open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 181/1120/19

Провадження № 2/181/235/19

"30" вересня 2019 р. смт. Межова

Межівський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді Юр`єва О.Ю.,

з участю секретаря судового засідання Запрожченко Л.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до приватного нотаріуса Межівського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Філіпової Інни Петрівни про скасування постанови нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії та визнання спадкоємця управителем спадкового майна - корпоративних прав С( Ф )Г «Кондратюк»,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА _1 звернувся до суду з позовом до приватного нотаріуса Межівського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Філіпової І.П. про скасування постанови нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії та визнання спадкоємця управителем спадкового майна - корпоративних прав С( Ф ) Г « Кондратюк ».

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача ОСОБА_5 після чого відкрилась спадщина на спадкове майно у вигляді корпоративних прав (частки) на селянське (фермерське) господарство «Кондратюк». 12 червня 2019 року позивач звернувся із заявою до відповідача про прийняття спадщини після смерті батька, дружина спадкодавця ОСОБА_6 та його донька ОСОБА_7 , як спадкоємці першої черги, відмовились від прийняття спадщини на користь позивача.

02 липня 2019 року ОСОБА_1 звернувся до приватного нотаріуса Межівського районного нотаріального округу із заявою про вжиття заходів з охорони спадкового майна шляхом укладання договору на управління спадщиною, однак відповідач відмовила ОСОБА_1 в посвідчення зазначеного договору та роз`яснила порядок оскарження її рішення. Позивач вважає постанову нотаріуса незаконною з огляду на те, що управління корпоративними правами, або їх часткою, потребує підтвердження правомочності прав власника спадкоємця такої частки перед третіми особами. Тільки управитель спадкового майна може отримати права через уповноважену особу нотаріуса. Позивач, як спадкоємець, фактично є управителем спадщини у вигляді корпоративних права С( Ф ) Г «Кондратюк» та для належної охорони та догляду за спадковим майном він звернувся до нотаріуса для отримання прав на вчинення фактичних та юридичних дій, втім відповідач з формальних підстав, посилаючись на загальні норми законодавства, не враховуючи особливий вид майна відмовив ОСОБА_1 у посвідчення договору управління спадщиною.

До прийняття спадщини є необхідність управляти корпоративними правами С(Ф) Г « Кондратюк » позивачем, як спадкоємцем, що не суперечить закону та не порушує прав інших спадкоємців. Таке майно має особливий статус, спадкоємець повинен мати повноту юридичних інструментів для управляння корпоративними правами підприємства за допомогою яких буде змога вести господарську діяльність, зокрема ведення фінансово-господарських документів, робота з фінансовими установами, прийом та звільнення з роботи підприємства, придбання товарів та послуг, випуск готової продукції тощо. Наголошується про відсутність надання до фіскальних органів відповідної звітності, такі наслідки за відсутності управителя спадкового майна, можуть призвести до припинення діяльності підприємства. У приватного нотаріуса не було належних підстав для відмови у здійсненні нотаріальної дії, тому позивач просить скасувати постанову про відмову у посвідченні договору управління спадщиною та визнати ОСОБА_1 управителем спадщини у вигляді корпоративних прав (частки) на С(Ф) Г « Кондратюк » з наділення повноваженнями для охорони та управління спадщиною до закінчення строку, встановленого для прийняття спадщини.

У судове засідання позивач та його представник не з`явилися, останній надав заяву про розгляд справи у їх відсутність, позовні вимоги підтримують в повному обсязі та наполягають на їх задоволенні.

Відповідач у судове засідання не з`явилася, надано заяву про розгляд справи без її присутності.

Суд, оцінивши зібрані у справі докази, з`ясувавши обставини справи та надавши їм відповідну оцінку, приходить до наступних висновків.

При цьому досліджені наступні матеріали справи, яким надана відповідна оцінка.

Згідно свідоцтва про народження № НОМЕР_1 , виданого повторно відділом реєстрації актів цивільного стану Межівського районного управління юстиції Дніпропетровської області ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , актовий запис №22, батьком якого записано ОСОБА_5 , а матір`ю - ОСОБА_6

Згідно статуту С(Ф) Г ) «Кондратюк», затвердженого рішенням засновника С(Ф) Г «Кондратюк» рішення №10 від 19 серпня 2016 року, засновником та головою С( Ф ) Г являється ОСОБА_5 , що також підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Основною метою діяльності С (Ф ) Г є господарська діяльність, спрямована на виробництво сільськогосподарської продукції з використанням земельної ділянки, наданої для цих цілей, а також переробка, зберігання, транспортування і реалізація виробленої їм сільськогосподарської продукції.

Свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , виданого відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Васильківському, Межівському, Покровському районах Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області 11 червня 2019 року, актовий запис №148, ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Постановою приватного нотаріуса Межівського районного нотаріального округу Дніпропетровської області від 02 липня 2019 року підтверджується відмова

ОСОБА_1 у посвідченні договору управління спадщиною після смерті його батька

ОСОБА_5 .

Згідно довідки приватного нотаріуса Межівського районного нотаріального округу Дніпропетровської області №277/01-16 від 02 липня 2019 року щодо відомостей про склад спадкоємців за законом приватним нотаріусом Межівського районного нотаріального округу Дніпропетровської області заведена спадкова справа за №132/2019 р., що зареєстрована у Спадковому реєстрі за №64319669, після смерті ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 . Спадкоємцями, що прийняли спадщину за законом після смерті останнього, станом на 02 липня 2019 року є син спадкодавця - ОСОБА_1

Повідомленнями про відмову у прийнятті звітності ДФС України Головного управління ДФС у Дніпропетровській області №92922/10/04-36-55-80 від 09 серпня 2019 року та №95723/10/04-36-55-80 від 19 серпня 2019 року С(Ф) Г « Кондратюк » підтверджується неприйняття звітів останніх з причини відсутності обов`язкових реквізитів, зокрема повне найменування посадової особи платника податків, а саме керувника підприємтва, податкова декларація повинна бути підписана керівником платника податків або уповноваженою особою.

Письмовою вимогою банку «Південний» №170-168-35369БТ-2019 від 10 вересня 2019 року підтверджується надання С(Ф) Г ) « Кондратюк » уточненої інформації по клієнту, а саме: оновлену інформацію, шляхом заповнення опитувального листа та офіційні документи та/або належним чином засвідчені їх копії, які є обов`язковими для подання до банку у разі якщо відбулись наступні зміни: зміна керівниго складу підприємтсва, кінцевих бенефіціарних власників, зміна місцезнаходження, унесення змін до установчих документів, закінчення строку (припинення) дії, втрати чинності чи визнання недійсними поданих документів тощо. Запитані документи просять надати банку в строк до 09 жовтня 2019 року. У випадку ненадання інформації банк може використати своє право у відмові від проведення фінансових операцій (обслуговування).

З витребуваної судом спадкової справи, яка належним чином завірена нотаріально, вбачається, що 12 червня 2019 року ОСОБА_1 звернувся до приватного нотаріуса Межівського районного нотаріального округу Дніпропетровської області із заявою про прийняття спадщини після смерті померлого батька - ОСОБА_5 Заяви дружини спадкодавця ОСОБА_6 та сестри позивача ОСОБА_7 свідчать про відмову останніх від прийняття спадщини на користь сина спадкодавця ОСОБА_1 .

Згідно довідки виконкому Новопавлівської сільської ради №1479 від 12 червня 2019 року ОСОБА_5 померлий ІНФОРМАЦІЯ_1 на день смерті проживав і був зареєстрований по АДРЕСА_1 разом з дружиною ОСОБА_6 Заповіт у виконкому Новопавлівської сільської ради не посвідчувався.

Свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 , виданого повторно відділом реєстрації актів цивільного стану Межівського районного управління юстиції Дніпропетровської області 28 січня 2009 року, актовий запис №29, підтверджується, що ОСОБА_7 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьком якої записано

ОСОБА_5 .. а матір`ю - ОСОБА_6 .

Згідно свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_4 , виданого повторно відділом реєстрації актів цивільного стану Межівського районного управління юстиції Дніпропетровської області 28 січня 2009 року, актовий запис №20, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 зареєстрували шлюб 16 жовтня 1992 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Статтею 7 Закону України «Про нотаріат» передбачено, що нотаріуси у своїй діяльності керуються законами України, постановами Верховної Ради України, указами і розпорядженнями Президента України, постановами і розпорядженнями Кабінету Міністрів України, а на території Автономної Республіки Крим, крім того, - законодавством Автономної Республіки Крим, наказами Міністерства юстиції України, нормативними актами обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

Згідно п.4 Глави 13 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України № 282/20595 від 22.02.2012 року, вчинення нотаріальних дій нотаріусами України нотаріусу забороняється безпідставно відмовляти у вчиненні нотаріальної дії.

Статтею 50 Закону України «Про нотаріат» встановлено, що нотаріальна дія або відмова у її вчиненні, нотаріальний акт оскаржуються до суду. Право на оскарження нотаріальної дії або відмови у її вчиненні, нотаріального акта має особа, прав та інтересів якої стосуються такі дії чи акти.

В пункті 14 постанови Пленуму «Про судову практику в справах за скаргами на нотаріальні дії або відмову в їх вчиненні» №2 від 31.01.1992року року судам роз`яснено, що на справи за скаргами на нотаріальні дії або відмови в їх вчиненні поширюються загальні правила цивільного процесуального законодавства.

При задоволенні скарги на нотаріальні дії суд має їх скасувати, зазначивши, які саме нотаріальні дії, коли і ким вчинені, скасовуються. Задовольняючи скаргу на відмову у вчиненні нотаріальної дії, суд в резолютивній частині рішення зазначає про скасування постанови (іншого відповідного акта) про це (з наведенням дати і органу, що її прийняв) і яку нотаріальну дію та хто повинен вчинити.

Статтею 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" передбачено, що суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року та практику Європейського Суду з прав людини, як джерело права.

Відповідно до ст.6 Європейської Конвенції з прав людини визнається право людини на доступ до правосуддя, а за ст.13 зазначеної Конвенції - на ефективний спосіб захисту прав, і це означає, що особа має право пред`явити в суді таку вимогу на захист цивільного права, яка відповідає змісту порушеного права та характеру правопорушення.

У рішенні від 30 листопада 2004 року у справі "Онер" їлдіз проти Туреччини" (справа відкрита за заявою № 48939/99 та розглянута Великою палатою) Європейський суд визнав, що поняття "майно" охоплює не лише річ, яка реально існує (матеріальна складова), але також стосується засобів праводомагання (юридична складова), включаючи право вимоги, відповідно до якого особа може стверджувати, що вона має принаймні "законне сподівання" стосовно ефективного здійснення права власності.

Згідно ст.1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Положенням ч.3 ст.61 Закону України «Про нотаріат» передбачено, що якщо у складі спадщини є корпоративні права для управління ними, нотаріус, а в населених пунктах, де немає нотаріуса, - посадова особа органу місцевого самоврядування призначає управителя спадщини з числа спадкоємців або виконавців заповіту, а в разі їх відсутності - укладає договір на управління спадщиною з іншою особою.

Згідно ч.1 ст.1283 ЦК України, охорона спадкового майна здійснюється в інтересах спадкоємців, відказоодержувачів та кредиторів спадкодавця з метою збереження його до прийняття спадщини спадкоємцями або набрання законної сили рішенням суду про визнання спадщини відумерлою.

Ч.2 - нотаріус або в сільських населених пунктах - уповноважена на це посадова особа відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини за заявою спадкоємців або за повідомленням підприємств, установ, організацій, громадян, або на підставі рішення суду про оголошення фізичної особи померлою чи за своєю власною ініціативою вживає заходів до охорони спадкового майна.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.1285 ЦК України, якщо у складі спадщини є майно, яке потребує утримання, догляду, вчинення інших фактичних чи юридичних дій для підтримання його в належному стані, нотаріус, а в населених пунктах, де немає нотаріуса, - відповідний орган місцевого самоврядування, у разі відсутності спадкоємців або виконавця заповіту укладають договір на управління спадщиною з іншою особою.

У разі відсутності спадкоємців або виконавця заповіту особою, яка управляє спадщиною, до складу якої входить земельна ділянка, є сільська, селищна, міська рада за місцезнаходженням такої земельної ділянки.

Особа, яка управляє спадщиною, має право на вчинення будь-яких необхідних дій, спрямованих на збереження спадщини до з`явлення спадкоємців або до прийняття спадщини.

Судом достовірно встановлено та документально підтверджено, що

ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , окрім позивача про спадкові права більш ніхто не заявляв, заяву про відмову від спадщини ОСОБА_1 не подавав, а перешкодою в нотаріальному призначенні управителя спадщини у вигляді корпоративних прав з числа спадкоємців є безпідставна відмова відповідача у вчинені нотаріальної дії, який не врахував положення спеціального законодавства щодо управління вказаним вище спадковим майном.

В силу ч.3 ст.49 Закону України «Про нотаріат», нотаріусу або посадовій особі, яка вчиняє нотаріальні дії, забороняється безпідставно відмовляти у вчиненні нотаріальної дії.

Розглядаючи даний спір суд, на підставі норм ч. 4 ст. 263 ЦПК України враховує правову позицію викладену в постанові Верховного Суду по справі №134/1676/16-ц від 06.02.2019 року, який скасовуючи рішення суду апеляційної інстанції зазначив, що Верховним Судом взято до уваги, що відповідно до статті 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у Спосіб, визначений законом або договором. У випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного, невизнаного або оспореного права, свободи чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону.

Отже, враховуючи встановлені судом обставини, суд приходить до висновку, що позовні вимоги про скасування постанови нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії та визнання спадкоємця управителем спадкового майна - корпоративних прав С(Ф)Г « Кондратюк є обґрунтованими, підтвердженими зібраними у справі доказами та не спростованими у встановленому процесуальним законом порядку відповідачами, а тому підлягають задоволенню у повному обсязі.

Судові витрати розподілити відповідно до ст.141 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.49,61 Закону України «Про нотаріат», ст.ст.1283 ЦК України, ст.ст.2, 4, 81, 82, 96, 141, 142, 259, 263-265, 268, 272, 273 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 (місце реєстрації: АДРЕСА_2 , адреса для листування: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_5 ) до приватного нотаріуса Межівського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Філіпової Інни Петрівни (місце знаходження: 52900, Дніпропетровська область, Межівський район, смт. Межова, пр. Незалежності, буд.18а) про скасування постанови нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії та визнання спадкоємця управителем спадкового майна - корпоративних прав С( Ф )Г «Кондратюк» задовольнити повністю.

Скасувати постанову приватного нотаріуса Межівського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Філіпової Інни Петрівни від 02 липня 2019 року про відмову у посвідченні договору управління спадщиною.

Визнати спадкоємця ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , управителем спадщини у вигляді корпоративних прав (частки) на селянське «фермерське» господарство «Кондратюк» (код ЄДРПОУ 24617604) з наділенням повноважень для охорони та управління спадщиною до закінчення строку, встановленого для прийняття спадщини.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Дніпровського апеляційного суду через Межівський районний суд Дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя:

О

. Ю. Юр`єв

Джерело: ЄДРСР 84592265
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку