open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

10.10.2019

Справа № 910/10107/19

За позовом

Публічного акціонерного товариства "Сбербанк Росії"

до

Публічного акціонерного товариства "Райффайзен Банк Аваль"

третя особа,

яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Акціонерне товариство "Сбербанк"

про

зобов`язання вчинити дії

Суддя Підченко Ю.О.

Секретар судового засідання Лемішко Д.А.

Представники сторін:

від позивача:

Сімчук В.І. - представник за довіреністю;

від відповідача:

Семеняка С.В. - представник за довіреністю;

від третьої особи:

Ковриженко С.О. - представник за довіреністю; Шугалєєва І.Г. - представник за довіреністю.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Публічне акціонерне товариство «Сбербанк Росії» звернулось до Господарського суду міста Києва з позовними вимогами до Публічного акціонерного товариства «Райффайзен Банк Аваль» про зобов`язання усунути перешкоди у здійсненні права власності щодо простих іменних акцій, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, емітентом яких є Акціонерне товариство «Сбербанк», шляхом внесення до системи депозитарного обліку інформації про скасування усіх арештів та заборон, які накладалися та встановлювалися ухвалою Апеляційного суду міста Києва від 05.09.2018 у справі №796/165/18 щодо простих іменних акцій, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, емітентом яких є Акціонерне товариство «Сбербанк», які належать Публічному акціонерному товариству «Сбербанк Росії» та щодо рахунку в цінних паперах Публічного акціонерного товариства «Сбербанк Росії», а саме щодо:

- зняття арешту з простих іменних акцій Акціонерного товариства «Сбербанк» (код ЄДРПОУ 25959784, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, адреса: Україна, 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46), які належать Публічному акціонерному товариству «Сбербанк Росії»;

- скасування заборони здійснювати будь-які облікові операції на рахунку в цінних паперах Публічного акціонерного товариства «Сбербанк Росії», відкритого в Публічному акціонерному товаристві «Райффайзен Банк Аваль».

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відмова відповідача у внесенні інформації до системи депозитарного обліку про скасування усіх арештів та заборон стосовно цінних паперів позивача порушує та обмежує право власності позивача ПАТ «Сбербанк Росії».

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 05.08.2019 відкрито провадження у справі №910/10107/19, вирішено проводити розгляд за правилами загального позовного провадження, залучено до участі в справі третьою особою, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні позивача Акціонерне товариство «СБЕРБАНК», та призначено підготовче судове засідання на 16.08.2019.

13.08.2019 через загальний відділ діловодства суду від третьої особи надійшли письмові пояснення по справі на підтримку заявленого позову.

14.08.2019 позивач звернувся до суду із клопотанням про судовий розгляд справи в закритих судових засіданнях, яке мотивоване тим, що вся інформація, яка міститься у системі депозитарного обліку, в тому числі, щодо якої виник спір, а також, щодо предмету та підстав позову, відноситься до інформації з обмеженим доступом.

16.08.2009 відповідачем подано відзив на позовну заяву, в якому містяться посилання на непідвідомчість справи господарському суду.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 16.08.2019 розгляд справи відкладено на 27.09.2019, запропоновано позивачу надати відповідь на відзив, ухвалено здійснювати розгляд справи у закритому судовому засіданні.

27.08.2019 позивачем через загальний відділ діловодства суду подано відповідь на відзив, в якій містяться заперечення проти доводів відповідача стосовно обставин справи та стосовно підвідомчості розгляду даної справи.

09.09.2019 відповідачем подано до суду клопотання про закриття провадження по справі на підставі п.1 ч.1 ст.231 Господарського процесуального кодексу України.

27.09.2019 позивачем подано через загальний відділ діловодства суду заперечення на клопотання відповідача про закриття провадження по справі на підставі п.1 ч.1 ст.231 Господарського процесуального кодексу України.

Безпосередньо в підготовчому судовому засіданні 27.09.2019 представник відповідача надав усні пояснення та підтримував клопотання про закриття провадження у справі, представники позивача та третьої особи проти задоволення клопотання про закриття провадження у справі заперечували та надали свої пояснення з цього приводу.

Господарським судом м. Києва ухвалою від 27.09.2019 було оголошено перерву в судовому засіданні до 04.10.2019.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 04.10.2019 було відмовлено у задоволенні клопотання відповідача про закриття провадження у справі, закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 10.10.2019.

Представник позивача безпосередньо в судовому засіданні 10.10.2019 підтримував позов у повному обсязі та наполягав на тому, що відмова відповідача у внесенні інформації до системи депозитарного обліку про скасування усіх арештів та заборони порушує та обмежує право власності ПАТ "Сбербанк".

Представники третьої особи також підтримували позовні вимоги та доводи, наведені представником позивача.

Представник відповідача, у свою чергу, проти позову заперечував. Стверджував, зокрема, що питання зняття арешту та скасування заборон, накладених в порядку забезпечення позову в цивільній справі, а також щодо порядку виконання ухвалених в цивільній справі рішень повинно вирішуватися в порядку цивільного судочинства в межах цивільної справи № 769/165/18 та за участі осіб, за заявами яких було вжито таких заходів забезпечення позову. У депозитарної установи АТ "Райффайзен Банк Аваль" не було та немає достатніх підстав для зняття обмежень у системі депозитарного обліку, встановлених

ухвалою Апеляційного суду міста Києва від 05.09.2018.

У судовому засіданні 10.10.2019 відповідно до приписів ч. 1 ст. 240 ГПК України судом проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представників сторін та третьої особи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство «Сбербанк Росії» є юридичною особою за законодавством Російської Федерації, реєстраційний номер НОМЕР_1, Російська Федерація, 117997, місто Москва, вулиця Вавілова, будинок 19, що підтверджується наявною у матеріалах справи випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб Російської Федерації.

21.10.2015 між Публічним акціонерним товариством «Райффайзен Банк Аваль» та Публічним акціонерним товариством «Сбербанк Росії» було укладено Договір про обслуговування рахунку в цінних паперах №57-00/08-1153-Ю.

У відповідності до п.2.1. Договору про обслуговування рахунку в цінних паперах від 21.10.2015 №57-00/08-1153-Ю на умовах цього договору депозитарна установа надає депоненту послуги з відкриття та обслуговування рахунку, проведення депозитарних операцій за рахунком на підставі розпоряджень депонента та в інший спосіб, передбачений законодавством України, в тому числі шляхом обліку на рахунку цінних паперів, прав на цінні папери, обмежень таких прав, а також надає депоненту інші послуги в процесі провадження депозитарної діяльності відповідно до законодавства України, що регулює депозитарну діяльність.

На виконання Договору про обслуговування рахунку в цінних паперах від 21.10.2015 №57-00/08-1153-Ю відповідачем ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», як депозитарною установою, відкрито рахунок у цінних паперах на користь позивача ПАТ «Сбербанк Росії», як депонента, для обліку цінних паперів, що належать йому на праві власності.

Відповідно до п.5.3. Договору про обслуговування рахунку в цінних паперах від 21.10.2015 №57-00/08-1153-Ю, укладеного між позивачем та відповідачем, у випадках, визначених законодавством України, депозитарна установа здійснює операції за рахунком без розпорядження депонента (в тому числі, на підставі рішення суду, уповноваженого органу державної влади, при зверненні заставодержателя згідно договору застави тощо).

Частиною 2 статті 4 Закону України «Про депозитарну систему України» встановлено, що набуття і припинення прав на цінні папери і прав за цінними паперами здійснюються шляхом фіксації відповідного факту в системі депозитарного обліку. У системі депозитарного обліку реєструються обмеження прав на цінні папери. У системі депозитарного обліку можуть реєструватися обмеження прав за цінними паперами у випадках та в порядку, встановлених Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Відповідно до частини 1 статті 5 Закону України «Про депозитарну систему України» рахунок у цінних паперах депонента відкривається депозитарною установою на підставі договору про обслуговування рахунка в цінних паперах власнику цінних паперів. Договір про обслуговування рахунка в цінних паперах укладається між депонентом та депозитарною установою, відповідно до якого депозитарна установа в установленому Комісією порядку на рахунку у цінних паперах веде облік цінних паперів, що належать власникові, співвласникам цінних паперів, у разі зарахування цінних паперів на депозит нотаріуса - відповідному кредиторові, а також облік прав зазначених осіб на цінні папери, що обліковуються на певному рахунку у цінних паперах, та обмеження таких прав.

Згідно положень абзацу 2 частини першої статті 8 Закону України «Про депозитарну систему України», підтвердженням наявності прав на цінні папери та прав за цінними паперами депонента (у разі зарахування цінних паперів на депозит нотаріуса - відповідного кредитора) є виписка з рахунка в цінних паперах депонента, яка видається депозитарною установою.

Як вбачається з наявної у матеріалах справи виписки про стан рахунку в цінних паперах від 21.08.2019 (вих.№5130 від 22.08.2019), виданої депозитарною установою, на відкритому депозитарною установою ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» рахунку у цінних паперах депонента ПАТ «Сбербанк Росії» обліковуються 24 065 460 500 штук простих іменних акцій, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA1004171005, номінальною вартістю 1,00 грн. за кожну, емітентом яких є Акціонерне товариство «Сбербанк» (код ЄДРПОУ 25959784, місцезнаходження: Україна, 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46), що становить 100% статутного капіталу Акціонерного товариства «Сбербанк», та які належать на праві власності ПАТ «Сбербанк Росії».

Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та статутом Акціонерного товариства «Сбербанк» також підтверджується, що єдиним засновником (учасником) юридичної особи - Акціонерного товариства «Сбербанк» є Публічне акціонерне товариство «Сбербанк Росії», Російська Федерація, 117997, місто Москва, вулиця Вавілова, будинок 19, розмір внеску до статутного фонду - 24 065 460 500,00 грн., при цьому розмір статутного капіталу Акціонерного товариства «Сбербанк» становить 24 065 460 500,00 грн.

На підставі наданих позивачем доказів судом встановлено, що єдиним акціонером Акціонерного товариства «Сбербанк», який є емітентом 24 065 460 500 штук простих іменних акцій, що становить 100% статутного капіталу (фонду) емітента, є позивач - Публічне акціонерне товариство «Сбербанк Росії».

В межах розгляду цивільної справи №796/165/18 про визнання та надання дозволу на виконання рішення Арбітражного суду (м. Гаага, Королівство Нідерландів) від 02 травня 2018 року у справі ПТС №2015-36 про стягнення сум з Російської Федерації, в особі Міністерства юстиції Російської Федерації, в якості компенсації за відповідне нерухоме майно, Апеляційним судом міста Києва накладався арешт щодо належних позивачу ПАТ «Сбербанк Росії» акцій та встановлювались заборони щодо здійснення операцій на рахунку в цінних паперах ПАТ «Сбербанк Росії».

З копії ухвали Апеляційного суду міста Києва від 05 вересня 2018 року у справі №796/165/18 вбачається, що Апеляційним судом міста Києва вживались заходи забезпечення позову, які стосувались позивача, відповідача та третьої особи в даній справі.

Зокрема, зазначеною ухвалою Апеляційного суду міста Києва від 05 вересня 2018 року:

- накладено арешт на прості іменні акції Акціонерного Товариства «Сбербанк» (код ЄДРПОУ 25959784, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, адреса: Україна, 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46), які належать Публічному акціонерному товариству «Сбербанк Росії», (Російська Федерація, 117997, м. Москва, вулиця Вавілова, 19, ОДРН НОМЕР_1);

- зобов`язано Акціонерне товариство «Райффайзен Банк «АВАЛЬ» (код ЄДРПОУ 14305909, адреса: 01011, м. Київ, вул. Лєскова, буд. 9) внести зміни до системи депозитарного обліку щодо накладення арешту на цінні папери Акціонерного товариства «Сбербанк» (код ЄДРПОУ 25959784, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, адреса: Україна, 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46), які належать на праві власності Публічному акціонерному товариству «Сбербанк Росії», (Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова,19, ОДРН НОМЕР_1) та обліковуються на рахунку в цінних паперах в депозитарній установі.

- заборонено Акціонерному товариству «Райффайзен Банк «АВАЛЬ» (код ЄДРПОУ 14305909, адреса: 01011, м. Київ, вул. Лєскова, буд. 9) здійснювати будь-які облікові операції на рахунку в цінних паперах Публічного акціонерного товариства «Сбербанк Росії», (Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, 19, ОДРН НОМЕР_1), відкритого в депозитарній установі, які призводять до зміни кількості цінних паперів Акціонерного Товариства «Сбербанк» (код ЄДРПОУ 25959784, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, адреса: Україна, 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46) на рахунку в цінних паперах та\або зміни прав на цінні папери на рахунку в цінних паперах Публічного акціонерного товариства «Сбербанк Росії», (Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, 19, ОДРН НОМЕР_1), в том числі, але не обмежуючись, операції списання, переказу, операції переведення прав на цінні папери Акціонерного Товариства «Сбербанк» (код ЄДРПОУ 25959784, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, адреса: Україна, 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46) з метою їх зарахування на рахунок у цінних паперах цього самого депонента в іншій депозитарній установі, тощо.

- зобов`язано депозитарну установу, в якій відкрито рахунок в цінних паперах депонента Публічного акціонерного товариства «Сбербанк Росії», (Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, 19, ОДРН НОМЕР_1), на якому обліковуються прості іменні акції Акціонерного Товариства «Сбербанк» (код ЄДРПОУ 25959784, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, адреса: Україна, 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46), внести зміни до системи депозитарного обліку щодо накладення арешту на цінні папери Акціонерного Товариства «Сбербанк» (код ЄДРПОУ 25959784, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, адреса: Україна, 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46), які належать на праві власності Публічному акціонерного товариству «Сбербанк Росії», (Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, 19, ОДРН НОМЕР_1) та обліковуються на рахунку в цінних паперах Публічного акціонерного товариства «Сбербанк Росії», (Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова,19, ОДРН НОМЕР_1), заборонити здійснювати будь-які облікові операції на рахунку в цінних паперах Публічного акціонерного товариства «Сбербанк Росії», (Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, б. 19, ОДРН НОМЕР_1), які призводять до зміни кількості цінних паперів Акціонерного Товариства «Сбербанк» (Код ЄДРПОУ 25959784, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, адреса: Україна, 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46) на рахунку в цінних паперах Публічного акціонерного товариства «Сбербанк Росії», (Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, 19, ОДРН НОМЕР_1) та\або зміни прав на цінні папери Акціонерного Товариства «Сбербанк» (код ЄДРПОУ 25959784, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, адреса: Україна, 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46) на рахунку в цінних паперах Публічного акціонерного товариства «Сбербанк Росії», (Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, 19, ОДРН НОМЕР_1), в тому числі, але не обмежуючись, операції списання, переказу, тощо, а також заборонити здійснювати операції переведення прав на цінні папери Акціонерного Товариства «Сбербанк» (код ЄДРПОУ 25959784, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, адреса: Україна, 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46), які обліковуються на рахунку в цінних паперах Публічного акціонерного товариства «Сбербанк Росії», (Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, 19, ОДРН НОМЕР_1) з рахунку в цінних паперах Публічного акціонерного товариства «Сбербанк Росії», (Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, 19, ОДРН НОМЕР_1) з метою їх зарахування на рахунок у цінних паперах цього самого депонента в іншій депозитарній установі.

- зобов`язано Публічне акціонерне товариство «Національний депозитарій України» (код ЄДРПОУ 30370711, місцезнаходження 04107, м. Київ, вул. Тропініна, буд. 7-Г) направити повідомлення разом із зазначеним судовим рішенням депозитарним установам, на рахунках яких обліковуються прості іменні акції Акціонерного Товариства «Сбербанк» (код ЄДРПОУ 25959784, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, адреса: Україна, 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46) про арешт простих іменних акцій на рахунку в цінних паперах депонента Публічного акціонерного товариства «Сбербанк Росії», (Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, 19, ОДРН НОМЕР_1) та про заборону вчиняти будь-які дії з зазначеними цінними паперами.

Ухвала Апеляційного суду міста Києва від 05.09.2018 року була прийнята до виконання відповідачем Публічним акціонерним товариством «Райффайзен Банк Аваль», як депозитарною установою, шляхом внесення відповідної інформації до системи депозитарного обліку, що підтверджується матеріалами справи, поясненнями сторін та змістом відзиву відповідача.

Постановою Верховного Суду від 25.01.2019 у справі №796/165/18 ухвалу Апеляційного суду міста Києва від 05 вересня 2018 року змінено, зокрема, заяви заявників про забезпечення позову задоволено частково; накладено арешт на прості іменні акції Акціонерного товариства «Сбербанк» (код ЄДРПОУ 25959784, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, адреса: Україна, 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46), які належать боржнику - Російській Федерації; заборонено Акціонерному товариству «Сбербанк» (код ЄДРПОУ 25959784, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, адреса: Україна, 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46) здійснювати будь-які дії, направлені на відчуження рухомого та нерухомого майна, яке належать боржнику - Російській Федерації, та будь-яким способом відчужувати його.

В іншій частині ухвалу Апеляційного суду міста Києва від 05 вересня 2018 року залишено без змін з урахуванням мотивувальної та резолютивної частин постанови Верховного суду від 25.01.2019 у справі №796/165/18.

Судом встановлено, що позивач звернувся до відповідача з листом від 04.07.2019 №11105/5/06-2 з вимогою щодо відображення у системі депозитарного обліку інформації про скасування усіх арештів та заборон, які накладались у межах справи №796/165/18 щодо простих іменних акцій емітента Акціонерного товариства «СБЕРБАНК».

Відповідачем ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» листом від 16.07.2019 вих.№57/4445 відмовлено позивачу у внесенні змін до системи депозитарного обліку щодо зняття арешту на цінні папери та скасування інших обмежень щодо цінних паперів, накладених відповідно до ухвали Апеляційного суду міста Києва від 05.09.2018 у справі №796/165/18. При цьому, відмову вчинення відповідних дій відповідач обґрунтував тим, що на його адресу не надходила копія постанови Верховного Суду від 25.01.2019 та, окрім цього, сама по собі постанова Верховного Суду за змістом не передбачає підстав для скасування всіх обмежень, встановлених ухвалою Апеляційного суду міста Києва від 05.09.2018.

Такі дії відповідача стали підставою для звернення ПАТ «Сбербанк Росії» до Господарського суду міста Києва з метою захисту порушених прав.

Відтак, спір між позивачем та відповідачем виник у зв`язку з невиконанням відповідачем, як депозитарною установою, розпоряджень позивача, як депонента, поданих відповідно до умов Договору про обслуговування рахунку в цінних паперах від 21.10.2015 №57-00/08-1153-Ю.

Надаючи оцінку правомірності дій відповідача суд виходить з наступного.

Положеннями абзацу 2 частини 1 статті 7 Закону України «Про депозитарну систему України» передбачено, що у разі встановлення або зняття обмеження стосовно конкретного власника суд або уповноважений законом державний орган чи його посадова особа зобов`язані подати відповідне рішення депозитарній установі, в якій відкрито рахунок у цінних паперах або цьому власнику, або номінальному утримувачу, на рахунках якого обліковуються права на належні власнику цінні папери, а також Центральному депозитарію або Національному банку України, які відповідно до компетенції, встановленої цим Законом, здійснюють облік таких цінних паперів.

У відповідності до положень абзацу 8 та абзацу 10 частини 2 статті 6 Закону України «Про депозитарну систему України» внесення змін до системи депозитарного обліку стосовно цінних паперів конкретного власника (крім встановлених Комісією випадків стосовно цінних паперів, права на які обліковуються на рахунку номінального утримувача) здійснюється виключно депозитарними установами (у визначених законодавством випадках - Національним банком України або депозитаріями-кореспондентами), в установленому Комісією порядку на підставі: розпорядження та інших документів (у випадках, встановлених Комісією), що подаються депонентом, - у разі встановлення або зняття обмеження прав на цінні папери та прав за цінними паперами відносно прав цього депонента; судового рішення або рішення уповноваженого законом державного органу чи його посадової особи.

У відповідності до змісту абзацу 19 пункту 2 розділу I Положення про провадження депозитарної діяльності, затвердженого рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 23.04.2013 №735, з наступними змінами та доповненнями (надалі - Положення про провадження депозитарної діяльності), обтяження цінних паперів зобов`язаннями - будь-які обмеження щодо володіння, користування чи розпорядження цінними паперами, пов`язані з умовами успадкування, застави, судовими рішеннями або рішеннями уповноваженого законом державного органу чи його посадової особи, та в інших випадках, які передбачені законодавством України.

Згідно підпункту 4 пункту 1 глави 2 розділу V Положення про провадження депозитарної діяльності, обслуговування операцій щодо цінних паперів, у тому числі обслуговування обігу цінних паперів, проведення розрахунків у цінних паперах за правочинами щодо цінних паперів, здійснюється Центральним депозитарієм, депозитарними установами шляхом проведення на рахунках у цінних паперах облікових операцій, зокрема, внаслідок виконання безумовної операції щодо цінних паперів відповідно до вимог законодавства (у разі спадкування та правонаступництва - за рахунками в цінних паперах спадкодавця/юридичної особи, що припинилася, судового рішення або рішення уповноваженого законом державного органу чи його посадової особи тощо) - на підставі відповідних оригіналів документів або їх копій, які підтверджують наявність підстав для проведення депозитарних операцій.

Положеннями абзацу 1 пункту 10 розділу ІІІ Положення про провадження депозитарної діяльності, депозитарні операції виконуються Центральним депозитарієм, депозитарною установою не пізніше трьох робочих днів з дати прийняття розпорядження та/або документів, що є підставою для здійснення цих операцій, крім випадку, коли у розпорядженні або у відповідному договорі (депозитарному договорі, договорі про обслуговування випуску цінних паперів, договорі про кореспондентські відносини, договорі про обслуговування рахунку в цінних паперах, договорі про надання послуг з обслуговування рахунку в цінних паперах номінального утримувача, договорі про обслуговування Розрахункового центру, договорі про обслуговування клірингової установи) встановлений інший (пізніший) строк його виконання або протягом вказаного строку контрагентом за відповідним правочином не було надано розпорядження на проведення відповідної депозитарної операції, що має бути здійснена на виконання цього правочину.

На підставі наведеного, суд погоджується з доводами позивача, що нормами Закону України «Про депозитарну систему України» та Положення про провадження депозитарної діяльності передбачена не лише можливість, а й необхідність та обов`язковість проведення безумовної облікової депозитарної операції - внесення змін до системи депозитарного обліку щодо зняття обмеження прав на цінні папери та прав за цінними паперами на підставі документів, які подані депонентом, включаючи судові рішення, які набули законної сили.

Суд також відхиляє доводи відповідача про відсутність підстав для скасування всіх обмежень, встановлених ухвалою Апеляційного суду міста Києва від 05.09.2018 внаслідок прийняття постанови Верховного Суду від 25.01.2019 у справі №796/165/18, виходячи з наступного.

В пункті 120 постанови Верховного Суду від 25.01.2019 чітко зазначено, що вживаючи заходи забезпечення позову шляхом накладення арешту на акції АТ «Сбербанк», суд тим самим обмежив права фізичних та юридичних осіб - акціонерів цих банків, що може призвести до порушення статті 1 Першого Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, яка передбачає право кожної фізичної чи юридичної особи мирно володіти своїм майном.

Також Верховний Суд в пункті 119 постанови від 25.01.2019 вказав, що арешт як засіб забезпечення виконання арбітражного рішення щодо Російської Федерації є обґрунтованим тільки щодо майна, яке належить Російській Федерації. Акції та інше майно, яке належать не Російській Федерації, а іншим юридичним або фізичним особам, арешту не підлягають. Те саме стосується заборони вчиняти дії, направлені на відчуження певного майна.

В пункті 98 постанови Верховного Суду від 25.01.2019 зазначено, що при виконанні постанови суду необхідно встановити, що майно, на яке накладається арешт та стягнення, відповідно до закону України належить саме Російській Федерації, а не іншим іноземним чи українським особам.

З огляду на зазначене, суд визнає обґрунтованими доводи позивача про те, що позивач ПАТ «Сбербанк Росії» не є боржником за арбітражним рішенням, а акції, емітовані АТ «Сбербанк», які належать позивачу ПАТ «Сбербанк Росії» на праві власності, не є власністю Російської Федерації, а тому, як обґрунтовано зазначив Верховний Суд (пп. 98, 119, 120 постанови Верховного Суду від 25.01.2019 у справі №796/165/18), такі акції не підлягають арешту з метою виконання арбітражного рішення.

Зазначені висновки Верховного Суду є преюдиційними та обов`язковими для врахування в силу вимог ст.75 ГПК України та ст.13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Верховний Суд дійшов висновку (п.122 постанови), що арешт та заборона дій щодо відчуження майна, яке відповідно до українського законодавства належить іншим іноземним та українським юридичним і фізичним особам, є безпідставними, а тому ухвала Апеляційного суду м. Києва від 05 вересня 2018 року підлягає зміні.

Зміна судового рішення може полягати в доповненні або зміні його мотивувальної та (або) резолютивної частин (частина 4 статті 376 ЦПК України).

Згідно з ч.2 ст.13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України. Обов`язковість урахування (преюдиційність) судових рішень для інших судів визначається законом.

Відповідно до ч. 4 ст.75 ГПК України обставини, встановлені рішенням суду в господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Згідно ч. 1 ст. 129 Конституції України суддя, здійснюючи правосуддя, є незалежним та керується верховенством права.

В статті 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» зазначено, що суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Одним із основних аспектів верховенства права, що гарантоване ст.6 ч.1 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, є принцип правової визначеності, який вимагає, щоб остаточні рішення судів не могли бути поставлені під сумнів.

Водночас, якщо судове рішення скасовано, то воно не породжує жодних правових наслідків з моменту його ухвалення (висновки про застосування норм права викладені Верховним Судом України в постановах від 10.06.2015 у справі №6-449цс15, від 24.06.2015 у справі №907/544/14 та у постанові Верховного суду від 11.10.2018 у справі №910/24550/13).

З урахуванням наведеного, суд погоджується з доводами позивача, що з дати прийняття постанови Верховного Суду від 25.01.2019 втратили чинність:

- арешт на прості іменні акції Акціонерного товариства «Сбербанк» (далі - АТ «Сбербанк») (код ЄДРПОУ 25959784, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, адреса: Україна, 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46), які належать Публічному акціонерному товариству «Сбербанк Росії» (далі - ПАТ «Сбербанк Росії»), (Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, 19, ОДРН НОМЕР_1).

- зобов`язання Акціонерного товариства «Райффайзен Банк Аваль» (далі - АТ «Райффайзен Банк Аваль») (код ЄДРПОУ 14305909, адреса: 01011, м. Київ, вул. Лєскова, 9) внести зміни до системи депозитарного обліку щодо накладення арешту на цінні папери АТ «Сбербанк» (код ЄДРПОУ 25959784, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, адреса: 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46), які належать на праві власності ПАТ «Сбербанк Росії», (Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова,19, ОДРН НОМЕР_1) та обліковуються на рахунку в цінних паперах у депозитарній установі.

- заборона ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» (код ЄДРПОУ 14305909, адреса: 01011, м. Київ, вул. Лєскова, 9) здійснювати будь-які облікові операції на рахунку в цінних паперах ПАТ «Сбербанк Росії» (Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, 19, ОДРН НОМЕР_1), відкритому в депозитарній установі, які призводять до зміни кількості цінних паперів АТ «Сбербанк» (код ЄДРПОУ 25959784, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, адреса: 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46) на рахунку в цінних паперах та\або зміни прав на цінні папери на рахунку в цінних паперах ПАТ «Сбербанк Росії», (Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, 19, ОДРН НОМЕР_1), у тому числі, але не обмежуючи, операції списання, переказу, операції переведення прав на цінні папери АТ «Сбербанк» (код ЄДРПОУ 25959784, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, адреса: 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46) з метою їх зарахування на рахунок у цінних паперах цього самого депонента в іншій депозитарній установі тощо.

- зобов`язання депозитарної установи, в якій відкрито рахунок в цінних паперах депонента ПАТ «Сбербанк Росії» (Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, 19, ОДРН НОМЕР_1), на якому обліковуються прості іменні акції АТ «Сбербанк» (код ЄДРПОУ 25959784, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, адреса: Україна, 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46), внести зміни до системи депозитарного обліку щодо накладення арешту на цінні папери АТ «Сбербанк» (код ЄДРПОУ 25959784, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, адреса: 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46), які належать на праві власності ПАТ «Сбербанк Росії» (Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, 19, ОДРН НОМЕР_1) та обліковуються на рахунку в цінних паперах ПАТ «Сбербанк Росії», (Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова,19, ОДРН НОМЕР_1), заборонено здійснювати будь-які облікові операції на рахунку в цінних паперах ПАТ «Сбербанк Росії», (Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, б. 19, ОДРН НОМЕР_1), які призводять до зміни кількості цінних паперів АТ «Сбербанк» (код ЄДРПОУ 25959784, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, адреса: Україна, 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46) на рахунку в цінних паперах ПАТ «Сбербанк Росії» (Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, 19, ОДРН НОМЕР_1) та\або зміни прав на цінні папери АТ «Сбербанк» (код ЄДРПОУ 25959784, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, адреса: 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46) на рахунку в цінних паперах ПАТ «Сбербанк Росії», (Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, 19, ОДРН НОМЕР_1), у тому числі, але не обмежуючи, операції списання, переказу, тощо, а також заборонити здійснювати операції переведення прав на цінні папери АТ «Сбербанк» (код ЄДРПОУ 25959784, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, адреса: 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46), які обліковуються на рахунку в цінних паперах ПАТ «Сбербанк Росії», (Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, 19, ОДРН НОМЕР_1) з рахунку в цінних паперах ПАТ «Сбербанк Росії» (Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, 19, ОДРН НОМЕР_1) з метою їх зарахування на рахунок у цінних паперах цього самого депонента в іншій депозитарній установі.

- зобов`язання ПАТ «Національний депозитарій України» (код ЄДРПОУ 30370711, місцезнаходження 04107, м. Київ, вул. Тропініна, 7-Г) направити повідомлення разом із зазначеним судовим рішенням депозитарним установам, на рахунках яких обліковуються прості іменні акції АТ «Сбербанк» (код ЄДРПОУ 25959784, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, адреса: 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46) про арешт простих іменних акцій на рахунку в цінних паперах депонента ПАТ «Сбербанк Росії» (Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, 19, ОДРН НОМЕР_1) та про заборону вчиняти будь-які дії з зазначеними цінними паперами.

- заборона АТ «Сбербанк» (код ЄДРПОУ 25959784, юридична адреса: 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46) здійснювати ліквідацію чи реорганізацію юридичної особи.

- заборона АТ «Сбербанк» (код ЄДРПОУ 25959784, юридична адреса: 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46) здійснювати будь-які дії, направлені на відчуження належного йому на праві власності рухомого та нерухомого майна, та відчужувати будь-яким способом все рухоме та нерухоме майно, що належить йому на праві власності, у тому числі, але не виключно, за договорами купівлі-продажу, міни, дарування тощо.

Тобто, постановою Верховного Суду від 25.01.2019 у справі №796/165/18 було змінено ухвалу Апеляційного суду міста Києва від 05.09.2018 таким чином, що замість заходів забезпечення позову, які зазначені в ухвалі Апеляційного суду міста Києва від 05.09.2018, вжито інші заходи, перелік яких наведено в резолютивній частині постанови Верховного Суду від 25.01.2019.

При цьому, суд дійшов висновку, що вжиті постановою Верховного Суду від 25.01.2019 заходи забезпечення позову, з урахуванням обов`язкових висновків Верховного Суду, не стосуються простих іменних акцій АТ «Сбербанк» (код ЄДРПОУ 25959784, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, адреса: 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46), які належать на праві приватної власності позивачу - ПАТ «Сбербанк Росії», а також - рахунку в цінних паперах ПАТ «Сбербанк Росії», який відкритий у ПАТ «Райффайзен Банк Аваль».

Суд відхиляє доводи відповідача про те, що входячи зі структури власності позивача, кінцевим (фактичним) власником простих іменних акцій емітента АТ «Сбербанк» (код ЄДРПОУ 25959784, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, адреса: 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46) є Російська Федерація, що є підставою для відмови відповідача у внесенні до системи депозитарного обліку інформації про скасування арештів щодо таких цінних паперів чи обмежень щодо рахунку в цінних паперах позивача, з огляду на наступне.

За наявною у матеріалах справи випискою про стан рахунку в цінних паперах від 21.08.2019 (вих.№5130 від 22.08.2019), на відкритому ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» рахунку у цінних паперах обліковуються 24 065 460 500 штук простих іменних акцій, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA1004171005, номінальною вартістю 1,00 грн. за кожну, емітентом яких є Акціонерне товариство «Сбербанк» (код ЄДРПОУ 25959784, місцезнаходження: Україна, 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46), що становить 100% статутного капіталу Акціонерного товариства «Сбербанк», та які належать на праві власності ПАТ «Сбербанк Росії».

Згідно зі ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном (ч.1 ст.317 ЦК України).

Відповідно до ч.1 ст.318 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Статтею 1 Першого Протоколу до Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод гарантоване право «на мирне володіння майном»: «кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права».

Відповідно до положень ст.13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен, чиї права та свободи, визнані в цій Конвенції, було порушено, має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинене особами, які здійснювали свої офіційні повноваження.

Статтею 174 ЦК України передбачено, що держава відповідає за своїми зобов`язаннями своїм майном, крім майна, на яке відповідно до закону не може бути звернено стягнення.

Відповідно до ч. 2 ст. 176 ЦК України юридичні особи, створені державою, Автономною Республікою Крим, територіальними громадами, не відповідають за зобов`язаннями відповідно держави, Автономної Республіки Крим, територіальних громад.

Згідно ст.2 ГПК України передбачено, що завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Статтею 41 Конституції України гарантовано непорушність права власності. Непорушність права власності полягає в його недоторканності, а водночас і в недоторканості самого майна власника. Всі особи мають утримуватися від безпідставного заволодіння майном власника та завдання йому шкоди. Не допускається також протиправне позбавлення права власності або обмеження в його здійсненні.

Згідно зі ст. 55 Конституції України кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

Відтак, оскільки на відкритому відповідачем рахунку у цінних паперах ПАТ «Сбербанк Росії» обліковуються 24 065 460 500 штук простих іменних акцій АТ «Сбербанк», які належать на праві власності саме ПАТ «Сбербанк Росії», а не державі Російська Федерація, то відмова ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» у внесенні до системи депозитарного обліку інформації про скасування арештів щодо таких цінних паперів чи обмежень щодо рахунку в цінних паперах депонента ПАТ «Сбербанк Росії» є неправомірною, такою, що не узгоджується зі змістом постанови Верховного Суду від 25.01.2019 р. та порушує умови Договору про обслуговування рахунку в цінних паперах від 21.10.2015 р. №57-00/08-1153-Ю, укладеного з позивачем.

Відповідно до вимог ст.129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати позивача по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст. 1, 3, ст.ст. 4-8 Закону України «Про депозитарну систему України», ст. 1, 15, 16, ст.ст.316-318 Цивільного кодексу України та ст.ст. 12, 13, 46, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 86, 96, 129, 232, 233, 237, п. 2 ч. 5 ст. 238, ст. ст. 240, 241, 250, ч. 1 ст. 256, ст. 288 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги Публічного акціонерного товариства "Сбербанк Росії" задовольнити повністю.

2. Зобов`язати Публічне акціонерне товариство "Райффайзен Банк Аваль" (01011, м. Київ, вул. Лєскова, 9; код ЄДРПОУ 14305909) усунути перешкоди у здійсненні Публічним акціонерним товариством "Сбербанк Росії" (юридична особа за законодавством Російської Федерації, реєстраційний номер НОМЕР_1, Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, 19) права власності щодо простих іменних акцій, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, емітентом яких є Акціонерне товариство "Сбербанк" (01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46; код ЄДРПОУ 25959784), шляхом внесення до системи депозитарного обліку інформації про скасування усіх арештів та заборон, які накладалися та встановлювалися ухвалою Апеляційного суду міста Києва від 05.09.2018 у справі № 796/165/18 щодо простих іменних акцій, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, емітентом яких є Акціонерне товариство "Сбербанк" (01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46; код ЄДРПОУ 25959784), які належать Публічному акціонерному товариству "Сбербанк Росії" (юридична особа за законодавством Російської Федерації, реєстраційний номер НОМЕР_1, Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, 19) та щодо рахунку в цінних паперах Публічного акціонерного товариства "Сбербанк Росії", а саме щодо:

- зняття арешту з простих іменних акцій Акціонерного товариства "Сбербанк" (код ЄДРПОУ 25959784, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, адреса: Україна, 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46), які належать Публічному акціонерному товариству "Сбербанк Росії" (Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, 19, ОДРН НОМЕР_1);

- скасування заборони здійснювати будь-які облікові операції на рахунку в цінних паперах Публічного акціонерного товариства "Сбербанк Росії" (Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, 19, ОДРН НОМЕР_1), відкритого в Публічному акціонерному товаристві "Райффайзен Банк Аваль", які призводять до зміни кількості цінних паперів Акціонерного товариства "Сбербанк" (код ЄДРПОУ 25959784, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, адреса: Україна, 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46) на рахунку в цінних паперах та/або зміни прав на цінні папери на рахунку в цінних паперах Публічного акціонерного товариства "Сбербанк Росії" (Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, 19, ОДРН НОМЕР_1), в тому числі, але не обмежуючись, операції списання, переказу, операції переведення прав на цінні папери Акціонерного товариства "Сбербанк" (код ЄДРПОУ 25959784, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA 1004171005, адреса: Україна, 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46) з метою їх зарахування на рахунок у цінних паперах цього самого депонента в іншій депозитарній установі.

3. Стягнути з Публічного акціонерного товариства "Райффайзен Банк Аваль" (01011, м. Київ, вул. Лєскова, 9; код ЄДРПОУ 14305909) на користь Публічного акціонерного товариства "Сбербанк Росії" (Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, 19, ОДРН НОМЕР_1) витрати зі сплати судового збору в розмірі 1 921, 00 грн.

4. Після набрання рішенням законної сили видати відповідні накази.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення буде складено та підписано 15.10.2019 року.

Суддя Ю.О.Підченко

Джерело: ЄДРСР 84914871
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку