open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

_____________________________________________________________________________________________

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 жовтня 2019 року

м. Одеса

Справа № 916/1207/19

Південно -західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Бєляновського В.В., суддів: Лавриненко Л.В., Філінюка І.Г.

розглянувши в порядку письмового провадження в м. Одесі

апеляційну скаргу Державного підприємства “Морський торговельний порт “Южний”

на рішення господарського суду Одеської області від 01.07.2019, суддя в І інстанції Шаратов Ю.А., повний текст якого складено 08.07.2019 в м. Одесі

у справі № 916/1207/19

за позовом: Акціонерного товариства “Українська залізниця” в особі Регіональної філії “Одеська залізниця”

до: Державного підприємства “Морський торговельний порт “Южний”

про стягнення плати за користування вагонами в розмірі 38 310,48 грн.

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2019 року Акціонерне товариство «Українська залізниця» (далі – АТ «Українська залізниця») в особі Регіональної філії «Одеська залізниця» звернулося до господарського суду Одеської області з позовом до Державного підприємства «Морський торговельний порт «Южний» (далі – ДП «МТП «Южний») про стягнення плати за користування вагонами у сумі 38 310,48 грн.

Позовні вимоги з посиланням на статтю 119 Статуту залізниць України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.04.1998 № 457, пункти 3, 4 Правил користування вагонами і контейнерами, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 25.02.1999 № 113, пункт 8 Правил зберігання вантажів, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 21.11.2000 № 644, обґрунтовувалися невиконанням відповідачем обов`язку зі сплати плати за користування вагонами, які з вини порту простоювали на коліях станції Берегова в очікуванні звільнення вантажного фронту, передбаченої пунктом 7.4 договору № 1/230/УП-79 від 01.03.2013 про обробку вагонів з вантажами, укладеного між сторонами.

Рішенням господарського суду Одеської області від 01.07.2019 позов задоволено. Стягнуто з ДП “Морський торговельний порт “Южний” на користь Акціонерного товариства “Українська залізниця” в особі Регіональної філії “Одеська залізниця” Акціонерного товариства “Українська залізниця” 38 310,48 грн. плати за користування вагонами та витрати на сплату судового збору в розмірі 1 921 грн.

Рішення суду мотивовано тим, що плата за користування вагонами під час затримки їх на коліях станції Берегова у зв`язку з незабезпеченням відповідачем своєчасного вивантаження вагонів була нарахована позивачем правомірно та відповідно до нормативних документів. При цьому суд керувався ст. 11, 98 ЦК України, ст. ст. 93, 119, 137 Статуту залізниць України, Правилами користування вагонами і контейнерами, затвердженими наказом Міністерства транспорту України від 25.02.1999 № 113, Правилами складання актів, затвердженими наказом Міністерства транспорту України від 28.05.2002 № 334.

Не погоджуючись з вказаним рішенням, ДП «Морський торговельний порт «Южний» звернулося до Південно-західного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить його скасувати та ухвалити нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог відмовити в повному обсязі.

Скаржник вважає, що при прийнятті рішення судом першої інстанції були неповно з`ясовані обставини, що мають значення для справи, висновки, викладені у рішенні суду, не відповідають дійсним обставинам справи, а також при прийнятті рішення судом було неправильно застосовано норми матеріального права та порушено норми процесуального права.

В обґрунтування вимог апеляційної скарги посилається на те, що судом першої інстанції було порушено норми процесуального права при задоволені клопотання позивача про долучення додаткових доказів, та при посиланні, в тому числі, і на ці докази, при ухваленні рішення.

Акти загальної форми складені позивачем та долучені ним до позовної заяви жодним чином не доводять вину Підприємства у затримці вагонів. Такі акти є надуманими, створеними штучно та у односторонньому порядку та повністю спростовуються доказами, які містяться в матеріалах справи та підтверджують, що ДП «МТП «Южний» щоденно подавало заявки на подачу вагонів під вивантаження, в кількості не менше переробної спроможності ДП «МТП «Южний», а також повідомляло Залізницю про необхідність забирання з колій Підприємства відпрацьованих вагонів для належної подачі нових вагонів, що підтверджується журналом реєстрації вихідних телефонограм.

Суд першої інстанції не надав правильної оцінки журналу телефонограм відповідача на ст. Берегова щодо необхідності звільнення колій Підприємства від вивантажених вагонів, наявність яких на фронтах обробки унеможливлювало подачу залізницею вагонів для вивантаження, що також свідчить про те, що саме з вини Залізниці вагони не подавалися вчасно.

Підприємство зацікавлене у постійних та надійних бізнес відносинах із Залізницею, у зв`язку із чим відповідальними працівниками підприємства не складалися і відповідні акти загальної форми щодо неналежного виконання Залізницею заявок Підприємства на подачу вагонів, оскільки, такі дії створили б несприятливі умови для спільних з позивачем господарських відносин.

У відзиві на апеляційну скаргу АТ «Українська залізниця» заперечує проти її задоволення посилаючись на безпідставність викладених у ній доводів і просить оскаржуване рішення місцевого суду залишити без змін, вважаючи його законним та обґрунтованим. Позивач зазначає, що такі документи як копії пам`ятки про забирання вагонів № 18565, листа ст. Берегова від 19.12.2018 № 664, накладних №№ 45456753, 45582947, 40736241, 40748097, 40748105, 40761066, 40726481, 45744810, 40997256, сторінки 1-6, 38, 71-72, 87-90 Єдиного технологічного процесу роботи морського торговельного порту Южний і станції Берегова ДП «Одеська залізниця», затвердженого першим заступником начальника Одеської залізниці та в.о. начальника ДП «Морський торговельний порт Южний», які були подані позивачем шляхом подачі клопотання від 25.06.2019, були залучені судом правомірно, оскільки разом із вказаним клопотанням позивачем було надано доказ, який засвідчує неможливість подачі таких документів разом із позовною заявою та клопотанням про приєднання до матеріалів справи від 27.05.2019.

Аргументи скаржника про те, що начебто актам загальної форми ГУ-23 повинні передувати окремі акти загальної форми, є вигадкою відповідача, які не регулюються жодним нормативно-правовим актом, оскільки відповідно до п 7.1 укладеного сторонами договору, вагони що з вини Порту недозаявлені або недовивантажені проти добової норми вивантаження оформлюються актами загальної форми.

Працівниками станції Берегова були складені такі єдино можливі документи, як акти загальної форми ГУ-23, які засвідчили затримки вагонів. Складання будь-яких інших документів не передбачено ані укладеним між сторонами договором від 27.02.2013 № 1/230/СД/УП-79, ані діючими нормативно-правовими актами, які регулюють даний вид відносин.

Зауваження відповідача щодо необхідності долучення до матеріалів справи натурних листів, як єдиного доказу часу прибуття вагонів на станцію призначення, є недоречним, оскільки інформація зазначена у натурному листі використовується у службових цілях, проте сам натурний лист не містить відміток про час прибуття поїзда. Єдиним документом, який однозначно засвідчує прибуття спірних вагонів на станцію та час повідомлення вантажоодержувача про їх прибуття та одержання, є залізнична накладна.

Відповідно до п.16 Правил складання актів у разі оформлення акта загальної форми з порушенням цих правил одержувач має право протягом 24 годин з моменту прийняття від Залізниці вагона з вантажем подати про це письмову скаргу начальнику Дирекції залізничних перевезень безпосередньо або через начальника станції. Будь-яких скарг шодо неправильного складання актів загальної форми чи їх складання з порушеннями до «Дирекція залізничних перевезень з організації взаємодії портів та припортових станцій» філії «Одеська залізниця» АТ «Укрзалізниця» або до начальника станції Берегова не надходило. Окрім цього, відповідно п. 9.6 договору у відповідача була можливість засвідчити порушення з боку залізниці шляхом оформлення акту, який підписується представниками станції і Порту, але цього працівниками порту зроблено не було.

Оскільки відповідачем не надано жодного з цих документів на підтвердження доводів, викладених в апеляційній скарзі щодо неможливості подачі вагонів під вивантаження з вини працівників залізниці, позивач вважає їх недоведеними та такими, що не можуть бути врахованими при винесенні судом рішення.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, дослідивши наведені в апеляційній скарзі доводи, перевіривши матеріали справи, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

Статтею 269 ГПК України унормовано, що суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено місцевим судом, 27.02.2013 між ДП «Одеська залізниця», правонаступником якої є позивач (Залізниця), та ДП «Морський торговельний порт «Южний» (Порт) було укладено договір № 1/230/СД/УП-79 про обробку вагонів з вантажами.

Відповідно до підпункту 2.1 пункту 2, пункту 3 договору Залізниця здає/приймає, а Порт приймає/здає експортні, транзитні, імпортні вантажі, що перевозяться за участю морського (річкового), залізничного транспорту, а також господарські вантажі для Порту або його контрагентів. Залізниця і Порт зобов`язались дотримуватись технології робіт з приймання і видачі всіх вантажів, викладеної у цьому договорі, Єдиному технологічному процесі роботи станції Берегова і порту та інструкціях про порядок подачі та прибирання вагонів і організації робіт, з питань: планування; інформаційного забезпечення; узгодження навантаження, розвантаження вагонів; подачі/прибирання вагонів; інших питань, пов`язаних з технологією роботи. Якісно і своєчасно, але не пізніше 5 діб, розслідувати надходячи чи складені на відповідальність Залізниці чи Порту комерційні Акти з доповненнями всіх необхідних документів.

Пунктом 3.2 договору встановлено обов`язок Залізниці, зокрема, своєчасно здійснювати забирання з території Порту розвантажених на навантажених портом вагонів.

Згідно з пунктом 4.4 договору норма вивантаження на кожну добу встановлюється добовим планом, який складається на підставі узгоджених місячних обсягів завозу вантажів у порт в АС Месплан і додатково узгоджених обсягів, виходячі із наявності вагонів в Порту, на станції та на підходах до неї, рівномірно протягом доби у розмірі не менше переробної спроможності вантажних фронтів відповідно до ЄТП роботи станції і Порту.

Пунктом 7.4 договору передбачено, що за користування вагонами і контейнерами Порт сплачує Залізниці плату, згідно з Розділом 5 Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов`язані з ними послуги Тарифне керівництво № 1. За маневрову роботу, зберігання вантажів у вагонах, послуги і роботи замовлені портом, Порт сплачує збір згідно з Тарифним керівництвом № 1 з відповідними оголошеними Укрзалізницею коефіцієнтами підвищення.

Даний договір з урахуванням додаткової угоди від 28.09.2018 № 6 до нього, набирає чинності з 01.03.2013 і діє до 01.01.2019 (пункт 9.10).

На виконання даного договору у кінці жовтня та початку листопада 2018 року на станцію Берегова філії «Одеська залізниця» АТ «Українська залізниця» прибували вагони з вантажем на адресу ДП «МТП «Южний», про прибуття яких останнього було повідомлено відповідними повідомленнями.

Звертаючись з позовом у даній справі, позивач свої вимоги обґрунтовував тим, що у зв`язку з незабезпеченням відповідачем своєчасного вивантаження вагонів, які були раніше подані під вивантаження, на коліях станції Берегова в очікуванні звільнення вантажного фронту простоювали вагони. Для засвідчення початку затримки вагонів та про закінчення затримки вагонів працівниками станції Берегова були складені відповідні акти загальної форми, від підписання яких представники Порту відмовилися аргументуючи це розпорядженням свого керівництва про заборону підписувати такі документи, про що працівниками станції Берегова були складені відповідні акти загальної форми про відмову від їх підписання. На підставі актів загальної форми, в яких зазначено початок та закінчення затримки вагонів, станцією Берегова були складені відомості плати за користування вагонами, якими на відповідача було нараховано плату за користування вагонами у сумі 38 310,48 грн. Зазначені відомості були підписані Портом із зауваженнями про те, що акти загальної форми складені безпідставно. Посилаючись на вказані обставини АТ «Українська залізниця» просило задовольнити позов.

Задовольняючи позов господарський суд першої інстанції керувався приписами ст. 11, 98 ЦК України, ст. ст. 93, 119, 137 Статуту залізниць України, Правилами користування вагонами і контейнерами, затвердженими наказом Міністерства транспорту України від 25.02.1999 № 113, Правилами складання актів, затвердженими наказом Міністерства транспорту України від 28.05.2002 № 334, та на підставі встановлених обставин даної справи виходив із того, що плата за користування вагонами під час затримки їх на коліях станції Берегова у зв`язку з незабезпеченням відповідачем своєчасного вивантаження вагонів була нарахована позивачем правомірно та відповідно до нормативних документів.

Колегія суддів погоджується з правомірним та обґрунтованим висновком місцевого суду про задоволення заявлених АТ «Українська залізниця» позовних вимог з огляду на таке.

Згідно з частинами 1, 2 ст. 11 Цивільного Кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно з ч. 1 ст. 175 Господарського кодексу України майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов`язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов`язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. При цьому, до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених Господарського кодексу України.

Згідно зі ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Статтею ст. 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 Цивільного кодексу України).

Відповідно до частин 1, 2, 3, 5 ст. 306 Господарського кодексу України перевезенням вантажів визнається господарська діяльність, пов`язана з переміщенням продукції залізницями, автомобільними дорогами, водними та повітряними шляхами, а також транспортування продукції трубопроводами. Суб`єктами відносин перевезення вантажів є перевізники, вантажовідправники та вантажоодержувачі. Перевезення вантажів здійснюють зокрема вантажний залізничний транспорт. Загальні умови перевезення вантажів, а також особливі умови перевезення окремих видів вантажів визначаються цим Кодексом і виданими відповідно до нього транспортними кодексами, транспортними статутами та іншими нормативно-правовими актами.

Згідно з ч. 2 ст. 908 Цивільного кодексу України загальні умови перевезення визначаються цим Кодексом, іншими законами, транспортними кодексами (статутами), іншими нормативно-правовими актами та правилами, що видаються відповідно до них. Умови перевезення вантажу, пасажирів і багажу окремими видами транспорту, а також відповідальність сторін щодо цих перевезень встановлюються договором, якщо інше не встановлено цим Кодексом, іншими законами, транспортними кодексами (статутами), іншими нормативно-правовими актами та правилами, що видаються відповідно до них.

Законодавство про залізничний транспорт загального користування складається із законів України "Про транспорт", "Про особливості утворення акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування", цього Закону, Статуту залізниць України, який затверджується Кабінетом Міністрів України, та інших актів законодавства України (частини 1 статті 3 Закону України "Про залізничний транспорт").

Обов`язки, права і відповідальність залізниць, а також підприємств, організацій, установ і громадян, які користуються залізничним транспортом визначені Статутом залізниць України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 457 від 06.04.1998. Статутом регламентуються порядок укладання договорів, організація та основні умови перевезення вантажів, пасажирів, багажу, вантажобагажу і пошти, основні положення експлуатації залізничних під`їзних колій, а також взаємовідносини залізниць з іншими видами транспорту.

Пунктом 93 Статуту залізниць України встановлено, що порти зобов`язані приймати усі вагони, що надходять для перевалки. При цьому плата за користування нараховується також за вагони, які надійшли понад узгоджені обсяги розвантаження, а також за вагони, затримані на станції і на підходах до неї в очікуванні подачі через неприйняття їх портом.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 119 Статуту залізниць України за користування вагонами і контейнерами залізниці вантажовідправниками, вантажоодержувачами, власниками під`їзних колій, портами, організаціями, установами, громадянами - суб`єктами підприємницької діяльності вноситься плата. Порядок визначення плати за користування вагонами (контейнерами) та звільнення вантажовідправника від зазначеної плати у разі затримки забирання вагонів (контейнерів), що виникла з вини залізниці, встановлюється Правилами.

Зазначена плата вноситься також за час затримки вагонів на станціях призначення і на підходах до них в очікуванні подання їх під вивантаження, перевантаження з причин, що залежать від вантажоодержувача, власника залізничної під`їзної колії, порту, підприємства. За час затримки на коліях залізниці вагонів, що належать підприємствам чи орендовані ними, стягується 50 відсотків зазначених розмірів плати.

Відповідно до пункту 3 Правил користування вагонами і контейнерами, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 25.02.1999 № 113, у редакції наказів від 01.12.2008 № 1454 та від 08.06.2011 № 138, облік часу користування вагонами і контейнерами та нарахування плати за користування ними провадиться на станціях відправлення та призначення за Відомістю плати за користування вагонами форми ГУ-46 (додаток 1), Відомістю плати за користування контейнерами форми ГУ-46к (додаток 11), які складаються на підставі Пам`яток про подавання/забирання вагонів форми ГУ-45 (додаток 2), Пам`яток про видачу/приймання контейнерів форми ГУ-45к (додаток 8), Повідомлення про закінчення вантажних операцій з вагонами (додаток 12), Актів про затримку вагонів форми ГУ-23а (додаток 3), Актів загальної форми ГУ-23 (додаток 6). За договором між вантажовласником і залізницею всі ці документи можуть оформлятися і надаватися в електронному вигляді. Порядок здійснення електронного документообігу під час перевезення вантажів залізничним транспортом у внутрішньому сполученні регламентується додатком до договору про організацію перевезень вантажів і проведення розрахунків за перевезення та надані залізницею послуги.

Згідно із пунктом 4 Правил користування вагонами і контейнерами, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 25.02.1999 № 113, Відомості плати за користування вагонами, контейнерами складаються на вагони, контейнери, що подаються під навантаження та вивантаження, є документами обліку часу перебування вагонів, контейнерів у пунктах навантаження та вивантаження та на під`їзних коліях і містять розрахунки платежів за користування вагонами, контейнерами. Відомості плати за користування вагонами (контейнерами) мають підписуватися працівником станції і вантажовласника щоденно або в періоди пред`явлення їх станцією до розрахункового підрозділу, що встановлюються начальником залізниці. У разі непогодження даних, зазначених у відомості, представник вантажовласника зобов`язаний підписати відомість із зауваженнями.

Відомість плати за користування вагонами (контейнерами) складається у трьох примірниках - два для залізниці і один для вантажовласника, окремо для вагонів і для контейнерів.

Час користування вагонами обчислюється з моменту їх передачі вантажовласникові до моменту їх фактичного прийняття від вантажовласника.

Час передання вагонів залізницею вантажовласнику, а також вантажовласником залізниці зазначається у Пам`ятці про подавання/забирання вагонів, яка оформляється після закінчення приймально-здавальних операцій. Пам`ятка підписується відповідальною особою станції і вантажовласника.

Також, пунктом 4 Правил користування вагонами і контейнерами, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 25.02.1999 № 113, передбачено, що про закінчення вантажних операцій і готовність вагонів до забирання локомотивом залізниці вантажовласник повинен повідомити станцію (форма повідомлення наведена у додатку 12). Спосіб повідомлення встановлюється в договорі про експлуатацію під`їзної колії (договором про подавання та забирання вагонів).

У повідомленні робиться відмітка про час його передачі та прийняття, вказуються прізвища працівників вантажовласника і станції, які його передали та прийняли.

У всіх випадках повідомлення про подавання вагонів повинно передаватися станцією не пізніше ніж за дві години до їх подавання.

Вантажовласник повинен призначити для приймання і передачі повідомлень працівників; їхні прізвища та номери телефонів надаються начальнику станції.

Повідомлення про час подавання порожніх вагонів під навантаження не потребується, якщо вони використовуються для подвійних операцій.

Для запису повідомлень на станції ведеться «Книга повідомлень» (додаток 7). Відповідно до пунктів 2, 13 Правил користування вагонами і контейнерам, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 25.02.1999 №113, за користування вагонами і контейнерами вантажовідправники, вантажоодержувачі, власники під`їзних колій, порти, організації, установи, фізичні особи-суб`єкти підприємницької діяльності (далі - вантажовласники) вносять плату. Плата за користування стягується з вантажовласника також у разі затримки вагонів (контейнерів) під час перевезення в усіх випадках, крім тих, які залежать від залізниці.

Пунктами 8, 9 Правил зберігання вантажів, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 21.11.2000 №644, визначено, що збір за зберігання вантажів у вагонах (контейнерах) у разі затримки їх з вини одержувача (відправника) після закінчення терміну безоплатного зберігання сплачується незалежно від місця затримки (на станції призначення та на підходах до неї, на прикордонних, припортових станціях тощо). За зберігання на місцях загального користування та на коліях станції відправлення вантажів, завантажених у вагони (контейнери), які простоюють в очікуванні оформлення перевезення (у тому числі під митним оформленням та з інших причин, не залежних від залізниці), збір сплачується з моменту ввезення вантажу на станцію до моменту закінчення затримки.

Відповідно до п.п. 8-10 Правил користування вагонами і контейнерами, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 25.02.1999 №113 у разі затримки вагонів на станції з причин, які залежать від вантажовласника, складається акт загальної форми, який підписується представниками станції і вантажовласника. В акті вказується час (у годинах та хвилинах) початку та закінчення затримки вагонів і їх номери. Про затримку вагонів і контейнерів з вини вантажовласника на підходах до станції призначення залізниця видає наказ (додаток 4). Наказ підписується посадовою особою, визначеною начальником залізниці. Облік затриманих на підходах вагонів здійснюється станцією, на якій вони простоюють, на підставі акта про затримку вагонів, що складається станцією. Усі дані, вказані в цьому акті, передаються станцією у "Повідомленні про затримку вагонів" (додаток 5) до інформаційно-обчислювального центру залізниці та на станцію призначення. Акт про затримку вагонів складається у трьох екземплярах - один залишається на станції затримки і два додаються до перевізних документів. Станція призначення інформує вантажовласника про затримку вагонів з його вини, передаючи йому копію Повідомлення про затримку вагонів не пізніше двох годин після його отримання (телефонограмою, телеграфом, поштовим зв`язком, через посильних, факсом або іншим способом, установленим начальником станції за погодженням з вантажовласником).

Відповідно до п. 12 Правил користування вагонами та контейнерами, загальний час, за який вноситься вантажовласником плата залізниці за користування вагонами, включає час затримки вагонів з його вини та час перебування їх у безпосередньому розпорядженні вантажовласника.

Отже, зазначені норми чинного законодавства передбачають обов`язок вантажовідправників/вантажовласників вносити плату за користування вагонами (стаття 119 Статуту, пункти 2, 13 Правил користування вагонами і контейнерами), за зберігання вантажу (пункти 8, 9 Правил зберігання вантажів). Також пункт 10 Правил користування вагонами і контейнерами передбачає обов`язок станції призначення повідомляти вантажовласника про затримку вагонів, а відправник відповідно до положень статей 28, 31, 32 Угоди зобов`язаний оплатити залізниці витрати, понесені у зв`язку із надісланням зазначеного повідомлення. Судом установлено, і це підтверджується матеріалами справи, що протягом жовтня та початку листопада 2018 року на станцію Берегова філії «Одеська залізниця» АТ «Українська залізниця» прибували вагони з вантажем на адресу ДП «МТП «Южний», про прибуття яких останнього повідомлено відповідними повідомленнями. При цьому, працівниками станції Берегова було складено наступні документи:

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 28.10.2018 № 3022 про початок затримки з 28.10.2018 о 06 год. 56 хв. вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (відсутність заявки клієнта на подачу вагонів), а саме: 60905528, 61541637, 61806352, 61809034, 62480041, 62513882, 62920178, 62923545, 63003263, 63026728, 63105241, 63148670, 63149744, 63156574, 63181101, 63195788, 63197446, 63261952, 63312649, 63347959, 63397541, 63398689, 63404172, 63462709, 63584783, 65293664, 66940511 /т. І а.с. 41/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 28.10.2018 № 3028 про те, що представник ДП «МТП «Южний» Хрідіна Т.В. в присутності комерційних агентів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відмовилась від підпису акту загальної форми від 28.10.2018 № 3022 /т. І а.с. 41/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 28.10.2018 № 3026 про закінчення затримки вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (відсутності заявки клієнта на подачу вагонів) 28.10.2018 о 10 год. 40 хв., а саме: 60905528, 61541637, 61806352, 61809034, 62480041, 62513882, 62920178, 62923545, 63003263, 63026728, 63105241, 63148670, 63149744, 63156574, 63181101, 63195788, 63197446, 63261952, 63312649, 63347959, 63397541, 63398689, 63404172, 63462709, 63584783, 65293664, 66940511 /т. І а.с. 41 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 28.10.2018 № 3027 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_3 Н.О. в присутності комерційних агентів ОСОБА_4 та ОСОБА_5 відмовився від підпису акту загальної форми № 3006 від 28.10.2018 /т. І а.с. 41на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 31.10.2018 № 3121 про початок затримки з 31.10.2018 о 19 год. 00 хв., вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (по причині відсутності заявки на подачу), а саме: 60042629, 60221967, 60393204, 61542304, 61718581, 61815551, 62238712, 62253638, 62504907, 62996871, 63030043, 63051684, 63064232, 63104954, 63150502, 63179220, 63179352, 63263909, 63347207, 63380232, 63399422, 63400261, 66118712, 66932120, 68054162, 68148121 /т. І а.с. 44/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 31.10.2018 № 3127 про те, що представник ДП «МТП «Южний» Хрідіна Т.М. у присутності комерційних агентів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відмовилась від підпису акту загальної форми № 3121 від 31.10.2018 /т. І а.с. 44/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 01.02.2018 № 3126 про закінчення затримки вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (відсутності заявки клієнта на подачу вагонів) з 01.11.2018 о 00 год. 35 хв., а саме: 60042629, 60221967, 60393204, 61542304, 61718581, 61815551, 62238712, 62253638, 62504907, 62996871, 63030043, 63051684, 63064232, 63104954, 63150502, 63179220, 63179352, 63263909, 63347207, 63380232, 63399422, 63400261, 66118712, 66932120, 68054162, 68148121 /т. І а.с. 44 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 01.11.2018 № 3128 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_6 Т.М. у присутності комерційних агентів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3126 від 31.10.2018 /т. І а.с. 44 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 30.10.2018 № 3074 про початок затримки з 30.10.2018 о 06 год. 20 хв. вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (по причині відсутності заявки на подачу), а саме: 66697012, 63311211, 68545003, 62611447, 67859926, 67180885, 61815650, 63000566, 63263974, 61020418, 63311625, 63717565, 63064075, 61516746, 63104871, 63312383, 62933676, 60046083, 63367114, 63273460, 61924932, 63352702, 63088272, 61830410, 63009120, 63760854, 60227378 /т. І а.с. 47/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 30.10.2018 № 3077 про те, що представник ДП «МТП «Южний» Кодра Н.О. у присутності комерційних агентів ОСОБА_7 та ОСОБА_5 відмовилася від підписання акту загальної форми № 3074 від 30.10.2018 /т. І а.с. 47/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 30.10.2018 № 3076 про закінчення затримки вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (відсутності заявки клієнта на подачу вагонів) з 30.10.2018 о 10 год. 20 хв., а саме: 66697012, 63311211, 68545003, 62611447, 67859926, 67180885, 61815650, 63000566, 63263974, 61020418, 63311625, 63717565, 63064075, 61516746, 63104871, 63312383, 62933676, 60046083, 63367114, 63273460, 61924932, 63352702, 63088272, 61830410, 63009120, 63760854, 60227378 /т. І а.с. 47 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 30.10.2018 № 3078 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_6 Т.М. у присутності комерційних агентів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відмовилася від підписання акту загальної форми № 3076 від 30.10.2018 /т. І а.с. 47 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 31.10.2018 № 3104 про початок затримки з 31.10.2018 о 10 год. 06 хв. вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (в очікуванні звільнення вантажного фронту), а саме: 60155116, 63029722, 63195200, 62922125, 61514063, 63065536, 63679435. /т. І а.с. 48/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 31.10.2018 № 3105 про те, що представник ДП «МТП «Южний» Кравец Т.М. у присутності комерційних агентів ОСОБА_8 та ОСОБА_9 відмовилась від підпису акту загальної форми № 3104 від 31.10.2018. /т. І а.с. 48/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 31.10.2018 № 3106 про закінчення затримки вагонів з вини клієнта (в очікуванні звільнення вантажного фронту), з 31.10.2018 о 12 год. 20 хв., а саме: 60155116, 63029722, 63195200, 62922125, 61514063, 63065536, 63679435 /т. І а.с. 48 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 31.10.2018 № 3107 про те, що представник ДП «МТП «Южний» Кравец Т.М. у присутності комерційних агентів ОСОБА_8 та ОСОБА_9 відмовилась від підпису акту загальної форми № 3106 від 31.10.2018 /т. І а.с. 48 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 02.11.2018 № 3168 про початок затримки з 02.11.2018 о 07 год. 05 хв., вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (по причині відсутності заявки на подачу), а саме: 62193636, 62925037, 60009412, 63397905, 63065015, 62148887, 68746809, 63397608, 62971106, 62536701, 63308472, 63189708, 63273239, 62922620, 66171729, 66940511, 62923545, 63404172, 65293661, 63682439, 63761357, 63761332, 63273254, 63404164, 63464150, 63464465, 63262232 /т. І а.с. 54/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 02.11.2018 № 3169 про те, що представник ДП «МТП «Южний» Бойченко І.В. у присутності комерційних агентів ОСОБА_10 та ОСОБА_11 . відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3168 від 01.11.2018. /т. І а.с. 54/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 02.11.2018 № 3170 про закінчення затримки вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (відсутності заявки клієнта на подачу вагонів) з 02.11.2018 о 12 год. 00 хв., а саме: 62193636, 62925037, 60009412, 63397905, 63065015, 62148887, 68746809, 63397608, 62971106, 62536701, 63308472, 63189708, 63273239, 62922620, 66171729, 66940511, 62923545, 63404172, 65293661, 63682439, 63761357, 63761332, 63273254, 63404164, 63464150, 63464465, 63262232 /т. І а.с. 54 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 02.11.2018 № 3171 про те, що представник ДП «МТП «Южний» Бойченко І.В. у присутності комерційних агентів ОСОБА_10 та ОСОБА_11 . відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3170 від 01.11.2018 /т. І а.с. 54 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 02.11.2018 № 3172 про початок затримки з 02.11.2018 о 10 год. 41 хв., вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (по причині відсутності заявки на подачу), а саме: 63742589, 63005235, 63399885, 63761324, 63661276, 63761308, 62911771, 61543401, 61543484, 63380505, 63030324, 62238589, 67680082, 61524815, 63122618, 62476627, 63006613, 61825584, 63088322, 63189567, 68133172, 63462360, 63157028, 63179410, 63263933, 63263826, 62892286. /т. І а.с. 55/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 02.11.2018 № 3173 про те, що представник ДП «МТП «Южний» Бойченко І.В. у присутності комерційних агентів ОСОБА_10 та ОСОБА_11 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3172 від 02.11.2018 /т. І а.с. 55/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 02.11.2018 № 3176 про закінчення затримки вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (відсутності заявки клієнта на подачу вагонів), а саме: 63742589, 63005235, 63399885, 63761324, 63661276, 63761308, 62911771, 61543401, 61543484, 63380505, 63030324, 62238589, 67680082, 61524815, 63122618, 62476627, 63006613, 61825584, 63088322, 63189567, 68133172, 63462360, 63157028, 63179410, 63263933, 63263826, 62892286 /т. І а.с. 55 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 02.11.2018 № 3177 про те, що представник ДП «МТП «Южний» Бойченко І.В. у присутності комерційних агентів ОСОБА_10 та ОСОБА_11 . відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3176 від 02.11.2018 /т. І а.с. 55 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 02.11.2018 № 3184 про початок затримки з 02.11.2018 о 21 год. 30 хв. вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (відмова приймати вагони на під`їзні колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів, несправність стакера), а саме: 58832320, 58827221, 59129957, 58839440, 58803867, 59129726, 58802018, 58823048, 58827353, 58832304, 58817313, 58844796, 58823246, 59137141, 58824251, 59139410, 59140228, 58817255, 58827007, 59139766, 59139238, 59135855, 58803156, 59131870, 58820952, 59127001 /т. І а.с. 56/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 02.11.2018 № 3185 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_12 . відмовився від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3184 від 02.11.2018 /т. І а.с. 56/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 02.11.2018 № 3194 про закінчення затримки вагонів з вини клієнта (відмова приймати вагони на під`їзні колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів, несправність стакера), з 02.11.2018 о 23 год. 35 хв., а саме: 58832320, 58827221, 59129957, 58839440, 58803867, 59129726, 58802018, 58823048, 58827353, 58832304, 58817313, 58844796, 58823246, 59137141, 58824251, 59139410, 59140228, 58817255, 58827007, 59139766, 59139238, 59135855, 58803156, 59131870, 58820952, 59127001 /т. І а.с. 56 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 03.11.2018 № 3196 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_3 Н.О. відмовився від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3194 від 02.11.2018 /т. І а.с. 56 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 03.11.2018 № 3195 про початок затримки з 03.11.2018 о 01 год. 06 хв. вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (по причині відсутності заявки на подачу), а саме: 63462105, 61525630, 61515144, 61517033, 63026959, 62920574, 62468574, 62089214, 60243300, 63150536, 68129568, 68120955, 63684831, 63684765, 63684708, 63684542, 63404503, 62625975, 61514907, 63261853, 62920319, 63718589, 63149827, 63312565, 63178149, 61822565, 63005714 /т. І а.с. 57/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 03.11.2018 № 3197 про те, що представник ДП «МТП «Южний» Кодра Н.О. відмовився від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3195 від 03.11.2018 /т. І а.с. 57/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 03.11.2018 № 3204 про закінчення затримки вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (відсутності заявки клієнта на подачу вагонів), з 03.11.2018 о 04 год. 50 хв., а саме: 63462105, 61525630, 61515144, 61517033, 63026959, 62920574, 62468574, 62089214, 60243300, 63150536, 68129568, 68120955, 63684831, 63684765, 63684708, 63684542, 63404503, 62625975, 61514907, 63261853, 62920319, 63718589, 63149827, 63312565, 63178149, 61822565, 63005714 /т. І а.с. 57 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 03.11.2018 № 3205 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_12 . відмовився від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3204 від 03.11.2018 /т. І а.с. 57 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 03.11.2018 № 3198 про початок затримки з 03.11.2018 № 04 год. 42 хв. вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (по причині відсутності заявки на подачу), а саме: 63683049, 68124122, 62611264, 61560249, 61851101, 61527560, 63464309, 62162128, 62928940, 62915160, 63065338, 61139051, 63244784, 61528915, 63399935, 63683007, 63717805, 67857359, 67878975, 63404610, 61818613, 63311815, 62030242, 63178334, 62911813, 62539663, 62930433 /т. І а.с. 58/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 03.11.2018 № 3202 про те, що представник ДП «МТП «Южний» Кодра Н.О. відмовився від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3198 від 03.11.2018 /т. І а.с. 58/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 03.11.2018 № 3208 про закінчення затримки вагонів з 03.11.2018 о 05 год. 10 хв. з вини клієнта (відсутності заявки клієнта на подачу вагонів), а саме: 63683049, 68124122, 62611264, 61560249, 61851101, 61527560, 63464309, 62162128, 62928940, 62915160, 63065338, 61139051, 63244784, 61528915, 63399935, 63683007, 63717805, 67857359, 67878975, 63404610, 61818613, 63311815, 62030242, 63178334, 62911813, 62539663, 62930433 /т. І а.с. 58 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 03.11.2018 № 3209 про те, що представник ДП «МТП «Южний» Кодра Н.О. відмовився від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3208 від 03.11.2018 /т. І а.с. 58 на звороті/.

Акт Загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 03.11.2018 № 3225 про початок затримки з 03.11.2018 о 19 год. 26 хв. вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (по причині відсутності заявки на подачу), а саме: 62089214, 63462105, 61525630, 61515144, 61517033, 63026959, 62920574, 62468574, 60243300, 63150536, 68129568, 68120955, 63684831, 63684765, 63684708, 63684542, 63404503, 62625975, 61514907, 63261853, 62920319, 63718589, 63149827, 63312565, 63178149, 61822565, 63005714 /т. І а.с. 59/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 03.11.2018 № 3226 про те, що представник ДП «МТП «Южний» Хрідіна Т.М. у присутності комерційних агентів ОСОБА_1 та ОСОБА_13 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3225 від 03.11.2018 /т. І а.с. 59/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 03.11.2018 № 3227 про закінчення затримки вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (відсутності заявки клієнта на подачу вагонів),з 03.11.2018 о 21 год. 25 хв., а саме: 62089214, 63462105, 61525630, 61515144, 61517033, 63026959, 62920574, 62468574, 60243300, 63150536, 68129568, 68120955, 63684831, 63684765, 63684708, 63684542, 63404503, 62625975, 61514907, 63261853, 62920319, 63718589, 63149827, 63312565, 63178149, 61822565, 63005714 /т. І а.с. 59 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 03.11.2018 № 3228 про те, що представник ДП «МТП «Южний» Бойченко І.В. у присутності комерційних агентів ОСОБА_10 та ОСОБА_11 . відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3227 від 03.11.2018 /т. І а.с. 59 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 03.11.2018 № 3206 про початок затримки з 03.11.2018 о 07 год. 36 хв. на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (відмова приймати вагони на під`їзні колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів, несправність стакера), а саме: 63398325, 61714721, 62932934, 61515110, 61539201, 60046158, 60252129, 68118868, 68123025, 63149918, 63028757, 63189245, 63397178, 63381388, 62915418, 63377667, 63264055, 63028062, 62459409, 63262448, 63361083, 62929856, 63761407, 63684716, 66240045, 63197412 /т. І а.с. 63/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 03.11.2018 № 3207 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_14 . ОСОБА_15 . відмовився від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3206 від 03.11.2018. /т. І а.с. 63/

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 03.11.2018 про закінчення затримки вагонів з вини клієнта (відмова приймати вагони на під`їзні колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів, несправність стакера), з 03.11.2018 о 09 год. 20 хв., а саме: 63398325, 61714721, 62932934, 61515110, 61539201, 60046158, 60252129, 68118868, 68123025, 63149918, 63028757, 63189245, 63397178, 63381388, 62915418, 63377667, 63264055, 63028062, 62459409, 63262448, 63361083, 62929856, 63761407, 63684716, 66240045, 63197412 /т. І а.с. 63 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 03.11.2018 № 3211 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_6 Т.М. у присутності комерційних агентів ОСОБА_1 та ОСОБА_13 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3210 від 03.11.2018 /т. І а.с. 63 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 03.11.2018 № 3212 про початок затримки з 03.11.2018 о 08 год. 46 хв. на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (відмова приймати вагони на під`їзні колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів, несправність стакера, працюють обидва опрокидувача по черзі одним стакером), а саме: 63404263, 61538732, 62891809, 62970942, 61514808, 62928221, 62923941, 63105134, 61853933, 62087952, 63179117, 61514048, 61021143, 62971114, 63030316, 63156186, 63462428, 63195226, 63150064, 63623052, 62931225, 62929328, 61528808, 60904844, 63263248, 61513818, 62239447 /т. І а.с. 64/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 03.11.2018 № 3213 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_16 . у присутності комерційних агентів ОСОБА_1 та ОСОБА_13 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3212 від 03.11.2018 /т. І а.с. 64/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 03.11.2018 № 3214 про закінчення затримки вагонів з вини клієнта (відмова приймати вагони на під`їзні колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів, несправність стакера, працюють обидва опрокидувача по черзі одним стакером), з 03.11.2018 о 10 год. 50 хв., а саме: 63404263, 61538732, 62891809, 62970942, 61514808, 62928221, 62923941, 63105134, 61853933, 62087952, 63179117, 61514048, 61021143, 62971114, 63030316, 63156186, 63462428, 63195226, 63150064, 63623052, 62931225, 62929328, 61528808, 60904844, 63263248, 61513818, 62239447 /т. І а.с. 64 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 03.11.2018 № 3215 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_6 Т.М. у присутності комерційних агентів ОСОБА_1 та ОСОБА_13 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3214 від 03.11.2018 /т. І а.с. 64 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 04.11.2018 № 3239 про початок затримки з 04.11.2018 о 09 год. 56 хв. на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (вагони простоюють на коліях станції в очікуванні звільнення вантажного фронту), а саме: 63397301, 63684054, 63149785, 63597421, 62912506, 63380240, 63006886, 63092001, 63312367, 61806774, 63682751, 62912258, 63180319, 62922745, 63194633, 62529144, 63367882, 63029003, 63597140, 63597058, 63597066, 63597033, 62992953, 62030416, 62912522, 63180368, 63597157 /т. І а.с. 69/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 04.11.2018 № 3240 про те, що представник ДП «МТП «Южний» Кравец Т.М. у присутності комерційних агентів ОСОБА_8 та ОСОБА_9 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3239 від 04.11.2018 /т. І а.с. 69/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 04.11.2018 № 3242 про закінчення затримки вагонів з вини клієнта (вагони простоюють на коліях станції в очікуванні звільнення вантажного фронту), з 04.11.2018 о 14 год. 20 хв., а саме: 63397301, 63684054, 63149785, 63597421, 62912506, 63380240, 63006886, 63092001, 63312367, 61806774, 63682751, 62912258, 63180319, 62922745, 63194633, 62529144, 63367882, 63029003, 63597140, 63597058, 63597066, 63597033, 62992953, 62030416, 62912522, 63180368, 63597157 /т. І а.с. 69 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 04.11.2018 № 3243 про те, що представник ДП «МТП «Южний» Кравец Т.М. у присутності комерційних агентів ОСОБА_8 та ОСОБА_9 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3242 від 04.11.2018 /т. І а.с. 69 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 04.11.2018 № 3250 про початок затримки з 04.11.2018 о 14 год. 15 хв. вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (по причині відсутності заявки на подачу), а саме: 63180608, 68973510, 61833943, 63367338, 63027973, 63064240, 60907342, 62533500, 68716430, 62932900, 63361034, 63273049, 63381180, 62615570, 62921002, 63070148, 63007215, 63597462, 60042710, 63150486, 62509633, 62091863, 63464564, 62611637, 63377568, 67862151, 63597629 /т. І а.с. 70/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 04.11.2018 № 3253 про те, що представник ДП «МТП «Южний» Кравец Т.М. у присутності комерційних агентів ОСОБА_8 та ОСОБА_9 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3250 від 04.11.2018 /т. І а.с. 70/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 04.11.2018 № 3252 про закінчення затримки вагонів з вини клієнта (по причині відсутності заявки на подачу), з 04.11.2018 16 год. 00 хв., а саме: 63180608, 68973510, 61833943, 63367338, 63027973, 63064240, 60907342, 62533500, 68716430, 62932900, 63361034, 63273049, 63381180, 62615570, 62921002, 63070148, 63007215, 63597462, 60042710, 63150486, 62509633, 62091863, 63464564, 62611637, 63377568, 67862151, 63597629 /т. І а.с. 70 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 04.11.2018 № 3254 про те, що представник ДП «МТП «Южний» Кравец Т.М. у присутності комерційних агентів ОСОБА_8 та ОСОБА_9 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3252 від 04.11.2018 /т. І а.с. 70 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 04.11.2018 № 3255 про початок затримки з 04.11.2018 о 17 год. 56 хв. вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (по причині відсутності заявки на подачу), а саме: 63462527, 68823335, 61542072, 61541322, 63263925, 63308308, 63262026, 61136511, 60248051, 63654719, 63002901, 63121925, 63122501, 62510771, 63398267, 60015823, 63273122, 62915715, 63180004, 63377733, 63029672, 62932751, 63026447, 62929260, 63380125, 63742746, 63308860 /т. І а.с. 71/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 04.11.2018 № 3256 про те, що представник ДП «МТП «Южний» Кравец Т.М. у присутності комерційних агентів ОСОБА_8 та ОСОБА_9 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3255 від 04.11.2018 /т. І а.с. 71/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 05.11.2018 № 3261 про закінчення затримки вагонів з вини клієнта (по причині відсутності заявки на подачу), з 05.11.2018 о 01 год. 05 хв., а саме: 63462527, 68823335, 61542072, 61541322, 63263925, 63308308, 63262026, 61136511, 60248051, 63654719, 63002901, 63121925, 63122501, 62510771, 63398267, 60015823, 63273122, 62915715, 63180004, 63377733, 63029672, 62932751, 63026447, 62929260, 63380125, 63742746, 63308860 /т. І а.с. 71 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 05.11.2018 № 3263 про те, що представник ДП «МТП «Южний» Хрідіна Т.М. у присутності комерційних агентів ОСОБА_1 та ОСОБА_13 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3261 від 05.11.2018 /т. І а.с. 71 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 04.11.2018 № 3257 про початок затримки з 04.11.2018 о 21 год. 51 хв. вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (вагони простоюють на коліях станції в очікуванні звільнення вантажного фронту), а саме: 63180558, 66190315, 60221538, 62911581, 68136480, 68136514, 63683627, 63311369, 68149525, 61662508, 62550058, 62928783, 62549423, 61140455, 62932611, 63005748, 62239462, 63150312, 61514923, 63105035, 62155049, 63027965, 61823415, 62939334, 63092969, 63026587, 63051551 /т. І а.с. 72/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 04.11.2018 № 3258 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_16 у присутності комерційних агентів ОСОБА_1 та ОСОБА_13 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3257 від 04.11.2018 /т. І а.с. 72/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 05.11.2018 № 3265 про закінчення затримки вагонів з вини клієнта (по причині відсутності заявки на подачу, вагони простоюють на коліях станції в очікуванні звільнення вантажного фронту), з 05.11.2018 00 год. 30 хв., а саме: 63180558, 66190315, 60221538, 62911581, 68136480, 68136514, 63683627, 63311369, 68149525, 61662508, 62550058, 62928783, 62549423, 61140455, 62932611, 63005748, 62239462, 63150312, 61514923, 63105035, 62155049, 63027965, 61823415, 62939334, 63092969, 63026587, 63051551 /т. І а.с. 72 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 05.11.2018 № 3268 про те, що представник ДП «МТП «Южний» Хрідіна Т.М. у присутності комерційних агентів ОСОБА_1 та ОСОБА_13 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3265 від 05.11.2018 /т. І а.с. 72 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 05.11.2018 № 3269 про початок затримки з 05.11.2018 о 06 год. 01 хв. вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (по причині відсутності заявки на подачу), а саме: 61021150, 62948724, 62030648, 63051619, 63029474, 63091219, 63262919, 63069660, 63463251, 63683239, 62930979, 63743777, 63404800, 63312003, 63150171, 63399570, 63197420, 63274062, 62080239, 67654921, 66037425, 68132034, 67664078, 63645683, 61826467, 63189153, 63462444 /т. І а.с. 76/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 05.11.2018 № 3270 про те, що представник ДП «МТП «Южний» Хрідіна Т.М. у присутності комерційних агентів ОСОБА_1 та ОСОБА_13 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3269 від 05.11.2018 на початок затримки вагонів /т. І а.с. 76/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 05.11.2018 № 3272 про закінчення затримки вагонів з вини клієнта (по причині відсутності заявки на подачу), з 05.11.2018 о 09 год. 35 хв., а саме: 61021150, 62948724, 62030648, 63051619, 63029474, 63091219, 63262919, 63069660, 63463251, 63683239, 62930979, 63743777, 63404800, 63312003, 63150171, 63399570, 63197420, 63274062, 62080239, 67654921, 66037425, 68132034, 67664078, 63645683, 61826467, 63189153, 63462444 /т. І а.с. 76 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 05.11.2018 № 3273 про те, що представник ДП «МТП «Южний» Кодра Н.О. відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3272 від 05.11.2018 /т. І а.с. 76 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 05.11.2018 № 3274 про початок затримки з 05.11.2018 о 08 год. 41 хв. вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (непрацездатність під`їзної колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів до подавання вагонів на місця навантаження/вивантаження. Вантажовласник відмовився приймати вагони на під`їзні колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів, 1-й вагоноперекидач знаходиться на ремонті), а саме: 63149207, 62929666, 63189757, 62253067, 61825360, 62924543, 62912472, 62924428, 66841412, 63685408, 63685226, 65487969, 65882813, 62920467, 63254684, 60218575, 60249877, 63195622, 62939624, 63273072, 63311914, 65949273, 61539938, 63515662, 62891783, 63718340, 63377584 /т. І а.с. 77/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 05.11.2018 № 3278 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_12 . відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3274 від 05.11.2018 /т. І а.с. 77/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 05.11.2018 № 3286 про закінчення затримки вагонів з вини клієнта (непрацездатність під`їзної колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів до подавання вагонів на місця навантаження/вивантаження. Вантажовласник відмовився приймати вагони на під`їзні колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів, 1-й вагоноперекидач знаходиться на ремонті), з 05.11.2018 о 15 год. 30 хв., а саме: 63149207, 62929666, 63189757, 62253067, 61825360, 62924543, 62912472, 62924428, 66841412, 63685408, 63685226, 65487969, 65882813, 62920467, 63254684, 60218575, 60249877, 63195622, 62939624, 63273072, 63311914, 65949273, 61539938, 63515662, 62891783, 63718340, 63377584 /т. І а.с. 77 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 05.11.2018 № 3287 про те, що представник ДП «МТП «Южний» від підпису акту загальної форми № 3286 від 05.11.2018 відмовився /т. І а.с. 77 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 05.11.2018 № 3277 про початок затримки з 05.11.2018 о 12 год. 17 хв. вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (непрацездатність під`їзної колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів до подавання вагонів на місця навантаження/вивантаження. Вантажовласник відмовився приймати вагони на під`їзні колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів, 1-й вагоноперекидач знаходиться на ремонті), а саме: 63539852, 63196810, 63515936, 63148662, 63463608, 63065007, 63007884, 63380331, 63105324, 62940184, 63069413, 61589818, 63005359, 63180632, 63261630, 62929013, 62081138, 62253182, 61842175, 62912654, 63149686, 63156327, 63404685, 62992185, 61822771, 68535012. /т. І а.с. 78/

Акт загальної форми ГУ-23 від 05.11.2018 № 3282 про те, що представник ДП «МТП «Южний» від підпису акту загальної форми № 3277 від 05.11.2018 відмовився /т. І а.с. 78/

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 05.11.2018 № 3284 про закінчення затримки вагонів вини клієнта (непрацездатність під`їзної колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів до подавання вагонів на місця навантаження/вивантаження. Вантажовласник відмовився приймати вагони на під`їзні колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів, 1-й вагоноперекидач знаходиться на ремонті), з 05.11.2018 о 13 год. 30 хв., а саме: 63539852, 63196810, 63515936, 63148662, 63463608, 63065007, 63007884, 63380331, 63105324, 62940184, 63069413, 61589818, 63005359, 63180632, 63261630, 62929013, 62081138, 62253182, 61842175, 62912654, 63149686, 63156327, 63404685, 62992185, 61822771, 68535012. /т. І а.с. 78 на звороті/

Акт загальної форми ГУ-23 від 05.11.2018 № 3285 про те, що представник ДП «МТП «Южний» від підпису акту загальної форми № 3284 від 05.11.2018 відмовився /т. І а.с. 78 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 05.11.2018 № 3294 про початок затримки з 05.11.2018 о 20 год. 26 хв. вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (по причині відсутності заявки на подачу), а саме: 56970072, 63523039, 60306958, 54782305, 62313424, 56239569, 62631452, 62007810, 60665254, 56961477, 56876428, 56437957, 61078523, 61076238, 56305881, 61075115, 53069514, 55616502, 50053198, 56170765, 61075123, 53522371, 53533949, 62313036, 62201165, 56035868. /т. І а.с. 79/

Акт загальної форми ГУ-23 від 05.11.2018 № 3295 про те, що представник ДП «МТП «Южний» Кравец Т.М. у присутності комерційних агентів ОСОБА_8 та ОСОБА_9 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3294 від 05.11.2018 /т. І а.с. 79/

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 06.11.2018 № 3298 про закінчення затримки вагонів з вини клієнта (по причині відсутності заявки на подачу), з 06.11.2018 о 01 год. 00 хв., а саме: 56970072, 63523039, 60306958, 54782305, 62313424, 56239569, 62631452, 62007810, 60665254, 56961477, 56876428, 56437957, 61078523, 61076238, 56305881, 61075115, 53069514, 55616502, 50053198, 56170765, 61075123, 53522371, 53533949, 62313036, 62201165, 56035868 /т. І а.с. 79 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 06.11.2018 № 3299 про те, що представник ДП «МТП «Южний» Кравец Т.М. у присутності комерційних агентів ОСОБА_8 та ОСОБА_9 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3298 від 06.11.2018 /т. І а.с. 79 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 07.11.2018 № 3351 про початок затримки з 07.11.2018 о 01 год. 50 хв. вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (непрацездатність під`їзної колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів до подавання вагонів на місця навантаження/вивантаження. Вантажовласник відмовився приймати вагони на під`їзні колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів), а саме: 61021184, 61538757, 61809174, 61925004, 61975736, 62161211, 62923073, 62933551, 62971163, 63027213, 63065726, 63092183, 63092225, 63194971, 63196638, 63245013, 63311286, 63311476, 63367247, 63367361, 63380257, 63381305, 63551436, 63551550,68120526, 68130004, 68141035. /т. І а.с. 86/

Акт загальної форми ГУ-23 від 07.11.2018 № 3352 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_12 у присутності комерційних агентів ОСОБА_4 та ОСОБА_5 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3351 від 07.11.2018 /т. І а.с. 86/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 07.11.2018 № 3365 про закінчення затримки вагонів з вини клієнта (непрацездатність під`їзної колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів до подавання вагонів на місця навантаження/вивантаження. Вантажовласник відмовився приймати вагони на під`їзні колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів), а саме: 61021184, 61538757, 61809174, 61925004, 61975736, 62161211, 62923073, 62933551, 62971163, 63027213, 63065726, 63092183, 63092225, 63194971, 63196638, 63245013, 63311286, 63311476, 63367247, 63367361, 63380257, 63381305, 63551436, 63551550,68120526, 68130004, 68141035. /т. І а.с. 86 на звороті/

Акт загальної форми ГУ-23 від 07.11.2018 № 3366 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_16 у присутності комерційних агентів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3365 від 07.11.2018 /т. І а.с. 86 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 07.11.2018 № 3353 про початок затримки з 07.11.2018 об 11 год. 27 хв. вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (непрацездатність під`їзної колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів до подавання вагонів на місця навантаження/вивантаження. Вантажовласник відмовився приймати вагони на під`їзні колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів), а саме: 63091987, 63379234, 62174537, 62429683, 63149520, 62924089, 62928486, 63400022, 62530621, 67609818, 67166256, 62930318, 63273452, 62912910, 62931043, 63257744, 63189773, 62470166, 62928841, 68118934, 61525143, 63027536, 63180913, 63007702, 67819268, 68139070, 68139427 /т. І а.с. 87/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 07.11.2018 № 3366 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_16 у присутності комерційних агентів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3353 від 07.11.2018 /т. І а.с. 87/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 08.11.2018 № 3389 про закінчення затримки вагонів з вини клієнта (непрацездатність під`їзної колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів до подавання вагонів на місця навантаження/вивантаження. Вантажовласник відмовився приймати вагони на під`їзні колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів), з 08.11.2018 о 05 год. 20 хв., а саме: 63091987, 63379234, 62174537, 62429683, 63149520, 62924089, 62928486, 63400022, 62530621, 67609818, 67166256, 62930318, 63273452, 62912910, 62931043, 63257744, 63189773, 62470166, 62928841, 68118934, 61525143, 63027536, 63180913, 63007702, 67819268, 68139070, 68139427. /т. І а.с. 87 на звороті/

Акт загальної форми ГУ-23 від 08.11.2018 № 3390 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_17 у присутності комерційних агентів ОСОБА_10 та ОСОБА_11 . відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3389 від 08.11.2018 /т. І а.с. 87 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 07.11.2018 № 3367 про початок затримки з 07.11.2018 о 15 год. 03 хв. вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (непрацездатність під`їзної колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів до подавання вагонів на місця навантаження/вивантаження. Вантажовласник відмовився приймати вагони на під`їзні колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів), а саме: 61818126, 62621156, 62892047, 62920608, 62930383, 62930623, 62932637, 62932983, 63064364, 63092027, 63104665, 63179634, 63195648, 63197339, 63308878, 63380521, 63381115, 63399554, 63516678, 63551501, 63661029, 63685242, 63685424, 63685754, 68136530, 68136910, 68139229 /т. І а.с. 88/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 07.11.2018 № 3368 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_16 у присутності комерційних агентів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3367 від 07.11.2018 /т. І а.с. 88/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 08.11.2018 № 3398 про закінчення затримки вагонів з вини клієнта (непрацездатність під`їзної колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів до подавання вагонів на місця навантаження/вивантаження. Вантажовласник відмовився приймати вагони на під`їзні колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів), з 08.11.2018 о 06 год. 40 хв., а саме: 61818126, 62621156, 62892047, 62920608, 62930383, 62930623, 62932637, 62932983, 63064364, 63092027, 63104665, 63179634, 63195648, 63197339, 63308878, 63380521, 63381115, 63399554, 63516678, 63551501, 63661029, 63685242, 63685424, 63685754, 68136530, 68136910, 68139229. /т. І а.с. 88 на звороті/

Акт загальної форми ГУ-23 від 08.11.2018 № 3399 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_17 у присутності комерційних агентів ОСОБА_10 та ОСОБА_11 . відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3398 від 08.11.2018 /т. І а.с. 88 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 07.11.2018 № 3381 про початок затримки з 07.11.2018 о 22 год. 15 хв. вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (непрацездатність під`їзної колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів до подавання вагонів на місця навантаження/вивантаження. Вантажовласник відмовився приймати вагони на під`їзні колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів), а саме: 63399661, 61540233, 63461545, 62929955, 63366868, 61524708, 61540019, 62932553, 62498670, 63397145, 62929674, 62929963, 68134766, 63743462, 63743702, 62509674, 60241288, 61836276, 63495659, 60040367, 62433354, 62930086, 60902848, 61542544, 63683072, 62930805 /т. І а.с. 89/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 07.11.2018 № 3382 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_17 у присутності комерційних агентів ОСОБА_10 та ОСОБА_11 . відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3381 від 07.11.2018 /т. І а.с. 89/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 07.11.2018 № 3379 про закінчення затримки вагонів з вини клієнта (непрацездатність під`їзної колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів до подавання вагонів на місця навантаження/вивантаження. Вантажовласник відмовився приймати вагони на під`їзні колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів), з 07.11.2018 о 21 год. 00 хв., а саме: 63399661, 61540233, 63461545, 62929955, 63366868, 61524708, 61540019, 62932553, 62498670, 63397145, 62929674, 62929963, 68134766, 63743462, 63743702, 62509674, 60241288, 61836276, 63495659, 60040367, 62433354, 62930086, 60902848, 61542544, 63683072, 62930805. /т. І а.с. 89 на звороті/

Акт загальної форми ГУ-23 від 07.11.2018 № 3380 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_17 у присутності комерційних агентів ОСОБА_10 та ОСОБА_11 . відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3379 від 07.11.2018 /т. І а.с. 89 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 06.11.2018 № 3343 про початок затримки з 06.11.2018 о 17 год. 04 хв. вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (непрацездатність під`їзної колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів до подавання вагонів на місця навантаження/вивантаження. Вантажовласник відмовився приймати вагони на під`їзні колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів), а саме: 63404263, 61538732, 62891809, 62970942, 61514808, 61853933, 62928221, 62923941, 63105134, 62087952, 63179717, 61514048, 61021143, 62971114, 63030316, 63156186, 63462428, 63195226, 63007447, 63150064, 61539417, 66488263, 63064786, 62915731, 68119643, 68125244, 60223013. /т. І а.с. 90/

Акт загальної форми ГУ-23 від 06.11.2018 № 3344 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_12 у присутності комерційних агентів ОСОБА_4 та ОСОБА_5 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3343 від 06.11.2018 /т. І а.с. 90/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 07.11.2018 № 3369 про закінчення затримки вагонів з вини клієнта (непрацездатність під`їзної колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів до подавання вагонів на місця навантаження/вивантаження. Вантажовласник відмовився приймати вагони на під`їзні колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів), з 07.11.2018 о 17 год. 10 хв., а саме: 63404263, 61538732, 62891809, 62970942, 61514808, 61853933, 62928221, 62923941, 63105134, 62087952, 63179717, 61514048, 61021143, 62971114, 63030316, 63156186, 63462428, 63195226, 63007447, 63150064. /т. І а.с. 90 на звороті/

Акт загальної форми ГУ-23 від 07.11.2018 № 3371 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_16 у присутності комерційних агентів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3369 від 07.11.2018 /т. І а.с. 90 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 07.11.2018 № 3373 про закінчення затримки вагонів з вини клієнта (непрацездатність під`їзної колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів до подавання вагонів на місця навантаження/вивантаження. Вантажовласник відмовився приймати вагони на під`їзні колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів), з 07.11.2018 о 17 год. 50 хв., а саме: 61539417, 66488263, 63064786, 62915731, 68119643, 68125244, 60223013 /т. І а.с. 91/

Акт загальної форми ГУ-23 від 07.11.2018 № 3374 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_16 у присутності комерційних агентів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3373 від 07.11.2018 /т. І а.с. 91/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 08.11.2018 № 3402 про початок затримки з 08.11.2018 о 04 год. 30 хв. вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (непрацездатність під`їзної колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів до подавання вагонів на місця навантаження/вивантаження. Вантажовласник відмовився приймати вагони на під`їзні колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів), а саме: 62512934, 61143335, 63654826, 61869368, 65767832, 62915616, 60047552, 61976130, 63539910, 62555206, 63597108, 63273288, 61134581, 61517306, 60046547, 63179014, 63340129, 63551469, 63006605, 62948781, 63006944, 61539151, 67673624, 63026876, 63196687, 63380356, 62977483. /т. І а.с. 95/

Акт загальної форми ГУ-23 від 08.11.2018 № 3403 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_17 у присутності комерційних агентів ОСОБА_10 та ОСОБА_11 . відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3402 від 08.11.2018 /т. І а.с. 95/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 08.11.2018 № 3416 про закінчення затримки вагонів з вини клієнта (непрацездатність під`їзної колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів до подавання вагонів на місця навантаження/вивантаження. Вантажовласник відмовився приймати вагони на під`їзні колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів), з 08.11.2018 о 14 год. 25 хв., а саме: 62512934, 61143335, 63654826, 61869368, 65767832, 62915616, 60047552, 61976130, 63539910, 62555206, 63597108, 63273288, 61134581, 61517306, 60046547, 63179014, 63340129, 63551469, 63006605, 62948781, 63006944, 61539151, 67673624, 63026876, 63196687, 63380356, 62977483. /т. І а.с. 95 на звороті/

Акт загальної форми ГУ-23 від 08.11.2018 № 3417 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_18 М ОСОБА_19 у присутності комерційних агентів ОСОБА_8 та ОСОБА_9 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3416 від 08.11.2018 /т. І а.с. 95 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 08.11.2018 № 3404 про початок затримки з 08.11.2018 о 08 год. 06 хв. вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (непрацездатність під`їзної колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів до подавання вагонів на місця навантаження/вивантаження. Вантажовласник відмовився приймати вагони на під`їзні колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів), а саме: 63149603, 63156046, 63178354, 63007033, 63156764, 63743348, 63539803, 62923982, 63381040, 66484650, 62162029, 62469945, 63400576, 63026066, 60389103, 63026215, 63005730, 63026843, 63264071, 63273684, 63266944, 63273635, 63104624, 62539333, 62235445, 63351910, 63551634 /т. І а.с. 96/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 08.11.2018 № 3405 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_20 у присутності комерційних агентів ОСОБА_8 та ОСОБА_9 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3404 від 08.11.2018 /т. І а.с. 96/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 08.11.2018 № 3422 про закінчення затримки вагонів з вини клієнта (непрацездатність під`їзної колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів до подавання вагонів на місця навантаження/вивантаження. Вантажовласник відмовився приймати вагони на під`їзні колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів), з 08.11.2018 о 15 год. 40 хв., а саме: 63149603, 63156046, 63178354, 63007033, 63156764, 63743348, 63539803, 62923982, 63381040, 66484650, 62162029, 62469945, 63400576, 63026066, 60389103, 63026215, 63005730, 63026843, 63264071, 63273684, 63266944, 63273635, 63104624, 62539333, 62235445, 63351910, 63551634. /т. І а.с. 96 на звороті/

Акт загальної форми ГУ-23 від 08.11.2018 № 3423 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_20 у присутності комерційних агентів ОСОБА_8 та ОСОБА_9 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3422 від 08.11.2018 /т. І а.с. 96 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 08.11.2018 № 3407 про початок затримки з 08.11.2018 об 11 год. 42 хв. з вини клієнта (непрацездатність під`їзної колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів до подавання вагонів на місця навантаження/вивантаження. Вантажовласник відмовився приймати вагони на під`їзні колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів), а саме: 63244537, 63660674, 63263453, 62611827, 63181036, 63007652, 62240213, 66131103, 67874289, 63837983, 60243136, 66488461, 62912464, 63397459, 62939962, 63065544, 62915129, 62253265, 62971148, 63091979, 62930664, 63399851, 63027932, 61514444, 63179865, 63005540, 63589022. /т. І а.с. 97/

Акт загальної форми ГУ-23 від 08.11.2018 № 3408 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_20 у присутності комерційних агентів ОСОБА_8 та ОСОБА_9 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3407 від 08.11.2018 /т. І а.с. 97/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 08.11.2018 № 3412 про закінчення затримки вагонів з вини клієнта (непрацездатність під`їзної колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів до подавання вагонів на місця навантаження/вивантаження. Вантажовласник відмовився приймати вагони на під`їзні колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів), з 08.11.2018 о 12 год. 20 хв., а саме: 63244537, 63660674, 63263453, 62611827, 63181036, 63007652, 62240213, 66131103, 67874289, 63837983, 60243136, 66488461, 62912464, 63397459, 62939962, 63065544, 62915129, 62253265, 62971148, 63091979, 62930664, 63399851, 63027932, 61514444, 63179865, 63005540, 63589022. /т. І а.с. 97 на звороті/

Акт загальної форми ГУ-23 від 08.11.2018 № 3413 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_18 М ОСОБА_19 у присутності комерційних агентів ОСОБА_8 та ОСОБА_9 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3412 від 08.11.2018 /т. І а.с. 97 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 08.11.2018 № 3418 про початок затримки з 08.11.2018 о 15 год. 18 хв. вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вантажні операції з вини клієнта (непрацездатність під`їзної колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів до подавання вагонів на місця навантаження/вивантаження. Вантажовласник відмовився приймати вагони на під`їзні колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів), а саме: 62921069, 62911912, 63311245, 63028245, 61869350, 63197180, 61523973, 60598174, 62922521, 63397921, 62928171, 62924840, 62977467, 62082870, 63377220, 63006779, 62924261, 63380174, 63197438, 67681403, 65292385, 67396705, 60667524, 65354540 /т. І а.с. 98/

Акт загальної форми ГУ-23 від 08.11.2018 № 3419 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_20 у присутності комерційних агентів ОСОБА_8 та ОСОБА_9 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3418 від 08.11.2018 /т. І а.с. 98/

Акт загальної форми ГУ-23 на віднесення на відповідальність вантажовласника ДП «Морський торговельний порт «Южний» від 08.11.2018 про закінчення затримки вагонів з вини клієнта (непрацездатність під`їзної колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів до подавання вагонів на місця навантаження/вивантаження. Вантажовласник відмовився приймати вагони на під`їзні колії через технічні несправності вантажно-розвантажувальних механізмів), з 08.11.2018 о 17 год. 40 хв., а саме: 62921069, 62911912, 63311245, 63028245, 61869350, 63197180, 61523973, 60598174, 62922521, 63397921, 62928171, 62924840, 62977467, 62082870, 63377220, 63006779, 62924261, 63380174, 63197438, 67681403, 65292385, 67396705, 60667524, 65354540 /т. І а.с. 98 на звороті/.

Акт загальної форми ГУ-23 від 08.11.2018 № 3425 про те, що представник ДП «МТП «Южний» ОСОБА_18 М. у присутності комерційних агентів ОСОБА_8 та ОСОБА_9 відмовилась від підпису акту загальної форми ГУ-23 № 3424 від 08.11.2018 /т. І а.с. 98 на звороті/.

Працівниками станції Берегова із посиланням на наявні у матеріалах справи Пам`ятки про подавання /забирання вагонів (форма ГУ-45) складено Відомості плати за користування вагонами (форма ГУ-46) на загальну суму 31 925,40 грн без ПДВ, а саме:

№ 01112209 В10 на загальну суму 670,60 грн. без ПДВ (т. І а.с. 101-102). Працівником Відповідача на вказаній Відомості зроблено письмове зауваження про те, що ДП «Морський торговельний порт «Южний» визнає до оплати суму 207,90 грн. та ПДВ на неї, однак не визнає суму 462,70 грн. та ПДВ на неї у зв`язку із безпідставністю складання Актів форми ГУ-23 щодо простоювання вагонів на станції Берегова в очікуванні звільнення фронту вивантаження № 3074, № 3076, № 3106, № 3104, № 3121, № 3126. ДП «МТП «Южний» цілодобово та безперервно виконувало вантажні операції з оброблення вагонів, та приймало до обробки всі вагони, що надходили на його адресу. Вагони, зазначені у Актах загальної форми ГУ-23 не подавались на колії підприємства за власної ініціативи керівника станції Берегова.

№ 01112211 В10 на загальну суму 123,60 грн. без ПДВ (т. І а.с. 103). Працівником Відповідача на вказаній Відомості зроблено письмове зауваження про те, що ДП «Морський торговельний порт «Южний» визнає до оплати суму 86,60 грн. та ПДВ на неї, однак не визнає суму 37,00 грн. та ПДВ на неї у зв`язку із безпідставністю складання Актів форми ГУ-23 щодо простоювання вагонів на станції Берегова в очікуванні звільнення фронту вивантаження № 3074, № 3076. ДП «МТП «Южний» цілодобово та безперервно виконувало вантажні операції з оброблення вагонів, та приймало до обробки всі вагони, що надходили на його адресу. Вагони, зазначені у Актах загальної форми ГУ-23 не подавались на колії підприємства за власної ініціативи керівника станції Берегова.

№ 03112223 В10 на загальну суму 1 145,90 грн. без ПДВ (т. І а.с. 104-105). Працівником Відповідача на вказаній Відомості зроблено письмове зауваження про те, що ДП «Морський торговельний порт «Южний» визнає до оплати суму 399,60 грн. та ПДВ на неї, однак не визнає суму 746,30 грн. та ПДВ на неї у зв`язку із безпідставністю складання Актів форми ГУ-23 щодо простоювання вагонів на станції Берегова в очікуванні звільнення фронту вивантаження № 3170, № 3168, № 3176, № 3172, № 3184, № 3194. ДП «МТП «Южний» цілодобово та безперервно виконувало вантажні операції з оброблення вагонів, та приймало до обробки всі вагони, що надходили на його адресу. Вагони, зазначені у Актах загальної форми ГУ-23 не подавались на колії підприємства за власної ініціативи керівника станції Берегова.

№ 04112230 В10 на загальну суму 406,90 грн. без ПДВ (т. І а.с. 106-107). Працівником Відповідача на вказаній Відомості зроблено письмове зауваження про те, що ДП «Морський торговельний порт «Южний» визнає до оплати суму 172,20 грн. та ПДВ на неї, однак не визнає суму 234,70 грн. та ПДВ на неї у зв`язку із безпідставністю складання Актів форми ГУ-23 щодо простоювання вагонів на станції Берегова в очікуванні звільнення фронту вивантаження № 3212, № 3214, № 3026, № 3022, № 3206, № 3210. ДП «МТП «Южний» цілодобово та безперервно виконувало вантажні операції з оброблення вагонів, та приймало до обробки всі вагони, що надходили на його адресу. Вагони, зазначені у Актах загальної форми ГУ-23 не подавались на колії підприємства за власної ініціативи керівника станції Берегова.

№ 04112233 В10 на загальну суму 119,20 грн. без ПДВ (т. І а.с. 108). Працівником Відповідача на вказаній Відомості зроблено письмове зауваження про те, що П «Морський торговельний порт «Южний» визнає до оплати суму 102,00 грн. та ПДВ на неї, однак не визнає суму 17,20 грн. та ПДВ на неї у зв`язку із безпідставністю складання Актів форми ГУ-23 щодо простоювання вагонів на станції Берегова в очікуванні звільнення фронту вивантаження № 3121, № 3126. ДП «МТП «Южний» цілодобово та безперервно виконувало вантажні операції з оброблення вагонів, та приймало до обробки всі вагони, що надходили на його адресу. Вагони, зазначені у Актах загальної форми ГУ-23 не подавались на колії підприємства за власної ініціативи керівника станції Берегова.

№ 05112248 В10 на загальну суму 811,80 грн. без ПДВ (т. І а.с. 109-110). Працівником Відповідача на вказаній Відомості зроблено письмове зауваження про те, що ДП «Морський торговельний порт «Южний» визнає до оплати суму 522,90 грн. та ПДВ на неї, однак не визнає суму 288,90 грн. та ПДВ на неї у зв`язку із безпідставністю складання Актів форми ГУ-23 щодо простоювання вагонів на станції Берегова в очікуванні звільнення фронту вивантаження № 3242, № 3239, № 3250, № 3252, № 3261, № 3255. ДП «МТП «Южний» цілодобово та безперервно виконувало вантажні операції з оброблення вагонів, та приймало до обробки всі вагони, що надходили на його адресу. Вагони, зазначені у Актах загальної форми ГУ-23 не подавались на колії підприємства за власної ініціативи керівника станції Берегова.

№ 05112250 В10 на загальну суму 798,80 грн. без ПДВ (т. І а.с. 111-113). Працівником Відповідача на вказаній Відомості зроблено письмове зауваження про те, що ДП «Морський торговельний порт «Южний» визнає до оплати суму 277,20 грн. та ПДВ на неї, однак не визнає суму 521,60 грн. та ПДВ на неї у зв`язку із безпідставністю складання Актів форми ГУ-23 щодо простоювання вагонів на станції Берегова в очікуванні звільнення фронту вивантаження № 3225, № 3227, № 3195, № 3204, № 3198, № 3208, № 3242, № 3239, № 3026, 3022. ДП «МТП «Южний» цілодобово та безперервно виконувало вантажні операції з оброблення вагонів, та приймало до обробки всі вагони, що надходили на його адресу. Вагони, зазначені у Актах загальної форми ГУ-23 не подавались на колії підприємства за власної ініціативи керівника станції Берегова.

№ 05112252 В10 на загальну суму 25,70 грн. без ПДВ (т. І а.с. 14). Працівником Відповідача на вказаній Відомості зроблено письмове зауваження про те, що ДП «Морський торговельний порт «Южний» визнає до оплати суму 8,50 грн. та ПДВ на неї, однак не визнає суму 17,20 грн. та ПДВ на неї у зв`язку із безпідставністю складання Актів форми ГУ-23 щодо простоювання вагонів на станції Берегова в очікуванні звільнення фронту вивантаження № 3121, № 3126. ДП «МТП «Южний» цілодобово та безперервно виконувало вантажні операції з оброблення вагонів, та приймало до обробки всі вагони, що надходили на його адресу. Вагони, зазначені у Актах загальної форми ГУ-23 не подавались на колії підприємства за власної ініціативи керівника станції Берегова.

№ 06112263 В10 на загальну суму 2 201,30 грн. без ПДВ (т. І а.с. 115-117). Працівником Відповідача на вказаній Відомості зроблено письмове зауваження про те, що ДП «Морський торговельний порт «Южний» визнає до оплати суму 445,20 грн. та ПДВ на неї, однак не визнає суму 1 756,10 грн. та ПДВ на неї у зв`язку із безпідставністю складання Актів форми ГУ-23 щодо простоювання вагонів на станції Берегова в очікуванні звільнення фронту вивантаження № 3261, № 3255, № 3257, № 3265, № 3269, № 3272, № 3277, № 3284, № 3274, № 3286. ДП «МТП «Южний» цілодобово та безперервно виконувало вантажні операції з оброблення вагонів, та приймало до обробки всі вагони, що надходили на його адресу. Вагони, зазначені у Актах загальної форми ГУ-23 не подавались на колії підприємства за власної ініціативи керівника станції Берегова.

№ 07112270 В10 на загальну суму 150,00 грн. без ПДВ (т. І а.с. 118). Працівником Відповідача на вказаній Відомості зроблено письмове зауваження про те, що ДП «Морський торговельний порт «Южний» визнає до оплати суму 109,20 грн. та ПДВ на неї, однак не визнає суму 40,80 грн. та ПДВ на неї у зв`язку із безпідставністю складання Актів форми ГУ-23 щодо простоювання вагонів на станції Берегова в очікуванні звільнення фронту вивантаження № 3294, № 3298. ДП «МТП «Южний» цілодобово та безперервно виконувало вантажні операції з оброблення вагонів, та приймало до обробки всі вагони, що надходили на його адресу. Вагони, зазначені у Актах загальної форми ГУ-23 не подавались на колії підприємства за власної ініціативи керівника станції Берегова.

№ 08112278 В10 на загальну суму 5 689,00 грн. без ПДВ (т. І а.с. 119-130). Працівниками станції Берегова складено Акт загальної форми ГУ-23 від 02.02.2019 № 1 про те, що представник ДП «МТП «Южний» не надав до теперішнього часу Відомість плати за користування вагонами № 08112278 від 08.11.2018 з зауваженням, що ускладнює направлення матеріалів на претензію в ДН-5. Було надіслано лист № 664 від 19.12.18 про повернення відомості. Відповідь не отримано. /т. І а.с. 134/

№ 09112288 В10 на загальну суму 19 782,60 грн. без ПДВ (т. І а.с. 131-133). Працівником Відповідача на вказаній Відомості зроблено письмове зауваження про те, що ДП «Морський торговельний порт «Южний» визнає до оплати суму 13 677,90 грн. та ПДВ на неї, однак не визнає суму 6 104,70 грн. та ПДВ на неї у зв`язку із безпідставністю складання Актів форми ГУ-23 щодо простоювання вагонів на станції Берегова в очікуванні звільнення фронту вивантаження № 3239, № 3242, № 3311, № 3313, № 3389, № 3353, № 3206, № 3210, № 3367, № 3398, № 3381, №3387, № 3351, № 3365, № 3369, № 3343, № 3418, № 3424, № 3422, № 3404 , № 3402, № 3416, № 3412, № 3407. ДП «МТП «Южний» цілодобово та безперервно виконувало вантажні операції з оброблення вагонів, та приймало до обробки всі вагони, що надходили на його адресу. Вагони, зазначені у Актах загальної форми ГУ-23 не подавались на колії підприємства за власної ініціативи керівника станції Берегова.

Викладені в апеляційній скарзі доводи відповідача про те, що Акти загальної форми складені позивачем на підтвердження незабезпечення портом своєчасного вивантаження вагонів, які були раніше подані під вивантаження, та простоювання вагонів на коліях станції в очікуванні звільнення вантажного фронту та долучені ним до позовної заяви, жодним чином не доводять вину Підприємства у затримці вагонів, такі акти є надуманими, створеними штучно та у односторонньому порядку, перевірялися судом першої інстанції під час вирішення спору по суті та обґрунтовано не були прийняті до уваги, з огляду на таке.

Відповідно до пункту 3 Правил складання актів, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 28.05.2002 № 334, акти загальної форми складаються для засвідчення обставин, що виникли в процесі перевезення вантажу, багажу та вантажобагажу і можуть бути підставою для матеріальної відповідальності, зокрема, затримки вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вивантаження (перевантаження) з причин, що залежать від одержувача, власника залізничної під`їзної колії, порту, підприємства. Акт загальної форми підписується особами, які беруть участь у засвідченні обставин, що стали підставою для складання акта, але не менше як двома особами. Один примірник акта загальної форми, складеного під час перевезення, додається до перевізних документів, другий залишається на станції, яка його склала.

Наявні у матеріалах справи та досліджені судом Акти загальної форми ГУ-23 складені із дотриманням приписів пункту 3 Правил складання актів, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 28.05.2002 № 334, в них зазначені конкретні причини затримки вагонів, їх перелік, а також наявні підписи двох уповноважених осіб, отже є належними, допустимими та достовірними доказами у розумінні ст. 76, 77, 78 ГПК України.

При цьому, відповідно до пункту 16 вказаних Правил, у разі оформлення акту з порушенням Правил одержувач має право до вивезення вантажу зі станції, а при вивантаженні на місцях незагального користування - протягом 24 годин з моменту прийняття від залізниці вагона (контейнера) з вантажем подати про це письмову скаргу начальнику Дирекції залізничних перевезень безпосередньо або через начальника станції. Проте, у матеріалах справи відсутні докази про надходження будь-яких скарг відповідача щодо неправильного складання актів загальної форми чи їх складання з порушеннями до «Дирекція залізничних перевезень з організації взаємодії портів та припортових станцій» філії «Одеська залізниця» АТ «Укрзалізниця» або до начальника станції Берегова.

Колегією суддів не приймається до уваги викладене в апеляційній скарзі твердження скаржника про те, що суд першої інстанції не надав правильної оцінки журналу телефонограм відповідача на ст. Берегова щодо необхідності звільнення колій Підприємства від вивантажених вагонів, наявність яких на фронтах обробки унеможливлювало подачу залізницею вагонів для вивантаження, що також свідчить про те, що саме з вини Залізниці вагони не подавалися вчасно.

Судом першої інстанції на підставі ретельної правової оцінки наявних у справі доказів перевірялися та обґрунтовано відхилені доводи ДП «МТП «Южний» про те, що ним неодноразово, як в оперативному режимі, так і шляхом надання телефонограм, передавались на станцію Берегова повідомлення про необхідність звільнення колій підприємства від вже вивантажених вагонів, наявність яких на фронтах обробки не дозволяла подавати нові вагони під вивантаження, та про простоювання вантажної техніки. А також про те, що відповідачем не надавалось на адресу станції Берегова жодних обмежень чи відмов щодо приймання та подавання вагонів на фронти обробки, та необхідності затримки вагонів, перелічених у Актах загальної форми ГУ-23, а у жовтні та листопаді 2018 року кількість заявлених до подавання вагонів на обробку складала щодобово «не менше переробної спроможності ДП «МТП «Южний».

Так, згідно із пунктом 8 Правил користування вагонами і контейнерами, затвердженими наказом Міністерства транспорту України від 25.02.1999 № 113, у разі затримки вагонів на станції з причин, які залежать від вантажовласника, складається акт загальної форми, який підписується представниками станції і вантажовласника. В акті вказується час (у годинах та хвилинах) початку та закінчення затримки вагонів і їх номери.

Пунктом 7.1 договору про обробку вагонів з вантажами, укладеного між сторонами, передбачено, що плата за користування вагонами портом нараховується за час з моменту їхньої передачі порту до моменту прийому залізницею від порту всієї партії замовлених та узгоджених станцією і портом вагонів з урахуванням часу затримки. Облік часу користування вагонами і контейнерами, поданими в порт, провадиться за Відомостями плати за користування вагонами. Відомості плати за закінчення користування контейнерами, які складаються на підставі Пам`яток про подавання/збирання вагонів, Пам`яток про видачу/приймання контейнерів, Повідомлень про вантажні операції з вагонами, Актів про затримку вагонів форми ГУ-23а та Актів загальної форми ГУ-23. Відомості плати за користування вагонами складаються станцією в трьох примірниках і підписуються представниками станції і порту. Вагони, що з вини порту недозаявлені або недовивантажені проти добової норми вивантаження (пункти 4.3, 4.4 договору), а з вини залізниці не подані на станцію, а станцією не подані на вантажні фронти згідно заявок порту, оформлюються Актами загальної форми з покладенням на порт або на станцію відповідальності згідно з Правилами перевезень вантажів.

Відповідно до пункту 9.6 договору порушення однією із сторін його умов оформляється актом за обопільними підписами представників Станції та Порту. Жодна зі сторін не має права відмовитися від підписання акта. У разі непогодження з актом про це робиться примітка Сторони, яка незгодна, і викладається мотивоване пояснення незгоди з актом.

Отже, з огляду на приписи пункту 8 Правил користування вагонами і контейнерами, затвердженими наказом Міністерства транспорту України від 25.02.1999 № 113, пункту 3 Правил складання актів, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 28.05.2002 № 334, та умови пунктів 7.1, 9.6 договору № 1/230/СД/УП-79 від 27.02.2013, єдиним документом, який може засвідчити факт, що саме з вини залізниці відбулась затримка вивантажених портом вагонів і простої техніки в очікуванні подавання вагонів під вивантаження, є Акт загальної форми ГУ-23.

Частиною першою статті 77 ГПК України передбачено, що обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

За наявності у матеріалах справи оформлених належним чином Актів загальної форми ГУ-23, складених для засвідчення обставин затримки вагонів на станції призначення в очікуванні подачі під вивантаження (перевантаження) з причин, що залежать від порту (одержувача), які є підставою для матеріальної відповідальності відповідача, суд першої інстанції обґрунтовано визнав правомірним нарахування позивачем плати за користування вагонами за наданими відомостями плати за користування вагонами форми ГУ-46 на загальну суму 38 310, 48 грн. та стягнув її з відповідача.

Колегія суддів не бере до уваги посилання скаржника на те, що судом першої інстанції було порушено норми процесуального права при задоволені клопотання позивача про долучення додаткових доказів, оскільки відповідно до ст. ст. 2, 13 ГПК України завданням суду є саме здійснення правосуддя і суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, зобов`язаний сприяти учасникам судового процесу в реалізації ним прав, передбачених цим Кодексом.

Апеляційний суд у прийнятті цієї постанови керується й принципом res judicata, базове тлумачення якого вміщено в рішеннях Європейського суду з прав людини від 03.12.2003 у справі "Рябих проти Росії", від 09.11.2004 у справі "Науменко проти України", від 18.11.2004 у справі "Праведная проти Росії", від 19.02.2009 у справі "Христов проти України", від 03.04.2008 у справі "Пономарьов проти України", в яких цей принцип розуміється як елемент принципу юридичної визначеності, що вимагає поваги до остаточного рішення суду та передбачає, що перегляд остаточного та обов`язкового до виконання рішення суду не може здійснюватись лише з однією метою - домогтися повторного розгляду та винесення нового рішення у справі, а повноваження судів вищого рівня з перегляду (у тому числі апеляційного) мають здійснюватися виключно для виправлення судових помилок і недоліків. Відхід від res judicate можливий лише тоді, коли цього вимагають відповідні вагомі й непереборні обставини, наявності яких у цій справі скаржник не зазначив й не обґрунтував.

Принцип змагальності (ст. 13 ГПК України) та принцип рівності сторін (ст. 7 ГПК України), які тісно пов`язані між собою, є основоположними компонентами концепції "справедливого судового розгляду" у розумінні п. 1 ст. 6 Конвенції. Вони вимагають "справедливого балансу" між сторонами: кожній стороні має бути надана розумна можливість представити свою справу за таких умов, що не ставлять її чи його у явно гірше становище порівняно з протилежною стороною.

Господарським судом при прийнятті рішення було дотримано вказаних принципів та забезпечено сторонам справедливий судовий розгляд, взято до уваги інтереси учасників справи та почуто їх, що відповідає вимогам ГПК України та п. 1 ст. 6 Конвенції.

Згідно зі статтею 17 Закону України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини” суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Колегія суддів зазначає, що хоча пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожний аргумент (рішення у справі "Серявін та інші проти України", пункт 58).

Тому інші доводи скаржника, що викладені в апеляційній скарзі, колегія суддів не бере до уваги, оскільки вони висновків суду не спростовують та з урахуванням всіх обставин даної справи, встановлених судом, не впливають на правильність вирішення спору по суті та остаточний висновок.

З урахуванням наведених правових положень та встановлених обставин даної справи, колегія суддів вважає доводи викладені скаржником в апеляційній скарзі необґрунтованими, оскільки вони спростовуються зібраними по справі доказами та не відповідають вимогам закону, що регулює спірні правовідносини. За таких обставин колегія суддів не знаходить законних підстав для повного чи часткового задоволення вимог апеляційної скарги.

Враховуючи вищевикладене колегія суддів вважає, що приймаючи оскаржуване рішення місцевий господарський суд повно з`ясував обставини, що мають значення для справи, правильно застосував норми матеріального права та не порушив норми процесуального права, у зв`язку з чим зазначене рішення підлягає залишенню без змін.

З огляду на те, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає то в порядку ст. 129 ГПК України судові витрати зі сплати судового збору за подання та розгляд апеляційної скарги в сумі 2881,50 грн. покладаються на скаржника.

Керуючись ст.ст. 253, 269, 270, 275, 276, 281-284 ГПК України, Південно-західний апеляційний господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

Рішення господарського суду Одеської області від 01 липня 2019 року у справі № 916/1207/19 залишити без змін, а апеляційну скаргу Державного підприємства “Морський торговельний порт “Южний” - без задоволення.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і касаційному оскарженню не підлягає.

Повна постанова підписана 11.10.2019.

Головуючий суддя: Бєляновський В.В.

Судді: Лавриненко Л.В.

Філінюк І.Г.

Джерело: ЄДРСР 84878001
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку