open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 368/303/19

2/368/310/19

Рішення

Іменем України

"07" червня 2019 р. Кагарлицький районний суд Київської області

в складі:

Головуючий суддя - Закаблук О.В.

При секретарі судового засідання - Салій Я.С.

- розглянувши в відкритому судовому засіданні в місті Кагарлик Київської області в залі суду справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи без самостійних вимог, - ОСОБА_3 , Кагарлицький районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Київській області, про виключення відомостей про особу як батька з актового запису про народження дитини та визнання батьківства, суд, -

В С Т А Н О В И В :

12.03.2019 року на адресу Кагарлицького районного суду Київської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, - ОСОБА_3 , Кагарлицький районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Київській області, про виключення відомостей про особу як батька з актового запису про народження дитини та визнання батьківства, в якій позивач просив суд винести рішення, на підставі якого:

1. Визнати, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин України, українець, уродженець с. Гмирянка Іваницького району Чернігівської області є батьком дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , якого народила мати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянка України;

2. Виключити з актового запису № 160 від 10.10.2012 року в Книзі про реєстрацію народжень про народження ОСОБА_4 . ІНФОРМАЦІЯ_2 року, вчиненого Кагарлицьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Київського обласного управління юстиції, відомості про те, що батьком дитини є ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ;

3. Зобов`язати Кагарлицький районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області внести зміни до актового запису № 160 від 10.10.2012 в Книзі про реєстрацію народжень про народження ОСОБА_4 , записавши батьком дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, українця, уродженця с. Гмирянка Іваницького району Чернігівської області; ім`я дитини зазначити « ОСОБА_4 », прізвище дитини « ОСОБА_4 », по-батькові « ОСОБА_4 », та видати нове Свідоцтво про народження дитині ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Свої позовні вимоги позивач ОСОБА_1 в мотивувальній частині позовної заяви, ( а.с., 3 - 6), обгрунтовує наступними фактичними обставинами справи, та нормами права.

У березні 2018 року від ОСОБА_3 , з якою останні кілька років має близькі стосунки, він дізнався, що саме він є біологічним батьком її молодшого сина - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

З метою підтвердження біологічної спорідненості ним було замовлено відповідне генетичне дослідження, яке було виконано ліцензованим Медико- генетичним центром «МАМА-ПАПА».

Згідно висновку генотипоскопічного дослідження № 17174 від 26.03.2018: «ймовірність батьківства ОСОБА_1 становить 99, 999997%» (висновок додано до позову в якості письмового доказу).

Таким чином, він, - ОСОБА_1 є біологічним батьком ОСОБА_4 .

Проте, на даний час він позбавлений можливості реалізовувати права батька щодо свого сина.

Так, згідно актового запису № 160 від 10.10.2012, вчиненого в Книзі реєстрації народжень Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Кагарлицького районного управління юстиції у Київській області, батьком дитини записаний ОСОБА_5 , колишній чоловік ОСОБА_11 .

Дитина народилась ІНФОРМАЦІЯ_5 , про що видано Свідоцтво про народження серії НОМЕР_1 . Актовий запис про походження дитини був вчинений відповідно до ч. 1 ст. 122 Сімейного кодексу України.

Шлюб між ОСОБА_3 та ОСОБА_5 припинений за рішенням Кагарлицького районного суду від 13.12.2017.

На цей час відповідачем ОСОБА_5 , який записаний батьком дитини на підставі закону, батьківство не оспорено, що було сприйнято ним, як свідчення того, що саме він і є батьком. Саме тому вимога про визнання батьківства не заявлялась ним раніше, а лише тоді, коли він дізнався про порушення його прав на батьківство та може надати суду докази.

Частиною 2 ст. 129 СКУ встановлений однорічний строк позовної давності до вимоги про визнання батьківства.

Відповідно до ст. 121 Сімейного кодексу України права та обов`язки батьків та дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому органом державної реєстрації актів цивільного стану.

Згідно з ст. 141 СКУ мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою.

На підставі ч. 1 ст. 129 Сімейного кодексу України особа, яка вважає себе батьком дитини, народженої жінкою, яка в момент зачаття або народження перебувала у шлюбі з іншим чоловіком, має право пред`явити до її чоловіка, якщо він записаний батьком дитини, позов про визнання батьківства.

З огляду на викладене, вважає, що ним обґрунтовані правові підстави та надані достатні і допустимі докази для прийняття судом рішення про визнання його батьківства щодо дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Крім того, згідно ст.134 СКУ внесення змін до актового запису про народження у разі визнання батьківства здійснюється на підставі рішення суду органом державної реєстрації актів цивільного стану, про що видається нове Свідоцтво про народження.

Відповідно до п. 6 постанови Пленуму ВСУ № 3 від 15.05.2006 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» у тих випадках, коли батьком дитини записано конкретну особу, вимоги про визнання батьківства мають розглядатись одночасно з вимогами про виключення відомостей про цю особу як батька з актового запису про народження дитини.

З огляду на викладене, одночасно з вимогою про визнання батьківства ним також заявляється вимога до органу державної реєстрації актів цивільного стану про виключення з актового запису про народження ОСОБА_4 відомостей про особу, записану як батько - ОСОБА_5 , а також про зобов`язання видати нове Свідоцтво про народження.

Статтями 145 та 147 СКУ врегульовано питання визначення прізвища та по батькові дитини.

Згідно ч. 3 ст. 145 СКУ спір між батьками щодо прізвища дитини може бути вирішений судом.

Згідно ч. 1 ст. 147 СКУ по батькові дитини зизначається за іменем батька. Відповідно до вимог ст. 146 СКУ ім`я дитини визначається за згодою батьків.

Оскільки його згода на ім`я « ОСОБА_4 » не надавалась, а у нього уже є старший син « ОСОБА_4 », просить змінити ім`я на « ОСОБА_4 ».

Згідно з п. 2.16.4 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції № 96/5 від 12.01.2011 (далі Правила), на підставі рішення суду про визнання батьківства в актовому записі про народження змінюються відомості про батька та вносяться пов`язані з цим інші зміни, згідно із зазначеними в рішенні суду.

Пунктом 9 вищезазначеної постанови Пленуму ВСУ роз`яснено, що відповідно до статей 213, 215 ЦПК рішення щодо визнання батьківства має грунтуватися на всебічно перевірених судом даних, що підтверджують або спростовують заявлені вимоги чи заперечення проти них, а його резолютивна частина - містити всі відомості, необхідні для реєстрації батьківства в органах РАЦС (прізвище, ім`я та по-батькові матері й батька, число, місяць і рік їх народження, громадянство, а також номер актового запису про народження дитини, коли та яким органом його вчинено).

З огляду на викладене, при ухваленні рішення про визнання його батьківства, просить у рішенні суду визначити прізвище дитини « ОСОБА_4 », по - батькові дитини « ОСОБА_4 », та ім`я дитини « ОСОБА_4 », які необхідні для внесення змін до актових записів та реєстрації батьківства в органах РАЦС.

На виконання вимог п. 9 ч. 3 ст. 175 ЦПК України повідомляє, що витрати на правничу допомогу не здійснювалися.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 7, 121, 129, 134, 145, 146, 147 СК України, ст.ст. 15, 107, 109, 11 ЦПК України, - просить суд винести рішення, згідно з яким його позовні вимоги задовольнити.

12.03.2019 року автоматизованою системою документообігу суду на підставі положень п. 15.4) Перехідних Положень ЦПК України для слухання даної справи був визначений суддя Кагарлицького районного суду Київської області Закаблук О.В., ( а.с., 37).

03.04.2019 року Кагарлицьким районним судом на підставі ст.ст. 175, 177, 185, 187, 258, 260 ЦПК України винесено ухвалу про відкриття провадження, та призначено справу до розгляду в загальному порядку, відповідно, підготовче судове засідання призначене на 11 год. 00 хв. 03.05.2019 року, ( а.с., 41 - 42).

В підготовче судове засідання, яке відбулося 03.05.2019 року, позивач ОСОБА_1 не з`явився, в матеріалах справи відсутні відомості про вручення йому судової повістки про день, час та місце слухання справи.

В підготовче судове засідання, яке відбулося 03.05.2019 року, відповідач ОСОБА_5 не з`явився, був повідомлений судом належним чином про день, час та місце слухання справи, (а.с., 44).

В підготовче судове засідання, яке відбулося 03.05.2019 року, третя особа без самостійних вимог, - ОСОБА_3 , - не з`явилася, хоча повідомлялася судом належним чином про день, час та місце слухання справи, ( а.с., 46 - 47).

В підготовче судове засідання, яке відбулося 03.05.2019 року, представник третьої особи без самостійних вимог, - Кагарлицького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Київській області, - не з`явився, хоча був повідомлений судом належним чином про день, час та місце слухання справи, ( а.с., 43), проте, на адресу Кагарлицького районного суду надійшла письмова заява третьої особи, в якій третя особа просить суд слухати справу без участі її представника, ( а.с., 45).

В зв`язку з неявкою в підготовче судове засідання всих учасників процесу, судом відкладено проведення підготовчого судового засідання на 11 год. 00 хв. 28.05.2019 року, ( а.с., 48).

07.05.2019 року на адресу Кагарлицького районного суду Київської області надійшла письмова заява відповідача по справі, - ОСОБА_5 , ( а.с., 50), наступного змісту:

- відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 49 ЦПК України, крім прав та обов`язків, визначених у ст. 43 ЦПК України, позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), а відповідач має право визнати позов (всі або частині позовних вимог) на будь - якій стадії судового процесу.

Враховуючи вищевикладене, він, ОСОБА_5 , визнає заявлений позов та проти його задоволення не заперечує.

Подальший розгляд справи просить розглядати без його присутності.

24.05.2019 року на адресу Кагарлицького районного суду Київської області надійшла письмова заява відповідача по справі, - ОСОБА_5 , ( а.с., 53), наступного змісту:

- відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 49 ЦПК України, крім прав та обов`язків, визначених у ст. 43 ЦПК України, позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), а відповідач має право визнати позов (всі або частині позовних вимог) на будь - якій стадії судового процесу.

Враховуючи вищевикладене, він, ОСОБА_5 , визнає заявлений позов та проти його задоволення не заперечує.

Подальший розгляд справи просить розглядати без його присутності.

28.05.2019 року на адресу Кагарлицького районного суду надійшло письмове клопотання позивача ОСОБА_1 , ( а.с., 61 - 62), наступного змісту:

В провадженні Кагарлицького районного суду, Київської області знаходиться цивільна справа № 368/303/19 про виключення відомостей про особу як батька з актового запису про народження дитини та визнання батьківства.

Розгляд цивільної справи № 368/303/19 призначено на 11 год. 00 хв. 28.05.19 у приміщенні Кагарлицького районного суду, Київської області.

Про дату, час і місце підготовчого судового засідання Позивач повідомлений належним чином, позов підтримує в повному обсязі, вважає його таким що підлягає задоволенню, однак не може бути присутнім у судовому засіданні 28.05.19.

Повідомляю суду що, підстав для відводів у нього немає, укласти мирову угоду, передати справу на розгляд третейського суду або звернутися до суду для проведення врегулювання спору за участю судді він не бажає, уточнень позовних вимог у нього немає.

Зважаючи на вищевикладене, керуючись ст.ст.64 ч. 1, 197, 211 ч. 3 ЦПК України, просить суд:

- Провести судове засідання по цивільній справі № 368/303/19 про виключення відомостей про особу як батька з актового запису про народження дитини та визнання батьківства без участі Позивача та його представника (ч. 3 ст. 211, ч. 5 ст. 223, п. 3 ч. 1 ст. 257).

- Задовольнити позовну заяву в повному обсязі ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , якого народила мати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянка України.

- Виключити з актового запису № 160 від 10.10.2012 року в Книзі про реєстрацію народжень про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , вчиненого Кагарлицьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Київського обласного управління юстиції, відомості про те, що батьком дитини є ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

- Зобов`язати Кагарлицький районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області внести зміни до актового запису № 160 від 10.10.2012 в Книзі про реєстрацію народжень про народження ОСОБА_4 , записавши батьком дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, українця, уродженця с. Гмирянка Іваницького району Чернігівської області; ім`я дитини зазначити « ОСОБА_4 », прізвище дитини « ОСОБА_4 », по-батькові « ОСОБА_4 »; та видати нове Свідоцтво про народження дитині ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

- Вирішити питання про розподіл судових витрат шляхом ухвалення додаткового рішення після розгляду справи по суті. Документальне підтвердження судових витрат Позивача буде надано суду не пізніше п`яти днів після розгляду справи по суті (ч.8 ст. 141, п. 3 ч.І ст.270).

- Судовий збір стягнути з відповідача.

28.05.2019 року на адресу Кагарлицького районного суду Київської області надійшла письмова заява - клопотання третьої особи, - ОСОБА_3 , ( а.с., 64 - 65), наступного змісту:

В провадженні Кагарлицького районного суду Київської області знаходиться цивільна справа № 368/303/19 про виключення відомостей про особу як батька з актового запису про народження дитини та визнання батьківства.

Розгляд цивільної справи № 368/303/19 призначено на 11 год. 00 хв. 28.05.19 у приміщенні Кагарлицького районного суду, Київської області.

Про дату, час і місце підготовчого судового засідання я повідомлена належним чином, позов підтримую в повному обсязі, вважає його таким що підлягає задоволенню, однак не може бути присутня у судовому засіданні 28.05.19.

Повідомляє суду що, підстав для відводів у неї немає.

Зважаючи на вищевикладене, керуючись ст.ст.64 ч. 1, 197, 211 ч. 3 ЦПК України, просить суд:

- Провести судове засідання по цивільній справі № 368/303/19 про виключення відомостей про особу як батька з актового запису народження дитини та визнання батьківства без її участі як третьої особи без самостійних вимог;

- задовольнити позовну заяву в повному обсязі.

28.05.2019 року на адресу Кагарлицького районного суду надійшла письмова заява третьої особи, - Кагарлицького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Київській області, ( а.с., 66), в якій третя особа просить суд слухати справу без участі її представника.

28.05.2019 року Кагарлицьким районним судом проведено підготовче судове засідання без сторін та учасників процесу, та на підставі п. 3 ч. 2 ст. 200 ЦПК України винесено процесуальну (без видалення до нарадчої кімнати) ухвалу про закриття підготовчого судового провадження та призначено справу до судового розгляду на 17 год. 00 хв. 07.06.2019 року, ( а.с., 67).

В судове засідання, яке відбулося 07.06.2019 року, позивач ОСОБА_1 не з`явився, хоча повідомлявся судом належним чином про день, час та місце слухання справи, проте, в матеріалах справи міститься письмова заява позивача, в якій він просить суд слухати справу без його участі, вимоги, викладені в прохальній частині позовної заяви, - підтримує в повному обсязі.

В судове засідання, яке відбулося 07.06.2019 року, відповідач ОСОБА_5 не з`явився, хоча повідомлявся судом належним чином про день, час та місце слухання справи, проте, в матеріалах справи міститься письмова заява відповідача, в якій він позов визнає в повному обсязі, та просить суд слухати справу без його участі.

В судове засідання, яке відбулося 07.06.2019 року третя особа, - ОСОБА_3 не з`явилася, хоча повідомлялася судом належним чином про день, час та місце слухання справи, проте, в матеріалах справи міститься письмова заява третьої особи, в якій вона просить суд слухати справу без її участі, позов підтримує в повному обсязі.

В судове засідання, яке відбулося 07.06.2019 року, представник третьої особи, - Кагарлицького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Київській області, - не з`явився, проте, в матеріалах справи міститься письмова заява третьої особи, в якій вона просить суд слухати справу у відсутності її представника, окрім того, на адресу суду від третьої сторони надійшло письтмове пояснення по суті позову наступного змісту:

Кагарлицький районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області просить розглянути справу 368/303/19 про виключення відомостей про батька з актового запису про народження дитини та визнання батьківства без їхньої участі.

Одночасно повідомляють, що відповідно до статті 134 Сімейного кодексу України до актового запису про народження відділом державної реєстрації актів цивільного стану вносяться зміни на підставі рішення про встановлення батьківства.

Відповідно до пункту 2.16.4 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану , їх поновлення та анулювання , затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12 січня 2011 р. № 96/5 ( надалі Правила ) на підставі рішення суду про визнання батьківства в актовому записі про народження змінюються відомості про батька та вносяться пов`язані з цим інші зміни згідно із зазначеними в рішенні суду.

Відповідно до статті 146 Сімейного кодексу України ім`я дитини визначається за згодою батьків.

Це право реалізується батьками (при їх відсутності - особами, що їх замінюють) під час реєстрації народження дитини у державному органі реєстрації актів цивільного стану.

Ім`я за дитиною закріплене довічно, і його зміна можлива лише у виключних випадках: за заявою самої дитини або за заявою усиновлювача.

За заявою дитини її ім`я може бути змінене після досягненні нею 16-річного віку. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право змінити своє ім`я за згодою батьків чи піклувальника (п. 6.2 Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні).

Ім`я дитини може бути змінене за заявою усиповлювачів при наявності згоди дитини (ст. 231 СК України).

Відповідно до пункту 2.10 Правил заяви про виправлення власного імені дитини у зв`язку з тим, що вона фактично має власне ім`я відмінне від зазначеного в актовому записі про її народження, - до досягення нею 14- річного віку розглядаються відділами державної реєстрації актів цивільного стану.

Таким чином позові вимоги ОСОБА_1ІНФОРМАЦІЯ_1 року народження , громадянина України щодо визнання його батьком дитини ОСОБА_4 та виключення відомостей про батька ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 в актовому записі про народження № 160 від 10.10.2012 року, складеного Кагарлицьким районним відділом державної`реєстрації актів цивільного етапу громадян Головного територіального управління юстиції у Київській області визнаємо частково, а саме національність батька, яка зазначена у позових вимогах документально не підтверджується, оскільки в Україна відсутній інститут національності, в актовому записі відсутня графа « місце народження батька» але наявна графа « місце проживання» яке в заяві не зазначене.

Позові вимоги щодо зміни імені дитини з « ОСОБА_4 » на « ОСОБА_4 » відділ не визнає, оскільки визнання батьківства не передбачає можливості зміни імені дитини.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає на підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України, (де, зокрема, зазначено, що у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не застосовується), розглянути справу без участі осіб, які беруть участь у справі та без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу та ухвалити рішення на підставі наявних у справі доказів, та вимоги, викладені в прохальній частині позовної заяви задовольнити частково, - шляхом винесення рішення, як окремого процесуального документу, з постановленням в нарадчій кімнаті, обґрунтовуючи своє рішення наступним.

Підсудність.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не встановлено законом.

Як вбачається довідки, яка видана 20.03.2019 року відділом обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання територіального органу ДМС УДМС України в Київській області, ( а.с., 39), відповідач по справі, - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , з 24.01.2018 року зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Також даний факт підтверджується паспортом відповідача (копія) серії НОМЕР_2 , який видано 24 березня 2006 року Кагарлицьким РВ ГУ МВС України в Київській області, ( а.с., 51 - зворотня сторона).

Відповідно, враховуючи вищевикладені фактичні обставини справи, та положення ч. 1 ст. 27 ЦПК України, дана справа підсудна Кагарлицькому районному суду Київської області як суду загальної юрисдикції першої інстанції.

Що стосується задоволення позову.

Фактичні обставини справи, встановлені в судовому засіданні, та застосування до них норм матеріального та процесуального права.

Позивачем по даній справі є фізична особа, - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець с. Гмирянка Іваницького району Чернігівської області, Україна, громадянин України, паспорт громадянина України № НОМЕР_3 , виданий 08.12.2017 органом 3231, (а.с., 9), РНОКПП НОМЕР_4 .

Відповідечем по даній справі є фізична особа, - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , уродженець місто Кагарлик Київської області, громадянин України, паспорт громадянина України серії НОМЕР_5 , виданий 24 березня 2006 року Кагарлицьким РВ ГУ МВС України в Київській області, ( а.с., 51), ідентифікаійний номер НОМЕР_6 .

Третьою особою, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору є фізична особа ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , уродженка місто Сокаль Сокальського району Львівської області, Україна, громадянка України, паспорт громадянки України серії НОМЕР_7 , виданий 24 березня 2006 року Кагарлицьким РВ ГУ МВС України в Київській області, (а.с., 11 - 12), ідентифікаційний номер НОМЕР_8 .

Третьою особою, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору є юридична особа, - Кагарлицький районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану МЮ України ГТУЮ в Київській області, ( а.с., 66), 09201, Київська АДРЕСА_2 . АДРЕСА_3 , ЄДРПОУ 23582536.

Спір в частині визначення походження дитини, (спір про батьківство між чоловіком матері дитини та особою, яка вважає себе батьком дитини), та, відповідно щодо особистих немайнових прав і обов`язків батьків та дітей, які випливають з визначення походження дитини виник за наступних фактичних обставин.

14.09.2002 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Кагарлицького районного управління юстиції у Київській області був зареєстрований шлюб між ОСОБА_5 та ОСОБА_3 , актовий запис за № 65.

Проте, спільне сімейне життя в подружжя не склалося, та в результаті чого вищевказаний шлюб було розірвано 13 грудня 2017 року в судовому порядку.

Вищевказані факти підтверджуються рішенням Кагарлицького районного суду Київської області від 13 грудня 2017 року в справі № 368/1584/17, ( а.с., 14), згідно резолютивної частини якого:

- шлюб між ОСОБА_5 та ОСОБА_3 , зареєстрований 14 вересня 2002 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Кагарлицького районного управління юстиції у Київській області, актовий запис за № 65 - розірвати.

Після розірванння шлюбу ОСОБА_3 залишити прізвище - ОСОБА_17 .

Рішення суду набрало законної сили 24.01.2018 року.

Відповідно, з 24.01.2018 року відповідач ОСОБА_5 та третя особа, яка не заявляє самостійних вимог, - ОСОБА_3 , - не є подружжям, відповідно, між ними відсутні відносини (права та обов`язки) подружжя.

Проте, за час спільного проживання в шлюбі в сторін народилася дитина, - ОСОБА_4 , 2012 року народження.

Даний факт підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , яке видане 10 жовтня 2012 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану Кагарлицького районного управління юстиції в Київській області, ( а.с., 8), в якому зазначено, що ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_6 в місті Вишгород Вишгородського району Київської області, Україна, про що 10 жовтня 2012 року складено відповідний актовий запис за № 160.

В графі «батько» зазначений ОСОБА_5 , - відповідач по даній справі.

В графі «мати» зазначена ОСОБА_3 , - третя особа по даній справі.

Як встановлено в судовому засіданні, та що не оспорюється іншими учасниками процесу, у березні 2018 року ОСОБА_3 (третя особа по даній справі) повідомила позивачу ОСОБА_1 (позивач по даній справі), що батьком дитини, - ОСОБА_4 , є не ОСОБА_5 (відповідач по справі, особа, яка записана батьком в свідоцтві про народження), а саме він, - ОСОБА_1 .

Відповідно, в даному випадку суд застосовує, зокрема, положеня ст. 129 СК України.

Так, згідно положень ст. 129 СК України:

1. Особа, яка вважає себе батьком дитини, народженої жінкою, яка в момент зачаття або народження дитини перебувала у шлюбі з іншим чоловіком, має право пред`явити до її чоловіка, якщо він записаний батьком дитини, позов про визнання свого батьківства.

2. До вимоги про визнання батьківства застосовується позовна давність в один рік, яка починається від дня, коли особа дізналася або могла дізнатися про своє батьківство.

З огляду на вищевказані обставини справи, суд вважає, що строк позовної давності, який зазначено в ч. 2 ст. 129 СК України позивачем ОСОБА_1 в даному випадку не пропущено.

Позивачем по справі, - ОСОБА_1 з метою підтвердження біологічної спорідненості було замовлено відповідне генетичне дослідження, яке було виконано ліцензованим Медико - генетичним центром «МАМА-ПАПА».

Згідно висновку генотипоскопічного дослідження № 17174 від 26.03.2018:

1. Біологічне батьківство учасника « ОСОБА_1 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_1 » відносно учасника « ОСОБА_4 », дата народження ІНФОРМАЦІЯ_5 », в рамках проведеного дослідження, не виключається.

2. Ймовірність того, що отриманий результат не є наслідком випадкового збігу індивідуалізуючих ознак неродинних осіб, складає 99,999997%.

Суд, оцінивши вищевказаний висновок експертизи з точки належності та допустимості, достатності в ракурсі критеріїв, які зазначені в ст.ст. 76,77,78,79 ЦПК України, сприймає його як належний та допустимий, достатній доказ того, що ОСОБА_5 (відповідач по справі) не є біологічним батьком дитини, - « ОСОБА_4 », дата народження ІНФОРМАЦІЯ_5 , а, відповідно, батьком вищевказаної дитини є ОСОБА_1 , - позивач по справі.

Відповідно, з огляду на юридичну ситуацію, яка склалася, позивач по справі, - ОСОБА_1 юридично позбавлений можливості реалізовувати батьківські права, які передбачені нормами СК України щодо свого сина.

Окрім того, суд наголошує на тій обставині, що відповідач ОСОБА_5 , який записаний батьком дитини на підставі закону, батьківство не оспорював, проте, як вбачається з матеріалів справи, він не заперечує проти позову, зокрема, ним не ставиться під сумнів висновок експертизи.

З метою захисту прав та обов`язків, як батька, - ОСОБА_1 , слід застосувати наступні норми матеріального права.

Згідно ст.134 СК України внесення змін до актового запису про народження у разі визнання батьківства здійснюється на підставі рішення суду органом державної реєстрації актів цивільного стану, про що видається нове Свідоцтво про народження.

Відповідно до п. 6 постанови Пленуму ВСУ № 3 від 15.05.2006 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» у тих випадках, коли батьком дитини записано конкретну особу, вимоги про визнання батьківства мають розглядатись одночасно з вимогами про виключення відомостей про цю особу як батька з актового запису про народження дитини.

З огляду на викладене, одночасно з вимогою про визнання батьківства слід задовольнити вимогу до органу державної реєстрації актів цивільного стану про виключення з актового запису про народження ОСОБА_4 відомостей про особу, записану як батько - ОСОБА_5 , а також про зобов`язання видати нове Свідоцтво про народження.

Згідно ч. 1 ст. 145 СК України прізвище дитини визначається за прізвищем батьків.

Якщо мати, батько, мають різні прізвища, прізвище дитини визначається за їхньою згодою.

Згідно ч. 1 ст. 147 СК України по батькові дитини визначається за іменем батька.

Згідно ч. 1 ст. 1 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», (надалі, - Закону) цей Закон регулює відносини, пов`язані з проведенням державної реєстрації актів цивільного стану, внесенням до актових записів цивільного стану змін, їх поновленням і анулюванням, визначає засади діяльності органів державної реєстрації актів цивільного стану.

Згідно ст. 2 Закону:

Актами цивільного стану є події та дії, які нерозривно пов`язані з фізичною особою і започатковують, змінюють, доповнюють або припиняють її можливість бути суб`єктом цивільних прав та обов`язків.

Державній реєстрації відповідно до цього Закону підлягають народження фізичної особи та її походження, шлюб, розірвання шлюбу у випадках, передбачених законом, зміна імені, смерть.

Згідно ст. 3 Закону:

Державна реєстрація актів цивільного стану у встановлених законом випадках є обов`язковою.

Відомості про народження фізичної особи та її походження, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені, смерть підлягають обов`язковому внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та Єдиного державного демографічного реєстру в обсязі, визначеному Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус".

Державна реєстрація актів цивільного стану проводиться відповідно до цього Закону,Цивільного та Сімейного кодексів України та інших актів законодавства органами державної реєстрації актів цивільного стану.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 4 Закону органами державної реєстрації актів цивільного стану є відділи державної реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі, районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних управлінь юстиції (далі - відділи державної реєстрації актів цивільного стану).

Згідно ч. 1 ст. 6 Закону відділи державної реєстрації актів цивільного стану проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті, вносять зміни до актових записів цивільного стану, поновлюють та анулюють їх; формують Державний реєстр актів цивільного стану громадян, ведуть його, зберігають архівний фонд; здійснюють відповідно до законодавства інші повноваження.

Згідно ч. 1 ст. 12 Закону внесення відомостей про народження фізичної особи та її походження, шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені, смерть здійснюється відділами державної реєстрації актів цивільного стану шляхом складання актового запису цивільного стану в електронному вигляді у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян та на паперових носіях.

Згідно ст. 22 Закону

Внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав.

За наслідками перевірки зібраних документів орган державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану або про відмову в цьому.

У разі відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану у висновку вказуються причини відмови та зазначається про можливість її оскарження в судовому порядку.

Внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться за заявою:

- особи, щодо якої складено актовий запис;

- одного з батьків, опікуна, піклувальника дитини;

- опікуна недієздатної особи;

- спадкоємців померлого;

- представника органу опіки та піклування під час здійснення повноважень з опіки та піклування стосовно особи, яка має право на подання такої заяви.

Заява про внесення змін до актового запису цивільного стану подається до відповідного органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника, а у випадках, передбачених законодавством, - за місцем зберігання актового запису цивільного стану.

Зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання відповідного актового запису, а так як актовий запис зберігається в Кагарлицькому районному відділі державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Київській області, то саме на цей орган слід покласти обов`язок виконання рішення суду по даній справі.

У разі зберігання актового запису цивільного стану у державній архівній установі внесення змін безпосередньо до актового запису проводиться зазначеною установою за повідомленням відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

У разі якщо актовий запис цивільного стану, до якого необхідно внести зміни у зв`язку з усиновленням, скасуванням усиновлення, визнанням усиновлення недійсним, визнанням та встановленням факту батьківства, материнства, а також доповненням і виправленням відомостей, що в ньому містяться, було складено компетентним органом іноземної держави, з якою Україною не укладено договору про правову допомогу та правові відносини у цивільних і сімейних справах, або якщо законодавством іноземної держави встановлено інший порядок внесення змін, відмінний від передбаченого законодавством України, актовий запис цивільного стану попередньо поновлюється відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника. Про поновлення актового запису цивільного стану та внесення до нього відповідних змін повідомляється компетентному органу іноземної держави.

Після внесення змін до актового запису цивільного стану заявнику повторно видається свідоцтво про державну реєстрацію акта цивільного стану.

Згідно п. 1.1 Загальних положень Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 р. №96/5, зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 14.01.2011 р. №55/18793, (далі - Правил) внесення змін до актових записів цивільного стану, які складено органами державної реєстрації актів цивільного стану України, проводиться районними, районними у містах, міськими (міст обласного значення), міськрайонними, міжрайонними відділами державної реєстрації актів цивільного стану головного територіального управління юстиції (далі - відділи державної реєстрації актів цивільного стану) у випадках, передбачених чинним законодавством.

Згідно п. 1.7 Правил зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання відповідного актового запису, за винятком випадків, встановлених у пункті 2.28 розділу II цих Правил.

У разі зберігання актового запису цивільного стану (метричного запису) у державному архіві внесення змін до актового запису (метричного запису) проводиться зазначеною установою за повідомленням відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

Згідно п. 2.13.1 Правил підставою для внесення змін в актовий запис цивільного стану є рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Згідно п. 2.16.2 Правил за наявності рішення суду щодо оспорювання батьківства або материнства в актовому записі про народження дитини виправляються відомості, про які зазначено в рішенні суду.

Згідно п. 2.16.7 Правил на підставі рішення суду про внесення змін, доповнень або виправлень в актові записи цивільного стану вносяться відповідні зміни, які зазначені в рішенні суду.

Згідно п. 2.18 Правил зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом державної реєстрації за місцем зберігання відповідного актового запису цивільного стану, крім випадків, встановлених у пункті 2.28 цього розділу.

Згідно п. 2.21 Правил у разі внесення змін на підставі рішення суду, постанови адміністративного суду, органу опіки та піклування, оформленого розпорядженням районної державної адміністрації чи рішенням виконавчого комітету відповідних рад, за потреби, до них додаються відповідні заява про внесення змін та інші необхідні для виконання документи, які надсилаються до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання актового запису цивільного стану, до якого вносяться зміни.

Що стосується відмови в задоволенні позову в частині щодо зміни прізвища дитини, то суд зазначає наступне.

Відповідно до пункту 2.16.4 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12 січня 2011 р. № 96/5 ( надалі Правила ) на підставі рішення суду про визнання батьківства в актовому записі про народження змінюються відомості про батька та вносяться пов`язані з цим інші зміни згідно із зазначеними в рішенні суду.

Відповідно до статті 146 Сімейного кодексу України ім`я дитини визначається за згодою батьків.

Це право реалізується батьками (при їх відсутності - особами, що їх замінюють) під час реєстрації народження дитини у державному органі реєстрації актів цивільного стану.

Ім`я за дитиною закріплене довічно, і його зміна можлива лише у виключних випадках:

1. За заявою самої дитини;

2. За заявою усиновлювача.

За заявою дитини її ім`я може бути змінене після досягненні нею 16-річного віку. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право змінити своє ім`я за згодою батьків чи піклувальника (п. 6.2 Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні).

Ім`я дитини може бути змінене за заявою усиповлювачів при наявності згоди дитини (ст. 231 СК України).

Відповідно до пункту 2.10 Правил заяви про виправлення власного імені дитини у зв`язку з тим, що вона фактично має власне ім`я відмінне від зазначеного в актовому записі про її народження, - до досягення нею 14- річного віку розглядаються відділами державної реєстрації актів цивільного стану.

Відповідно, в задоволенні позовних вимог щодо зміни імені дитини з « ОСОБА_4 » на « ОСОБА_4 » слід відмовити, оскільки визнання батьківства не передбачає можливості зміни імені дитини.

Відповідно, суд з урахуванням вищевикладеного та вимог ст. 264 ЦПК України приходить до наступного висновку:

- обставини, якими обґрунтовував позовну заяву позивач ОСОБА_1 , - мали місце;

- із встановлених обставин випливають відносини прав та обов`язків батька дитини, що регулюються нормами галузевого права, - нормами СК України.

- до встановлених правовідносин підлягають до застосування, зокрема, наступні норми права, - ст.ст. 122, 129, 145, 147, 148 СК України, Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», Загальними положеннями Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 р. №96/5, зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 14.01.2011 р. №55/18793;

- зважаючи на встановлені фактичні обставини справи, позов підлягає до часткового задоволення з огляду на обставини, які викладені в мотивувальній частині клопотання;

- підстав до допущення судового рішення до негайного виконання на підставі положень ст. 430 ЦПК України, - судом не вбачаються;

- заходи забезпечення позову в даному цивільному провадженні не застосовувалися.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 122, 129, 145, 147, 148 СК України, Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», Загальними положеннями Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 р. №96/5, зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 14.01.2011 р. №55/18793, п. 2 ч. 1 ст. 258, ст. 259, 263 - 265, 268 ЦПК України, суд, -

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи без самостійних вимог, - ОСОБА_3 , Кагарлицький районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Київській області, про виключення відомостей про особу як батька з актового запису про народження дитини та визнання батьківства, - задовольнити частково.

Визнати, що фізична особа, - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець с. Гмирянка Іваницького району Чернігівської області, Україна, громадянин України, паспорт громадянина України № НОМЕР_3 , виданий 08.12.2017 органом 3231, (а.с., 9), РНОКПП НОМЕР_4 , є батьком дитини, - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця місто Вишгород Вишгородського району Київської області, Україна, свідоцтво про народження серії НОМЕР_1 , видане 10 жовтня 2012 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану Кагарлицького районного управління юстиції у Київській області, якого народила мати, - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , уродженка місто Сокаль Сокальського району Львівської області, громадянка України, паспорт громадянки України серії НОМЕР_7 , виданий 24 березня 2006 року Кагарлицьким РВ ГУ МВС України в Київській області, ідентифікаійний номер НОМЕР_8 .

Зобов`язати Кагарлицький районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області, 09200, Київська область, м. Кагарлик, вул. Володимира Великого, буд. 3, ЄДРПОУ 23582536, виконати наступні дії:

1. Виключити відомості про батьківство ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , уродженця місто Кагарлик Київської області, громадянина України, паспорт громадянина України серії НОМЕР_5 , виданий 24 березня 2006 року Кагарлицьким РВ ГУ МВС України в Київській області, ідентифікаційний номер НОМЕР_6 , з актового запису № 160 від 10 жовтня 2012 року про народження ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_4 , уродженця місто Вишгород Вишгородського району Київської області, Україна, вчиненого відділом державної реєстрації актів цивільного стану Кагарлицького районного управління юстиції у Київській області, свідоцтво про народження серії НОМЕР_1 , видане 10 жовтня 2012 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану Кагарлицького районного управління юстиції у Київській області.

2. Внести зміни до актового запису № 160 від 10.10.2012 в Книзі про реєстрацію народжень про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця місто Вишгород Вишгородського району Київської області, записавши батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Гмирянка Іваницького району Чернігівської області, Україна, громадянина України, при цьому:

2.1. Прізвище дитини зазначити, - « ОСОБА_4 »;

2.2. По - батькові дитини зазначити, - « ОСОБА_4 ».

З. З урахуванням вищевикладеного видати нове свідоцтво про народження дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця місто Вишгород Вишгородського району Київської області, Україна.

В задоволенні позову в частині зміни ім`я дитини, - відмовити.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку на підставі ч. 1 ст. 352 ЦПК України.

Апеляційна скарга на рішення суду на підставі ч. 1 ст. 354 ЦПК України подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Згідно ч. 1 ст. 355 ЦПК України апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Згідно п. 15.5) до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справи витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

У разі порушення порядку подання апеляційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з моменту проголошення до Київського Апеляційного суду через Кагарлицький районний суд Київської області, а учасниками процесу, які не були присутні під час проголошення рішення, - протягом тридцяти днів з моменту отримання копії рішення.

Суддя: Закаблук О.В.

Джерело: ЄДРСР 84989358
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку