open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 158/2009/19

Провадження № 2/0158/645/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

/ЗАОЧНЕ/

11 жовтня 2019 року Ківерцівський районний суд Волинської області

в складі: головуючого-судді - Костюкевича О.К.

секретаря - Хмілевської І.О.

розглянувши у відкритому заочному судовому засіданні в залі суду в місті Ківерці цивільну справу за позовом органу опіки та піклування Ківерцівської районної державної адміністрації в інтересах малолітнього ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, -

в с т а н о в и в :

Орган опіки та піклування Ківерцівської районної державної адміністрації звернувся в суд з позовом в інтересах малолітнього ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що ОСОБА_2 є батьком малолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , матір дитини померла в ІНФОРМАЦІЯ_2 . Зазначає, що в службу у справах дітей перше повідомлення надійшло в квітні 2019 року від родичів сім`ї, а саме про пияцтво та неналежний догляд за дитиною. Згодом КЗ «Ківерцівське РТМО» повідомили про те, що в інфекційне відділення з епілептичним нападом доставлений ОСОБА_2 , який в стані сильного алкогольного сп`яніння намагався вчинити самогубство (передозування медичними препаратами).

Також зазначають, що про подібні факти зазначається в інформації з дошкільного навчального закладу, а саме що ОСОБА_2 неодноразово забирав сина - ОСОБА_1 у стані алкогольного сп`яніння, що негативно відображалося на психологічному стані дитини, після чого з ОСОБА_2 проводились профілактичні бесіди, однак останній не змінив спосіб життя.

28.05.2019 року в ході чергового засідання комісії з питань захисту прав дитини райдержадміністрації було винесено питання про неналежне виконання ОСОБА_2 батьківських обов`язків. Голова ОТГ Тростянецької сільської ради Ковальчук О.М. просив надати батькові останній шанс на виправлення, а саме місячний термін для влаштування на роботу та зміну способу життя, однак ОСОБА_2 так і не зробив позитивних висновків та не виконав попередньо наданих рекомендацій, а саме продовжував пиячити, на роботу не влаштувався, не займався утриманням та вихованням сина та не реагував на зауваження.

26.06.2019 року на четвертому засіданні комісії з питань захисту прав дитини райдержадміністрації було прийнято рішення про доцільність позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав відносно малолітнього ОСОБА_1 та видано відповідний висновок.

Тому, просять суд позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителя АДРЕСА_1 , батьківських прав відносно дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та стягнення з ОСОБА_2 аліментів на утримання дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в розмірі 1000 грн. щомісячно.

Представник позивача Органу опіки та піклування Ківерцівської районної державної адміністрації в судове засідання не з`явився, згідно поданої заяви просили проводити розгляд справи у відсутності їх представника, заявлені позовні вимоги підтримали в повному обсязі, з підстав, наведених у позовній заяві, щодо винесення заочного рішення не заперечують.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, заяв про розгляд справи у його відсутності до суду не надходило.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. У зв`язку з цим, на підставі ст. 247 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу без фіксування судового процесу.

Суд ухвалив проводити заочний розгляд справи у відсутності відповідача в порядку ст. 280 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши обставини справи та дослідивши надані докази, суд дійшов до наступного висновку.

Відповідно до вимог ст. 150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Згідно з ч. 4 ст. 155 СК України, ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Зокрема ст. 164 СК України передбачає, що мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав у разі ухилення від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства» батьки мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток.

Пунктом 15 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» визначено, що ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Судом встановлено, що згідно зі свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 02.11.2015 року вбачається, що відповідач - ОСОБА_2 є батьком малолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с.9).

Відповідно до наказу № 29 від 26.04.2019 року, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 як дитину залишену батьківського піклування тимчасово влаштовано до сім`ї тітки ОСОБА_3 , до покращення ситуації в сім`ї (а.с.13).

Відповідно до наказу № 30 від 02.05.2019 року ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 постановлено на облік, як дитину яка перебуває у складних життєвих обставинах (а.с.10).

Як вбачається із інформації щодо вихованця Озерського ДНЗ «Казка» ОСОБА_1 , після смерті матері ОСОБА_5 в січні 2019 року, дитину виховує батько ОСОБА_2 , до шкільного закладу дитину часто приводить дідусь, забирає батько. За період навчання батько одного разу «забув» про дитину, на дзвінки не відповідав і приходив по сина із запахом алкоголю. Дитина відвідує дошкільний заклад в охайному вигляді. Дитини перебуває у дошкільному закладі без пропусків, фізично здорова (а.с.11).

Відповідно до довідки КЗ «Ківерцівське районне територіальне медичне об`єднання» № 297/15-09/2-19 від 09.04.2019 року, вбачається що в інфекційне відділення з епілептичним нападом доставлений ОСОБА_2 , який в стані сильного алкогольного сп`яніння намагався вчинити самогубство (передозування медичними препаратами) (а.с.16).

Відповідно до висновку Ківерцівської районної державної адміністрації № 32/02-18 від 12.07.2019 року про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 - позбавлення батьківських прав останнього відносно неповнолітнього сина є доцільним та відповідає його інтересам (а.с.4-5).

Відповідно до роз`яснень Пленум Верховного Суду України від 30 березня 2007 року в постанові № 3, позбавлення батьківських прав, тобто наданих батькам до досягнення дитиною повноліття прав на її виховання, захист її інтересів є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування вирішується лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи та характеру ставлення батьків до дітей.

При вирішенні питань, що стосуються дітей, згідно ст. 3 «Конвенції про права дитини», суд має виходити з принципу максимального забезпечення інтересів дитини, її захисту і забезпечення турботи про неї.

З огляду на вищевикладене, суд дійшов висновку, що відповідач ОСОБА_2 ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню свого неповнолітнього сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: не піклується про його фізичний і духовний розвиток, перешкоджає його навчанню, не займається його вихованням, не забезпечує матеріально, що є підставою для позбавлення відповідача батьківських прав.

Крім того, як передбачено ст. 180 СК України, батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно з ст. 166 СК України особа, позбавлена батьківських прав не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини. Тому вимоги позивача щодо стягнення з відповідача ОСОБА_2 аліментів на утримання неповнолітнього сина в розмірі по 1000 грн. щомісячно підлягає до задоволення.

Відповідно до ч. 6 ст. 141 ЦПК України якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Оскільки позов підлягає до задоволення, то судові витрати, слід стягнути з відповідача в дохід держави.

На підставі ст. ст. 150, 155, 164, 180, 181, 182, 184 СК України, ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства», ст. 3 «Конвенції про права дитини», керуючись ст. ст. 12, 81, 141, 263-265 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в :

Позов задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 батьківських прав відносно сина - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Неповнолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , передати органу опіки та піклування Ківерцівської районної державної адміністрації для подальшого його влаштування під опіку.

Стягувати з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_2 , аліменти на утримання неповнолітнього сина - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для зарахування на особовий рахунок останнього, у твердій грошовій сумі у розмірі 1000 (одна тисяча) гривень щомісячно, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня подачі позовної заяви - 18.07.2019 року і до досягнення ним повноліття.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 в користь держави для зарахування до спеціального фонду державного бюджету України 1921 (одна тисяча дев`ятсот двадцять одну) грн. судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: орган опіки та піклування Ківерцівської районної державної адміністрації Волинської області, м. Ківерці вул. Незалежності, 20 Волинської області.

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , житель: АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_3 , виданий Ківерцівським РС УДМС у Волинській області.

Суддя

Ківерцівського районного суду О.К. Костюкевич

Повне судове рішення складене 15.10.2019 року

Джерело: ЄДРСР 84944751
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку