open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №635/3920/19

Провадження по справі №2/635/2279/2019

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 вересня 2019 року сел. Покотилівка Харківського району Харківської області

Харківський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді Бобко Т.В.,

секретар судового засідання Ус Ю.В.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - ОСОБА_2 ,

відповідач - ОСОБА_3 ,

третя особа - Служба у справах дітей та сім`ї виконавчого комітету Мереф`янської міської ради,

представник третьої особи - Куян Олена Валеріївна,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку заочного розгляду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа: Служба у справах дітей та сім`ї виконавчого комітету Мереф`янської міської ради, про позбавлення батьківських прав, встановлення опіки над малолітньою дитиною та стягнення аліментів,

в с т а н о в и в:

ОСОБА _1 звернулась до суду з позовом шляхом пред`явлення позовної заяви до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа: Служба у справах дітей та сім`ї виконавчого комітету Мереф`янської міської ради, в якому просила позбавити відповідачів батьківських прав відносно малолітньої дитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; призначити її опікуном малолітньої дитини ОСОБА_4 , а також стягнути з відповідачів аліменти на утримання дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у твердій грошовій сумі по 1013 гривень 50 копійок на місяць з кожного.

В обґрунтування своїх позовних вимог зазначила, що відповідачі є батьками малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , однак з 2014 року не виконують своїх батьківських обов`язків відносно доньки, а саме: не піклуються дитиною, не виховують її, не надають коштів для фізичного та розумового розвитку дитини, не цікавляться її життям, зловживають спиртними напоями. ОСОБА_3 не проживає з донькою з 2014 року, а ОСОБА_2 - починаючи з 2015 року. Крім того, з 2014 року відповідач ОСОБА_2 систематично вчиняє кримінальні та інші правопорушення, за фактом одного з яких відносно неї ухвалено вирок суду, який набрав законної сили. Вказані обставини свідчать про те, що ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в зв`язку з асоціальним способом життя не мають бажання та нездатні належним чином виховувати свою доньку ОСОБА_4 , а також забезпечити їй гідне дитинство та подальше життя. Фактично з 2015 року дитина повністю позбавлена батьківського піклування. Водночас, з моменту народження і по теперішній час малолітня ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає зі своїми бабусею, яка є позивачем у справі, ОСОБА_1 , та дідусем ОСОБА_5 . З 2015 року функції з виховання та опіки над малолітньою ОСОБА_4 повністю виконуються виключно ОСОБА_1 та ОСОБА_5 , останні спільно забезпечують онуці належні умови побуту для дитини, виховують її, піклуються про навчання дитини у школі, забезпечують харчуванням, одягом, іншими необхідними для гармонійного розвитку дитини речами. ОСОБА_1 та ОСОБА_5 добре спілкуються з онукою, проводять із нею майже увесь час, своїм ставленням до дитини намагаються пом`якшити її переживання, викликані відсутністю піклування з боку батьків. ОСОБА_4 є невід`ємною частиною життя ОСОБА_1 та ОСОБА_5 , яка сповнює його сенсом та радістю. ОСОБА_1 зазначає, що повсякденно на неї лягає значна кількість функцій з виховання та опіки над онукою, у зв`язку з чим вона вважає найбільш доцільним призначити саме її опікуном онуки ОСОБА_4 , оскільки будь які перешкоди для цього відсутні. Також позивач зазначила, що для забезпечення матеріального благополуччя та гідного життя ОСОБА_4 , з відповідачів слід стягнути аліменти на утримання доньки та оскілки останні не працюють, не мають джерел отримання постійного та стабільного доходу, розмір аліментів слід визначити у твердій грошовій сумі.

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 21 травня 2019 року вищевказану позовну заяву було залишено без руху, позивачу наданий строк для усунення недоліків - 10 днів з дня вручення копії ухвали. В установлені законом строки позивач усунула зазначені в ухвалі суду недоліки.

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 12 червня 2019 року провадження у справі відкрито, розгляд справи ухвалено здійснювати в порядку загального позовного провадження та призначено проведення підготовчого засідання.

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 27 серпня 2019 року підготовче провадження у цивільній справі закрито, справу призначено до судового розгляду у відкритому судовому засіданні з повідомленням учасників справи.

Позивач в судове засідання не з`явилася, надала до суду заяву про розгляд справи за її відсутністю, позовні вимоги підтримала, у разі неявки в судове засідання відповідачів, просила суд ухвалити рішення в заочному порядку.

Відповідачі у судове засідання повторно не з`явилися, про день та час слухання справи були повідомлені своєчасно і належним чином в порядку ст. 128 ЦПК України, шляхом направлення судових повісток за зареєстрованим місцем проживання відповідно до відомостей Відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання Головного Управління ДМС України в Харківській області, отриманих судом відповідно до вимог ч.6 ст.187 ЦПК України, причини неявки суду не повідомили. Будь яких заяв та клопотань від відповідача не надходило.

Представник третьої особи Служби у справах дітей та сім`ї виконавчого комітету Мереф`янської міської ради Куян О.В. в судове засідання не з`явилася, надала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності, проти задоволення позовних вимог ОСОБА_1 не заперечувала.

Враховуючи, що в судове засідання не з`явились всі учасники справи, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

У зв`язку з повторною неявкою в судове засідання належним чином повідомлених про дату, час та місце судового засідання відповідачів, які не повідомили про причини неявки та не подали відзив відповідно до статті 280 ЦПК України суд вважає за можливе проводити заочний розгляд справи та ухвалити заочне рішення.

Суд, дослідивши надані сторонами докази у їх сукупності, встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини, що виникли між сторонами.

Як вбачається з свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 15 жовтня 2012 року Виконавчим комітетом Мереф`янської міської ради Харківського району Харківської області, ІНФОРМАЦІЯ_2 народилася ОСОБА_6 , батьками останньої записані ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Відповідно до довідок - характеристик на мешканців м. Мерефа ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , виданих старшим ДОП СППП Харківського ВП ГУНП в Харківській області капітаном поліції Журавель С.С., за час мешкання на території м. АДРЕСА_1 ОСОБА_3 та ОСОБА_2 зарекомендували себе з негативного боку, зловживають спиртними напоями, ніде не працюють, систематично порушують громадський порядок, в сім`ї та з сусідами ніяких відносин не підтримують, схильні до скоєння правопорушень. Участі у вихованні своєї дитини не приймають. До Мереф`янської міської ради неодноразово надходили скарги і заяви відносно ОСОБА_2 та ОСОБА_3

Малолітня ОСОБА_6 зареєстрована разом зі своєю матір`ю ОСОБА_2 , бабусею ОСОБА_1 , та дідусем ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується довідками №2389/1 №2388/1, виданими 16 травня 2019 року Виконавчим комітетом Мереф`янської міської ради.

За станом здоров`я малолітня ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є здорова, що підтверджується висновком про стан здоров`я, фізичний та розумовий розвиток дитини, виданим головним лікарем Комунального закладу охорони здоров`я «Мереф`янська центральна районна лікарня» Чевердою В.М.

Малолітня ОСОБА_6 навчається у комунальному закладі «Мереф`янська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №6» Мереф`янської міської ради Харківської області (довідка №01-45/73, видана 15 лютого 2019 року директором КЗ «Мереф`янська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №6» Стрижаковою Т.С .).

З характеристики учениці1-Б класу КЗ «Мереф`янська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №6» Мереф`янської міської ради Харківської області Кітіченко Є.В., виданої класним керівником та директором КЗ «Мереф`янська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №6» Мереф`янської міської ради Харківської області зокрема вбачається, що ОСОБА_6 характеризується з позитивного боку, дівчинку виховує бабуся та дідусь, батьки у житті дитини участі не приймають.

Частиною 4 ст. 19 СК України визначено, що при розгляді судом спорів зокрема щодо позбавлення батьківських прав обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Служба у справах дітей та сім`ї Мереф`янської міської ради вважає доцільним позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 та ОСОБА_3 відносно малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що до суду надано відповідний висновок №01-22/41 від 08 січня 2019 року, направлений до суду за вих.№3102 від 09 серпня 2019 року.

Відповідно до вимог ч. 8 ст. 7 СК України, регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини, непрацездатних членів сім`ї.

Згідно зі ст.180 Сімейного Кодексу України, батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно ч.ч.2,3 ст. 150 Сімейного Кодексу України, батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, повинні забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Згідно до ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства» виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Виховання дитини має спрямовуватися на розвиток її особистості, поваги до прав, свобод людини і громадянина, мови, національних історичних і культурних цінностей українського та інших народів, підготовку дитини до свідомого життя у суспільстві в дусі взаєморозуміння, миру, милосердя, забезпечення рівноправності всіх членів суспільства, злагоди та дружби між народами, етнічними, національними, релігійними групами.

Процедура, підстави та правові наслідки позбавлення батьківських прав передбачені нормами СК України (статті 164-167).

Пунктом 2 ч.1 ст. 164 Сімейного Кодексу України передбачено, що мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Позивач ОСОБА_1 в обґрунтування своїх позовних вимог в частині позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 та ОСОБА_3 відносно малолітньої дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , посилається на те, що підставою для позбавлення батьківських прав є ухилення батьків від виконання обов`язків по вихованню дитини.

В пункті 15, 16 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» роз`яснено, що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема, ставлення батьків до дітей. Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Доводи позивача, про те, що відповідачі матеріальної допомоги на утримання дитини не надають, життям доньки не цікавляться, турботи про її виховання та розвиток не проявляють, відповідачами під час судового розгляду не спростовані.

Крім того, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 повідомлялися судом про розгляд справи, але вони жодного разу до суду не з`явилися, заперечень проти позову не надали, тобто свідомо нехтують своїми правами та обов`язками стосовно дитини.

Існування обставин, які перешкоджають участі відповідачів у матеріальному утриманні та вихованні дитини, судом не встановлено.

Статтями 12, 81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідачами не надано жодних доказів, які б спростовували вищевказані обставини.

Приймаючи до уваги обставини справи, враховуючи свідоме нехтування батьками своїми батьківськими обов`язками по відношенню до малолітньої дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , суд прийшов до висновку, що відповідачі систематично, протягом тривалого часу не виконують батьківських обов`язків, передбачених ст.ст. 150, 153, 180 Сімейного Кодексу України, по відношенню до своєї малолітньої доньки, а тому позбавлення батьківських прав відповідачів є єдиним можливим засобом забезпечення дитині належного життя та розвитку.

Відповідно до преамбули Конвенції ООН «Про права дитини» від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована Постановою ВР України № 789- ХІІ від 27 лютого 1991 року та набула чинності для України 27 вересня 1991 року, дитині для повного і гармонійного розвитку її особи необхідно зростати в сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові і розуміння. Статті 9, 18 вказаної Конвенції також визначає, що держави -учасниці забезпечують те, щоб дитина не розлучалася з батьками всупереч їх бажанню, за винятком випадків, коли компетентні органи згідно з судовим рішенням, визначають відповідно до застосовуваного закону і процедур, що таке розлучення необхідне в якнайкращих інтересах дитини. Таке визначення може бути необхідним у тому чи іншому випадку, наприклад, коли батьки жорстоко поводяться з дитиною або не піклуються про неї, або коли батьки проживають роздільно і необхідно прийняти рішення щодо місця проживання дитини. 3 метою гарантування і сприяння здійсненню прав, викладених у цій Конвенції, Держави-учасниці надають батькам і законним опікунам належну допомогу у виконанні ними своїх обов`язків по вихованню дітей та забезпечують розвиток мережі дитячих установ.

Щодо позовних вимог в частині призначення позивача опікуном малолітньої дитини ОСОБА_6 суд зазначає наступне.

Згідно ст. 59 ЦК України, піклування встановлюється над неповнолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, цивільна дієздатність яких обмежена.

Відповідно до ч.3 ст.60 ЦК України суд встановлює опіку над малолітньою особою, якщо при розгляді справи буде встановлено, що вона позбавлена батьківського піклування, і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

20 серпня 2019 року орган опіки та піклування Мереф`янської міської ради звернувся до суду із висновком №3083 від 08 серпня 2019 про про призначення ОСОБА_1 опікуном над дитиною, позбавленою батьківського піклування, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , так як це є доцільним і відповідає інтересам дитини.

Зі змісту вищевказаного висновку вбачається, що згідно заяви ОСОБА_1 від 05 липня 2019 року Службою у справах дітей та сім`ї Виконавчого комітету Мереф`янської міської ради ОСОБА_1 було поставлено на облік потенційних опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів та зареєстровано в журналі під №13 від 05 липня 2019 року, відомості внесені до єдиного банку даних. З правами та обов`язками опікуна ОСОБА_1 ознайомлена.

Згідно довідки про доходи № НОМЕР_2 , виданої 14 лютого 2019 року Харківським приміським об`єднаним управлінням ПФУ в Харківській області, ОСОБА_1 перебуває на обліку в Харківському приміському об`єднаному управлінні ПФУ в Харківській області і отримує пенсію за віком, сума її пенсії за період з 01 серпня 2018 року по 31 січня 2019 року склала 8804,07 гривень.

Згідно наданих суду сертифікатів про проходження профілактичного наркологічного та обов`язкових попереднього та періодичного психіатричних оглядів ОСОБА_1 на обліку у лікаря нарколога та психіатра не перебуває, згідно наданого висновку про стан здоров`я ОСОБА_1 , виданого 25 лютого 2019 року головним лікарем Комунального закладу охорони здоров`я «Мереф`янська центральна районна лікарня» Чевердою В.М., протипоказань для призначення ОСОБА_1 опікуном не має. Згідно довідки Департаменту інформаційних технологій Міністерства внутрішніх справ України серії НОМЕР_4, ОСОБА_1 станом на 24 січня 2019 року не знятої чи не погашеної судимості на території України не має.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Умови проживання родини в будинку відповідають санітарно-гігієнічним нормам, малолітня ОСОБА_6 в будинку за вказаною адресою має окрему кімнату, яка оснащена усім необхідним для повноцінного розвитку та речами особистого вжитку, про що також вбачається з висновку органу опіки та піклування Мереф`янської міської ради №3083 від 08 серпня 2019 року.

За таких обставин, суд вважає необхідним встановити над малолітньою дитиною ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,опіку та призначити її опікуном ОСОБА_1 .

З приводу вимог позивача про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 2 ст. 166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

Частиною 3 статті 166 СК України передбачено, що при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов`язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про охорону дитинства» кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної Ради України № 789ХІІ (78912) від 27 лютого 1991 року та набула чинності для України 27 вересня 1991 року, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

За змістом ч. 3 ст. ст. 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина. Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

Відповідно до ч. 1 ст. 184 СК України, суд за заявою одержувача визначає розмір аліментів у твердій грошовій сумі.

Відповідно до ч. 1 ст. 191 СК України, аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу - із дня подання такої заяви.

Частинами 1, 2 ст.182 Сімейного кодексу України передбачено, що при визначенні розміру аліментів суд враховує: 1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини; 2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; 3-1) наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; 3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; 4) інші обставини, що мають істотне значення. Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Відповідачами не надано суду доказів на підтвердження того, що вони офіційно працевлаштовані, мають постійний, регулярний дохід, а також відомості щодо наявності на їх утриманні інших неповнолітніх дітей та непрацездатних батьків. Докази, які свідчать про наявність підстав для звільнення від обов`язку утримувати дітей в матеріалах справи відсутні, заперечень щодо розміру аліментів відповідачами також не надано.

Враховуючи всі вищевикладені обставини, а також прожитковий мінімум, встановлений Законом України «Про державний бюджет України на 2019 рік» для дітей віком від 6 до 18 років, який станом на 26 вересня 2019 року становить 2118 гривень, суд вважає необхідним встановити розмір аліментів на утримання малолітньої дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який підлягає стягненню з відповідача на користь позивача, у твердій грошовій сумі, у межах заявлених позивачем вимог, у розмірі по 1013,50 гривень з кожного, починаючи із дня пред`явлення позову до суду, а саме 20 травня 2019 року і до досягнення дитиною повноліття.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 430 ЦПК України, суд допускає негайне виконання рішення у частині стягнення аліментів в межах суми платежу за один місяць.

Згідно ч.2 ст. 184 СК України розмір аліментів, визначений судом або домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, щорічно підлягає індексації відповідно до закону, якщо платник і одержувач аліментів не домовилися про інше. За заявою одержувача аліментів індексація може бути здійснена судом за інший період.

Відповідно до ч.2 ст.247 СК України встановлення опіки та піклування не припиняє права дитини на отримання аліментів.

Згідно квитанцій №145D4183М від 20 травня 2019 року та №N1ВWN3187M від 27 травня 2019 року, позивачем при пред`явленні до суду вищевказаного позову були понесені судові витрати зі сплати судового збору за подання до суду позову з вимогами про позбавлення відповідачів батьківських прав відносно малолітньої дитини у загальному розмірі 1536,80 гривень

Питання про розподіл судових витрат суд вирішує відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України, а саме судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Оскільки суд прийшов до висновку про задоволення позовних вимог у повному обсязі, з відповідачів на користь позивача підлягають стягненню витрати по сплаті судового збору за подання до суду позову з вимогами про позбавлення відповідачів батьківських правв розмірі по 768,40 гривень з кожного.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 12, 81, 141, 247, 263-265, 280-283 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа: Служба у справах дітей та сім`ї виконавчого комітету Мереф`янської міської ради, про позбавлення батьківських прав, встановлення опіки над малолітньою дитиною та стягнення аліментів - задовольнити повністю.

ОСОБА_2 позбавити батьківських прав відносно доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

ОСОБА_3 позбавити батьківських прав відносно доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Встановити над над малолітньою дитиною ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіку та призначити її опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліменти на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у розмірі 1013 (одна тисяча тринадцять) гривень 50 (п`ятдесят) копійок щомісячно, починаючи з 20 травня 2019 року до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_1 аліменти на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у розмірі 1013 (одна тисяча тринадцять) гривень 50 (п`ятдесят) копійок щомісячно, починаючи з 20 травня 2019 року до досягнення дитиною повноліття.

Розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі підлягає індексації відповідно до закону.

Рішення в частині стягнення з ОСОБА_2 та ОСОБА_3 аліментів у межах суми виплати за один місяць підлягає негайному виконанню.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 768 (сімсот шістдесят вісім) гривень 40 (сорок) копійок.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 768 (сімсот шістдесят вісім) гривень 40 (сорок) копійок.

Стягнути з ОСОБА_2 судовий збір у розмірі 768 (сімсот шістдесят вісім) гривень 40 (сорок) копійок в дохід держави.

Стягнути з ОСОБА_3 судовий збір у розмірі 768 (сімсот шістдесят вісім) гривень 40 (сорок) копійок в дохід держави.

Відповідачем протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення може бути подана письмова заява про перегляд заочного рішення відповідно до вимог ст.ст.284-285 ЦПК України.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення може бути оскаржене позивачем в загальному порядку шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складення повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Харківський районний суд Харківської області.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом зазначених строків, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , паспорт громадянки України серії НОМЕР_3 , виданий 06 листопада 1999 року Харківським РВ УМВС України в Харківській області, місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування): АДРЕСА_1 .

Відповідач: - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування): АДРЕСА_1 .

Третя особа - Служба у справах дітей та сім`ї виконавчого комітету Мереф`янської міської ради, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 41948904, місцезнаходження: 62472, Харківська область, Харківський район, м. Мерефа, вул. Дніпровська, буд.213.

Повне рішення складено 08 жовтня 2019 року.

Суддя Т.В. Бобко

Джерело: ЄДРСР 84803763
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку