open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 420/4641/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 жовтня 2019 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Єфіменка К.С. при секретарі Кузьменко Е.Х., розглянувши у письмовому провадженні в порядку загального позовного провадження справу за адміністративним позовом Інституту Військово-Морських Сил Національного університету "Одеська морська академія" (вул..Дідріхсона,8, м.Одеса, 65029) до Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради (вул..Черняховського,6, м.Одеса, 65009) про зобов`язання Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відомості про Академію Військово-Морських Сил імені П.С.Нахімова, код ЄДРПОУ 07723954 шляхом внесення відповідних змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, -

В С Т А Н О В И В:

З позовом до суду звернувся Інститут Військово-Морських Сил Національного університету "Одеська морська академія" (вул..Дідріхсона,8, м.Одеса, 65029) до Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради (вул..Черняховського,6, м.Одеса, 65009) про зобов`язання Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відомості про Академію Військово-Морських Сил імені П.С.Нахімова, код ЄДРПОУ 07723954 шляхом внесення відповідних змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що відповідно до даних з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі - ЄДР), в ЄДР містяться детальна інформація про Академію Військово-Морських Сил імені Нахімова П.С. код ЄДРПОУ 07723954.

На виконання вимог листа начальника Головного управління майна та ресурсів від 02.10.2018 № 503/6/9380 та телеграми Командування Військово- Морських Сил Збройних Сил України щодо виключення відомостей про військові частин з Єдиного реєстру об`єктів державної власності та Єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань у відповідності до Закону України "Про державну таємницю", Зводу відомостей, що становлять державну таємницю, затвердженого наказом Служби безпеки України від 12.08.2005 № 440, з метою приведення обліку військових частин до вимог чинного законодавства, а саме скасування записів у вказаних реєстрах про окрему юридичну особу, а саме Академію Військово-Морських Сил імені Нахімова П.С. код ЄДРПОУ 07723954 з ЄДР, Інститут Військово-Морських Сил Національного університету "Одеська морська академія" 10.07.2019 звернувся із заявою до Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради про скасування запису в ЄДР про окрему юридичну особу - Академію Військово-Морських Сил імені П.С.Нахімова код ЄДРПОУ 07723954.

Позивач отримав відповідь на свою заяву, якою відповідач відмовив у задоволенні заяви Позивача та повідомив, що скасування реєстраційних дій, записів в ЄДР проводяться на підставі судових рішень, що набрали законної сили.

Позивач зазначає що відомості про державну реєстрацію Академії Військово-Морських Сил імені П.С.Нахімова становлять державну таємницю, а тому, з огляду на імперативні приписи частини 4 статті 7 Закону №755-IV, не повинні бути наявними в ЄДР, що у свою чергу передбачає звернення позивача до суду з відповідним позовом.

09.09.2019 року до суду за вх.№32212/19 від відповідача надійшов відзив на позов, у якому посилаючись на ст.4 та ч.2 ст. 6, 25 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» зазначає, що закон не передбачає дію - виключення відомостей про юридичну особу а також таку дію технічно неможливо виконати. Державний реєстратор, відповідно до Закону, може провести реєстраційну дію - скасування реєстраційної дії, але на підставі ст.25 Закону, скасування реєстраційної дії/запису в Єдиному державному реєстрі проводиться лише на підставі рішення суду. Відповідно до вищезазначеного, державний реєстратор юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців не мав правових підстав для скасування необхідного позивачу запису у ЄДР.

Враховуючи викладене, відповідач просив суд у задоволенні позову відмовити у повному обсязі.

Ухвалою суду від 07 серпня 2019 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, вирішено розгляд справи здійснити за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 29 серпня 2019 року.

До судового засідання представник позивача не з`явився, надав клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Представник відповідача не з`явився до судового засідання, про дату,час та місце судового засідання повідомлений належним чином.

На підставі положень ч.9 ст.205 КАС України, суд ухвалив рішення розглянути цю справу в порядку письмового провадження за наявними у справі письмовими доказами.

На підставі положень ч.9 ст.205 КАС України, суд ухвалив рішення розглянути цю справу в порядку письмового провадження за наявними у справі письмовими доказами.

Дослідивши матеріали справи та обставини, якими обґрунтовуються вимоги та докази, якими вони підтверджуються, суд вважає, що адміністративний позов слід задовольнити з наступних підстав.

21.04.2010 року внесено до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України було включено відомості про юридичну особу - академію Військово-Морських сил імені П.С. Нахімова (код ЄДРПОУ07723954, за місцезнаходженням: вул. Павла Дибенка, будинок 1А, м.Севастополь, 99028), на підставі поданих заявником від імені юридичної особи документів, зокрема реєстраційної картки про включення відомостей про юридичну особу.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від від 04.06.2014 №163 "Про утворення факультету військово-морських сил Одеської національної морської академії та відділення військової підготовки Морехідного коледжу технічного флоту Одеської національної морської академії"(далі - постанова №163) Академія військово-морських сил імені Нахімова П.С. (м. Севастополь) ліквідована.

Постановою №163 утворено факультет військово-морських сил Одеської національної морської академії на базі кафедри військової підготовки зазначеної Академії.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13.07.2016 №433 "Питання підготовки військовій: фахівців для потреб Військово-Морських Сил Збройних Сил", спільного наказу Міністерства оборони України та Міністерства освіти і науки України від 01.08.2016 № 394/915 "Про заходи щодо реорганізації факультету Військово- Морських Сил Національного Університету "Одеська морська академія» в інститут Військово-Морських Сил Національного Університету "Одеська морська академія ", спільної директиви Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України від 11.08.2016 № 15/ОШР/дск "Про проведення додаткових організаційних заходів у Збройних Силах України 2016 році " факультет Військово-Морських Сил Національного університету "Одеська морська академія" реорганізовано шляхом перетворення його в Інститут Військово-Морських Сил Національного університету "Одеська морська академія ". Особи, які навчалися, на факультеті Військово-Морських Сил Національного університету "Одеська морська академія ", продовжують навчання в Інституті Військово-Морських Сил зазначеного Університету.

Враховуючи викладене, Інститут Військово-Морських Сил є правонаступником Академії Військово Морських Сил імені Нахімова Л.С

Інститут Військово-Морських Сил Національного університету "Одеська морська академія" 10.07.2019 звернувся із заявою до Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради про скасування запису в ЄДР про окрему юридичну особу - Академію Військово-Морських Сил імені П.С.Нахімова код ЄДРПОУ 07723954.

Управління державної реєстрації Юридичного департаменту Одеської міської ради листом від 30.07.2019 року за №з457-19 повідомило позивача, що скасування реєстраційних дій, записів в ЄДР проводяться на підставі судових рішень, що набрали законної сили.

Не погодившись з діями відповідача позивач звернувся до суду з метою вирішення даного питання в судовому порядку.

Відносини, що виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, їхньої символіки (у випадках, передбачених законом), громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб-підприємців регулюються Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 №755-IV.

Частиною 1 статті 3 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» (далі - Закон) (в редакції, чинній на момент внесення інформації про позивача до реєстру) визначено, що дія цього Закону поширюється на державну реєстрацію всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності та підпорядкування, їхньої символіки (у випадках, передбачених законом), громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців.

Згідно з п.4 ч.1 ст.1 вказаного Закону (в редакції, чинній на момент внесення інформації про позивача до реєстру) державна реєстрація юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців (далі - державна реєстрація) - офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, засвідчення факту наявності відповідного статусу громадського об`єднання, професійної спілки, її організації або об`єднання, політичної партії, організації роботодавців, об`єднань організацій роботодавців та їхньої символіки, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу та фізичну особу - підприємця, а також проведення інших реєстраційних дій, передбачених цим Законом.

Згідно частини 4 статті 7 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» (в редакції, чинній на момент внесення інформації про позивача до реєстру) до Єдиного державного реєстру не вносяться відомості, що становлять державну таємницю.

Відповідно до частини 1 статті 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» (в редакції, чинній на момент внесення інформації про позивача до реєстру) відомості про юридичну особу, громадське формування, що не має статусу юридичної особи, та фізичну особу - підприємця вносяться до Єдиного державного реєстру на підставі: 1) відповідних заяв про державну реєстрацію; 2) документів, що подаються для проведення інших реєстраційних дій; 3) відомостей, отриманих у результаті інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром та інформаційними системами державних органів.

Судом встановлено та не заперечується сторонами, що 21.04.2010 року на підставі поданих заявником від імені юридичної особи документів, зокрема реєстраційної картки про включення юридичної особи, внесено відомості до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про реєстрацію як юридичну особу - Академію Військово-Морських Сил імені П.С. Нахімова (код ЄДРПОУ 07723954).

За таких обставин, суд дійшов висновку, що при внесенні до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців записів про Академію Військово-Морських Сил імені П.С. Нахімова (код ЄДРПОУ 07723954) державний реєстратор діяв на підставі та у межах делегованих йому повноважень і у спосіб, що передбачений діючим законодавством України.

При цьому, Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» не передбачено такої реєстраційної дії як скасування реєстраційної дії/запису юридичну особу в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за заявою такої юридичної особи.

Таким чином, враховуючи те, що відповідач повинен діяти лише на підставі та у межах делегованих йому повноважень і у спосіб, що передбачений діючим законодавством України, відмова Управління у скасуванні запису про Академію Військово-Морських Сил імені П.С. Нахімова (код ЄДРПОУ 07723954) з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань була правомірною.

Разом з тим, відповідно до частини 4 статті 10 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, використовуються для ідентифікації юридичної особи або її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, фізичної особи - підприємця, у тому числі під час провадження ними господарської діяльності та відкриття рахунків у банках та інших фінансових установах.

Згідно з частиною 1 статті 11 Закону відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, є відкритими і загальнодоступними (крім реєстраційних номерів облікових карток платників податків та паспортних даних) та у випадках, передбачених цим Законом, за їх надання стягується плата.

Відповідно до частини 4 статті 7 Закону до Єдиного державного реєстру не вносяться відомості, що становлять державну таємницю.

Згідно із ст. 8 Закону України «Про державну таємницю» від 21.01.1994 №3855-XII та пунктом 1.4.4 наказу Служби безпеки України «Про затвердження Зводу відомостей, що становлять державну таємницю» від 12.08.2005 №440, відомості про дислокацію, систему охорони, оборони, організаційно-штатну структуру, чисельність особового складу військових частин (установ) мирного часу, які не підлягають розголошенню згідно з міжнародними зобов`язаннями України становлять державну таємницю.

Відповідно до пункту 1.4.4 наказу Служби безпеки України «Про затвердження Зводу відомостей, що становлять державну таємницю» від 12.08.2005 №440 відомостями, що становлять державну таємницю є: відомості про діючі або перспективні: бойовий склад, організаційно-штатну структуру, дислокацію, систему охорони, оборони, чисельність особового складу військових частин (установ) на мирний час (за винятком відомостей про дійсне найменування з`єднань, військових частин, установ (організацій) ЗС, військових навчальних закладів, а також їх місце розташування із зазначенням населених пунктів та географічних координат і їх підпорядкованості, відомостей про загальну штатну чисельність військовослужбовців за штатом мирного часу, озброєння та військову техніку, які надаються державам-учасницям відповідно до прийнятих Україною міжнародних зобов`язань за Договором про звичайні збройні сили в Європі, Віденським документом 2011 року про заходи зміцнення довіри та безпеки та Глобальним обміном воєнною інформацією, а також відомостей щодо військових навчальних закладів, квартирно-експлуатаційних органів, військових представництв, закладів культури та спортивних закладів).

Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 8 Закону України «Про державну таємницю» до державної таємниці у порядку, встановленому цим Законом, відноситься інформація у сфері оборони: про зміст стратегічних і оперативних планів та інших документів бойового управління, підготовку та проведення військових операцій, стратегічне та мобілізаційне розгортання військ, а також про інші найважливіші показники, які характеризують організацію, чисельність, дислокацію, бойову і мобілізаційну готовність, бойову та іншу військову підготовку, озброєння та матеріально-технічне забезпечення Збройних Сил України та інших військових формувань; про напрями розвитку окремих видів озброєння, військової і спеціальної техніки, їх кількість, тактико-технічні характеристики, організацію і технологію виробництва, наукові, науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи, пов`язані з розробленням нових зразків озброєння, військової і спеціальної техніки або їх модернізацією, а також про інші роботи, що плануються або здійснюються в інтересах оборони країни; про дислокацію, характеристики пунктів управління, зміст заходів загальнодержавного та регіонального, у разі необхідності міського і районного рівня, щодо приведення у готовність єдиної державної системи цивільного захисту населення і територій до виконання завдань в особливий період та про організацію системи зв`язку (оповіщення) в особливий період, можливості населених пунктів, регіонів і окремих об`єктів щодо евакуації, розосередження населення і забезпечення його життєдіяльності; забезпечення виробничої діяльності об`єктів національної економіки у воєнний час; про геодезичні, гравіметричні, картографічні та гідрометеорологічні дані і характеристики, які мають значення для оборони країни.

За приписами частини 3 статті 10, частини 1 статті 12 Закону України «Про державну таємницю» інформація вважається державною таємницею з часу опублікування Зводу відомостей, що становлять державну таємницю, до якого включена ця інформація, чи зміни до нього у порядку, встановленому цим Законом. Звід відомостей, що становлять державну таємницю, формує Служба безпеки України на підставі рішень державних експертів з питань таємниць. Зазначений Звід та зміни до нього набирають чинності з моменту опублікування в офіційних виданнях України.

Судом встановлено що відомості про державну реєстрацію Академії Військово-Морських Сил імені П.С. Нахімова (код ЄДРПОУ 07723954) становлять державну таємницю, а тому з огляду на імперативні приписи ч.4 ст.7 Закону не повинні бути наявними в Єдиному державному реєстрі.

Відповідно до ст. 55 Конституції України, кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

Завданням адміністративного судочинства згідно з ч.1 ст.2 Кодексу адміністративного судочинства України є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку суб`єктів владних повноважень, шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміністративних справ.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб`єкта державної реєстрації можуть бути оскаржені до Міністерства юстиції України та його територіальних органів або до суду.

Згідно п.2 ч.1 ст.25 Закону державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі або заборону (скасування заборони) вчинення реєстраційних дій, а також надійшли в електронній формі від суду або державної виконавчої служби відповідно до Закону України "Про виконавче провадження".

Відповідно до ч. 2 ст. 245 КАС України, суд у разі задоволення позову може прийняти рішення про визнання протиправним та скасування індивідуального акта чи окремих його положень, про визнання дій суб`єкта владних повноважень протиправними та зобов`язання утриматись від вчинення певних дій, про визнання бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправною та зобов`язання вчинити певні дії.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне зобов`язати Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради скасувати запис від 21 квітня 2010 року з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про Академію Військово-Морських Сил імені П.С.Нахімова, (код ЄДРПОУ 07723954, за місцезнаходженням: вул. Павла Дибенка, будинок 1А, м.Севастополь, 99028).

Зважаючи на те, що відповідачем не допущено будь-яких протиправних дій, судові витрати по справі відповідно до ст. 139 КАС України розподілу не підлягають.

За таких обставин, враховуючи вищевикладене у сукупності, позовна заява Інституту Військово-Морських Сил Національного університету "Одеська морська академія" підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст.ст.139,242-246 КАС України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1.Позов Інституту Військово-Морських Сил Національного університету "Одеська морська академія" - задовольнити частково.

2.Зобов`язати Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради скасувати запис від 21 квітня 2010 року з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про Академію Військово-Морських Сил імені П.С.Нахімова, (код ЄДРПОУ 07723954, за місцезнаходженням: вул. Павла Дибенка, будинок 1А, м.Севастополь, 99028).

3.В іншій частині позовних вимог - відмовити.

Рішення суду може бути оскаржено до П`ятого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги в місячний строк з дня отримання повного тексту судового рішення, в порядку п.15.5 Перехідних положень КАС України.

Суддя Єфіменко К.С.

.

Джерело: ЄДРСР 85220349
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку