open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №:755/12178/19

Провадження №: 1-кп/755/1294/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"27" вересня 2019 р. Дніпровський районний суд м.Києва у складі:

головуючого судді: ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

за участю прокурора: ОСОБА_3 ,

провівши підготовче судове засідання у кримінальному провадженні №12019100040004891 від 11.06.2019 року, що надійшло до суду з клопотанням прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м.Києва, громадянки України, працюючої товарознавцем у ТОВ «АТБ-маркет», зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

- на підставі ст.49 КК України за кримінальне правопорушення, передбачене ч.4 ст.358 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності,-

ВСТАНОВИВ:

01.08.2019 року в провадження Дніпровського районного суду м.Києва з Київської місцевої прокуратури №4 надійшло кримінальне провадження №12019100040004891 від 11.06.2019 року, що надійшло з клопотанням прокурора Київської місцевої прокуратури №4 ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 на підставі ст.49 КК України за кримінальне правопорушення, передбачене ч.4 ст.358 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності.

ОСОБА_4 органом досудового розслідування підозрюється в тому, що вона своїми умисними діями вчинила використання завідомо підробленого офіційного документа, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.358 КК України.

Так, ОСОБА_4 в 2004 році, точної дати та часу досудовим розслідуванням не встановлено, за місцем свого проживання, а саме: за адресою: АДРЕСА_2 , ОСОБА_4 , від невстановленої досудовим розслідуванням особи, з анкетними даними ОСОБА_5 , безоплатно, в подарунок отримала диплом про здобуту вищу освіту (спеціаліста), а саме: про закінчення вищого навчального закладу Київський державний торговельно-економічний університет (на даний час Київський національний торговельно-економічний університет), серії КВ №13584617 від 25.06.1999 року за спеціальністю «економіка підприємства» із здобутою кваліфікацією «економіста», на ім`я « ОСОБА_4 ».

Після чого, 09.11.2015, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуваючи в приміщенні офісу ТОВ «АТБ-маркет», що розташовано за адресою: м.Київ, вул. Бойченка, 5, маючи прямий умисел на використання завідомо підробленого офіційного документа, який надає права, реалізуючи свої злочинні наміри, при влаштуванні на посаду товарознавця ТОВ «АТБ-маркет», діючи умисно, достеменно розуміючи, що не отримувала документ про вищу освіту при закінченні навчання у Київському державному торговельно-економічному університеті у 1999 році, оскільки там не навчалася, з метою підтвердження факту наявності в неї необхідної для працевлаштування економічної освіти, пред`явила підроблений диплом про закінчення вищого навчального закладу Київський державний торговельно-економічний університет (на даний час Київський національний торговельно-економічний університет), серії КВ №13584617 від 25.06.1999 за спеціальністю «економіка підприємства» із здобутою кваліфікацією «економіста», на своє ім`я « ОСОБА_4 », про що був зроблений відповідний запис у Анкеті кандидата на посаду ТОВ «АТБ-маркет», використавши таким чином вказаний підроблений документ.

Відповідно до п.12 ч.1 ст.1 Закону України Про вищу освіту №1556-VII від 01.07.2014, кваліфікація - офіційний результат оцінювання і визнання, який отримано, коли уповноважена установа встановила, що особа досягла компетентності (результатів навчання) відповідно до стандартів вищої освіти, що засвідчується відповідним документом про вищу освіту.

Крім того, згідно із ст. 7 вказаного Закону, документ про вищу освіту (науковий ступінь) видається особі, яка успішно виконала відповідну освітню (наукову) програму та пройшла атестацію. Даним нормативним актом встановлено такі види документів про вищу освіту (наукові ступені) за відповідними ступенями: диплом молодшого бакалавра; диплом бакалавра; диплом магістра; диплом доктора філософії/доктора мистецтва; диплом доктора наук.

Інформація про видані дипломи вноситься закладами вищої освіти, крім вищих військових навчальних закладів, до Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

Відповідно до листа Київського національно торговельно-економічного університету від 06.06.2019 за №1345/08-01 ОСОБА_4 не закінчувала у 1999 році Київський державний торговельно-економічний університет (тепер Київський національний торговельно-економічний університет) і диплом спеціаліста серії НОМЕР_1 від 25.06.1999 на ім`я « ОСОБА_4 » Київським державним торговельно-економічним університетом не видавався.

Органом досудового розслідування дії ОСОБА_4 кваліфіковані як вчинення використання завідомо підробленого офіційного документа, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.358 КК України, при цьому, ОСОБА_4 в передбаченому законом порядку 26.07.2019 року оголошено про підозру у вчиненні вказаного кримінального правопорушення.

Відповідно до мотивів, наведених прокурором в клопотанні про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності, остання підлягає звільненню від кримінальної відповідальності, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.358 КК України, на підставі ст.49 КК України, про що вона надала відповідну заяву, в якій висловила свою згоду на звільнення її від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження з цих підстав.

Прокурор в підготовчому судовому засіданні підтримала вищезазначене клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 на підставі ст.49 КК України за кримінальне правопорушення, передбачене ч.4 ст.358 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Підозрювана ОСОБА_4 також підтримала в підготовчому судовому засіданні клопотання прокурора, при цьому, підтвердила встановлені органом досудового розслідування обставини за яких вона вчинила дане кримінальне правопорушення та визнала свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.358 КК України, в обсязі оголошеної їй підозри за вищезазначених обставин, встановлених органом досудового розслідування.

Вивчивши клопотання прокурора та матеріали кримінального провадження, роз`яснивши підозрюваній ОСОБА_4 правові наслідки звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності та її право заперечувати проти закриття справи з цих підстав, при цьому, остання не заперечувала проти звільнення її від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження відносно неї з вказаних підстав, про що надала суду відповідну заяву, вислухавши думку прокурора, яка підтримала своє клопотання, думку підозрюваної ОСОБА_4 , яка також підтримала клопотання прокурора, посилаючись на те, що з дня події минули строки притягнення її до кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.358 КК України, суд приходить до наступного.

Так, відповідно до вимог ст.314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти рішення про закриття провадження у випадку встановлення підстав, передбачених ч.2 ст.284 КК України.

Згідно з положеннями п.1 ч.2 ст.284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Разом з тим, відповідно до вимог ч.1 ст.285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом про кримінальну відповідальність.

Так, відповідно до вимог ст.49 КК України матеріально-правовими підставами звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності є закінчення встановлених законом строків давності та відсутність обставин, що порушують перебіг строків давності.

Крім того, особу може бути звільнено від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності також за наявності поряд з цим процесуально-правових підстав, таких як притягнення особи до кримінальної відповідальності, що починається як стадія кримінального провадження з моменту повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, та за наявності згоди підозрюваного на таке звільнення від кримінальної відповідальності.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження 26 липня 2019 року ОСОБА_4 було оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.358 КК України, у кримінальному провадженні №12019100040004891 від 11.06.2019 року.

В судовому засіданні шляхом опитування ОСОБА_4 та вивченням матеріалів кримінального провадження встановлено, що діяння, яке поставлене в провину ОСОБА_4 , дійсно мало місце, діяння містить склад злочину, передбаченого ч.4 ст.358 КК України та ОСОБА_4 винна у його вчиненні.

Із матеріалів кримінального провадження вбачається, що дії ОСОБА_4 мали місце у 2004 році.

Вказані обставини свідчать про те, що з дня вчинення кримінального правопорушення, у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_4 , передбачене ч.4 ст.358 КК України, який відноситься до злочинів невеликої тяжкості, минуло три роки, крім того, по справі відсутні обставини, які б зупиняли або переривали перебіг строків давності.

Поряд з цим, підозрювана ОСОБА_4 не заперечувала проти звільнення її від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності.

Враховуючи вищенаведені обставини, які свідчать про наявність сукупності матеріально-правових підстав, передбачених ст.49 КК України, та процесуально-правових підстав звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, суд приходить до висновку, що клопотання прокурора підлягає задоволенню, а справа закриттю, оскільки кримінальне правопорушення, передбачене ч.4 ст.358 КК України, у вчиненні яких підозрюється ОСОБА_4 відноситься до злочинів невеликої тяжкості, з дня вчинення злочинів минуло три роки, що є підставою, відповідно до вимог ст.284 ч.2 п.1 КПК України та ст.49 КК України для звільнення від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження, крім того підозрювана ОСОБА_4 не заперечує проти закриття кримінального провадження з цих підстав.

Обставин, які б виключали звільнення підозрюваної ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за злочин, передбачений ч.4 ст.358 КК України та закриття даного кримінального провадження щодо ОСОБА_4 у зв`язку із закінченням строків давності судом не встановлено.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.44, 49 КК України, ст.ст.284ч.2 п.1, 285, 286, 288, 314, 369 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №4 про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 на підставі ст.49 КК України за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.358 КК України у кримінальному провадженні №12019100040004891 від 11.06.2019 року - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.358 КК України на підставі ст.49 КК України.

Кримінальне провадження за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.358 КК України закрити на підставі ст.284 ч.2 п.1 КПК України.

Запобіжний захід щодо ОСОБА_4 не обирався.

Ухвала про закриття кримінального провадження та звільнення особи від кримінальної відповідальності може бути оскаржена в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду протягом 7 днів з дня її оголошення через Дніпровський районний суд м.Києва.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію ухвали суду.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 84681743
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку