open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 569/18882/19

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

07 жовтня 2019 року

Суддя Рівненського міського суду Рівненської області Гордійчук І.О., розглянувши в місті Рівне позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ майна подружжя,

встановив:

Позивач звернулася до Рівненського міського суду Рівненської області з позовом до відповідача ОСОБА_2 про поділ майна подружжя, просить визнати квартиру за адресою АДРЕСА_1 спільною сумісною власністю ОСОБА_1 та ОСОБА_2 як таку, що набута в період шлюбу, а також здійснити поділ квартири за адресою АДРЕСА_1 шляхом визнання за кожним з них по Ѕ ідеальній частці з припиненням права спільної сумісної власності на цю квартиру.

За змістом ч.1 ст.184 ЦПК України позов пред`являється шляхом подання позовної заяви до суду першої інстанції, де вона реєструється та не пізніше наступного дня передається судді.

Позовна заява повинна відповідати вимогам ст.ст.175, 177 ЦПК України. Зокрема із ч.3 ст.175 ЦПК України вбачається, що позовна заява повинна містити, серед іншого, ціну позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці.

Згідно п.2 ч.1 ст.176 ЦПК України, ціна позову визначається у позовах про визнання права власності на майно або його витребування – вартістю майна.

У відповідності до ч.5 ст.119 ЦПК України до позовної заяви додається документ, що підтверджує сплату судового збору.

Відповідно до ч.3 ст.6 Закону України «Про судовий збір», за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Відповідно до пп.1,2 п.1 ч.2 ст.4 Закону України «Про судовий збір», за подання до суду фізичною особою позовної заяви

- майнового характеру - встановлено ставку судового збору у розмірі 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

- немайнового характеру - встановлено ставку судового збору у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ст.7 Закону України "Про державний бюджет України на 2019 рік", розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 01 січня 2019 року становить 1921 грн.

Із позовної заяви судом встановлено, що позивачем ОСОБА_1 заявлено дві вимоги: немайнового характеру (про визнання квартири спільною сумісною власністю) та майнового характеру (про визнання права власності на Ѕ квартири в порядку поділу майна подружжя). При цьому позивачем не вказано ціни позову щодо вимоги майнового характеру, натомість зазначено, що вартість квартири їй не відома, оскільки оригінали правовстановлюючих документів знаходяться у відповідача, у зв`язку з чим вона не може замовити висновок експерта для визначення ринкової вартості оспорюваної квартири. Внаслідок цього позивачем сплачено судовий збір у сумі 768,40 грн.

Відповідно до ч.2 ст.176 ЦПК України, якщо визначена позивачем ціна позову вочевидь не відповідає дійсній вартості спірного майна або на момент пред`явлення позову встановити точну його ціну неможливо, розмір судового збору попередньо визначає суд з наступним стягненням недоплаченого або з поверненням переплаченого судового збору відповідно до ціни позову, встановленої судом при вирішенні справи.

А тому, враховуючи, що на момент пред`явлення позову встановити точну його ціну неможливо, суд попередньо визначає, що за вимогу майнового характеру розмір судового збору становитиме 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 768,40 грн., з наступним стягненням недоплаченого судового збору відповідно до ціни позову, встановленої судом при вирішенні справи.

Разом з тим, за подану позивачем вимогу немайнового характеру встановлено ставку судового збору у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що з 01 січня 2019 року становить 768,40 грн.

Таким чином, позовна заява не відповідає встановленим ст.177 ЦПК вимогам, оскільки позивачем додано документ про сплату судового збору у меншому розмірі, ніж встановлено Законом України «Про судовий збір».

У відповідності до ч.1 та ч.2 ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

За таких обставин позовна заява повинна бути залишена без руху, а позивачу наданий строк для усунення недоліків позовної заяви шляхом доплати судового збору у сумі 768,40 грн.та подання до суду документу, що підтверджує таку сплату.

Судовий збір має бути перераховано або внесено за такими реквізитами: отримувач коштів - УК у м.Рiвному/м.Рiвне/22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 38012714 , банк отримувача - Казначейство України (ЕАП) , код банку отримувача (МФО) - 899998 , рахунок отримувача UA528999980000031213206017002 , код класифікації доходів бюджету 22030101 , призначення платежу – судовий збір, за позовом (ПІБ чи назва установи, організації позивача), Рівненський міський суд Рівненської області (назва суду, де розглядається справа).

На підставі наведеного та керуючись ст.ст.175-177, 185, 260 ЦПК України,

постановив:

Позовну заяву ОСОБА_1 про поділ майна подружжя - залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви шляхом доплати судового збору у сумі 768 (сімсот шістдесят вісім) гривень 40 копійок та подання до суду документу, що підтверджує таку сплату, протягом десяти днів з дня вручення цієї ухвали.

Роз`яснити, що в разі невиконання вказаних в ухвалі вимог заява буде вважатись неподаною та буде повернута позивачу, що не перешкоджає повторному зверненню із аналогічною заявою до суду.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: https://rvm.rv.court.gov.ua/sud1715/

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя І.О.Гордійчук

Джерело: ЄДРСР 84820821
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку