open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Долинський районний суд Кіровоградської області

110 м. м. Долинська Долинський район Кіровоградська область Україна 28500

Справа № 403/149/19

2019 р.

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05.09.2019м. м. Долинська

Долинський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданніу м.Долинська обвинувальний акту кримінальному провадженні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12019120290000035 від 06.03.2019 року відносно

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт.Новгородка, Новгородківського району, Кіровоградської області, українця, громадянина України, освіта середня спеціальна, одружений, на утриманні малолітніх дітей не має, не працюючий, зареєстрований за адресою : АДРЕСА_1 , фактично проживаючий за адресою: АДРЕСА_2 , раніше судимий : 08.12.1994 року Уманським міським судом Кіровоградської області за ч. 2 ст. 140, ст.46-1 КК України до 2 років позбавлення волі, з відстрочкою вироку на 1 рік; 01.11.1995 року Новгородківським районним судом Кіровоградської області за ст. 206 ч.2, 43 КК України позбавлення волі строком на 3 роки; 05.12.2001 року Новгородківським районним судом Кіровоградської області за ч. 2 ст. 121 КК України позбавлення волі строком на 7 років; 26.07.2007 року Ленінським районним судом м. Кіровограда Кіровоградської області за ч. 1 ст. 186, ч.1 ст. 187, ч.1 ст. 70, ч.1 ст. 71 КК України позбавлення волі строком на 4 роки 1 місяць позбавлення волі; 25.01.2012 року Кіровським районним судом м. Кіровограда Кіровоградської області за ч. 2 ст. 383, ч.2 ст. 75 КК України позбавлення волі строком на 2 роки з іспитовим строком на 2 роки; 03.04.2013 року Ленінським районним судом м. Кіровограда Кіровоградської області за ч. 1 ст. 115, ч. 3 ст. 185, ч. 1 ст. 70, ч. 1 ст. 71 КК України позбавлення волі строком на 8 років 6 місяців; 06.11.2017 року Ухвалою Ленінського районного суду м. Кіровограда змінено не відбуту частину покарання у вигляді позбавлення волі більш м`яким, а саме на обмеження волі строком на 2 роки 9 місяців 2 дні в Державній Установі «Устинівський виправний центр (№37)»; покарання не відбуте, судимість знята, не погашена у встановленому законом порядку;

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.342, ч.1 ст.345 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_5 вчинив опір працівникам правоохоронного органу під час виконання ними службових обов`язків, та погрозу вбивством, насильством щодо працівника правоохоронного органу у зв`язку з виконанням цим працівником службових обов`язків, за наступних обставин.

Наказом Виконуючого обов`язки начальника Державної установи «Устинівський виправний центр №37» № 57/ОС-18 від 12.11.2018 року ОСОБА_6 з 22.11.2018 року призначено на посаду молодшого інспектора відділу нагляду і безпеки ДУ «Устинівський виправний центр № 37».

05.03.2019 року о 08.00 годині відповідно до ч. 3 ст. 59 КВК України згідно рознарядки засуджений ОСОБА_5 , який з 30.11.17 року відбуває покарання у вигляді обмеження волі в ДУ «Устинівський ВЦ № 37», працював на виробничому об`єкті центральної ремонтної майстерні, яка розташована в с. Інгульське Устинівського району.

ОСОБА_5 скориставшись відсутністю молодшого інспектора відділу нагляду та безпеки ДУ «Устинівський ВЦ № 37» ОСОБА_6 , в порушення вимог ч. 4 ст. 59 КВК України, у невстановленої в ході досудового розслідування особи придбав спиртні напої, а саме самогон ємкістю близько 1 л, який вжив на території майстерні.

Близько 17.30 години 05.03.19 року ОСОБА_5 без відповідного дозволу, самовільно залишивши своє робоче місце, прямував до магазину, який знаходиться по вул. Центральній в с. Інгульське Устинівського району Кіровоградської області. В цей час молодший інспектор ВНБ ДУ «Устинівський ВЦ (№37)» ОСОБА_6 , перевіряючи засуджених, які працюють на виробничих об`єктах, помітив засудженого ОСОБА_5 та виявив, що засуджений ОСОБА_5 перебуває в стані алкогольного сп`яніння, що виражалося в наявності запаху алкоголю із ротової порожнини та не адекватній поведінці засудженого, яка проявлялася у формі нечіткої мови, висловлюваннях нецензурною лайкою в сторону адміністрації Установи, хиткою ходою та буйною поведінкою.

Молодший інспектор ВНБ ОСОБА_6 почав супроводжувати засудженого ОСОБА_5 до чергової частини Установи, яка розташована в приміщенні гуртожитку на території ДУ «Устинівський ВЦ (№ 37)» по вул. Бобринецька, 1 в с. Інгульске Устинівського району Кіровоградської області, для з`ясування обставин придбання та вживання алкогольних напоїв останнім. В цей час ОСОБА_5 , усвідомлюючи, що ОСОБА_6 являється працівником правоохоронного органу та виконує службові обов`язки, почав висловлювати в адресу ОСОБА_6 словесні погрози вбивством та насильством.

Почувши це ОСОБА_6 о 17 годині 32 хвилини повідомив про дану подію чергового помічника начальника Установи старшого лейтенанта ОСОБА_7 , який одразу прибув до місцезнаходження ОСОБА_5 та разом із ОСОБА_6 супроводив засудженого до приміщення гуртожитку ДУ Устинівський ВЦ № 37».

Підійшовши до приміщення гуртожитку ОСОБА_5 прискоривши ходу зайшов до приміщення гуртожитку та побіг на другий поверх приміщення гуртожитку, де зайшов до своєї кімнати за № 210 та бажаючи уникнути відповідальності за вживання алкогольних напоїв, зачинив вхідні двері кімнати та силою тримав їх із внутрішньої сторони, не даючи при цьому працівникам Установи потрапити всередину кімнати.

В цей час біля дверей кімнати засудженого ОСОБА_5 перебували молодший інспектор відділу і нагляду внутрішньої безпеки ОСОБА_6 , черговий помічник начальника Установи ОСОБА_7 , молодший інспектор відділу і нагляду внутрішньої безпеки ОСОБА_8 та заступник чергового помічника начальника Установи ОСОБА_9 , яким вдалося відчинити двері та пройти до кімнати № 210.

Побачивши це, засуджений ОСОБА_5 почав хаотично рухатися по кімнаті розмахуючи руками та висловлюючи нецензурні слова в адресу працівників Установи. Засудженому ОСОБА_5 було запропоновано пройти до чергової частини для оформлення факту правопорушення з його боку, але останній, на вказану пропозицію почав вести себе агресивно, незважаючи на те, що його було попереджено про фіксацію його дій на відео-реєстратор.

Після чого засуджений ОСОБА_5 спробував вихопити у ОСОБА_8 відео- реєстратор та розбити його, та, усвідомлюючи, що перед ним знаходяться працівники правоохоронного органу, які виконують свої службові обов`язки, почав хапати працівників чергової зміни за формений одяг, обома руками виштовхнув молодшого інспектора відділу і нагляду внутрішньої безпеки ОСОБА_10 з кімнати.

ОСОБА_5 був попереджений працівниками Установи, що в разі не виконання законних вимог адміністрації до нього відповідно до ст. 106 КВК України будуть застосовані заходи фізичного впливу та спеціальні засоби, на що засуджений в категоричній формі відмовився виконувати вимоги адміністрації Установи та продовжив свої агресивні дії відносно працівників.

Таким чином, працівники Установи змушені були на підставі ст. 106 КВК України застосувати до засудженого ОСОБА_5 фізичну силу, з метою поміщення останнього до камери ДІЗО, на що засуджений ОСОБА_5 продовжував чинити опір працівникам Установи, який виражався у активній фізичній протидії працівникам установи, а саме у пручанні та намаганні вирватися від працівників установи.

Враховуючи стан алкогольного сп`яніння, висловлювання брутальною лайкою в сторону адміністрації та неадекватною поведінкою, черговим помічником начальника Установи ДУ «Устинівський ВЦ № 37» старшим лейтенантом ОСОБА_7 відповідно до вимог ст.106 КВК України та Наказу № 2823/5 Міністерства юстиції України від 28.08.2018 року було прийнято рішення про застосування фізичної сили та спеціальних засобів «кайданки» та поміщення засудженого ОСОБА_5 до камери ДІЗО №2.

Після поміщення до камери ДІЗО, засуджений ОСОБА_5 через відчинене віконце у камері ДІЗО продовжував вести себе агресивно та почав висловлювати в адресу молодшого інспектора відділу нагляду та безпеки ДУ «Устинівський ВЦ №37» ОСОБА_6 неодноразові протягом тривалого часу (з 18.00 до 21.00 год. 05.03.2019) погрози вбивством та насильством фізичного і сексуального характеру, які потерпілий ОСОБА_11 сприйняв як реальні, так як засуджений ОСОБА_5 раніше неодноразово судимий за вбивства та інші насильницькі злочини, тривалий час знаходиться в місцях позбавлення волі, та після спливу строку накладення на нього дисциплінарного стягнення у виді поміщення до ДІЗО, матиме змогу безперешкодно пересуватися по території ДУ «Устинівський ВЦ № 37».

При цьому ОСОБА_5 усвідомлював та знав, що молодший інспектор відділу нагляду та безпеки ДУ «Устинівський ВЦ №37» ОСОБА_6 являється працівником правоохоронного органу та перебуває на добовому чергуванні і при поміщенні ОСОБА_5 до камери ДІЗО виконує службові обов`язки та забезпечує нагляд над поведінкою засуджених.

Обвинувачений ОСОБА_5 вину за пред`явленим обвинуваченням визнав повністю, підтвердив, що вчинив злочини за обставин викладених у обвинувальному акті та пояснив, що дійсно, перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння, нецензурно лаявся по відношенні до працівників Установи ДУ «Устинівський ВЦ № 37», які виконували свої службові обов`язки, відмовлявся виконувати їх вимоги та після поміщення до камери ДІЗО висловлював погрози насильства на адресу інспектора ОСОБА_11 .

Крім того, вина обвинуваченого доводиться також наступним:

-постановою про тимчасове поміщення засудженого в ізолятор від 06.03.2019 (а.с.87);

-рапорт №1 про застосування спеціальних засобів (а.с.№88).

Пред`явлене обвинувачення визнається судом доведеним.

Суд кваліфікує дії ОСОБА_5 , направлені на опір працівникам правоохоронного органу, під час виконання ними службових обов`язків, тобто в кримінальному правопорушенні передбаченому ч. 2 ст. 342 КК України, та погрозі вбивством, насильством щодо працівника правоохоронного органу у зв`язку з виконанням цим працівником службових обов`язків, тобто в кримінальному правопорушенні передбаченому ч.1 ст. 345 КК України.

Прокурор у якості покарання просив застосувати позбавлення з застосуванням положень ст. 70, 71 КК України, обвинувачений просив суворо не карати.

При призначенні покарання суд враховує, що обвинувачений вчинив злочини середньої тяжкості, обставини його вчинення, наслідки тавраховує особу винного, який характеризується посередньо,раніше неодноразово судимий.

Отже, враховуючи, що обвинувачений вчинив нові злочини у період відбування покарання у виді обмеження волі за вироком Ленінського районного суду м. Кіровограда Кіровоградської області від 03 квітня 2013 року, відповідно до нового покарання суд вважає частково приєднати невідбуту частину покарання за попереднім вироком.

Обставинами, пом`якшуючими покарання обвинуваченого відповідно до ст. 66 КК України суд визнає щире каяття.

Обставиною, що обтяжує покарання обвинуваченого, відповідно до ст. 67 КК України судом визнано вчинення злочину в стані алкогольного сп`яніння.

На підставівикладеного,суд вважаєнеобхідним призначитиобвинуваченому покаранняу вигляді позбавлення волі з застосуванням положень ст. 70, 71 КК України.

По кримінальному провадженню цивільний позов не заявлено.

Витрати по кримінальному провадженню відсутні.

Керуючись ст.ст.370-374 КПК України, суд,-

УХВАЛИВ :

ОСОБА_5 визнати винним у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.342, ч.1 ст.345 КК України та призначити покарання за ч.2 ст.342 КК України 1 (один) рік позбавлення волі, за ч.1 ст.345 КК України 1 (один) рік 2 (два) місяців позбавлення волі.

На підставіч.1ст.70КК Українишляхом поглинанняменш суровихпокарань більшсуворим,призначити ОСОБА_5 за сукупністю злочинів остаточне покарання у виді 1 (один) рік 2 (два) місяців позбавлення волі.

На підставі ст. 71 КК України частково приєднати ОСОБА_5 до призначеного покарання невідбуту частину покарання за вироком Ленінського районного суду м.Кіровограда Кіровоградської області від 03квітня 2013року таостаточно призначитипокарання засукупністю вироківу виглядіпозбавлення волістроком на 1 (один) рік 4 (чотири) місяці.

Запобіжний захід засудженому до набрання вироком законної залишити тримання під вартою.

Строк відбування покарання рахувати з моменту застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, тобто з 25 березня 2019 року.

Речові докази по кримінальному провадженню відсутні.

Вирок може бути оскаржений до Кропивницького апеляційного суду через Долинський районний суд Кіровоградської області протягом 30 діб з моменту його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Копію вироку вручити обвинуваченому та прокурору. Учасникам які не були присутні при оголошенні, копія вироку надсилається не пізніше наступного дня. Інші учасники можуть отримати копію вироку у суді.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 84078340
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку