open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

г

Справа № 358/1233/19 Провадження № 2/358/603/19

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

20 вересня 2019 року м. Богуслав

суддя Богуславського районного суду Київської області Корбут В.М., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення неустойки за несплату аліментів,

В С Т А Н О В И В:

До Богуславського районного суду Київської області надійшов вищевказаний позов.

Вирішуючи питання щодо можливості відкриття провадження у справі, розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 , подану та підписану від її імені позивача представником ОСОБА_3 , суддя дійшов до наступного.

При зверненні з даним позовом до суду представником позивача не враховано положення пункту другого частини третьої статті 175 ЦПК України, оскільки в позовній заяві не зазначено інформацію про реєстраційний номер облікової картки платника податків та номер і серію паспорта відповідача.

Таким чином, в позовній заяві необхідно зазначити вищевказану інформацію щодо відповідача.

Крім того, представником позивача не враховано положення пункту третього частини третьої статті 175 ЦПК України, якою визначено, що позовна заява повинна містити: зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Відповідно до положення пункту першого частини першої статті 176 ЦПК України, ціна позову визначається: у позовах про стягнення грошових коштів - сумою, яка стягується, чи оспорюваною сумою за виконавчим чи іншим документом, за яким стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку.

Із позовної заяви вбачається, що ціна позову становить 414094 грн. 76 коп., що підтверджується розрахунком пені за несвоєчасну сплату аліментів за період з 04.04.2012 року по 31.12.2017 року станом на 23.08.2019 року проведеного представником позивача.

Однак, представником позивача не враховано розрахунок заборгованості по аліментах за період з 04.04.2012 року по лютий 2019 року включно, проведеного державним виконавцем, з якого вбачається, що в деяких місяцях має місце переплата по сплаті аліментів і тому при визначенні ціни позову та суми коштів, що підлягають стягненню необхідно врахувати правову позицію Великої Палати Верховного Суду викладену в постанові від 03.04.2019 року у справі № 333/6020/16-ц.

Таким чином, необхідно вірно визначити ціну позову.

Відповідно до частини другої статті 175 ЦПК України позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Згідно частини сьомої статті 177 ЦПК України до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Відповідно до частин першої, третьої статті 60 ЦПК України представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Органи або інших осіб, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, представляють у суді їх посадові особи, крім випадків, коли такі органи та особи є стороною чи третьою особою у справі.

Так , відповідно до абзацу третього частини другої статті 62 ЦПК України довіреність фізичної особи, за зверненням якої прийнято рішення про надання їй безоплатної вторинної правничої допомоги, може бути посвідчена посадовою особою органу (установи), який прийняв таке рішення.

Згідно статті 15 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» (далі-Закон) суб`єктами надання безоплатної вторинної правової допомоги в Україні є:1) центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги; 2) адвокати, включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

Відповідно до пункту восьмого частини першої статті 17 Закону центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги: видає доручення для підтвердження повноважень захисника або повноважень адвоката для здійснення представництва інтересів особи в судах, органах державної влади, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.

Відповідно до частини п`ятої статті 21 Закону повноваження працівника Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги як представника суб`єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу підтверджуються наказом Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та довіреністю відповідно до вимог процесуального законодавства.

На підтвердження повноважень представника позивача ОСОБА_3 , до матеріалів позовної заяви додано довіреність від 04.04.2019 року, однак не надано наказу Білоцерківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги, який необхідно додати.

Відповідно до статті 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175, 177 ЦПК України, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху з наданням строку для усунення виявлених недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення копії ухвали.

Керуючись статтями 175, 185 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення неустойки за несплату аліментів, залишити без руху.

Встановити позивачу строк для усунення виявлених недоліків п`ять днів з дня вручення копії ухвали про залишення позовної заяви без руху.

У разі невиконання ухвали суду у зазначений строк позовну заяву буде визнано неподаною та повернуто позивачу зі всіма доданими документами.

Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Головуючий: суддя

В. М. Корбут

Джерело: ЄДРСР 84403553
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку