open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 372/3249/19

Провадження № 1-кп-252/19

В И Р О К

іменем України

11 жовтня 2019 року Обухівський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді - Тиханського О. Б. ,

при секретарі -Обухівський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Тиханського О.Б.,

при секретарі Авсюкевич Н.В.,

за участю прокурора Малишенко Д.О.,

обвинуваченої ОСОБА_1 ,

захисника Мазурика С.В,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в приміщенні Обухівського районного суду Київської області кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018110000000721 від 23.07.2019, за обвинуваченням:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку міста Чорнобиль Київської області, громадянки України, тимчасово не працюючої, маючу вищу освіту, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої.

у вчиненні злочину, передбаченого ч.4 ст.158 Кримінального кодексу України,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА _1 , будучи членом комісії складала протокол про результати виборів не на засіданні виборчої комісії, на якому здійснюється підрахунок голосів виборців.

Так, відповідно постанови №24 Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 94 Київської області від 05 липня 2019 року «Про утворення дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України звичайних та спеціальних виборчих дільниць одномандатного виборчого округу №94 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019» було затверджено склад дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі, та постановою №30 Окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 94 Київської області від 09 липня 2019 року «про зміни у складі дільничних виборчих комісій одномандатного виборчого округу №94 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року» призначено ОСОБА_1 на посаду секретаря дільничної виборчої комісії № 321282 розташованої у приміщенні спеціальної школи-інтернату п вул. Преображенській 1 в м. Васильків Київської області.

Положеннями ч. 1 ст. 87, ч. 1 ст. 91 Закону України «Про вибори народних депутатів України» (далі Закон) визначено, що підсумкове засідання дільничної виборчої комісії розпочинається після закінчення голосування виборців на виборчій дільниці та передачі повідомлення, зазначеного у частині тринадцятій статті 85 цього Закону, і проводиться у тому ж приміщенні, де відбувалося голосування. Підсумкове засідання проводиться без перерви і закінчується після складення та підписання протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці. Дільнична виборча комісія на своєму засіданні складає протокол про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці в загальнодержавному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу та протокол про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці в одномандатному виборчому окрузі за формами, встановленими Центральною виборчого комісією не пізніш як за двадцять два дні до дня голосування. Відповідно до ч. 1 ст. 85 Закону, голосування проводиться в день голосування з 8 години до 20 години без перерви. На закордонних виборчих дільницях голосування проводиться за місцевим часом країни, де утворені ці дільниці.

Відповідно до п. 1.6. Роз`яснення щодо порядку підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці та складення протоколів дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці після закінчення голосування на виборах народних депутатів України, затвердженого постановою Центральною виборчої комісії від 07.05.2014 №502, протокол про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці складається шляхом внесення відомостей до бланків протоколу, виготовлених на замовлення Центральної виборчої комісії за формами, встановленими постановою Комісії від 04.04.2014 №207. Відомості до протоколу вносяться секретарем (секретарем засідання) дільничної виборчої комісії на підставі оголошення відповідних відомостей головуючим на засіданні комісії.

Підсумковим засіданням дільничної виборчої комісії звичайної виборчої дільниці № 321282 м. Васильків Київської області встановлено результати голосування виборців, та складено протоколи про підрахунки голосів виборів на звичайній виборчій дільниці у загальнодержавному одномандатному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу № 94.

Відповідно до ч. 6 ст. 87 Закону, дільнична виборча комісія запаковує опрацьовані виборчі документи у паперові пакети. Пакет з виборчими документами заклеюється, на пакеті зазначається напис, який вказує на вид запакованих документів, а також зазначаються позначення виборчого округу (загальнодержавний чи одномандатний) та номер одномандатного округу, номер виборчої дільниці, дата і час пакування, ставляться підписи усіх присутніх членів дільничної виборчої комісії та печатка дільничної виборчої комісії.

Однак, після завершення підрахунку голосів на звичайній виборчій дільниці №321282 та заповнення протоколів про підсумки голосування на вказаній дільниці, головою виборчої дільниці ОСОБА_2 та секретарем виборчої дільниці ОСОБА_1 , вказані протоколи було перевезено з приміщення дільниці, що по вул. Преображенській 1 в м. Василькові Київської області, до приміщення окружної виборчої комісії в одномандатному виборчому окрузі №94, яка знаходилась в приміщенні глядацької зали Обухівського районного центру культури та дозвілля, що по вул. Київській 117 в м. Обухові Київської області для їх здачі до окружної виборчої комісії.

Однак, по приїзду до окружної виборчої комісії, членами окружної виборчої комісії в одномандатному виборчому окрузі №94 під час прийняття протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці в одномандатному виборчому окрузі №321282 було виявлено помилки, після чого вказані протоколи були повернуті голові дільничної виборчої комісії №321282 ОСОБА_2 .

В подальшому, у секретаря дільничної виборчої комісії №321282, в порушення вимог ст.ст. 87, 91 Закону України «Про вибори народних депутатів України», виник умисел на складання нових протоколів про підрахунки голосів виборів не під час проведення засідання дільничної виборчої комісії звичайної виборчої дільниці № 321282, поза межами приміщення, де проводиться таке засідання, що розташоване за адресою: Київська обл., м. Васильків, вул. Преображенська 1, а у приміщенні кафе Обухівського районного центру культури і дозвілля Обухівської районної ради, що по вул. Київській 117 в м. Обухів Київської області.

Продовжуючи свої злочинні дії, спрямовані на складання виборчих протоколів не на засіданні виборчої комісії, на якій здійснюється підрахунок голосів виборців, поза приміщенням де проводиться таке засідання, ОСОБА_1 , 23.07.2019 о 18 годині 00 хвилин, діючи умисно, будучи членом виборчої комісії, перебуваючи у приміщенні кафе Обухівського районного центру культури і дозвілля Обухівської районної ради, що по

вул . Київській 117 в м. Обухів Київської області, внесла у протокол дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на звичайній виборчій дільниці в одномандатному виборчому окрузі № 94, виборча дільниця №321282, бланк №2858926, відомості та заповнила графи про результати голосування виборців, таким чином склала протокол про підсумки голосування не на засіданні виборчої комісії.

Під час заповнення даних про результати голосування виборців у протокол дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на звичайній виборчій дільниці в одномандатному виборчому окрузі № 94, виборча дільниця №321282, бланк №2858926, м. Васильків Київської області, в приміщенні кафе Обухівського районного центру культури і дозвілля Обухівської районної ради, що по вул. Київській 117 в м. Обухів Київської області, ОСОБА_1 , 23.07.2019 о 18 годині 00 хвилин була виявлена офіційним спостерігачем від Всеукраїнської громадської організації «Громадська мережа «ОПОРА» в одномандатному виборчому окрузі ОСОБА_3 та кандидатом у народні депутати України ОСОБА_4 .

Відповідно до висновку судової почеркознавчої експертизи №17-3/1327 від 16.08.2019, рукописний текст на першій, другій та третій сторінках Протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на звичайній виборчій дільниці в одномандатному виборчому окрузі, виборча дільниця № 321282, одномандатний виборчий округ № 94, бланк № 2858926, виконано однією особою. Рукописні записи у графі «(місцезнаходження дільничної виборчої комісії - село, селище, місто із зазначенням відповідно району, області, Автономної Республіки Крим або назва та поштова адреса відповідного закладу, установи)» на першій сторінці, у графі «12) кількість виборців, які взяли участь у голосуванні в одномандатному виборчому окрузі на виборчій дільниці, -» на другій сторінці, у рядку під номерами 19 та 33 таблиці на третій сторінці Протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на звичайній виборчій дільниці в одномандатному виборчому окрузі, виборча дільниця № 321282, одномандатний виборчий округ №94, бланк № 2858926, виконано ОСОБА_1 , умовно-вільні та експериментальні зразки почерку якої були надані для порівняння.

Дії ОСОБА_1 вірно кваліфіковані за ч.4 ст.158 КК України, оскільки вона вчинила умисні дії, які виразились у складенні протоколу про результати виборів не на засіданні виборчої комісії, на якому здійснюється підрахунок голосів виборців, вчиненому членом виборчої комісії

В підготовчому судовому засіданні прокурор та обвинувачена просили затвердити угоду про визнання винуватості і призначити обвинуваченій узгоджену в угоді міру покарання. Захисник підтримав.

Судом встановлено, що 11.10.2019 між прокурором Обухівського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Малишенко Д.О. з одного боку, та обвинуваченої ОСОБА_1 з іншого боку, на підставі ст.ст. 468, 469, 472 КПК України укладено угоду про визнання винуватості.

Згідно з даною угодою прокурор та обвинувачена дійшли згоди щодо формулювання обвинувачення, всіх істотних для даного кримінального провадження обставин та правової кваліфікації дій обвинуваченого за ч.4 ст.158 КК України, обвинувачена беззастережно визнала свою винуватість у вчиненні даного кримінального правопорушення. Також, сторонами угоди визначено узгоджене ними покарання, яка обвинувачена повинна понести за вчинене кримінальне правопорушення, а саме враховуючи її особу, стан здоровя, позитивні характеристики, наявність на утриманні непрацездатної особи, вперше притягнення до кримінальної відповідальності, щире каяття, покарання в межах санкції передбаченої ч.4 ст.158 КК України із застосуванням ст.69 КК України у виді 5 років позбавлення волі із застосуванням ст.75 КК України та звівльненнням від відбування покарання з іспитовим строком 3 роки.

Обвинувачена дала згоду на його призначення. В угоді передбачені наслідки її укладення, затвердження та невиконання, які роз`яснені обвинуваченій.

Розглядаючи питання про можливість затвердження даної угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Відповідно до вимог ст.ст. 468, 469 КПК України у кримінальному провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам, може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Обвинувачена в судовому засіданні підтвердила положення угоди щодо беззастережного визнання себе винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.158 КК України, в обсязі обвинувального акту, дала згоду на застосування узгодженого виду та розміру покарання. Висловила каяття у вчиненому, запевняла у відсутності намірів вчиняти злочини у подальшому.

Злочин, у вчиненні якого обвинувачена беззастережно визнала себе винуватою, згідно із ст. 12 КК України є тяжким злочином, внаслідок якого шкода завдана лише державним та суспільним інтересам.

Суд, шляхом проведення опитування сторін кримінального провадження, переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді. При цьому судом з`ясовано, що обвинувачена повністю усвідомлює зміст укладеної з прокурором угоди про визнання винуватості, характер обвинувачення, щодо якого визнає себе винуватою, цілком розуміє свої права, визначені п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, а також наслідки укладення, затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, та наслідки її не виконання, передбачені ст. 476 КПК України.

Враховуючи викладене, оскільки умови угоди про визнання винуватості відповідають вимогам КПК та КК України, суд, врахувавши заслухані доводи сторін кримінального провадження, дійшов висновку про наявність всіх правових підстав для затвердження цієї угоди.

Умови угоди відповідають інтересам суспільства, не порушують права, свободи та інтереси сторін та інших осіб, виконання угоди обвинуваченим є можливим.

Підстави для відмови у затвердженні угоди, передбачені ч.7 ст.474 КПК України судом не встановлені.

За таких обставин суд вважає доведеним в судовому засіданні те, що своїми діями ОСОБА_1 вчинила умисні дії, які виразились у складенні протоколу про результати виборів не на засіданні виборчої комісії, на якому здійснюється підрахунок голосів виборців, вчиненому членом виборчої комісії, ці дії слід кваліфікувати за ч. 4 ст. 158 КК України, за якою належить призначити обвинуваченій міру покарання, узгоджену сторонами угоди про визнання винуватості.

Запобіжний захід залишити домашній арешт у визначний час доби до вступу вироку в законну силу.

Цивільний позов по справі не пред`являвся.

Відповідно до ст. 100 КПК України, речові докази підлягають залишенню при кримінальній справі

Судові витрати покласти на ОСОБА_1 .

Керуючись ст.ст. 314, 368, 369, 374, 394, 474, 475 КПК України, суд, -

З А С У Д И В:

Затвердити угоду про визнання винуватості від 11.10.2019 між прокурором Обухівського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Малишенко Д.О. з одного боку, та ОСОБА_1 у вчинені злочину, передбаченого частиною 4 статті 158 Кримінального кодексу України.

ОСОБА_1 визнати винуватою у вчиненні злочину, передбаченого частиною 4 статті 158 Кримінального кодексу України та призначити їй покарання із застосуванням ст. 69 КК Україниу вигляді позбавлення волі строком 5 (п`ять) років.

Відповідно до ст. 75 КК України звільнити засуджену ОСОБА_1 від відбування призначеного покарання, якщо вона протягом іспитового терміну - 3 (трьох) років не вчинить нового злочину і виконає покладені на неї обов`язки.

Згідно до статті 76 Кримінального кодексу України покласти на ОСОБА_1 обов`язки:

періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Контроль за поведінкою ОСОБА_1 покласти на Васильківський районний відділ з питань пробації Центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України.

Запобіжний захід ОСОБА_1 залишити домашній арешт у визначний час доби до вступу вироку в законну силу.

Речові докази Документи, що вилучені 23.07.2019 під час огляду місця події в приміщенні кафе Обухівського районного центру культури і дозвілля, які передані до кімнати зберігання речових доказів Обухівського ВП; протокол про підрахунок голосів бланк №2858926; DVD-R диск з відеозаписом, зробленим 23.07.2019 під час огляду місця події в приміщенні кафе Обухівського районного центру культури і дозвілля; два DVD-RW диски з відеозаписами з камер відео спостереження в приміщенні кафе Обухівського районного центру культури і дозвілля; DVD-RW диск з відеозаписом, наданим ОСОБА_4 ; DVD-RW диск з відеозаписом, наданим ОСОБА_3 - залишити при матеріалах кримінального провадження.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судові витрати за проведення експертизи в розмірі 4396,28 грн.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених статтею 394 КПК України, до Київського апеляційного суду через Обухівський районний суд Київської області протягом тридцяти днів з моменту його проголошення.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку суду. Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору. Копія судового рішення не пізніше наступного дня після ухвалення надсилається учаснику судового провадження, який не був присутнім в судовому засіданні.

Суддя

Тиханський О. Б.

Джерело: ЄДРСР 84900954
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку