open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №760/24829/18

Провадження № 2/760/2366/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 вересня 2019 року Солом`янський районний суд м. Києва в складі:

головуючого-судді Кушнір С.І.

за участю секретаря - Гаєвської С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київреконструкція», Обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Наш дом» про визнання власником майнових прав на об`єкт інвестування в будівництві, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 17.09.2018 р. звернулася до суду із зазначеним позовом до ПАТ «Західінкомбанк», ВАТ «Акціонерна компанія «Київреконструкція», Обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Наш дом» про визнання власником майнових прав на об`єкт інвестування в будівництві, в якому просила: визнати її власником майнових на об`єкт інвестування в Об`єкті будівництва по АДРЕСА_1 , що являє собою: незавершену будівництвом однокімнатну квартиру № , загальною площею 62,9 кв. м ., на 13-му поверсі. Також просила стягнути з відповідачів в рівних частках на її користь суму сплаченого судового збору у розмірі 6101,30 грн.

Обґрунтовуючи підстави звернення до суду з позовом до Публічного акціонерного товариства «Західінкомбанк», Відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київреконструкція», Обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Наш дом» про визнання власником майнових прав на об`єкт інвестування в будівництві, позивач ОСОБА_1 посилається на насттупне.

Так, 21.03.2008 р. між позивачем, ОСОБА_1 (Довіритель 2) та ОСОБА_2 (Довіритель 1) було укладено Угоду № 252/2 про поступку майнових прав.

Відповідно до п. 1 Угоди, Довіритель 1 передає, а Довіритель 2 приймає на себе права та обов`язки за Договором про участь у ФФБ за програмою ВАТ «АК «Київреконструкція» № 252/2 від 19.12.2007 р. (Договором), укладеним між КБ «Західінкомбанк» ТзОВ (Управитель ФФБ) в особі ВАТ «АК «Київреконструкція» та Довірителем 1. Об`єктом угоди є - однокімнатна квартира з будівельним номером 252/2 на 13-му поверсі у об`єкті будівництва по АДРЕСА_1 .

Пунктом 2 зазначеної Угоди визначено, що згоду Управителя на укладення даної угоди одержано у відповідності до заяви Довірителя 1 від 20 березня 2008 р., погодженої управителем ФФБ.

Згідно пункту 3 Угоди виконання обов`язків щодо повної оплати за Договором підтверджується - Свідоцтвом про участь у ФФБ (вид А) за програмою ВАТ «АК «Київреконструкція» (Договір 252/2 від 19.12.2007 р.) від 26.12.2007 р.

Відповідно до п. 4 Угоди до укладення даної Угоди Довіритель 1 зобов`язується передати Довірителю 2 всю інформацію та документацію щодо прав та обов`язків з предмету даної Угоди. Укладення даної Угоди свідчить про передачу Довірителю такої інформації та документації.

Як вказує позивач, 25 березня 2008 р. було укладено Договір № 252/2 про участь у Фонді фінансування будівництва відповідно до преамбули якого, сторони за цим Договором:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Комерційний банк «Західінкомбанк», надалі і цьому договорі - «Управитель», від імені якого на підставі Довіреності від 30.05.2005 р. діє Відкрите акціонерне товариство «Акціонерна компанія «Київреконструкція в особі Голові Правління Крючкова Леоніда Васильовича, який діє на підставі Статуту, з однієї сторони, та громадянка України ОСОБА_1 , надалі «Довіритель», що діє на підставі Угоди про поступку майнових прав від 21 березня 2008 р. між ОСОБА_2 та Довірителем з другої сторони, які і далі в цьому Договорі будуть іменуватись як сторони, а окремо - Сторона домовились змінити Договір № 252/2 про участь у ФФБ від 19.12.2007 р. між ОСОБА_2 та ТзОВ КБ «Західінкомбанк».

Відповідно до п. 1.1. Договору Довіритель на підставі повного визнання ним Правил Фонду фінансування будівництва за програмою Відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київреконструкція» (Правила ФФБ), затвердженими рішенням Правління КБ «Західінкобанк» (Протокол № 166 від 30 травня 2005 р.) дає згоду на участь у ФФБ, бере на себе зобов`язання виконувати Правила ФФБ, передає кошти Управителу у довірче управління з метою отримання у власність об`єкту інвестування та встановлює обмеження щодо окремих дій Управителя з управління цими коштами, а Управитель приймає кошти на рахунок ФФБ у довірче управління з подальшим використанням коштів ФФБ у порядку визначеному правилами ФФБ.

Пунктом 1.2 Договору визначено, що Фонд фінансування будівництва за програмою Відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київреконструкція» (ФФБ) є ФФБ виду А, відповідно до чинного законодавства.

Відповідно до п. 1.3. Договору Довіритель є установником управління коштами переданого ним на рахунок ФФБ, а Товариство з обмеженою відповідальністю «Комерційний банк «Західінкобанк» є Управителем ФФБ.

Згідно з пунктом 1.5 Договору Управитель на умовах Правил ФФБ закріплює за Довірителем обраний ним об`єкт інвестування, а саме: найменування об`єкту інвестування - квартира; район забудови - м. Київ, Солом`янський район; № об`єкта будівництва (будівельна адреса) - житловий комплекс по АДРЕСА_1 ; поверх - 13 ( тринадцятий ); кількість кімнат - 1 (одна); загальна площа - 62,2 кв.м.; поточна ціна однієї одиниці об`єкту інвестування на момент укладення договору - 9700 грн.

Повна вартість квартири визначена з розрахунку поточної ціни однієї вимірної одиниці на момент укладення договору сторонами та повної кількості вимірних одиниць становить 610130,00 грн.

Запланований строк ведення об`єкта будівництва в експлуатацію - III квартал 2009 р.

Пунктом 2.1.1. Договору зазначено, що після ведення об`єкту будівництва в експлуатацію, за умови внесення Довірителем коштів в обсязі, що відповідає загальній кількості вимірних одиниць об`єкту інвестування та проведення остаточного розрахунку за даними БТІ, надати Довірителю в обмін на Свідоцтво про участь у ФФБ па умовах Правил ФФБ Довідку за встановленою формою, яка підтверджує право Довірителя на отримання у власність закріпленого за ним об`єкту інвестування.

Відповідно до п. 7.1. Договору Управитель враховуючи положення Угоди про поступку майнових прав від 21 березня 2008 р. між ОСОБА_2 та Довірителем зараховує кошти у розмірі 610130,00 грн., що були внесені ОСОБА_2 на Фонд фінансування будівництва за Договором 252/2 про участь у Фонді фінансування будівництва від 19.12.2007 р., з дня підписання цього Договору на користь вказаного у Договорі Довірителя ОСОБА_1 та закріплює за нею відповідну кількість вимірних одиниць у об`єкті інвестування № 252/2, яка була закріплена за попереднім Довірителем по Договору № 252/2 про участь у Фонді фінансування будівництва від 19.12.2007 р. ОСОБА_2 .

Після повної передачі у довірче управління Управителю грошових коштів в сумі 610130,00 грн. позивачу Управителем було видане Свідоцтво про участь у ФФБ за програмою ВАТ «АК «Київреконструкція» (Договір № 252/2 від 25.03.2008 р.) від 25.03.2008 р., відповідно до якого запланована дата введення об`єкту будівництва в експлуатацію III квартал 2009 р.

Пунктом 1.6 Договору зазначено, що Довіритель може отримати у власність закріплений за ним об`єкт інвестування після введення об`єкту будівництва в експлуатацію на умовах визначених Правилами ФФБ.

Звертаючись до суду з позовом, як на підставу своїх вимог, позивач зазначає, що відповідачі порушили умови укладених договорів, не ввели об`єкт будівництва в експлуатацію та не передали позивачу право власності на об`єкт інвестування.

Будівництво житлового комплексу на даний час не закінчено, що стало підставою для звернення до суду з позовом за захистом своїх прав.

Позивач посилається на те, що її права на проінвестоване нею житлове приміщення відповідачами порушуються, об`єкт будівництва не введений в експлуатацію до цього часу, будівництво об`єкту на даний час не здійснюється, внаслідок чого позивач не набула права власності на квартиру у визначений Договорами строк.

Крім того, 31 травня 2010 р. управитель за договором передоручення передав функції забудовника ОК «ЖБК «Наш Дом» по спорудженню та введенню в експлуатацію об`єкта будівництва, в тому числі обов`язок щодо оформлення та передачі довірителям права власності на об`єкти інвестування без отримання на це письмової згоди довірителів.

Так, відповідно до п. 1.1 Договору передоручення від 31.05.2010 p., Повірений зобов`язується від імені та за рахунок Довірителя здійснити функції Забудовника згідно з Угодою 30/05 від 30 травня 2005 р. про організацію спорудження об`єктів будівництва за рахунок коштів ФФБ, в тому числі збудувати передбачені угодою об`єкти будівництва, ввести їх в експлуатацію та передати об`єкти інвестування установникам ФФБ за програмою ВАТ «АК «Київреконструкція».

Відповідно до п. 3.1. зазначеного Договору, Повірений зобов`язаний оформити за свій рахунок та передати установникам ФФБ документи для оформлення права власності на житлові і нежитлові приміщення.

Як вказує позивач, їй стало відомо, що нумерація квартир у житловому комплексі по АДРЕСА_1 була змінена і зазначені номери квартир в Договорах про участь у ФФБ не відповідають дійсності.

Таким чином, спільна діяльність Управителя ФФБ і нового Забудовника ОК «ЖБК Наш Дом» порушують правила Фонду фінансування будівництва за програмою ВАТ «АК «Київреконструкція» та позбавили позивача права набути право власності на об`єкт інвестування без додаткового фінансування, чим порушуються умови Договору № 252/522 від 25 березня 2008 р. про участь у ФФБ та Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю».

Враховуючи викладене, позивач просить позов задовольнити та визнати її власником майнових на об`єкт інвестування в Об`єкті будівництва по АДРЕСА_1 , що являє собою: незавершену будівництвом однокімнатну квартиру № , загальною площею 62,9 кв .м ., на 13-му поверсі.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, 26.09.2018 р. зазначена цивільна справа передана в провадження судді Солом`янського районного суду м. Києва Кушнір С.І.

Ухвалою суду від 01.10.2018 р., відкрито загальне позовне провадження в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства «Західінкомбанк», Відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київреконструкція», Обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Наш дом» про визнання власником майнових прав на об`єкт інвестування в будівництві, та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 18.03.2019 р., закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

Під час розгляду справи судом встановлено, що згідно даних інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, отриманої з Міністерства юстиції України, вбачається, що 03.05.2019 р. внесено відомості про припинення юридичної особи - Публічного акціонерного товариства «Західінкомбанк». Даних щодо правонаступників у Реєстрі немає.

Ухвалою суду від 18.09.2019 р., закрито провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства «Західінкомбанк», Відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київреконструкція», Обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Наш дом» про визнання власником майнових прав на об`єкт інвестування в будівництві в частині вимог до Публічного акціонерного товариства «Західінкомбанк».

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, про день, час та місце розгляду справи позивача було повідомлено належним чином. 18.09.2019 р. до суду від позивача надійшла заява, відповідно до якої позивач повністю підтримує заявлені позовні вимоги, посилаючись на підстави та обставини, викладені у позовній заяві, та надані докази, просить задовольнити та розгляд справи провести за її відсутності.

Представник відповідача ВАТ «Акціонерна компанія «Київреконструкція» в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи відповідача було повідомлено належним чином, будь-яких клопотань, письмових пояснень/відзиву щодо заявлених позовних вимог від відповідача до суду не надійшло.

Представник відповідача Обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Наш дом» в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи відповідача було повідомлено належним чином, будь-яких клопотань, письмових пояснень/відзиву щодо заявлених позовних вимог від відповідача до суду не надійшло.

Згідно вимог ст. 280 ЦПК України, якщо відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання та не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; відповідач не подав відзив, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Виходячи з цього, суд, вважає за можливе ухвалити заочне рішення у справі на підставі наявних доказів.

Врахувавши подану заяву позивача про розгляд справи за її відсутності, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі з таких підстав.

Кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу (ч. 1 ст. 16 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ч. 3 ст. 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з вимогами п.п. 1, 2, 3 ч. 1 ст. 264 ЦПК України, під час ухвалення рішення суд вирішує, чи мали місце обставини (факти), якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи; які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин.

Частиною 1 ст. 2 ЦПК України передбачено, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ч. 2. ст. 5 Закону України «Про інвестиційну діяльність» інвестори - суб`єкти інвестиційної діяльності, які приймають рішення про вкладення власних, позичкових і залучених майнових та інтелектуальних цінностей в об`єкти інвестування.

Згідно ч. 5 ст. 7 даного Закону що інвестор має право володіти, користуватися і розпоряджатися об`єктами та результатами інвестицій, включаючи реінвестиції та торговельні операції на території України, відповідно до законодавчих актів України.

В ч. 1 ст. 18 Закону зазначено, що держава гарантує стабільність умов здійснення інвестиційної діяльності, додержання прав і законних інтересів її суб`єктів.

Судом встановлено, що 21.03.2008 р. між позивачем, ОСОБА_1 (Довіритель 2) та гр. ОСОБА_2 (Довіритель 1) було укладено Угоду № 252/2 про поступку майнових прав.

Відповідно до п. 1 Угоди, Довіритель 1 передає, а Довіритель 2 приймає на себе права та обов`язки за Договором про участь у ФФБ за програмою ВАТ «АК «Київреконструкція» № 252/2 від 19.12.2007 р. (Договором), укладеним між КБ «Західінкомбанк» ТзОВ (Управитель ФФБ) в особі ВАТ «АК «Київреконструкція» та Довірителем 1. Об`єктом угоди є - однокімнатна квартира з будівельним номером 252/2 на 13-му поверсі у об`єкті будівництва по АДРЕСА_1 .

Пунктом 2 зазначеної Угоди визначено, що згоду Управителя на укладення даної угоди одержано у відповідності до заяви Довірителя 1 від 20 березня 2008 р., погодженої управителем ФФБ.

Згідно пункту 3 Угоди виконання обов`язків щодо повної оплати за Договором підтверджується - Свідоцтвом про участь у ФФБ (вид А) за програмою ВАТ «АК «Київреконструкція» (Договір 252/2 від 19.12.2007 р.) від 26.12.2007 р.

Відповідно до п. 4 Угоди до укладення даної Угоди Довіритель 1 зобов`язується передати Довірителю 2 всю інформацію та документацію щодо прав та обов`язків з предмету даної Угоди. Укладення даної Угоди свідчить про передачу Довірителю такої інформації та документації.

Встановлено, що 25 березня 2008 р. було укладено Договір № 252/2 про участь у Фонді фінансування будівництва відповідно до преамбули якого, сторони за цим Договором:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Комерційний банк «Західінкомбанк», надалі і цьому договорі - «Управитель», від імені якого на підставі Довіреності від 30.05.2005 р. діє Відкрите акціонерне товариство «Акціонерна компанія «Київреконструкція в особі Голові Правління Крючкова Леоніда Васильовича, який діє на підставі Статуту, з однієї сторони, та громадянка України ОСОБА_1 , надалі «Довіритель», що діє на підставі Угоди про поступку майнових прав від 21 березня 2008 р. між ОСОБА_2 та Довірителем з другої сторони, які і далі в цьому Договорі будуть іменуватись як сторони, а окремо - Сторона домовились змінити Договір № 252/2 про участь у ФФБ від 19.12.2007 р. між ОСОБА_2 та ТзОВ КБ «Західінкомбанк».

Відповідно до п. 1.1. Договору Довіритель на підставі повного визнання ним Правил Фонду фінансування будівництва за програмою Відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київреконструкція» (Правила ФФБ), затвердженими рішенням Правління КБ «Західінкобанк» (Протокол № 166 від 30 травня 2005 р.) дає згоду на участь у ФФБ, бере на себе зобов`язання виконувати Правила ФФБ, передає кошти Управителу у довірче управління з метою отримання у власність об`єкту інвестування та встановлює обмеження щодо окремих дій Управителя з управління цими коштами, а Управитель приймає кошти на рахунок ФФБ у довірче управління з подальшим використанням коштів ФФБ у порядку визначеному правилами ФФБ.

Пунктом 1.2 Договору визначено, що Фонд фінансування будівництва за програмою Відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київреконструкція» (ФФБ) є ФФБ виду А, відповідно до чинного законодавства.

Відповідно до п. 1.3. Договору Довіритель є установником управління коштами переданого ним на рахунок ФФБ, а Товариство з обмеженою відповідальністю «Комерційний банк «Західінкобанк» є Управителем ФФБ.

Згідно з пунктом 1.5 Договору Управитель на умовах Правил ФФБ закріплює за Довірителем обраний ним об`єкт інвестування, а саме: найменування об`єкту інвестування - квартира; район забудови - м. Київ, Солом`янський район; № об`єкта будівництва (будівельна адреса) - житловий комплекс по АДРЕСА_1 ; № об`єкту інвестування - 252/2, поверх - 13 (тринадцятий); кількість кімнат - 1 (одна); загальна площа - 62,2 кв.м.; поточна ціна однієї одиниці об`єкту інвестування на момент укладення договору - 9700 грн.

Повна вартість квартири визначена з розрахунку поточної ціни однієї вимірної одиниці на момент укладення договору сторонами та повної кількості вимірних одиниць становить 610130,00 грн.

Запланований строк ведення об`єкта будівництва в експлуатацію - III квартал 2009 р.

Пунктом 2.1.1. Договору зазначено, що після ведення об`єкту будівництва в експлуатацію, за умови внесення Довірителем коштів в обсязі, що відповідає загальній кількості вимірних одиниць об`єкту інвестування та проведення остаточного розрахунку за даними БТІ, надати Довірителю в обмін на Свідоцтво про участь у ФФБ па умовах Правил ФФБ Довідку за встановленою формою, яка підтверджує право Довірителя на отримання у власність закріпленого за ним об`єкту інвестування.

Відповідно до п. 7.1. Договору Управитель враховуючи положення Угоди про поступку майнових прав від 21 березня 2008 р. між ОСОБА_2 та Довірителем зараховує кошти у розмірі 610130,00 грн., що були внесені ОСОБА_2 на Фонд фінансування будівництва за Договором 252/2 про участь у Фонді фінансування будівництва від 19.12.2007 р., з дня підписання цього Договору на користь вказаного у Договорі Довірителя ОСОБА_1 та закріплює за нею відповідну кількість вимірних одиниць у об`єкті інвестування № 252/2, яка була закріплена за попереднім Довірителем по Договору № 252/2 про участь у Фонді фінансування будівництва від 19.12.2007 р. ОСОБА_2 .

Після повної передачі у довірче управління Управителю грошових коштів в сумі 610130,00 грн. позивачу Управителем було видане Свідоцтво про участь у ФФБ за програмою ВАТ «АК «Київреконструкція» (Договір № 252/2 від 25.03.2008 р.) від 25.03.2008 р., відповідно до якого запланована дата введення об`єкту будівництва в експлуатацію III квартал 2009 р.

Пунктом 1.6 Договору зазначено, що Довіритель може отримати у власність закріплений за ним об`єкт інвестування після введення об`єкту будівництва в експлуатацію на умовах визначених Правилами ФФБ.

Згідно довідки від 26.12.2007 р. №055-01/1422, виданої ВАТ «Акціонерна компанія «Київреконструкція» вбачається, що Довіритель ОСОБА_2 сплатив повну вартість об`єкту інвестування № 252/2 згідно Договору № 252/2 від 19.12.2007 р. про участь у Фонду фінансування будівництва у сумі 610130 грн. 00 коп., що складає 62,9 кв.м. загальної площі однокімнатної квартири № /2, що знаходиться на 13-му поверсі за адресою : м. Київ, Солом`янський район, житловий комплекс по АДРЕСА_1 .

Звертаючись до суду з позовом, як на підставу своїх вимог, позивач зазначає, що відповідачі порушили умови укладених договорів, не ввели об`єкт будівництва в експлуатацію та не передали позивачу право власності на об`єкт інвестування.

Будівництво житлового комплексу на даний час не закінчено, що стало підставою для звернення до суду з позовом за захистом своїх прав.

Позивач посилається на те, що її права на проінвестоване нею житлове приміщення відповідачами порушуються, об`єкт будівництва не введений в експлуатацію до цього часу, будівництво об`єкту на даний час не здійснюється, внаслідок чого позивач не набула права власності на квартиру у визначений Договорами строк.

Крім того, 31 травня 2010 р. управитель за договором передоручення передав функції забудовника ОК «ЖБК «Наш Дом» по спорудженню та введенню в експлуатацію об`єкта будівництва, в тому числі обов`язок щодо оформлення та передачі довірителям права власності на об`єкти інвестування без отримання на це письмової згоди довірителів.

Так, відповідно до п. 1.1 Договору передоручення від 31.05.2010 p., Повірений зобов`язується від імені та за рахунок Довірителя здійснити функції Забудовника згідно з Угодою 30/05 від 30 травня 2005 р. про організацію спорудження об`єктів будівництва за рахунок коштів ФФБ, в тому числі збудувати передбачені угодою об`єкти будівництва, ввести їх в експлуатацію та передати об`єкти інвестування установникам ФФБ за програмою ВАТ «АК «Київреконструкція».

Відповідно до п. 3.1. зазначеного Договору, Повірений зобов`язаний оформити за свій рахунок та передати установникам ФФБ документи для оформлення права власності на житлові і нежитлові приміщення.

Як вказує позивач, їй стало відомо, що нумерація квартир у житловому комплексі по АДРЕСА_1 була змінена і зазначені номери квартир в Договорах про участь у ФФБ не відповідають дійсності.

Таким чином, спільна діяльність Управителя ФФБ і нового Забудовника ОК «ЖБК Наш Дом» порушують правила Фонду фінансування будівництва за програмою ВАТ «АК «Київреконструкція» та позбавили позивача права набути право власності на об`єкт інвестування без додаткового фінансування, чим порушуються умови Договору № 252/522 від 25 березня 2008 р. про участь у ФФБ та Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю».

Відповідно до листа Київського міського бюро технічної інвентаризації від 21.11.2016 р. за № 14757 (И-2016) встановлено, що КП КМР «Київське міське бюро технічної інвентаризації» провело в 2008 р. технічну інвентаризацію новозбудованого житлового будинку АДРЕСА_1 .

Зазначений будинок має 22 поверхи і складається з 3-х секцій. В першій секції розташовані квартири з № 1 по № 110; в другій секції розташовані квартири з № 111 по № 214 і в третій секції розташовані квартири з № 215 по № 324.

За даними Бюро, зазначений будинок не прийнятий в експлуатацію, розпорядження про присвоєння поштової адреси в Бюро не надавалось і загальна кількість квартир не відповідає висновку комплексної державної експертизи.

Згідно з ч. 1 ст. 509 ЦК України зобов`язанням є право відношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частиною 1 ст. 526 ЦК України визначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

31 травня 2010 р. між ПАТ «Західінкомбанк», яке є правонаступником ТОВ КБ «Західінкомбанк», на підставі довіреності від 19 травня 2010 року за реєстровим № 679, виданої ВАТ «Акціонерна компанія «Акціонерна компанія «Київреконструкція» та Обслуговуючим Кооперативом «Житлово - Будівельний Кооператив «Наш Дом», було укладено договір передоручення.

Відповідно до п.1.1. зазначеного договору Обслуговуючий Кооператив «Житлово - будівельний кооператив «Наш Дом» зобов`язується виконувати функції забудовника згідно з угодою про організацію спорудження об`єктів будівництва за рахунок коштів ФФБ № 30/05 від 30 травня 2005 року, в тому числі: збудувати передбачені угодою об`єкти будівництва, ввести їх в експлуатацію та передати об`єкти інвестування установникам Фонду фінансування будівництва за програмою ВАТ «АК «Київреконструкція», приміщення загального користування, інженерні мережі, комунікації та прибудинкову територію - експлуатуючій організації на власний розсуд, при цьому йому надаються всі права і повноваження забудовника.

Судом встановлено той факт, що об`єкт будівництва до цього часу в експлуатацію не введений і право власності на об`єкти інвестування позивачу ОСОБА_1 не передано. Будівництво житлового комплексу на даний час не закінчено.

02 грудня 2005 р. замовнику будівництва - ВАТ АК «Київреконструкція» та генеральному підряднику - ТОВ «Будівельна компанія «Київрембуд» було видано дозвіл на виконання будівельних робіт від 02 грудня 2005 року №1715-Сл/С з будівництва житлового комплексу з вбудовано - прибудованим приміщеннями адміністративно - соціального призначення та підземним паркінгом за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно Протоколу спільної наради щодо врегулювання питань добудови житлового комплексу «ТРИ БОГАТИРІ» (м. Київ, вул.Борщагівська, 182-В) від 29 травня 2009 р., ОК «Житлово-будівельний кооператив «НАШ ДОМ» та КБ «ЗАХІДІНКОМБАНК» вирішено замінити Забудовника будівництва житлового комплексу «Три Богатирі» (м. АДРЕСА_1 ) та підготувати проекти відповідних угод (договорів), в т.ч. про передачу функцій (права) новому забудовнику (замовнику) на ОК «ЖБК «НАШ ДОМ» від Управителя ФФБ (житлового комплексу «Три Богатирі») КБ «ЗАХІДІНКОМБАНК» ТзОВ.

В січні 2011 р. між ВАТ «АК «Київреконструкція», ПАТ «Західінкомбанк» та ОК «ЖБК «Наш Дом» підписано акт приймання - передачі незавершеного будівництва по АДРЕСА_1 , відповідно до якого з балансу ВАТ «АК «Київреконструкція» на баланс ОК «ЖБК «Наш Дом» передано перелік витрат, пов`язаних з будівництвом, в т.ч. обладнання, будматеріали, сума виконаних робіт і наданих послуг та витрат на розробку документації.

12 липня 2012 року Київська міська рада прийняла рішення №820/8157, яким передала у власність ОК «ЖБК «Наш Дом» земельну ділянку загальною площею 1,1528 для житлового будівництва за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯЖ №104165, виданого 10.09.2012 Головним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельний кооператив «Наш Дом» є власником земельної ділянки 1.1528 га, на підставі рішення Київської міської ради від 12.07.2012 р. № 820/8157, яка розташована на АДРЕСА_1, цільове призначення (використання) земельної ділянки - житлове будівництво.

Частиною 5 ст. 7 Закону України "Про інвестиційну діяльність" визначено, що інвестор має право володіти, користуватися і розпоряджатися об`єктами та результатами інвестицій відповідно до законодавчих актів.

Згідно ст. 4 Закону України "Про інвестиційну діяльність", об`єктами інвестиційної діяльності можуть бути будь яке майно, а також майнові права.

Статтею 9 вищевказаного Закону передбачено, що основним правовим документом, який регулює взаємовідносини між суб`єктами інвестиційної діяльності, є договір (угода).

Укладення договорів, вибір партнерів, визначення зобов`язань, будь-який інших умов господарських взаємовідносин, що не суперечать законодавству України, є виключною компетенцією суб`єктів інвестиційної діяльності.

Згідно ст. 2 Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» об`єктом інвестування є квартира або приміщення в об`єкті будівництва, яке після завершення будівництва стає окремим майном.

Як встановлено вище, відповідачі порушують права позивача на про інвестовані об`єкти будівництва, об`єкт будівництва не введений в експлуатацію до цього часу, будівництво об`єкту на даний час не здійснюється, внаслідок чого позивач не набула права власності на квартиру та нежитлові приміщення у визначений договором строк, що у відповідності до ч. 2. ст. 5 Закону України «Про інвестиційну діяльність» інвестори - суб`єкти інвестиційної діяльності, які приймають рішення про вкладення власних, позичкових і залучених майнових та інтелектуальних цінностей в об`єкти інвестування.

Також відповідно до ч. 5 ст. 7 Закону України «Про інвестиційну діяльність» передбачено, що інвестор має право володіти, користуватися і розпоряджатися об`єктами та результатами інвестицій, включаючи реінвестиції та торговельні операції на території України, відповідно до законодавчих актів України.

Умови договорів, укладених між суб`єктами інвестиційної діяльності, згідно із ст. 18 Закону, чинні на весь строк дії цих договорів і у разі, коли після їх укладення законодавством (крім податкового, митного та валютного законодавства, а також законодавства з питань ліцензування певних видів господарської діяльності) встановлено умови, що погіршують становище суб`єктів або обмежують їх права, якщо вони не дійшли згоди про зміну умов договору.

Стаття 19 Закону України "Про інвестиційну діяльність" визначає, що захист інвестицій - це комплекс організаційних, технічних та правових заходів, спрямованих та створення умов, які сприяють збереженню інвестицій, досягненню цілі внесення інвестицій, ефективній діяльності об`єктів інвестування та реінвестування, захисту законних прав та інтересів інвесторів, в тому числі права на отримання прибутку (доходу) від інвестицій. Держава гарантує захист інвестицій незалежно від форм власності.

Так, Законом України "Про інвестиційну діяльність" не передбачено механізму передачі майнових прав інвестору на об`єкти інвестицій.

Разом з тим, ч. 9 ст. 10 ЦПК України визначено, що якщо спірні відносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права).

Подібні за змістом відносини врегульовано Законом України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю".

Згідно із ст. 9 вищевказаного Закону управитель укладає із забудовником договорів за яким замовляє забудовнику збудувати один або декілька об`єктів будівництва, ввести їх в експлуатацію та передати об`єкти інвестування установникам цього фонду та на умовах, визначених цим Законом та Правилами фонду.

Відповідно до ст. 10 Закону в договорі має бути передбачене зобов`язання забудовника уступити управителю майнові права на нерухомість, яка є об`єктом будівництва, у разі виникнення обумовленого цим договором ризику невиконання забудовником своїх зобов`язань перед управителем. За кожним об`єктом будівництва забудовник та управитель укладають, зокрема, договір уступки майнових прав на нерухомість, яка є об`єктом будівництва, з відкладальними умовами.

Система функціонування Фонду фінансування будівництва передбачає, згідно із ст. 13 Закону, зокрема, передачу управителем довірителям, які повністю проінвестували закріплені за ними об`єкти інвестування, майнових прав на ці об`єкти інвестування за договором про уступку майнових прав.

Таким чином, спеціальне законодавство України передбачає передачу майнових прав на об`єкти інвестування, в тому числі й на ті об`єкти, які на момент передачі таких прав не прийняті в експлуатацію, а отже і право на визнання за конкретною особою - інвестором - майнового права на об`єкт інвестування.

Статтею 177 ЦК України передбачено, що об`єктами цивільних прав є речі, в тому числі гроші та цінні папери, інше майно, майнові права, результати робіт, послуги, результати інтелектуальної, творчої діяльності, інформація, а також інші матеріальні і нематеріальні блага.

Стаття 178 ЦК України встановлює, що об`єкти цивільних прав можуть вільно відчужуватися або переходити від однієї особи до іншої в порядку правонаступництва чи спадкування або іншим чином, якщо вони не вилучені з цивільного обороту, або не обмежені в обороті, або не є невід`ємними від фізичної чи юридичної особи.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 190 ЦК України майном як особливим об`єктом вважаються, зокрема, сукупність речей, а також майнові права та обов`язки.

Майнові права є неспоживною річчю та визнаються речовими правами.

Закон України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" дає визначення поняття "майнові права", які можуть оцінюватися, як будь-які права, пов`язані з майном, відмінні від права власності, у тому числі права, які є складовими частинами права власності (права володіння, розпорядження, користування), а також інші специфічні права (права на провадження діяльності, використання природних ресурсів тощо) та права вимоги (ст. 3 Закону).

Отже, майнове право, яке можна визначити як "право очікування", є складовою частиною майна як об`єкта цивільних прав.

Майнове право - це обмежене речове право, за яким власник цього права наділений певними, але не всіма правами власника майна, та яке засвідчує правомочність його власника отримати право власності на нерухоме майно чи інше речове право на відповідне майно в майбутньому.

Листом Міністерства юстиції України № 19-50-2309 від 22. 06. 2007 року роз`яснено, що квартира є об`єктом інвестування в об`єкті будівництва, який після завершення будівництва стає окремим майном.

До завершення будівництва проінвестованого об`єкта нерухомого майна та прийняття його до експлуатації Інвестору належать майнові права на нього.

Також, відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

За змістом положень статей 15, 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Одним зі способів захисту особистих немайнових або майнових прав та інтересів, з якими особа має право звернутися до суду, є визнання права.

Згідно з частиною другою статті 331 ЦК України, право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, споруди, тощо) виникає з моменту завершення будівництва. Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

За положеннями пункту 2 Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 461 від 13 квітня 2011 року, прийняття в експлуатацію об`єктів, що належать до І-ІІІ категорії складності, та об`єктів, будівництво яких здійснено на підставі будівельного паспорта, проводиться шляхом реєстрації Державною архітектурно-будівельною інспекцією України та її територіальними органами поданої замовником декларації про готовність об`єкта до експлуатації.

Захист майнових прав здійснюється у порядку, визначеному законодавством, а якщо такий спеціальний порядок не визначений, захист майнового права здійснюється на загальних підставах цивільного законодавства.

За правилом статті 527 ЦК України, боржник зобов`язаний виконати свій обов`язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов`язання чи звичаїв ділового обороту.

Згідно статті 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно вимог ст. ст. 76, 77, 79, 80 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Згідно ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Враховуючи те, що відповідачами були внесені зміни щодо умов набуття права власності згідно укладених позивачем договорів, невиконання ними своїх обов`язків щодо закінчення будівництва житлового комплексу, введення його в експлуатацію та передачу права власності на об`єкт інвестування, суд вважає, що обраний спосіб поновлення порушених прав позивача, відповідає вимогам ст. 16 ЦК України.

Враховуючи те, що гр. ОСОБА_2 сплачено повну вартість об`єкту інвестування, а в подальшому між ним та позивач, ОСОБА_1 , було укладено Угоду № 252/2 від 21.03.2008 р. про поступку майнових прав, відповідно до умов якої Довіритель 1 ( ОСОБА_2 ) передв, а Довіритель 2 ( ОСОБА_1 ) прийняла на себе права та обов`язки за Договором про участь у ФФБ за програмою ВАТ «АК «Київреконструкція» № 252/2 від 19.12.2007 р. (Договором), укладеним між КБ «Західінкомбанк» ТзОВ (Управитель ФФБ) в особі ВАТ «АК «Київреконструкція» та Довірителем 1 (Об`єктом угоди є - однокімнатна квартира з будівельним номером 252/2 на 13-му поверсі у об`єкті будівництва по АДРЕСА_1 ), враховуючи також ту обставину, що введення об`єкта будівництва в експлуатацію не відбулось у встановлені договором строки, будівництво об`єкта не здійснюється, що ставить під сумнів можливість виконання відповідачами своїх зобов`язань за договором, суд приходить до висновку про визнання майнових прав за позивачем на об`єкт інвестування.

ОК «ЖБК «Наш Дом», будучи забудовником (замовником) житлового комплексу по АДРЕСА_1 , не визнає своїх обов`язків перед ОСОБА_1 , якій належить майнове право - обумовлене право набуття в майбутньому прав власності на нерухоме майно у цьому житловому комплексі, з виконання функцій забудовника, передбачених статтею 19 Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю», а отже, суд приходить до висновку, що майнове право позивача на набуття в майбутньому прав власності на нерухоме майно у житловому комплексі по АДРЕСА_1 не визнається ОК «ЖБК «Наш Дом» (забудовником цього житлового комплексу, що заперечує наявність у нього обов`язків забудовника перед позивачем), а тому є порушеним і підлягає поновленню шляхом визнання за позивачем майнових прав на об`єкт інвестування.

Крім того, відповідно до правової позиції Верховного Суду викладеної у постановах від 20 березня 2019 року у справі № 6-14-39цс19 та від 27 лютого 2019 року у справі № 6-14-606цс18 у разі невиконання належним чином взятих на себе зобов`язань, а також, відсутності факту введення будинку в експлуатацію, з урахуванням повної та вчасної сплати пайових внесків, ефективним способом захисту порушених прав є визнання майнових прав на об`єкт інвестування.

Зазначена правова позиція також викладена в постанові Верховного Суду від 13.05.2019 р. у справі № 61-699св17.

За таких обставин, суд, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок в їх сукупності за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженню наявних у справі доказів, системний аналіз положень чинного законодавства України, враховуючи відсутність доказів з боку відповідачів незаконності дій позивача, приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі, оскільки позивачем доведено існування підстав, необхідних для визнання її власником майнових прав на об`єкт інвестування.

Згідно ч. 1 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 141 ЦПК України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: у разі задоволення позову - на відповідача.

Таким чином, з Відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «КИЇВРЕКОНСТРУКЦІЯ», Обслуговуючого кооперативу «Житлово-Будівельний Кооператив «НАШ ДОМ» на користь позивача підлягає стягненню в рівних частках судовий збір в сумі 6101,32 грн. по 3050,66 грн. з кожного.

Керуючись ст.ст. 4, 7, 9, 18, 19 Закону України «Про інвестиційну діяльність», ст.ст. 2, 9, 10, 13 Закону України» Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю», ст.ст. 15, 16, 177, 178, 190, 328, 509, 525, 526, 527, 629 ЦК України, ст.ст. 2, 10, 12, 13, 76-81, 89, 141, 258, 263-265, 273, 280, 284, 289, 354 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київреконструкція», Обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Наш дом» про визнання власником майнових прав на об`єкт інвестування в будівництві задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_15 ) власником майнових прав на об`єкт інвестування в об`єкті незавершеного будівництва - незавершену будівництвом однокімнатну квартиру № 252/2 , проектною загальною площею 62,9 кв. м., на 13-му поверсі за адресою: АДРЕСА_1 .

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київреконструкція» (м. Київ, вул. Горького, 5, код ЄДРПОУ 03335623), Обслуговуючого кооперативу Житлово-Будівельний кооператив «Наш-Дом» (АДРЕСА_1, код ЄДРПОУ 36538195) на користь ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_15 ) 3050,66 грн. судового збору з кожного.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом 30 днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Київського апеляційного суду через суд першої інстанції.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: С.І. Кушнір

Джерело: ЄДРСР 85043107
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку