" Криворізької міської ради, Аеропорт, Кривий Ріг

про зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог та рішення суду.

Акціонерне товариство "ДТЕК Дніпровські електромережі" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою, в якій просить суд зобов`язати Комунальне підприємство "Міжнародний аеропорт Кривий Ріг" Криворізької міської ради надати безперешкодний доступ до електроустановок, на які здійснюється електропостачання у відповідності до Договору № 684 від 01.09.2009 року для здійснення їх відключення та опломбування.

Позивач обґрунтовує позовні вимоги неналежним виконанням відповідачем умов договору № 684 від 01.09.2009 року та здійснення перешкод позивачу для проведення відключення електроенергії.

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 16.04.2019р. у справі №904/5742/18 позов задоволено.

Зобов`язано Комунальне підприємство "Міжнародний аеропорт Кривий Ріг" Криворізької міської ради (50000, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, Аеропорт, код 01173530) надати безперешкодний доступ Акціонерному товариству "ДТЕК Дніпровські електричні мережі" (49107, м. Дніпро, Запорізьке шосе, 22, код 23359034) до всіх електроустановок на які здійснюється електропостачання у відповідності до Договору для здійснення їх відключення та опломбування.

Стягнуто з Комунального підприємства "Міжнародний аеропорт Кривий Ріг" Криворізької міської ради (50000, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, Аеропорт, код 01173530) на користь Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електричні мережі" (49107, м. Дніпро, Запорізьке шосе, 22, код 23359034) 1 762,00 грн. витрат по сплаті судового збору.

Рішення суду мотивовано тим, що умовами договору передбачено обов`язок Споживача забезпечувати безперешкодний доступ уповноважених представників постачальника за пред`явленням службового посвідчення до електричних мереж, засобів (систем) обліку електроенергії, вимірювання потужності та контролю показників якості електроенергії (п.2.3.11. Договору) та право постачальника електроенергії припинити електропостачання з повідомленням не пізніше ніж за три робочих дні у разі несплати споживачем рахунків, відповідно до умов цього договору (п. 6.1.3. Договору).

Жодних застережень щодо порядку доступу працівників до електроустановок, які знаходяться в зоні обмеженого доступу, що охороняється, як і переліку таких установок, договір не містить. Зазначене спростовує доводи відповідача про правомірність відмови у доступі представників енергопостачальної організації до електроустановок що йому належать.

Відповідач доказів оплати виниклої заборгованості за спожиту активну електроенергію не надав, як і не спростував доводи позивача, та залучені до матеріалів справи докази про не допуск повноважних представників енергопостачальника до електроустановок на спірному об`єкті.

Таким чином, з огляду на викладене, позовні вимоги АТ "ДТЕК Дніпровські електричні мережі" задоволені.

Доводи та вимоги апеляційної скарги.

Не погодившись з рішенням суду, Комунальне підприємство "Міжнародний аеропорт Кривий Ріг" Криворізької міської ради звернулося до Центрального апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить поновити строк на оскарження рішення господарського суду, при розгляді скарги дослідити докази, що стосуються апеляційної скарги, витребувати додаткові докази, скасувати рішення господарського суду, прийняти нове, яким відмовити у задоволенні позовних повністю.

В обґрунтування апеляційної скарги апелянт зазначає, що Позивачем не було подано до суду першої інстанції в якості доказів жодного документу який свідчить про запит Позивача про надання перепусток для доступу до контрольованих, стери льних та зон з обмеженого доступу, що охороняється. Клопотання про витребування доказів у По зивача, подане Відповідачем через канцелярію суду, судом не було взято до уваги.

Позивач нехтує своїм обов`язком дотримуватися вимог Повітряного кодексу України. Закону України "Про Державну програму авіаційної безпеки цивільної авіації», Наказу Міністерства транспорту та зв`язку України № 509 від 18.06.2007 «Про затвердження Правил з організації системи контролю доступу в авіаційних суб`єктах цивільної авіації», що підтверджується вищенаведеними аргументами, не повідомив Відповідача про намір отримання/ надання перепусток для доступу до контрольованих, стерильних та зон з обмеженого доступу, що охороняється.

При винесенні рішення Господарський суд Дніпро петровської області не дослідив підписаний сторонами Договір наявні в матеріалах справи докуме нти, неправильно визначився із характером спірних правовідносин, не застосував діюче законодав ство, яке підлягає застосуванню, зокрема Повітряний кодексу України. Закону України "Про Державну програму авіаційної безпеки цивільної авіації». Наказу Міністерства транспорту та зв`язку України № 509 від 18.06.2007 «Про затвердження Правил з організації системи контролю доступу в авіаційних суб`єктах цивільної авіації», в зв`язку з чим прийняв помилкове рішення, яке підлягає скасуванню.

Також зауважує на тому, що при розгляду справи в суді Позивач скрив від суду той факт що: на момент розгляду справи Акціонерне товариство «ДТЕК Дніпровські електричні мережі» згідно Договору № 684 від 28.10.2013р. не є постачальником електричної енергії до Комунального підприємства Міжнародний аеропорт Кривий Ріг» Криворізької міської ради.

Відповідач зазначає, що вказана позовна заява не відпові дає вимогам п. 2, 6, 8, ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, а саме позовна заява не містить відомостей щодо: ідентифікаційного коду Позивача в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України; вжиття заходів досудового врегулювання спору; відсутність копій документів що додаються до заяви (Акт № 1 від 09 січня 2019 р.)

Дії суду апеляційної інстанції щодо розгляду апеляційної скарги по суті.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 19.06.2019 для розгляду цієї справи визначено колегію суддів у складі головуючого судді Чус О.В., суддів Чередка А.Є., Верхогляд Т.А.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 24.06.19 апеляційну скаргу залишено без руху, надано строк для усунення недоліків апеляційної скарги.

19.08.2019р. на адресу Центрального апеляційного господарського суду надійшла заява про усунення недоліків апеляційної скарги, які визначені в ухвалі Центрального апеляційного господарського суду від 24.06.2019р., до якої, зокрема, надано докази сплати судового та докази отримання рішення суду.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 27.08.2019 для розгляду цієї справи визначено колегію суддів у складі головуючого судді Чус О.В., суддів Кузнецова В.О., Чередка А.Є.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 27.08.2019 поновлено строк для подання апеляційної скарги, відкрито апеляційне провадження, розгляд апеляційної скарги призначити в судовому засіданні на 17.10.2019.

17.10.2019 в судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частину постанови.

Узагальнені доводи та заперечення інших учасників справи.

У відзиві на апеляційну скаргу Позивач заперечує проти її доводів, просить залишити без задоволення, а оскаржуване рішення без змін.

Позивач зазначає, що Пунктом 6 постанови НКРЕКП від 14.03.2018 р. № 312 «Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії», передбачено можливість часткової дії після 01.01.2019 договорів про постачання електричної енергії (користування електричною енергією) а саме:

- До укладення договору про надання послуг з розподілу електричної енергії, який укладається зі споживачем, договірні відносини між споживачем та суб`єктом господарювання, що провадить діяльність з розподілу електричної енергії на підставі ліцензії з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами (або ОСР як правонаступником за договорами про користування електричною енергією та договорами про постачання електричної енергії), урегульовуються окремими положеннями діючих договорів про користування електричною енергією або договорів про постачання електричної енергії (у частині взаємовідносин споживача і електророзподільної організації), які не суперечать вимогам чинного законодавства у сфері електроенергетики. Зокрема сторони керуються вимогами діючих договорів про користування електричною енергією (про постачання електричної енергії) з питань потужності, якості електроенергії, окремих процедурних питань тощо. У разі виникнення суперечності між нормами діючих договорів про користування електричною енергією (про постачання електричної енергії) та нормами законодавства про електроенергетику сторони керуються вимогами чинного законодавства.

- Після укладення договору про надання послуг з розподілу електричної енергії договори про користування електричною енергією та договори про постачання електричної енергії продовжують свою дію в частині регулювання відносин щодо заборгованості/переплати за цими договорами з відповідними правами та обов`язками, пов`язаними з такою заборгованістю/переплатою, а також щодо нарахування пені, неустойки, обмеження та припинення постачання електричної енергії тощо.

- До укладення договору про надання послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії відповідно до Правил відносини між ОСР/ОСП та споживачем щодо розрахунків за перетікання реактивної електричної енергії регулюються договорами про постачання електричної енергії та договорами про технічне забезпечення електропостачання споживача між основним споживачем та субспоживачем.

В іншій частині договори про користування електричною енергією та договори про постачання електричної енергії припиняють свою дію.

Враховуючи вищенаведене, Договір про постачання енергії № 684 від 01.09.2009 продовжує свою дію в частині регулювання відносин щодо заборгованості/переплати за цими договорами з відповідними правами та обов`язками, пов`язаними з такою заборгованістю/переплатою, а також щодо нарахування пені, неустойки, обмеження та припинення постачання електричної енергії тощо.

Обставини справи, встановлені судом першої інстанції та перевірені судом апеляційної інстанції.

Відкритим акціонерним товариством "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго", яке в подальшому змінило найменування на Акціонерне товариство "ДТЕК Дніпровські електромережі" (далі - позивач, постачальник) та Комунальним підприємством "Міжнародний аеропорт Кривий Ріг" Криворізької міської ради (далі - відповідач, споживач) укладено договір про постачання електричної енергії №684 від 01.09.2009 року.

28.10.2013 року Договір про постачання електричної енергії №684 (далі договір) переукладений сторонами.

Відповідно до п. 1 договору Постачальник продає електричну енергію Споживачу для забезпечення потреб електроустановок Споживача з приєднаною потужністю 2940,66 кВт, величини якої по площадках вимірювання та точках продажу визначені Додатком "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії", а Споживач оплачує Постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору.

Точка (точки) продажу електричної енергії – межа балансової належності, на якій відбувається перехід права власності на електричну енергію, визначена додатками "Акт розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін" та "Загальна схема електропостачання", які є невід`ємною частиною даного договору.

Згідно з п. 2.1. договору під час виконання умов Договору, а також вирішення всіх питань, що не обумовлені цим Договором, Сторони зобов`язуються керуватися чинним законодавством України та Правилами користування електричною енергією (далі ПКЕЕ).

Постачальник за договором зобов`язується постачати споживачу в точку продажу електроенергію як різновид товару:

- в обсягах, визначених відповідно до розділу 5 та з урахуванням умов розділу 6 цього договору за додатком "Обсяги постачання електричної енергії Споживачу ";

- згідно з категорією струмоприймачів Споживача відповідно до Правил улаштування електроустаткування (далі ПУЕ) та гарантованого рівня надійності електропостачання схем електропостачання, визначених додатком "Акт розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін";

- із дотриманням на межі балансової належності електромереж Постачальника граничних показників якості електричної енергії, визначених державними стандартами (п. 2.2.2 договору).

Споживач зобов`язується, зокрема, оплачувати Постачальникові вартість електричної енергії та інші платежі згідно з умовами Додатку "Порядок розрахунків" та Додатку "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії" (п.2.3.5. договору).

Відповідно до п.1 Додатку "Порядку розрахунків" (далі Додаток) розрахунковий період для визначення обсягу спожитої електричної енергії становить один місяць, а саме: з 1 числа розрахункового місяця по останній день розрахункового місяця.

Згідно з п. 2 Додатку Споживач здійснює повну оплату вартості обсягу електричної енергії, заявленого на поточний розрахунковий період, визначеного згідно з додатком до Договору "Обсяги постачання електричної енергії Споживачу" за нижчезазначеною схемою платежів і розрахунків на підставі самостійно отриманих у Постачальника рахунків:

- плановий платіж до 15 числа розрахункового періоду у розмірі 100 % вартості договірної величини споживання електричної енергії, розрахованої за тарифами розрахункового періоду, у якому виставлений рахунок.

Остаточний розрахунок за активну електроенергію, за перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності, оплата рахунків за надання послуг з компенсації перетікання реактивної енергії, пеня, 3% річних, індекс інфляції та інші платежі (за надання Споживачу додаткових послуг, суми завданих Споживачем збитків тощо) згідно з умовами цього Договору, здійснюється на рахунки Постачальника, вказані у розділі 13 Договору, на підставі самостійно отриманих у Постачальника рахунків протягом 5 операційних днів з дня їх отримання.

У разі неявки Споживача (уповноваженого представника Споживача) для отримання рахунків, Постачальник направляє рахунки Споживачу рекомендованим листом на адресу (юридичну або поштову), що вказана в Договорі. У такому разі рахунки вважаються отриманими Споживачем з дня їх відправлення.

Рахунки на оплату можуть надаватися Споживачу у відповідних структурних підрозділах Постачальника через персональну сторінку Споживача на web-сайті Постачальника за допомогою Інтернет сервісу "Личный кабинет юридического клиента" або електронною поштою, факсимільним зв`язком, поштовим зв`язком, кур`єром, чи іншими способами з використанням новітніх інформаційних технологій у системі електронного документообігу у порядку, визначеному чинним законодавством.

Споживач протягом 30 календарних днів з дати отримання рахунку постачальника здійснює повну оплату вартості електричної енергії, недорахованої внаслідок використання електричної енергії з порушення ПКЕЕ.

Відповідач не в повній мірі здійснював оплату за спожиту електричну енергію, у зв`язку з чим у нього виник борг у розмірі 310 749,13 грн. за активну електроенергію за період червень-листопад 2018 року та за реактивну електроенергію у сумі 7,73 грн. за жовтень 2018 року.

Споживачеві вручені попередження про припинення енергопостачання через заборгованість від 14.06.2018, 13.08.2018, 23.08.2018, 11.10.2018.

Відповідно до п. 3.1.2. договору Постачальник має право обмежувати або припиняти постачання електричної енергії споживачу згідно з умовами розділу 6 цього договору відповідно до порядку, передбаченого ПКЕЕ.

Пунктом 3.1.6. договору визначено, що Постачальник має право безперешкодного доступу (за пред`явленням службового посвідчення) до розрахунку засобів обліку електричної енергії, що встановлені на об`єкті (об`єктах) Споживача, для візуального або автоматизованого зняття показів розрахункових засобів обліку, до електричних установок Споживача для проведення технічної перевірки засобів обліку, контролю за рівнем споживання електричної енергії, контрольного огляду засобів обліку Споживача відповідно до умов Договору, а також для опломбування відключеного стану електроустановок Споживача (субспоживача) в результаті повного або часткового обмеження споживання електричної енергії Споживачем (субспоживачем) відповідно до встановленого ПКЕЕ порядку та умов Договору, виконання інших робіт відповідно до Договору.

Відповідно до п.4.4. договору у разі виявлення однією із сторін договору порушень умов договору іншою стороною, за які законодавством передбачене застосування санкцій чи які тягнуть за собою збитки, недоотриману продукцію або вигоду тощо, на місці оформлюється двосторонній акт порушень. Акт складається у присутності представників обох сторін Договору в двох примірниках. Сторона, дії або бездіяльність якої стала причиною складання акту, має право внести до акт свої зауваження.

02.07.2018 представник енергопостачальника прибув за адресою розміщення об`єкта споживача: для здійснення відключення об`єкта Споживача, однак останній не був допущений до об`єкта, про що було складено акт про не допуск (а.с. 48).

Аналогічні акти про не допуск складені 29.08.2018 та 07.11.2018. (а.с. 47, 49).

У вказаних вище актах зазначено, що не надання доступу до електроустановок пов`язано із забезпеченням здійснення безпечного виконання руху повітряних суден..

Розглянувши позовні вимоги, суд першої інстанції 16.04.2019 року ухвалив рішення, яким їх задовольнив. При цьому, суд погодився з позицією позивача щодо допущення відповідачем порушень умов договору якими передбачено обов`язок Споживача забезпечувати безперешкодний доступ уповноважених представників постачальника за пред`явленням службового посвідчення до електричних мереж, засобів (систем) обліку електроенергії, вимірювання потужності та контролю показників якості електроенергії (п.2.3.11. Договору) та право постачальника електроенергії припинити електропостачання з повідомленням не пізніше ніж за три робочих дні у разі несплати споживачем рахунків, відповідно до умов цього договору (п. 6.1.3. Договору).

Жодних застережень щодо порядку доступу працівників до електроустановок, які знаходяться в зоні обмеженого доступу, що охороняється, як і переліку таких установок, договір не містить.

Застосоване законодавство та висновки апеляційного суду.

Відповідно до вимог ч.1, 2, 5 ст. 269 Господарського процесуального кодексу України, суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї. У суді апеляційної інстанції не приймаються і не розглядаються позовні вимоги та підстави позову, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції.

Відповідно до положень ст.ст. 74, 76, 77 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Оцінюючи докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному і об`єктивному дослідженні в судовому засіданні з урахуванням обставин справи в їх сукупності, апеляційний суд дійшов висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Предметом спору є зобов`язання споживача надати безперешкодний доступ до електроустановок, на які здійснюється електропостачання у відповідності до Договору № 684 від 01.09.2009 року для здійснення їх відключення та опломбування.

Відповідно до статті 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Господарські взаємовідносини сторін врегульовано договором про постачання електричної енергії №684 від 01.09.2009.

Закон України "Про ринок електричної енергії", який набрав чинності 11.06.2017, визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії, регулює відносини, пов`язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів, розвитку ринкових відносин, мінімізації витрат на постачання електричної енергії та мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище.

Відповідно до приписів статей 8, 45 Закону України "Про ринок електричної енергії" господарська діяльність з виробництва, передачі, розподілу електричної енергії, постачання електричної енергії споживачу, трейдерська діяльність, здійснення функцій оператора ринку та гарантованого покупця провадиться на ринку електричної енергії за умови отримання відповідної ліцензії.

Відповідно до постанови НКРЕКП від 16.11.2018 № 1440 «Про видачу AT «ДТЕК Дніпровські електромережі» ліцензії з розподілу електричної енергії та анулювання ліцензії з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами і постачання електричної енергії за регульованим тарифом», ліцензію серії АД №036340 анульовано з 01.01.2019р. на підставі пункту 13 розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» ЗУ «Про ринок електричної енергії».

Таким чином, з 01.01.2019 AT «ДТЕК Дніпровські електромережі» не є енергопостачальником.

Згідно з претензією № 44/11-000045 від 08.05.2019 року: Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго» (далі - Постачальник) виконує функції постачальника «останньої надії» на підставі розпорядження Кабінету Міністрів України від 12.12.2018 № 1023-р «Про визначення державного підприємства зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго» постачальником «останньої надії»» (ліцензія на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу видана на підставі постанови НКРЕКП від 06.11.2018 № 1344) та діє керуючись положеннями ст. 64 Закону України «Про ринок електричної енергії» (далі -Закон), Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 (далі - Правила), ст. 526 та 530 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), ст. 193 та ст. 222 Господарського кодексу України (далі - ГК України) повідомляє:

Положеннями ст.64 Закону встановлено, що постачальник «останньої надії» здійснює постачання електричної енергії у порядку, визначеному правилами роздрібного ринку, на умовах типового договору електричної енергії постачальником «останньої надії», що затверджується Регулятором, та є публічним договором приєднання. Постачальник «останньої надії» оприлюднює відповідний договір на своєму офіційному веб - сайті.

Положеннями пункту 6.2.4. Правил встановлено, що початком постачання електричної енергії постачальником «останньої надії» вважається дата припинення постачання електричної енергії споживачу попереднім електропостачальником. Адміністратор розрахунків повідомляє дату переведення споживача (споживачів) на постачання електричної енергії постачальником «останньої надії» постачальнику (постачальникам) послуг комерційного обліку.

Пунктом 3.4.4. Правил визначено, що договір постачання електричної енергії між постачальником «останньої надії» і споживачем вважається укладеним з початку фактичного постачання електричної енергії такому споживачу.

Договір про постачання електричної енергії постачальником «останньої надії» є публічним договором приєднання споживача до цього договору і регулює порядок та умови продовження постачання електричної енергії постачальником «останньої надії» споживачу, у разі, якщо обраний споживачем електропостачальник неспроможний постачати електричну енергію, до моменту обрання споживачем нового електропостачальника або до припинення постачання у передбачених чинним законодавством чи цим Договором випадках та укладений сторонами, керуючись статтями 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України, шляхом приєднання споживача до цього Договору.

Відповідно до даних, отриманих від оператора системи розподілу (передачі) AT "ДТЕК Дніпровські електромережі" (далі - ОС), КП "Міжнародний аеропорт Кривий Ріг" Криворізької міської ради (далі - Споживач) є/було споживачем Постачальника з 01.01.2019 до 31.03.2019 включно.

Відповідно до частини 4 статті 46 Закону України "Про ринок електричної енергії" оператор системи розподілу надає послуги з розподілу електричної енергії на підставі договорів про надання послуг з розподілу. Договори про надання послуг з розподілу є публічними договорами приєднання та укладаються на основі типових договорів, форма яких затверджується Регулятором.

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі - НКРЕКП) від 14.03.2018 № 312 затверджено "Правила роздрібного ринку електричної енергії" (далі - ПРРЕЕ), які регулюють взаємовідносини, що виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником (електропостачальниками) та споживачем (для власного споживання), а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії, визначеними цими Правилами (пункт 1.1.1 ПРРЕЕ).

За умовами пункту 1.2.1 ПРРЕЕ на роздрібному ринку електричної енергії споживання та використання електричної енергії для потреб електроустановки споживача здійснюється за умови забезпечення розподілу/передачі та продажу (постачання) електричної енергії на підставі договорів про розподіл/передачу, постачання електричної енергії, надання послуг комерційного обліку, які укладаються відповідно до цих Правил, Кодексу системи передачі, Кодексу систем розподілу та Кодексу комерційного обліку.

Пунктами 2.1.1, 2.1.2 ПРРЕЕ встановлено, що відповідно до договорів про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії, що укладаються зі споживачем та електропостачальником відповідно до цих Правил, оператор системи передачі згідно з Кодексом системи передачі та оператори систем розподілу згідно з Кодексом систем розподілу здійснюють, відповідно, передачу та розподіл електричної енергії на роздрібному ринку в точку розподілу до електроустановки споживача на території діяльності відповідного оператора системи. Оператор системи зобов`язаний укласти договори про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії з усіма споживачами, електроустановки яких приєднані до електричних мереж на території діяльності відповідного оператора системи. Не допускається розподіл (передача) електричної енергії до точки розподілу електроустановки споживача за відсутності діючого договору про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії з таким споживачем.

Згідно з пунктом 2.1.4 ПРРЕЕ договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії є публічним договором приєднання та укладається з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України за формою договору, що є додатком 3 до цих Правил. Оператор системи розподілу зобов`язаний на головній сторінці свого веб-сайту, а також у друкованих виданнях, що публікуються на території його ліцензованої діяльності, та у власних центрах обслуговування споживачів розмістити редакцію договору про надання послуг з розподілу електричної енергії та роз`яснення щодо укладення та приєднання споживача до договору про надання послуг з розподілу електричної енергії. Договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії за ініціативою споживача або оператора системи відповідно до визначених цими Правилами випадків, як правило, укладається шляхом приєднання споживача за заявою-приєднанням до розробленого оператором системи розподілу договору на умовах складеного оператором системи розподілу паспорта точки розподілу. За ініціативою однієї із сторін договір споживача про розподіл електричної енергії оформлюється в паперовій формі.

Відповідно до пункту 6 постанови НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 після укладення договору про надання послуг з розподілу електричної енергії договори про користування електричною енергією та договори про постачання електричної енергії продовжують свою дію в частині регулювання відносин щодо заборгованості/переплати за цими договорами з відповідними правами та обов`язками, пов`язаними з такою заборгованістю/переплатою, а також щодо нарахування пені, неустойки, обмеження та припинення постачання електричної енергії тощо.

Підпунктом 3 пункту 5.5.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії визначено, що споживач електричної енергії зобов`язаний за умови неповної оплати за спожиту електричну енергію припинити власне електроспоживання відповідно до умов договору.

Разом з тим, відповідно до умов договору № 684 від 01.09.2009 сторони зобов`язались керуватися Правилами користування електричною енергією (ПКЕЕ). У пункті 6.1. договору передбачено можливість обмеження або припинення постачальником електричної енергії у разі, зокрема, несплати рахунків, відповідно до умов цього договору, та договорів, укладених між сторонами цього договору, наявність яких передбачена ПКЕЕ.

Відповідно до пункту 12 постанови НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 постанову Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України від 31 липня 1996 року № 28 "Про затвердження Правил користування електричною енергією" (із змінами) визнано такою, що втратила чинність.

Отже Правила користування електричною енергією (ПКЕЕ), якими сторони зобов`язались керуватися при укладенні договору, втратили чинність.

Відповідно до підпункту 1.2.11 ПРРЕЕ зміна електропостачальника з будь-яких причин, зміна організаційно-правової форми, форми власності чи економічного стану електропостачальника, зміна споживача на об`єкті в установленому цими Правилами порядку не може призводити до обмеження чи припинення постачання електричної енергії споживачу, якщо останній виконує свої зобов`язання згідно з договором та цими Правилами. Для реалізації права на вільний вибір електропостачальника споживач повинен мати укладений з оператором системи договір про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії.

Матеріалами справи підтверджується, що правовідносини з постачання електричної енергії врегульовано відповідачем з іншою постачальною організацією. В той же час, відключення електропостачання унеможливить виконання сторонами чинного договору електропостачання та взятих на себе обов`язків за ним.

Так, колегія суддів приходить висновку, що оскільки з 01.01.2019 відповідач припинив споживання електроенергії від постачальника Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електричні мережі", яке здійснювалось на підставі договору №684 від 01.09.2009, вимога позивача про відключення електропостачання та опломбування електроустановок, яка на даний час постачається на підставі іншого договору постачання з іншим постачальником (Державним підприємством зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго") є необґрунтованою.

Також, вимога про забезпечення безперешкодного доступу до електроустановок для проведення заходів з припинення постачання електричної енергії та пломбуванню пристроїв їх підключення заявлена у зв`язку з наявністю заборгованості по договору №684 від 01.09.2009 та актів не допуску від 02.07.2018, 29.08.2018 та 07.11.2018, тобто у період здійснення Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електричні мережі" функцій постачальника.

Відповідно до ч. 8 ст.87 Повітряного кодексу України жодна особа або транспортний засіб не може увійти або заїхати в зону обмеженого доступу, що охороняється, без перепустки та прохо дження контролю на безпеку.

Згідно п. 50. 51.52 Розділу VII Захисту аеропортів та активів суб`єктів авіаційної діяльності Закону України "Про Державну програму авіаційної безпеки цивільної авіації», керівники аеропортів спільно з керівниками суб`єктів авіаційної діяльності, які провадять її в контрольованій зоні аеропорту, визначають зони, в яких виконуються життє воважливі роботи для безперервного забезпечення безпечної діяльності цивільної авіації в аеропорту. Такі зони визнача ються як контрольовані, стерильні та зони обмеженого доступу, що охороняються. У зонах обмеже ного доступу, що охороняються, також визначаються їх критичні частини. Критичні частини мо жуть збігатися із стерильними зонами. Розташування контрольованих, стерильних і зон обмеженого доступу, що охороняються, та критичних частин позначається на плані-схемі аеропорту, яка дода ється до програми авіаційної безпеки аеропорту.

Згідно з п.4.1.1., 4.1.2 Наказу Міністерства транспорту та зв`язку України № 509 від 18.06.2007 «Про затвердження Правил з організації системи контролю доступу в авіаційних су б`єктах цивільної авіації» (чинних на момент винесення рішення) в аеропортах, де відкрито пункти пропуску через державний кордон чи яким надано дозволи на здійснення міжнародних польотів, контрольовані і стерильні зони та зони обмеженого доступу визначаються наказом керівника авіаційного суб`єкта за погодженням з керівниками органу охорони державного кордону та митного органу, підрозділи яких розташо вані в аеропорту. Доступ до зон прикордонного та митного контролю здійснюється в порядку установленому законодавством.

Контрольно-пропускні пункти повинні бути захищені працівниками служби аварійної безпеки. Увесь персонал та інші особи, які мають намір перебувати в зонах обмеженого доступу та стерильних зонах, повинні мати відповідні перепустки і підлягають обов`язковому контролю на безпеку.

Порядок доступу до зон прикордонного та митного контролю регламентується п. 5.3.4.1. Правил в яких зазначається що: «Порядок доступу до зон митного контролю в мі жнародних аеропортах (на аеродромах) визначається митним органом за погодженням з органом охорони державного кордону та адміністрацією аеропорту. Доступ у зони митного конт ролю здійснюється відповідно до вимог, установлених Порядком створення зон митного контро лю та їх функціонування.

В аеропортах, де відкрито пункти пропуску через державний кордон чи яким надано до зволи на здійснення міжнародних польотів, уведення пропускної системи узгоджується з керів никами органу охорони державного кордону та митного органу, у зоні діяльності якого перебу ває аеропорт.

Порядок видачі посвідчень, перепусток регламентується п. 5.4.4.1. п. 5.4.4.2. Правил, де за значено що: «перепустки єдиного зразка для перебування в контрольованих та/або зонах обмеженого доступу для всіх осіб і транспортних засобів видаються уповноваженою керівником аеропорту особою, як передбачено Державною програмою авіаційної безпеки цивільної авіації.

В матеріалах справи відсутнє повідомлення Позивача про намір отримання/надання перепусток для доступу до контрольованих, стерильних та зон з обмеженого доступу, що охороняється.

Відповідно до підпункту 12 пункту 5.5.5. ПРРЕЕ Споживач електричної енергії зобов`язаний забезпечувати доступ представникам оператора системи (після пред`явлення ними службових посвідчень) до об`єкта споживача для проведення технічної перевірки засобу комерційного обліку (засобів вимірювальної техніки), електроустановок та електропроводки, вимірювання показників якості електричної енергії, контролю за рівнем споживання електричної енергії, а також для виконання відключення та обмеження споживання електричної енергії споживачу (субспоживачу) відповідно до встановленого цими Правилами порядку та виконувати їх обґрунтовані письмові вимоги щодо усунення виявлених порушень, якщо це обумовлено умовами договору.

Припинення повністю або частково постачання електричної енергії споживачу здійснюється оператором системи за умови попередження споживача не пізніше ніж за 5 робочих днів до дня відключення у разі:

- відсутності персоналу для обслуговування електроустановок споживача або договору на об слуговування електроустановок (на виконання припису представника відповідного органу виконавчої влади);

- недопущення уповноважених представників оператора системи до електроустановок споживача, пристроїв релейного захисту, автоматики і зв`язку, які забезпечують регулювання навантаження в енергосистемі, та/або розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії, що розташовані на території споживача;

- заборгованості за надані послуги з розподілу (передачі) електричної енергії відповідно до умов договору з оператором системи;

- несплати вартості необлікованої електричної енергії внаслідок порушення споживачем цих Правил, визначеної відповідно до законодавства (за умови прийняття судом рішення щодо споживання споживачем необлікованої електричної енергії на користь оператора система);

- невиконання припису представника відповідного органу виконавчої влади;

- закінчення терміну дії, розірвання або неукладення договору між споживачем та оператором системи;

- закінчення терміну дії договору між споживачем та постачальником "останньої надії" (за умови неукладення споживачем договору з іншим електропостачальником);

- порушення споживачем під час виконання робіт або провадження іншої діяльності поблизу електричних мереж Правил охорони електричних мереж, затверджених постановою Кабінету Мі ністрів України № 209 від 04.03.1997 (пункт 7.5. ПРРЕЕ).

Матеріалами справи підтверджується, що позивач є оператором системи, отже здійснювати припинення електроспоживання споживачу може лише у випадках визначених для оператора системи (частинною 1 пункту 7.5. ПРРЕЕ), натомість підставою заявлення вимоги про забезпечення безперешкодного доступу до електроустановок для проведення заходів з припинення постачання електричної енергії та пломбуванню пристроїв їх підключення є наявність заборгованості по договору № 684 від 01.09.2009р.

Так, колегія суддів дійшла до висновку, що обраний позивачем спосіб захисту прав шляхом надати безперешкодний доступ до електроустановок, на які здійснюється електропостачання у відповідності до Договору № 684 від 01.09.2009 року для здійснення їх відключення та опломбування, саме по собі не сприяє ефективному відновленню порушеного права та не забезпечить виконання юридичного обов`язку зобов`язаною стороною (відповідачем).

Отже, оскільки з 01.01.2019 відповідач припинив споживання електроенергії від постачальника Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електричні мережі", яке здійснювалось на підставі договору №684 від 01.09.2009р., на даний час електрична енергію відповідачу постачається іншим постачальником (Державним підприємством зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго"), тому обраний позивачем спосіб захисту не відновить порушеного права позивача.

Згідно положень пунктів 3 і 4 частини першої статті 277 Господарського процесуального кодексу України невідповідність висновків, викладених у рішенні суду першої інстанції, обставинам справи, та неправильне застосування норм матеріального права є підставами для скасування судового рішення повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміні судового рішення.

З підстав невідповідності висновків суду першої інстанції обставинам справи та неправильного застосування норм матеріального права, колегія суддів дійшла висновку про наявність підстав для повного скасування оскарженого рішення суду першої інстанції та прийняття нового рішення про відмову у позові.

Керуючись статтями 275, 281-283 Господарського процесуального кодексу України, апеляційний господарський суд-

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Комунального підприємства "Міжнародний аеропорт Кривий Ріг" Криворізької міської ради - задовольнити.

Рішення господарського суду Дніпропетровської області від 16.04.2019р. у справі №904/5742/18 - скасувати.

У задоволенні позову - відмовити.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду у двадцятиденний строк.

Повний текст постанови складено 29.10.19р.

Головуючий суддя О.В. Чус

Суддя В .О. Кузнецов

Суддя А.Є. Чередко

Джерело: ЄДРСР 85240157
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку