open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПОСТАНОВА

Іменем України

17 жовтня 2019 року

м. Київ

справа № 712/6163/16-а

адміністративне провадження № К/9901/23471/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду :

Судді-доповідача Саприкіної І. В.,

суддів Єзерова А. А., Чиркіна С. М.,

розглянувши в порядку письмового провадження касаційну скаргу Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області на постанову Київського апеляційного адміністративного суду (колегія у складі головуючого судді Безименної Н. В., суддів Аліменка В. О., Епель О. В.) від 13 грудня 2016 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії,

УСТАНОВИВ:

У травні 2016 року ОСОБА_1 звернувся до Соснівського районного суду м. Черкаси з позовом до Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області (далі - УДСНС України в Черкаській області, Управління), у якому просив:

- визнати протиправною відмову Управління в ненаданні позивачу довідки про право на 50 % знижку плати за користування житлом (квартирна плата) та комунальними послугами (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія та інші послуги) у жилих будинках незалежно від форм власності у межах норм споживання, передбачених законодавством, та вартості палива, у тому числі рідкого, у межах встановлених норм для осіб, які проживають у будинках, що не мають централізованого опалення, відповідно до ст. 120 Кодексу цивільного захисту України (далі - КЦЗ України);

- зобов`язати УДСНС України в Черкаській області надати ОСОБА_1 довідку про право на 50 % знижку плати за користування житлом та комунальними послугами за формою, наведеною в листі Державної служби України з надзвичайних ситуацій від 23 вересня 2013 року № 03-10311/214.

На обґрунтування позову ОСОБА_1 зазначив, що відповідач безпідставно відмовив йому у видачі зазначеної вище довідки, оскільки він, як інвалід ІІ групи, захворювання якого пов`язано з проходженням військової служби, має право на отримання 50 % знижки плати за користування житлом та комунальними послугами.

Соснівський районний суд м. Черкаси постановою від 28 вересня 2016 року у задоволенні позову відмовив.

Київський апеляційний адміністративний суд постановою від 13 грудня 2016 року скасував зазначене вище судове рішення першої інстанції та ухвалив нове, яким адміністративний позов ОСОБА_1 задовольнив. Визнав неправомірною відмову Управління у наданні ОСОБА_1 довідки на право 50 % знижки плати за користування житлом (квартирна платна) та комунальними послугами (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія та інші послуги) у жилих будинках незалежно від форм власності у межах норм споживання, передбачених законодавством, та вартості палива, у тому числі рідкого, у межах встановлених норм для осіб, які проживають у будинках, що не мають централізованого опалення, відповідно до ст. 120 КЦЗ України. Зобов`язав УДСНС України в Черкаській області надати ОСОБА_1 відповідну довідку на право 50 % знижки плати за користування житлом (квартирна платна) та комунальними послугами (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія та інші послуги) у жилих будинках незалежно від форм власності у межах норм споживання.

Не погодившись з судовим рішенням апеляційної інстанції, у січні 2017 року УДСНС України в Черкаській області подало до Вищого адміністративного суду України касаційну скаргу, у якій просило скасувати постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 13 грудня 2016 року і залишити в силі постанову Соснівського районного суду м. Черкаси від 28 вересня 2016 року.

Обґрунтовуючи касаційну скаргу, відповідач зазначив, що суди попередніх інстанцій порушили норми матеріального та процесуального права і не дослідили належним чином усі обставини справи. За позицією скаржника, дія ст. 120 КЦЗ України не розповсюджується на позивача, оскільки його звільнено зі служби у зв`язку із скороченням штатів.

Вищий адміністративний суд України ухвалою від 22 лютого 2017 року відкрив провадження у цій справі за вказаною касаційною скаргою.

15 грудня 2017 року розпочав роботу Верховний Суд і набрав чинності Закон України від 03 жовтня 2017 року № 2147-VIII «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» (далі - Закон № 2147-VII), яким Кодекс адміністративного судочинства України (далі - КАС України) викладено в новій редакції.

Відповідно до підп. 4 п. 1 розд.«Перехідні положення» КАС України касаційні скарги (подання) на судові рішення в адміністративних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного адміністративного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Верховний Суд у складі судді Касаційного адміністративного суду ухвалою від 16 жовтня 2019 року прийняв цю справу до провадження та призначив її до розгляду.

Дослідивши наведені в касаційній скарзі доводи та перевіривши матеріали справи, колегія суддів встановила таке.

ОСОБА_1 перебуває на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Черкаській області і отримує пенсію по інвалідності.

Територіальне управління МНС України у Черкаській області наказом від 24 грудня 2012 року № 141 звільнило капітана служби цивільного захисту ОСОБА_1 - інспектора групи пожежної профілактики ДПРЧ61 2-го загону ДПО по охороні ВАТ «Азот» зі служби в Міністерстві надзвичайних ситуацій України в запас Збройних Сил України (з постановкою на військовий облік) за підп. « 4» п. 99 Положення про порядок проходження служби особами рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 629 (у зв`язку із скороченням штатів), та виключило позивача з кадрів МНС та всіх видів забезпечення.

Згідно з довідкою до акта огляду Медико-соціальної експертної комісії (далі - МСЕК) від 22 лютого 2013 року серії 10ААБ № 088322 позивачу з 21 лютого 2013 року безтерміново встановлено ІІ групу інвалідності, яка настала внаслідок захворювання, пов`язаного з проходженням служби. Ступінь втрати професійної працездатності позивача становить 75 відсотків, що підтверджується довідкою про результати визначення ступеня втрати професійної працездатності у відсотках застрахованого від 22 лютого 2013 року серії 10ААА № 005789.

У зв`язку з отриманням ІІ групи інвалідності позивач звернувся до Управління із заявами про видачу довідки на знижку у розмірі 50 % за користування житлом (квартирна платна) та комунальними послугами (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія та інші послуги) на підставі ст. 120 КЦЗ України, однак лисом від 09 грудня 2014 року № 2-5930/01-17 УДСНС України в Черкаській області відмовило в наданні такої довідки, оскільки причина інвалідності ОСОБА_1 визначена такою, що настала під час проходження служби, а тому останній не має права на отримання відповідної довідки. При цьому судом апеляційної інстанції встановлено, що Управління не направляло позивачу зазначеної відповіді. Такі докази не надані скаржником й до цієї касаційної скарги.

05 квітня 2016 року ОСОБА_1 повторно звернувся до відповідача з аналогічною заявою про видачу довідки, у відповідь на яку УДСНС України в Черкаській області повідомило, що він не має права на отримання такої довідки з аналогічних підстав, що вказані в листі від 09 грудня 2014 року № 2-5930/01-17.

Вважаючи, що відповідач протиправно відмовив у видачі довідки на знижку у розмірі 50 % за користування житлом та комунальними послугами, ОСОБА_1 звернувся до суду з цим позовом за захистом порушених, на його думку, прав та інтересів.

Судове рішення апеляційного суду, ухвалене за результатом перегляду судового рішення першої інстанції, є предметом касаційного розгляду в даній справі.

Проаналізувавши наведені в касаційній скарзі доводи, перевіривши матеріали справи і заслухавши суддю-доповідача про обставини, необхідні для ухвалення судового рішення, Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду дійшов таких висновків.

Задовольняючи позовні вимоги, суд апеляційної інстанції виходив з того, що позивач має право на отримання довідки на 50% знижки плати за користування житлом (квартира платна) та комунальними послугами (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія та інші послуги) у жилих будинках незалежно від форм власності у межах норм споживання, передбачених законодавством, та вартості палива, у тому числі рідкого, у межах встановлених норм для осіб, які проживають у будинках, що не мають централізованого опалення, оскільки він був звільнений із служби цивільного захисту та є інвалідом ІІ групи, захворювання якого пов`язане з проходженням служби.

Колегія суддів погоджується з такими висновками суду апеляційної інстанції з огляду на таке.

Відповідно до ст. 17 Конституції України держава забезпечує соціальний захист громадян України, які перебувають на службі у Збройних Силах України та в інших військових формуваннях, а також членів їхніх сімей.

Згідно зі ст. 46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Це право гарантується загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення; створенням мережі державних, комунальних, приватних закладів для догляду за непрацездатними.

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом.

Відносини, пов`язані із захистом населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій, реагуванням на них, функціонуванням єдиної державної системи цивільного захисту, та визначає повноваження органів державної влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, права та обов`язки громадян України, іноземців та осіб без громадянства, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності регулюються КЦЗ України.

Так. за приписами ст. 4 КЦЗ України цивільний захист - це функція держави, спрямована на захист населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій шляхом запобігання таким ситуаціям, ліквідації їх наслідків і надання допомоги постраждалим у мирний час та в особливий період.

Пунктом 3 ч. 1 та ч. 2 ст. 120 КЦЗ України передбачено, що знижка у розмірі 50 % плати за користування житлом (квартирна плата) та комунальними послугами (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія та інші послуги) у жилих будинках незалежно від форми власності у межах норм споживання, передбачених законодавством, та вартості палива, у тому числі рідкого, у межах встановлених норм для осіб, які проживають у будинках, що не мають централізованого опалення, надається, у тому числі, особам, звільненим із служби цивільного захисту за віком, через хворобу або за вислугою років, та які стали інвалідами під час виконання службових обов`язків, та членам їхніх сімей.

Пільги, передбачені частиною першою цієї статті, надаються особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та членам їхніх сімей, які перебувають на їх утриманні, за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім`ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Механізм реалізації права на отримання пільг з оплати послуг за користування житлом (квартирна плата, плата за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), комунальних послуг (централізоване постачання холодної води, централізоване постачання гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, вивезення побутових відходів), паливом, скрапленим газом, телефоном, послуг із встановлення квартирних телефонів (далі - пільги) залежно від середньомісячного сукупного доходу сім`ї осіб, які мають право на пільги згідно із законодавчими актами, а також підтвердження права на інші види пільг, які надаються з урахуванням доходу (безоплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів, виробів медичного призначення, зубопротезування тощо) відповідно до законодавства, визначений Порядком надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім`ї, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 04 червня 2015 року № 389 (далі - Порядок № 389).

Згідно з п. 2 Порядку № 389 його дія поширюється на осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою, у тому числі, згідно із КЦЗ України.

За приписами п. 3 Порядку № 389 пільги, зазначені у п. 1 цього Порядку, надаються за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам за умови, що середньомісячний сукупний дохід сім`ї пільговика в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.

З аналізу вищевикладених законодавчих норм убачається, що пільги, передбачені ч. 1 ст. 120 КЦЗ України, надаються, у тому числі особам, звільненим із служби цивільного захисту, які стали інвалідами під час виконання службових обов`язків за умови, що середньомісячний сукупний дохід сім`ї пільговика в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.

Виходячи з наведеного, Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду погоджується з висновком суду апеляційної інстанції щодо протиправності відмови УДСНС України в Черкаській області в наданні ОСОБА_1 довідки на право 50% знижки плати за користування житлом (квартирна платна) та комунальними послугами (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія та інші послуги) у жилих будинках незалежно від форм власності у межах норм споживання, передбачених законодавством, та вартості палива, у тому числі рідкого, у межах встановлених норм для осіб, які проживають у будинках, що не мають централізованого опалення, оскільки позивач був звільнений із служби цивільного захисту та є інвалідом ІІ групи, захворювання якого пов`язане з проходженням служби.

Відповідно до ч. 4 ст. 328 КАС України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.

З огляду на зазначене вище, колегія суддів не знаходить підстав для задоволення касаційної скарги Управління, оскільки суд апеляційної інстанцій правильно встановив обставини справи, судове рішення ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права, а висновки суду скаржник не спростував.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 349, ст. 350 КАС України суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судове рішення - без змін, якщо визнає, що суд апеляційної інстанції не допустив неправильного застосування норм матеріального права або порушень норм процесуального права при ухваленні судових рішень чи вчиненні процесуальних дій.

Оскільки колегія суддів залишає без змін рішення суду апеляційної інстанції, то відповідно до ст. 139 КАС України судові витрати не підлягають новому розподілу.

Ураховуючи викладене та керуючись ст. 341, 345, 349, 350, 355, 356, 359 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області залишити без задоволення.

Постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 13 грудня 2016 року залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач І. В. Саприкіна

Судді

А. А. Єзеров

С. М. Чиркін

Джерело: ЄДРСР 85009932
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку