open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 211/5924/19

Провадження № 2-о/211/102/19

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

25 вересня 2019 року Довгинцівський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді: Н.О. Сарат.

присяжних: Абусова О.М. та Верхогляд А.Г.

за участю секретаря судового засідання: С.М. Зоріної

у відсутність учасників по справі, розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою Комунального підприємства «Криворізький протитуберкульозний диспансер» Дніпропетровської обласної ради», заінтересована особа: ОСОБА_1 про обов`язкову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу,

В С Т А Н О В И В:

представник заявника головний лікар Комунального підприємства «Криворізький протитуберкульозний диспансер» Дніпропетровської обласної ради» звернувся до Довгинцівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області із заявою про примусову госпіталізацію ОСОБА_1 до протитуберкульозного закладу.

При цьому посилається на те, що ОСОБА_1 , з 05.03.2019 року перебуває на диспансерному обліку в КП «Криворізький протитуберкульозний диспансер» ДОР» у м. Кривий Ріг з діагнозом: МРТБ (05.03.2019 року) легень (дисемінований) Деструкція (+) МБТ (+) Мазок (-) МГ (+) Ріф. (+) Культура (+) Резистентність І+(НRZE) Резистентність ІІ+(Кm) Гістологія (0) Категорія 4 (ВДТБ) Когорта 1 ( 2019). З 04.03.2019 року по 10.06.2019 року перебувала на стаціонарному лікуванні в легеневому відділенні № 4 КП «Криворізький протитуберкульозний диспансер» ДОР», виписана за самовільне необгрунтоване залишення відділення. Після того як самовільно залишила стаціонар до дільничного лікаря - фтизіатра не з`явилася, від лікування хвора ухиляється. Неодноразово викликалася дільничною службою диспансеру для госпіталізації до профільного відділення КП «Криворізький протитуберкульозний диспансер» ДОР».

Таким чином, вільно пересуваючись містом та не отримуючи належного лікування, ОСОБА_1 , будучи хворою на заразну форму туберкульозу, порушує протиепідемічний режим, що ставить під загрозу зараження туберкульозом інших осіб.

За таких обставин, з метою запобігання поширенню туберкульозу, заявник просив суд ухвалити рішення, яким примусово госпіталізувати ОСОБА_1 до стаціонару КП «КПТД» ДОР» на строк п`яти місяців, до стійкого знебацилення.

Ухвалою від 25.09.2019 року прийнято справу до розгляду та відкрито провадження за заявою КП «КПТД» ДОР» про обов`язкову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу, заінтересована особа: ОСОБА_1 розгляд справи призначено на 25.09.2019 року.

Представник заявника в судове засідання надала заяву в якій підтримала вимоги та просив розглянути за її відсутності .

Розгляд справи відповідно до ч.1 ст. 345 ЦПК України проводиться без участі заінтересованої особи, оскільки за даними лікарського висновку ОСОБА_1 становить загрозу розповсюдження туберкульозу.

Суд, перевіривши матеріали справи, вважає необхідним заяву задовольнити частково виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з 05.03.2019 року перебуває на диспансерному обліку в КП «Криворізький протитуберкульозний диспансер» ДОР» у м. Кривий Ріг з діагнозом: МРТБ (05.03.2019 року) легень (дисемінований) Деструкція (+) МБТ (+) Мазок (-) МГ (+) Ріф. (+) Культура (+) Резистентність І+(НRZE) Резистентність ІІ+(Кm) Гістологія (0) Категорія 4 (ВДТБ) Когорта 1 ( 2019). З 04.03.2019 року по 10.06.2019 року перебувала на стаціонарному лікуванні в легеневому відділенні № 4 КП «Криворізький протитуберкульозний диспансер» ДОР», виписана за самовільне необгрунтоване залишення відділення. Після того як самовільно залишила стаціонар до дільничного лікаря - фтизіатра не з`явилася, від лікування хвора ухиляється. Неодноразово викликалася дільничною службою диспансеру для госпіталізації до профільного відділення КП «Криворізький протитуберкульозний диспансер» ДОР».

Таким чином, вільно пересуваючись містом та не отримуючи належного лікування, ОСОБА_1 , будучи хворою на заразну форму туберкульозу, порушує протиепідемічний режим, що ставить під загрозу зараження туберкульозом інших осіб.

Відповідно до ч. 1 статті 11 Закону України «Про протидію захворюванню на туберкульоз» у разі якщо хворі на заразні форми туберкульозу, у тому числі під час амбулаторного чи стаціонарного лікування, порушують протиепідемічний режим, що ставить під загрозу зараження туберкульозом інших осіб, з метою запобігання поширенню туберкульозу за рішенням суду вони можуть бути примусово госпіталізовані до протитуберкульозних закладів, що мають відповідні відділення (палати) для розміщення таких хворих.

Згідно ч. 3 ст. 11 Закону України «Про протидію захворюванню на туберкульоз» примусова госпіталізація осіб, стосовно яких судом ухвалено відповідне рішення, здійснюється з урахуванням висновку лікаря на строк до трьох місяців.

Відповідно до ч. 1 ст. 345 ЦПК України справи про примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу або про продовження строку примусової госпіталізації суд розглядає не пізніше 24 годин після відкриття провадження у справі. Особі має бути надано право особистої участі в судовому засіданні, за винятком випадків, коли за даними протитуберкульозного закладу така особа становить загрозу розповсюдження хвороби.

На підставі ст. 346 ЦПК України розглянувши заяву про примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу або про продовження строку примусової госпіталізації, суд ухвалює рішення, яким відхиляє або задовольняє заяву. Рішення про задоволення заяви, зазначеної у частині першій цієї статті, підлягає негайному виконанню та є підставою для примусової госпіталізації або продовження строку примусової госпіталізації особи в протитуберкульозному закладі на встановлений законом строк. Після набрання законної сили рішенням суду про примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу або про продовження строку примусової госпіталізації суд надсилає рішення відповідному органу місцевого самоврядування для вжиття заходів щодо охорони майна особи, стосовно якої ухвалено рішення суду.

Положеннями пункту 3 частини 1статті 11 Закону України «Про протидію захворюванню на туберкульоз`примусова госпіталізація осіб, стосовно яких судом ухвалено відповідне рішення, здійснюється з урахуванням висновку лікаря на строк до трьох місяців.

З урахуванням викладеного, суд приходить до висновку, що з метою запобігання поширенню туберкульозу ОСОБА_1 підлягає примусовій госпіталізації до протитуберкульозного закладу на строк три місяці до стійкого знебацилення, починаючи з дня фактичної госпіталізації, так як це максимальний термін на який може бути госпіталізована особа.

Відповідно до п.7 ч.1 ст.430, ч.2 ст.346 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішення.

Згідно з п.12 ч.2 ст.3 Закону України «Про судовий збір» за подання заяви про обов`язкову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу судовий збір не справляється.

Керуючись ст. 11 Закону України «Про протидію захворюванню на туберкульоз», ст.ст. 263, 265, 293, 294, 345-346, п.7 ч.1 ст.430 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Заяву Комунального підприємства «Криворізький протитуберкульозний диспансер» Дніпропетровської обласної ради» про примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу Семенової Вікторії Юріївни - задовольнити частково.

Примусово госпіталізувати до стаціонару комунального підприємства «Криворізький протитуберкульозний диспансер» Дніпропетровської обласної ради" ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , строком на три місяці до стійкого знебацилення, починаючи з дня фактичної госпіталізації.

В іншій частині позову відмовити.

Судові витрати віднести за рахунок держави.

Рішення суду підлягає негайному виконанню. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подано до Дніпровського апеляційного суду через Довгинцівський районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня винесення рішення.

Суддя

:

Н

. О. Сарат

Присяжні

Абусов О.М.

Верхогляд А.Г.

Джерело: ЄДРСР 84487024
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку