open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 жовтня 2019 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

головуючого судді Мельника В.В.,

суддів Фрич Т.В., Юрдиги О.С.

за участі секретаря Чекмак А.Д.

захисника Скворцова Г.В.

розглянувши апеляційну скаргу захисника Скворцова Геннадія Васильовича в інтересах ОСОБА_1 на ухвалу слідчого судді Солом`янського районного суду міста Києва від 21 червня 2019 року,

в с т а н о в и л а :

Ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду міста Києва від 21.06.2019 задоволено клопотання старшого детектива Національного бюро Третього відділу детективів Першого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Коцюби О.П., погоджене прокурором, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, - прокурором п`ятого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Демків Д.М., та накладено арешт на майно, вилучене під час обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: договір № 233/18 від 01.10.2018 між ТОВ «Аркона Газ-Енергія» та ТОВ «НВФ «Проект-нафтогаз» з додатками, разом на 5 аркушах;договір № 195/17 від 14.06.2017 між ТОВ «Аркона Газ-Енергія» та ТОВ «НВФ «Проект-нафтогаз» з додатками, разом на 11 аркушах;договір № 190-17 від 28.04.2017 між ТОВ «Аркона Газ-Енергія» та ТОВ «НВФ «Проект-нафтогаз» з додатками, разом на 13 аркушах; мобільний телефон iPhone 7Plus, IMEIНОМЕР_1 .

Не погоджуючись із зазначеною ухвалою, захисник Скворцов Г.В. в інтересах ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу, в якій просив скасувати ухвалу слідчого судді про арешт договору № 233/18 від 01.10.2018 між ТОВ «Аркона Газ-Енергія» та ТОВ «НВФ «Проект-нафтогаз» з додатками, разом на 5 аркушах;договору № 195/17 від 14.06.2017 між ТОВ «Аркона Газ-Енергія» та ТОВ «НВФ «Проект-нафтогаз» з додатками, разом на 11 аркушах;договору № 190-17 від 28.04.2017 між ТОВ «Аркона Газ-Енергія» та ТОВ «НВФ «Проект-нафтогаз» з додатками, разом на 13 аркушах, та постановити нову ухвалу, якою у задоволенні клопотання про арешт майна відмовити і зобов`язати старшого детектива Національного бюро Третього відділу детективів Першого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Коцюбу О.П. повернути вилучене майно.

Прокурор та Щербина В.Г. у судове засідання не з`явилися, про день та час розгляду апеляційної скарги належним чином повідомлені, відомостей щодо поважності причин своєї неявки не надали.

12.09.2019 від прокурора шостого відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Касьяна А.О. на адресу суду надійшло письмове клопотання про передачу матеріалів справи за апеляційною скаргою захисника Скворцова Г.В. в інтересах ОСОБА_1 на ухвалу слідчого судді Солом`янського районного суду міста Києва від 21.06.2019 на розгляд до Вищого антикорупційного суду.

Колегія суддів, вивчивши матеріали судового провадження, заслухавши думку захисника Скворцова Г.В. в інтересах ОСОБА_1 ,який заперечував проти передачі судового провадження до Вищого антикорупційного суду, вважає, що матеріали судового провадження за апеляційною скаргою захисника Скворцова Г.В. в інтересах ОСОБА_1 на ухвалу слідчого судді Солом`янського районного суду міста Києва від 21.06.2019 необхідно передати до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, з огляду на наступне.

Законом України «Про Вищий антикорупційний суд» від 12.07.2018 №2447-VIII КПК України доповнено статтею 33-1,відповідно до якої, Вищому антикорупційному суду підсудні кримінальні провадження стосовно корупційних злочинів, передбачених в примітці статті 45 Кримінального кодексу України, статтями 206-2, 209, 211, 366-1 Кримінального кодексу України, якщо наявна хоча б одна з умов, передбачених пунктами 1-3 частини п`ятої статті 216 Кримінального процесуального кодексу України.

Слідчі судді Вищого антикорупційного суду здійснюють судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду відповідно до частини першої цієї статті.

Інші суди, визначені цим Кодексом, не можуть розглядати кримінальні провадження щодо злочинів, які віднесені до підсудності Вищого антикорупційного суду (крім випадку, передбаченого абзацом сьомим частини першої статті 34 цього Кодексу)".

Цим же законом розділ ХІ «Перехідні положення» Кримінального процесуального кодексу України доповнений п. 20-2, згідно п. 4 якого, з дня початку роботи Вищого антикорупційного суду кримінальні провадження щодо злочинів, віднесених цим Кодексом до підсудності Вищого антикорупційного суду, судовий розгляд у судах першої та апеляційної інстанції яких не закінчено до дня початку роботи Вищого антикорупційного суду, передаються до Вищого антикорупційного суду для розгляду в установленому цим Кодексом порядку.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо початку роботи Вищого антикорупційного суду» №100-IX від 18.09.2019, який набрав чинності 22.09.2019, пункт 20-2 розділу XI "Перехідні положення" Кримінального процесуального кодексу України викладено в такій редакції: «20-2. Підсудність Вищого антикорупційного суду, передбачена цим Кодексом як суду першої інстанції, суду апеляційної інстанції та слідчих суддів, поширюється на кримінальні провадження, відомості за якими про кримінальне правопорушення внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань: 1) з дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо початку роботи Вищого антикорупційного суду"; 2) до дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо початку роботи Вищого антикорупційного суду", якщо досудове розслідування здійснюється або здійснювалося Національним антикорупційним бюро України та закінчено прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури».

За положеннями підпункту 4 частини 2 пункту 20-2 розділу XI "Перехідні положення" КПК України, у разі якщо судовий розгляд у судах першої та апеляційної інстанцій не закінчено до дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо початку роботи Вищого антикорупційного суду", такі кримінальні провадження передаються до Вищого антикорупційного суду для розгляду в установленому цим Кодексом порядку.

Аналогічні зміни вказаним законом внесені й до підпункту «х» підпункту 3 пункту 2 розділу УІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Вищий антикорупційний суд».

У кримінальному провадженні, яке внесене 02.03.20189 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №52018000000000182 за ч. 2 ст. 364 КК України, досудове розслідування здійснюється Національним антикорупційним бюро України, а процесуальне керівництво здійснюється прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України.

З урахуванням наведеного, колегія суддів вважає, що матеріали судового провадження за апеляційною скаргою захисника Скворцова Г.В. в інтересах ОСОБА_1 на ухвалу слідчого судді Солом`янського районного суду міста Києва від 21.06.2019 необхідно передати до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Керуючись Прикінцевими та перехідними положеннями Закону України «Про Вищий антикорупційний суд», ст.ст. 33-1, 376, 407, 418, 422, п. 20-2 Розділу ХІ «Перехідні положення» КПК України, колегія суддів, -

п о с т а н о в и л а:

Матеріали апеляційного провадження №11сс/824/4416/2019 за апеляційною скаргою захисника Скворцова Геннадія Васильовича в інтересах ОСОБА_1 на ухвалуслідчого судді Солом`янського районного суду міста Києва від 21 червня 2019 року, - передати на розгляд до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Судді :

____________ ___________ ___________

В.В. Мельник Т.В. Фрич О.С. Юрдига

Джерело: ЄДРСР 84896682
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку