open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/46659/19-к

Примірник № ___

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 вересня 2019 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва Литвинова І.В., при секретарі Винник С.М., розглянувши у судовому засіданні клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів та їх вилучення,

ВСТАНОВИВ:

02.09.2019 слідчий третього слідчого відділу Першого управління організації досудових розслідувань Державного бюро розслідувань Осетрова Олена Станіславівна за погодженням із прокурором, звернулась до суду з наведеним вище клопотанням.

В судове засідання слідчий/прокурор не з`явилися, про місце і час розгляду клопотання повідомлені належним чином. Слідчий подав до суду клопотання про розгляд вказаного провадження у відсутність сторони обвинувачення, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 4 ст. 107 КПК України фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею не здійснювалась.

У відповідності до положень ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та спосіб, передбачених цим Кодексом.

За таких обставин, приймаючи до уваги те, що слідчий суддя, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством України, створив необхідні умови для реалізації особою, яка подала клопотання, її процесуальних прав на участь у розгляді цієї справи в суді, ураховуючи, що підстав для визнання явки сторони обвинувачення обов`язковою не має, вважаю за можливе розглянути клопотання у його відсутність.

Вивчивши клопотання, дослідивши його матеріали, слідчий суддя за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінивши кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення, приходить до наступного висновку.

З наданих в обґрунтування клопотання матеріалів вбачається, що Третім слідчим відділом Першого управління організації досудових розслідувань Державного бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №62019000000000979 від 03.07.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 376 КК України.

В матеріалах клопотання слідчий зазначив, що до Державного бюро розслідувань надійшла заява про вчинення кримінального правопорушення за фактом можливого вчинення колишнім Президентом України ОСОБА_1 та іншими службовими особами, які займають особливо відповідальне становище в органах державної влади України, зловживання службовим становищем та втручання в діяльність суддів судів України шляхом несвоєчасного призначення їх на посади, що спричинило тяжкі наслідки у вигляді безпідставної виплати коштів з Державного бюджету України на виплату їм заробітної плати.

Також в клопотанні слідчий зазначив, що в ході допиту заявник ОСОБА_2 пояснив, що відповідно до ст. 80 Закону України «Про судоустрій та статус суддів», що набрав законної сили 30.09.2016, призначення на посаду судді здійснюється Президентом України на підставі та в межах подання Вищої ради правосуддя, без перевірки додержання встановлених цим Законом вимог до кандидатів на посаду судді та порядку проведення добору чи кваліфікаційного оцінювання кандидатів. Президент України видає указ про призначення судді не пізніше тридцяти днів із дня отримання відповідного подання Вищої ради правосуддя.

Зазначений вище порядок призначення судді на посаду застосовується також, відносно суддів, 5-річний строк суддівських повноважень яких закінчився, та які подали відповідні заяви до ВККС про призначення суддею безстроково.

При цьому, слідчий зазначив, що в порушення вимог ст. 80 Закону колишнім Президентом України ОСОБА_1 тривалий час не виносились Укази про призначення окремих суддів на посади безстроково.

Слідчий вказує, що бездіяльність ОСОБА_1 , а також інших службових осіб державних органів України, на думку заявника ОСОБА_2 , обумовлювалась умисним створенням перешкод для призначення суддів, шляхом зловживання службовим становищем та втручання в діяльність суддів судів України, що спричинило тяжкі наслідки у вигляді безпідставної виплати коштів з Державного бюджету України на виплату суддівської винагороди суддям судів України, які за відсутності суддівських повноважень не здійснювали правосуддя. Крім того, зазначене кримінальне правопорушення призвело до ускладнення доступу до правосуддя, зниження його оперативності та якості, підриву авторитету судової влади, впливу на незалежність судової влади.

Також в матеріалах клопотання зазначено, що відповідно до листа Державної судової адміністрації України № 10-19688/19 від 01.08.2019 загальна сума суддівської винагороди, сплаченої суддям судів України, у яких закінчились суддівські повноваження становить 387957445 грн.

Виходячи з матеріалів клопотання, слідчим у кримінальному провадженні № 62019000000000979 від 03.07.2019 оглянуто CD-R диск, що є додатком до зазначеного вище листа, про що складено відповідний протокол, та встановлено перелік суддів судів загальної юрисдикції Івано-Франківської області, суддівські повноваження яких закінчилися.

Відповідно до ч. 4 ст. 148 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» функції розпорядника бюджетних коштів щодо місцевих судів здійснюють територіальні управління Державної судової адміністрації України.

Враховуючи викладене, для повного, всебічного та об`єктивного дослідження обставин кримінального провадження, з метою отримання інформації про обставини вчинення вказаного злочину та встановлення причетних до його вчинення осіб, а також для проведення подальших судово-економічних експертиз, у органу досудового розслідування виникла необхідність отримати інформацію щодо розміру нарахованої та виплаченої суддівської винагороди суддям судів загальної юрисдикції Івано-Франківської області, у зв`язку з чим виникла необхідність у проведенні тимчасового доступу та вилученні копій документів які знаходяться в Територіальному управлінні Державної судової адміністрації України в Івано-Франківській області, юридична адреса: 76000, м. Івано-Франківськ, вул. Грюнвальдська, 11.

Виходячи зі змісту вимог ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Як вбачається із змісту п. 4, 5, 8, 9 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься у речах і документах, належить конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю, відомості, які можуть становити банківську таємницю, та персональні дані особи, державну таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування клопотання, яке відповідає вимогам ст.ст. 161,162 КПК України, приходжу до висновку, що документи, які вказані в клопотанні можуть мати суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню в кримінальному провадженні.

На підставі викладеного, ст. 22, 26, 108, ст.ст.160, 163, 164, 166, 309 КПК України слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання - задовольнити.

Надати слідчим слідчої групи Першого управління організації досудових розслідувань Державного бюро розслідувань Васюті Роману Володимировичу, Крисаню Юліану Семеновичу, Панасенку Вадиму Володимировичу, Сирку Дмитру Васильовичу, Спасову Андрію Олексійовичу, Петричук Ірині Михайлівні, Ковезі Ігору Анатолійовичу, Котюху Івану Миколайовичу, Лазорчику Івану Васильовичу, Томілку Дмитру Сергійовичу, Сапіну Олександру Валерійовичу, Таратутенку Олександру Вікторовичу, Демідову Роману Валерійовичу, Крупкі Андрію Олександровичу, Паламарчуку Владиславу Вікторовичу, Череднику Сергію Олександровичу, Сльоті Євгенію Сергійовичу, Хімічу Станіславу Вікторовичу, Помазану Олексію Олександровичу, Зіноруку Максиму Миколайовичу, Гапічу Василю Олеговичу, Францевичу Андрію Павловичу, Хороновському Олегу Ігоровичу, Ралдугіну Олександру Олександровичу, Бондаренку Олександру Володимировичу, Бацанову Олександру Володимировичу, Каминіній Анні Олександрівні, Васюті Антону Володимировичу, Сегеді Павлу Сергійовичу, Подласому Дмитру Васильовичу, Роженку Олексію Володимировичу, Гульченку Олександру Володимировичу, Козлову Максиму Борисовичу, Єгорову Дмитру Олександровичу, Сергеєвій Анні Сергіївні, Осетровій Олені Станіславівні, Трохлюку Олександру Петровичу та прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні №62019000000979 від 03.07.2019 тимчасовий доступ до документів, з можливістю вилучення їх копій (виїмки), які знаходяться у володінні Територіального управління Державної судової адміністрації України в Івано-Франківській області, що знаходиться за адресою: 76000, м. Івано-Франківськ, вул. Грюнвальдська, 11, а саме: документів, щодо розміру нарахованої та виплаченої суддівської винагороди для суддів судів загальної юрисдикції Івано-Франківської області:

- cудді Болехівського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_3 за період з 27.06.2018 по теперішній час;

- cудді Галицького районного суду Івано-Франківської області ОСОБА_4 за період з 11.03.2017 по теперішній час;

- cудді Городенківського районного суду Івано-Франківської області ОСОБА_5 за період з 24.05.2018 по теперішній час;

- cудді Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області ОСОБА_6 за період з 18.05.2017 по 07.09.2018;

- cудді Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області ОСОБА_7 за період з 18.10.2018 по теперішній час;

- cудді Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_8 за період з 23.01.2017 по 19.12.2018;

- судді Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_9 за період з 12.03.2017 по 07.09.2018;

- судді Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_10 за період з 23.04.2017 по 07.09.2018;

- судді Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_11 за період з 23.04.2017 по 07.09.2018;

- судді Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_12 за період з 23.04.2017 по 29.05.2019;

- судді Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_13 за період з 30.07.2017 по 07.09.2018;

- судді Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_14 за період з 17.10.2018 по 12.03.2019;

- судді Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_15 за період з 12.03.2017 по 25.05.2018;

- судді Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області ОСОБА_16 за період з 24.04.2017 по теперішній час;

- судді Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області ОСОБА_17 за період з 24.04.2017 по 12.03.2019;

- судді Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області ОСОБА_18 за період з 18.10.2018 по теперішній час;

- судді Рогатинського районного суду Івано-Франківської області ОСОБА_19 за період з 18.10.2018 по теперішній час;

- судді Снятинського районного суду Івано-Франківської області ОСОБА_20 за період з 23.08.2017 по теперішній час;

- судді Тлумацького районного суду Івано-Франківської області ОСОБА_21 за період з 24.04.2017 по 07.09.2018, та документів, які стали підставою для нарахування вказаної суддівської винагороди (накази, розпорядження, табелі обліку робочого часу, відомості), інші документи, які стосуються нарахування та виплати суддівської винагороди.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя І.В. Литвинова

Ухвала виготовлена в двох примірниках: примірник № 1 - у матеріалах судового провадження; примірник № 2 та завірену копію ухвали надано слідчому.

Слідчий суддя І.В. Литвинова

Джерело: ЄДРСР 84090081
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку