open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 761/27387/19 Суддя в І-й інстанції Трубніков А.В.

Провадження № 11-сс/824/4551/2019 Суддя в 2-й інстанції Свінціцька О.П.

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

І м е н е м У к р а ї н и

17 вересня 2019 року м. Київ

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду в складі суддів:

Свінціцької О.П. (головуючої),Ігнатюка О.В., Рудніченко О.М.,

за участю: секретаря Шийки Ю.В.

представника заявника Кучеренко О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві апеляційну скаргу адвокатів Войченко С.В. та Кучеренко О.В., які діють в інтересах ОСОБА_1 на ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 12 липня 2019 року,

в с т а н о в и л а:

Адвокати Войченко С. В. та Кучеренко О. В., які діють в інтересах ОСОБА_1 звернулись до слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням про закриття кримінального провадження, внесеного в ЄРДР за № 42017000000000861 від 02.08.2017 року, з підстав закінчення строків досудового розслідування.

Ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 12 липня 2019 року матеріали клопотання адвокатів Войченка С. В. та Кучеренко О. В. про закриття кримінального провадження, внесеного в ЄРДР за № 42017000000000861 від 02.08.2017 року, за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 263 КК України повернуто особам, які його подали, без розгляду. Своє рішення слідчий суддя мотивував тим, що відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань у кримінальному проваджені за № 42017000000000861, в межах якого заявники звертаються із клопотанням до слідчого судді про його закриття, внесено 02 серпня 2017 року. Із вказаних вище підстав дія положень п.9 ч.2 ст.284 КПК України, яка набрала чинності 04 листопада 2018 року, не мала зворотної дії у часі та, у зв`язку із чим не підлягали застосуванню. Зазначив, що на час внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань у кримінальному проваджені № 42017000000000861, діяла редакція КПК України 2012 року зі змінами відповідно до Закону №1950-VIІІ від 16.03.2017 року. У вказаній редакції кримінального процесуального законодавства, положення ч.2 ст.284 КПК України, не передбачалось можливості звернення до слідчого судді, іншої особи із клопотанням про закриття кримінального провадження, зокрема і з підстав закінчення строку досудового розслідування.

Не погоджуючись з вказаним рішенням слідчого судді, адвокати подали апеляційну скаргу, в якій просили скасувати указану ухвалу та повернути матеріали за їх скаргою до суду першої інстанції для їх розгляду в порядку, передбаченому ч. 9 ст. 284 КПК України. На думку апелянтів, положення ч.9 ст. 284 КПК України за своїм змістом та юридичною природою не є відсильними та не підлягали автономному тлумаченню. Вважали, що положення ч. 9 ст. 284 КПК України у редакції Закону від 18.09.2018 підлягають застосуванню з моменту набрання вказаним законом чинності, а вирішення питання зворотної дії в часі при їх застосуванні є недопустимим. Окрім цього, апелянти вказали і на те, що положення ч. 9 ст. 284 КПК України у редакції Закону від 18.09.2018 року набрали чинності після закінчення строків досудового розслідування кримінального провадження щодо ОСОБА_1 . Отже, на думку апелянтів, підстава закриття кримінального провадження у зв`язку із закінченням у ньому строку досудового розслідування на підставі ухвали слідчого судді виникла вже після набрання 04.11.2018 чинності законом, яким внесено зміни до КПК України та включено положення ч.9 ст. 284 КПК України, що виключає зворотною дію в часі.

Вислухавши доповідь судді апеляційного суду, пояснення представника заявника, яка апеляційну скаргу підтримала, підтвердила її доводи і просила скаргу задовольнити, вивчивши доводи апеляційної скарги та перевіривши матеріали справи, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає до задоволення з огляду на таке.

За змістом ч.9 ст.284 КПК України слідчий суддя за клопотанням іншої особи, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, або її представника може винести ухвалу про закриття кримінального провадження якщо з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру, закінчилися строки досудового розслідування встановлені частиною першою статті 219 КПК України. Чинний КПК не містить положень, які би регламентували порядок розгляду таких клопотань. У зв`язку із цим колегія суддів вважає, що слідчому судді необхідно було за аналогією закону застосувати положення КПК України які регламентують подібні правовідносини. Такими положенням є ті положення КПК України, які регламентують розгляд клопотань про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, тобто відповідні положення Розділу ІІ КПК України. Аналіз указаних норм закону дає підстави стверджувати те, що у випадку надходження відповідних клопотань слідчий суддя, за невеликими виключеннями, що пов`язані із відповідністю клопотань вимогам закону, може ухвалити одне із двох рішень: про задоволення клопотання або відмову у задоволенні клопотання. Залишення клопотань без розгляду указаними нормами закону не передбачено. Наведене указує на те, що слідчим суддею було ухвалене рішення, яке не передбачене нормами закону, що указує на незаконність цього рішення. Посилання слідчого судді на загальні засади кримінального провадження є необґрунтованим, оскільки будь-якими засадами не передбачено можливості чи необхідності залишення клопотань без розгляду із підстав, викладених у мотивувальній частині ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 12 липня 2019 року. На думку колегії суддів обставини, викладені у мотивувальній частин цієї ухвали повинні бути предметом розгляду клопотання по суті із винесенням відповідного рішення по суті клопотання.

У зв`язку із викладеним, ухвала слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 12.07.2019 про повернення без розгляду матеріалів клопотання адвокатів Войченка С. В. та Кучеренко О. В. про закриття кримінального провадження, внесеного в ЄРДР за № 42017000000000861 від 02.08.2017 року, за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 263 КК України не може визнаватись законною та обґрунтованою, а тому вона підлягає скасуванню із поверненням матеріалів до суду першої інстанції для розгляду в порядку ч.9 ст. 284 КПК України.

Оскільки колегією суддів приймається рішення, яке пов`язане виключно із рухом клопотання, колегія суддів не робить будь-яких висновків щодо обґрунтованості клопотання, про що в апеляційній скарзі наведені відповідні доводи, оскільки ці обставини будуть предметом розгляду слідчим суддею при розгляді клопотання по суті.

Керуючись ст.ст. 405, 407, 409, 422 КПК України, колегія суддів, -

у х в а л и л а:

Апеляційну скаргу адвокатів Войченко С.В. та Кучеренко О.В., які діють в інтересах ОСОБА_1 на ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 12 липня 2019 року задовольнити.

Ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 12.07.2019 про повернення без розгляду матеріалів клопотання адвокатів Войченка С. В. та Кучеренко О. В. про закриття кримінального провадження скасувати.

Матеріали за клопотанням адвокатів Войченка С. В. та Кучеренко О. В., поданого в інтересах ОСОБА_1 повернути до суду першої інстанції для розгляду в порядку ч.9 ст. 284 КПК України.

Ухвала оскарженню у касаційному порядку не підлягає.

СУДДІ

Свінціцька О.П. Ігнатюк О.В. Рудніченко О.М.

Джерело: ЄДРСР 84480682
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку