open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 22-ц/803/8173/19 Справа № 177/1919/18

Суддя у 1-й інстанції - Строгова Г. Г. Суддя у 2-й інстанції - Куценко Т. Р.

УХВАЛА

про повернення апеляційної скарги

03 вересня 2019 року м. Дніпро

Дніпровський апеляційний суд у складі судді Куценко Т.Р. ознайомившись із апеляційною скаргою Громадської організації «Криворізька незалежна правозахисна група», в інтересах члена своєї організації ОСОБА_1 на ухвалу Криворізького районного суду Дніпропетровської області від 24 червня 2019 рокуу справі за позовом Громадської організації «Криворізька незалежна правозахисна група», в інтересах члена своєї організації ОСОБА_1 до Фермерського господарства «Тріскало», про визнання права власності на майно, в тому числі земельну ділянку, в порядку спадкування за заповітом, зобов`язання вчинити певні дії, стягнення грошової компенсації вартості спадкового майна, призначення судової товарознавчої експертизи, -

В С Т А Н О В И Л А:

Ухвалою Криворізького районного суду Дніпропетровської області від 24 червня 2019 року залишено без розгляду позовну заяву ГО «КНПГ», в інтересах члена своєї організації ОСОБА_1 .

Не погодившись з ухвалою суду, ГО «КНПГ», в інтересах члена своєї організації ОСОБА_1 подала апеляційну скаргу.

Проте дана апеляційна скарга підлягає поверненню виходячи з викладеного.

З матеріалів справи випливає, що позовна заява подана ГО «КНПГ», в інтересах члена своєї організації ОСОБА_1 підписана керівником цієї організації ОСОБА_2 .

На підтвердження правового статусу та повноважень щодо представництва інтересів позивача ГО «КНПГ» надала суду копії таких документів: витяг з протоколу № 1 від 16 жовтня 2009 року установчих зборів засновників цієї громадської організації, згідно з яким ОСОБА_3 , ОСОБА_4 вирішили створити ГО «КНПГ» без статусу юридичної особи для здійснення представництва та захисту цивільних прав і законних інтересів, які не суперечать законодавству України, цієї громадської організації та її членів у судах усіх рівнів і ланок, перед фізичними та юридичними особами, фізичними особами-підприємцями і суб`єктами владних повноважень; витяг з протоколу №6 від 24 вересня 2015 року засідання Правління ГО стосовно вирішення питання про прийняття нових членів до лав ГО «КНПГ» позивача.

Кожен має право на свободу об`єднання з іншими особами (п.1 ст.11 Конвенції).

Громадське об`єднання - це добровільне об`єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів (частина перша статті 1 Закону України «Про громадські об`єднання»).

Громадське об`єднання може здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи або без такого статусу (частина п`ята статті 1 Закону України «Про громадські об`єднання»).

Відповідно до пунктів 3 і 7 Рекомендації СМ/Rec (2007) Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам щодо створення та діяльності неурядових організацій від 10 жовтня 2007 року (далі - Рекомендація) неурядові організації можуть бути як неформальними об`єднаннями або організаціями, так і об`єднаннями або організаціями, що мають статус юридичної особи. Неурядові організації, які мають статус юридичних осіб, повинні мати ту ж правоздатність, якою зазвичай користуються інші юридичні особи, і на них повинні поширюватися ті ж зобов`язання та санкції, що накладаються адміністративним, цивільним і кримінальним законодавством, які, зазвичай, застосовуються до таких юридичних осіб.

З огляду на вказане правоздатність неурядових організацій, які не мають статусу юридичної особи, може мати визначенні національним законодавством особливості, обмеження порівняно з неурядовими організаціями, які мають статус юридичної особи.

Неурядові організації повинні мати можливість вільно здійснювати свої цілі за умови, що і цілі, і засоби їх досягнення, відповідають вимогам демократичного суспільства (п.11 Рекомандації).

Права громадської організації на звернення до суду в інтересах своїх членів чи інших осіб Закон «Про громадські об`єднання» не деталізує. Відтак, такі права реалізуються відповідно до положень інших законів.

Учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами (частина перша статті 44 ЦПК України).

Представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов`язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє (частина перша статті 237 Цивільного кодексу України).

ГО «КНПГ» у цій справі діє в інтересах позивача. Стосовно самопредставництва, то ГО «КНПГ» не є особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи (стаття 56 ЦПК України). Щодо можливості сторони брати участь у судовому процесі через представника, виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді. Законом можуть бути визначені винятки щодо представництва в суді у трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів та референдумів, у малозначних спорах, а також стосовно представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена (частини четверта та п`ята статті 1312 Конституції України).

Згідно з частинами першою та другою статті 60 ЦПК України можливість бути представником у суді мають адвокат або законний представник (стаття 59 ЦПК України); під час розгляду спорів, що виникають з трудових відносин, а також справ у малозначних спорах (малозначні справи) представником може бути особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність, за винятком осіб, визначених у статті 61 цього кодексу.

Отже, з метою забезпечення інтересів правосуддя, виконання завдання цивільного судочинства ЦПК України не передбачає права громадської організації без статусу юридичної особи бути представником у суді, оскільки таке право належить лише адвокатові, законному представникові, а у спорах, що виникають з трудових відносин, та у малозначних спорах - фізичній особі, яка досягла вісімнадцяти років і має цивільну процесуальну дієздатність. Ці вимоги законодавства щодо представництва у цивільному процесі є чіткими та передбачуваними для позивача і ГО «КНПГ».

Позовна заява повертається, якщо її подала особа, яка не має процесуальної дієздатності, вона не підписана, її підписала особа, яка не має права її підписувати, або особа, посадове становище якої не вказано (пункт 1 частини четвертої статті 185 ЦПК України).

За таких обставин, апеляційна скарга ГО «КНПГ», в інтересах члена своєї організації ОСОБА_1 ухвалу Криворізького районного суду Дніпропетровської області від 24 червня 2019 року не може бути прийнята апеляційним судом і підлягає поверненню

Керуючись ст.ст. 357 ЦПК України, суддя, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу Громадської організації «Криворізька незалежна правозахисна група», в інтересах члена своєї організації ОСОБА_1 на ухвалу Криворізького районного суду Дніпропетровської області від 24 червня 2019 року- повернути скаржнику.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з цього часу.

Суддя Т.Р. Куценко

Джерело: ЄДРСР 84342837
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку