open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 523/1678/19

Провадження №2/523/2013/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(ЗАОЧНЕ)

"09" серпня 2019 р. Суворовський районний суд міста Одеси у складі:

головуючого судді Бабакова В.П.,

при секретарі Мельніченко Г.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в м. Одесі, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Органу самоорганізації населення комітету мікрорайону «Пересипський» в м. Одесі, третя особа Юридичний департамент Одеської міської ради про визнання недійсним рішення про створення юридичної особи,

В с т а н о в и в :

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про визнання недійсним рішення про створення юридичної особи.

Позовні вимоги мотивовані тим, що позивач є мешканцем мікрорайону «Пересипський» в м. Одесі. Позивачу стало нещодавно випадково відомо про те що 14.02.2016 року відбулася конференція частини мешканців мікрорайону та створено Орган самоорганізації населення комітет мікрорайону «Пересипський» та 07.04.2016 року зареєстровано юридичну особу з такою назвою. Позивач вважає що конференцію проведено з грубим порушенням вимог чинного законодавства, що регулює створення та діяльність органів самоорганізації населення. Тому просить суд визнати недійсними рішення прийняті на конференції та скасувати державну реєстрацію створеної юридичної особи.

Представник позивача надав суду заяву про розгляд справи в письмовому провадженні, позов підтримав, не заперечував проти заочного розгляду справи.

Представник відповідача в судове засідання повторно не з`явився, не повідомив причини неявки, від нього не надійшло відзиву та заяви про розгляд справи за його відсутності.

Представник третьої особи надав суду письмові пояснення.

Тому суд відповідно до ст. 281 ЦПК України ухвалив про заочний розгляд справи.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що позивач є мешканцем мікрорайону «Пересипський» в м. Одесі.

Позивачу стало нещодавно випадково відомо про те що 14.02.2016 року відбулася конференція частини мешканців мікрорайону та створено Орган самоорганізації населення комітет мікрорайону «Пересипський» та 07.04.2016 року зареєстровано юридичну особу з такою назвою.

Вказану конференцію проведено з грубим порушенням вимог чинного законодавства, що регулює створення та діяльність органів самоорганізації населення з наступних підстав.

Питання створення та діяльності органів самоорганізації населення в м. Одесі регулюється Законом України «Про органи самоорганізації населення» та Положенням про органи самоорганізації населення в м. Одесі, затвердженим рішенням Одеської міської ради № 3374-XXIII від 14.01.2002 року.

В протоколі № 1 конференції частини членів територіальної громади м. Одеси за місцем проживання мікрорайон «Пересипський» зазначено, що на місці обслуговування ОСОН розташовано 162 житлових будинків, в яких розміщено 3400 квартир. При цьому квота представництва при створенні комітету мікрорайону, відповідно до п.2.1.2 Положення про органи самоорганізації населення в м. Одесі, складає 1 особа на 40 квартир.

В протоколі № 1 зазначено, що на зборах були присутні 59 осіб. Однак, зазначені особи не мають довіреностей на представництво інтересів інших мешканців мікрорайону «Пересипський» на конференції.

Таким чином ніхто не уповноважував вказаних осіб на прийняття відповідних рішень.

Окрім цього, відповідно до ч.1 ст. 8 Закону України «Про органи самоорганізації населення» ініціативою про створення органу самоорганізації населення до міської ради можуть звернутися збори (конференція) жителів за місцем проживання за умови, якщо в них брало участь (було представлено) не менше половини жителів відповідної території, які мають право голосу.

При цьому оспорюваний протокол конференції взагалі не містить посилання на кількість жителів мікрорайону які мають право голосу.

За таких обставин, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог, та про те що слід визнати недійсними рішення прийняті на конференції та скасувати державну реєстрацію створеної юридичної особи.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача слід стягнути 704 грн. 80 коп. судового збору.

На підставі викладеного, керуючись п.2.1.2 Положення про органи самоорганізації населення в м. Одесі, ч.1 ст. 8 Закону України «Про органи самоорганізації населення», ст.ст. 259,263,265,272 ЦПК України,

В и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 до Органу самоорганізації населення комітету мікрорайону «Пересипський» в м. Одесі, третя особа Юридичний департамент Одеської міської ради про визнання недійсним рішення про створення юридичної особи задовольнити.

Визнати недійсними рішення конференції частини членів територіальної громади м. Одеси за місцем проживання мікрорайон «Пересипський» про ініціювання створення ОСОН КМ «Пересипський» (ЄДРПОУ 40408416), про обрання ініціативної групи ОСОН КМ «Пересипський» (ЄДРПОУ 40408416), про обрання головуючого та секретаря конференції, оформлені протоколом № 1 конференції частини членів територіальної громади м. Одеси за місцем проживання мікрорайон «Пересипський» від 14.02.2016 року.

Скасувати державну реєстрацію ОСОН КМ «Пересипський» (ЄДРПОУ 40408416), шляхом скасування запису за номером 1 556 102 0000 057881 від 07.04.2016 року в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Стягнути з Органу самоорганізації населення комітету мікрорайону «Пересипський» в м. Одесі на користь ОСОБА_1 704 грн. 80 коп. судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 30-ти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Повний текст рішення складено 19.08.2019 року.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 84113942
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку