open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 686/19567/18

Провадження № 1-кс/686/63/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 вересня 2019 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , розглянувши матеріали за клопотанням слідчого СВУСБ Україниу Хмельницькійобласті ОСОБА_2 ,погоджене зпрокурором, про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у кримінальному провадженні №22018240000000012,

ВСТАНОВИВ:

23.08.2018 року на розгляд слідчому судді Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області надійшло клопотання слідчого СВ УСБ України у Хмельницькій області ОСОБА_2 , погоджене з прокурором відділупрокуратури Хмельницькоїобласті ОСОБА_4 , про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч.4 ст.407 КК України.

17.05.2018 року в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за №22018240000000012, зареєстровано кримінальне правопорушення правова кваліфікація правопорушення ч.1 ст.110 КК України.

17.08.2018 року ОСОБА_3 винесено повідомлено про підозру у вчиненні ним кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.110 КК України, (самовільне залишення військової частини або місця служби, а також нез`явлення вчасно на службу без поважних причин, вчинені в умовах особливого періоду, крім воєнного стану),а самепро те,що віна самепроте,щовін 23 квітня 2018 року, маючи негативне ставлення до чинної влади держави Україна, будучи прихильником проросійських поглядів та ідей відокремлення Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Одеської, Харківської областей та АР Крим від України з подальшим їх приєднанням до Російської Федерації, підтримуючи ідеї створення так званих «Донецької Народної Республіки» (далі «ДНР») та «Луганської Народної Республіки» (далі «ЛНР»), керуючись власними переконаннями, діючи умисно, вирішив розповсюджувати у мережі Інтернет матеріали із закликами до захоплення державної влади.

З метою пропагування власних антиукраїнських та антидержавницьких поглядів, а також поширення на широкий загал аналогічних поглядів інших осіб, ОСОБА_3 у вказаний період часу ознайомлювався у мережі Інтернет з аудіовізуальним контентом (інформацією), розміщеним на проросійських веб-ресурсах (сайтах) так званого «Национального освободительного движения Западный регион Украины» (далі - НОД).

Для пошуку однодумців та розповсюдження матеріалів із закликами до захоплення державної влади ОСОБА_3 , у невстановлений досудовим розслідуванням час, із використанням невстановленого комп`ютерного обладнання зареєструвався у соціально-орієнтованій мережі «ВКонтакте» у всесвітній мережі Інтернет під обліковим записом користувача (аккаунтом) « ОСОБА_5 » ( ІНФОРМАЦІЯ_2 який у подальшому використовував для спілкування та поширення своїх антиукраїнських поглядів серед користувачів зазначеної соціальної мережі, зокрема у групі (спільноті користувачів) «НОД Западный регион Украины».

23.04.2018 року ОСОБА_3 , використовуючи належний йому комп`ютер «ASUS» серійний номер НОМЕР_1 із встановленим програмним забезпеченням для доступу до мережі Інтернет інтернет-браузером « ІНФОРМАЦІЯ_3 », з метою подальшого розповсюдження в соціально-орієнтованій мережі «ВКонтакте», підшукав та отримав від невстановленого досудовим розслідуванням джерела зображення з текстовим повідомленням наступного змісту: «ХВАТИТ КОРМИТЬ БАНДЕРУ И КИЕВ ЮГ И ВОСТОК ПРИСОЕДИНЯЙСЯ К РОССИИ!».

23.04.2018 року, о 17 годині 13 хвилин, ОСОБА_3 , з метою реалізації свого злочинного умислу, спрямованого на розповсюдження матеріалів із закликами до захоплення державної влади, перебуваючи за місцем фактичного проживання у АДРЕСА_1 , за допомогою належного йому ноутбука марки «ASUS» серійний номер S4N0AS130227165 із встановленим програмним забезпеченням для доступу до мережі Інтернет інтернет-браузером « ІНФОРМАЦІЯ_3 », і власного облікового запису користувача (аккаунта) « ОСОБА_5 » ( ІНФОРМАЦІЯ_2 в соціально-орієнтованій мережі «ВКонтакте», діючи як адміністратор групи (спільноти користувачів) антиукраїнської спрямованості « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ІНФОРМАЦІЯ_5 ), використовуючи аудіовізуальний (електронний) засіб масової інформації - всесвітню мережу Інтернет, доступ до якої здійснювався через можливості оператора телекомунікаційних послуг ПрАТ «Київстар» (код 21673832), розмістив у ній вищевказане повідомлення наступного змісту: «ХВАТИТ КОРМИТЬ БАНДЕРУ И КИЕВ ЮГ И ВОСТОК ПРИСОЕДИНЯЙСЯ К РОССИИ!», яке було доступне для загального ознайомлення всім користувачам соціально-орієнтованої мережі «ВКонтакте», які відвідуватимуть (відвідали) електронну сторінку групи (спільноти користувачів) «НОД Западный регион Украины».

Крім цього, ОСОБА_3 був обізнаний про те, що зазначена група (спільнота користувачів) має значну кількість учасників, є відкритою для перегляду і ознайомлення з інформацією, яка у ній розміщується, для будь-яких осіб без будь-яких обмежень, а всесвітня мережа Інтернет та розміщена у ній соціально-орієнтована мережа «ВКонтакте» із групою (спільнотою користувачів) «НОД Западный регион Украины» призначені для публічного поширення та масового приймання аудіовізуальної інформації у вигляді електричних сигналів за допомогою побутових електронних приладів, і, відповідно до положень абзаців 47, 55 ч. 1 ст. 1 Закону України від 18.11.2003 № 1280-IV «Про телекомунікації», ст. 22 Закону України від 02.10.1992 № 2657-XII «Про інформацію» та абзацу 3 ч. 1 ст. 1 Закону України від 21.12.1993 № 3759-XII «Про телебачення і радіомовлення», використовуються як аудіовізуальні (електронні) засоби масової інформації.

Відповідно до висновку експерта Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз № 36/205 від 19.07.2018, у тексті «ХВАТИТ КОРМИТЬ БАНДЕРУ И КИЕВ ЮГ И ВОСТОК ПРИСОЕДИНЯЙСЯ К РОССИИ!» розташованого поряд із зображенням карти України, на південно-східній частині якої міститься емблема у вигляді двоголового орла, містяться публічні заклики до дії, що спричинить зміну меж території та державного кордону України.

Вказані закликиє публічнимизакликами дозміни межтериторії тадержавного кордонуУкраїни напорушення порядкувстановленого КонституцієюУкраїни,оскільки суперечатьположенням ч.3ст.2Конституції України,відповідно доякої територіяУкраїни вмежах існуючогокордону єцілісною інедоторканою,ст.73Конституції України,якою передбачено,що питанняпро змінутериторії Українивирішуються виключновсеукраїнським референдумом,та ст.72Конституції України,якою визначенопорядок призначеннята проголошеннявсеукраїнського референдуму.

Письмове повідомлення про підозру ОСОБА_3 вручено не було, оскільки він перебуває на території Російської Федерації, встановити його місцезнаходження не вдалось. На виклики слідчого 14, 21, 22 та 23 серпня 2018 року ОСОБА_3 не з`явився, про причини неявки не повідомив.

Клопотання про застосування або зміну запобіжного заходу розглядається слідчим суддею, судом невідкладно, але не пізніше сімдесяти двох годин з моменту фактичного затримання підозрюваного, обвинуваченого або з моменту надходження до суду клопотання, якщо підозрюваний, обвинувачений перебуває на свободі, чи з моменту подання підозрюваним, обвинуваченим, його захисником до суду відповідного клопотання (ст.186 КПК України).

Відповідно до ч.1 ст.193 КПК України, розгляд клопотання про застосування запобіжного заходу здійснюється за участю прокурора, підозрюваного, обвинуваченого, його захисника, крім випадків, передбачених частиною шостоюцієї статті.

Згідно з ч.6 ст.193 КПК України, слідчий суддя, суд може розглянути клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та обрати такий запобіжний захід за відсутності підозрюваного, обвинуваченого, лише у разі, якщо прокурором, крім наявності підстав, передбаченихстаттею 177цього Кодексу, буде доведено, що підозрюваний, обвинувачений оголошений у міжнародний розшук.

Проте, слідчий у поданому клопотанні не зазначає про можливість його розгляду у відсутності підозрюваного ОСОБА_3 , із зазначеного клопотання не вбачається й та обставина, що останній оголошений у міжнародний розшук, що позбавляє слідчого суддю можливості розглянути клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та обрати такий запобіжний захід за відсутності підозрюваного.

Крім того, слідчого СВ УСБ України у Хмельницькій області ОСОБА_2 ,також подано слідчому судді Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області клопотання про дозвіл на затримання з метою приводу ОСОБА_3 для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Ухвалою слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 23.08.2018 року надано дозвіл на затримання підозрюваного ОСОБА_3 , з метою приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Термін дії вказаної ухвали закінчився 23.08.2019 року.

Відповідно до п.2 ч.3 ст.190 КПК України ухвала про дозвіл на затримання з метою приводу втрачає законну силу з моменту закінчення строку дії ухвали, зазначеного в ній, або закінчення шести місяців із дати постановлення ухвали, у якій не зазначено строку її дії.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що слідчий суддя позбавлений можливості розглянути подане слідчим клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у відсутності підозрюваного ОСОБА_3 , на затримання якого був наданий дозвіл ухвалою слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду від 23.08.2018 року, строк дії якої закінчився 23.08.2019 року, вказане клопотання слідчого слід залишити без розгляду.

Керуючись ст.ст.187, 188, 196 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВУСБ Україниу Хмельницькійобласті ОСОБА_2 ,погоджене зпрокурором, про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у кримінальному провадженні №22018240000000012, залишити без розгляду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Джерело: ЄДРСР 84244848
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку