open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 683/1641/19

3/683/663/2019

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 вересня 2019 року м. Старокостянтинів

Суддя Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області Сагайдак І.М., з участю секретаря судового засідання Повзун С.В., потерпілої ОСОБА_1 та її представника адвоката Якимчук Н.П., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Старокостянтинів справу про притягнення до адміністративної відповідальності

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українку, громадянку України, яка не працює, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ,

за ст.173-2 ч.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_2 16 червня 2019 року о 12 годині за адресою тимчасового проживання: АДРЕСА_2 вчинила домашнє насильство психологічного характеру відносно своєї сестри ОСОБА_1 та батька ОСОБА_3 , а саме: висловлювалась в їх сторону нецензурною лайкою та погрожувала фізичною розправою, чим завдала шкоди їх психічному здоров`ю.

В судове засідання, призначене на 04 вересня 2019 року, ОСОБА_2 , будучи належним чином повідомленою про час і місце розгляду справи, не з`явилась, подала заяву про відкладення розгляду справи, посилаючись на те, що після виписки з стаціонарного лікування в кардіологічному відділенні Тернопільської комунальної міської лікарні №2 продовжує лікування в поліклініці Військово-медичної служби УСБУ в Тернопільській області, а також в зв`язку із тим, що її син ОСОБА_4 знаходиться на стаціонарному лікуванні в Тернопільській обласній дитячій лікарні.

Разом з тим, жодних доказів на підтвердження зазначених обставин ОСОБА_2 суду не надала.

При цьому, суд враховує, що за заявою ОСОБА_2 від 19 серпня 2019 року розгляд справи, призначеної на 15 годину 19 серпня 2019 року, вже відкладався у зв`язку із її лікуванням у Тернопільській комунальній міській лікарні №2. Однак, згідно повідомлення Комунального некомерційного підприємства «Тернопільська комунальна міська лікарня №2» від 28 серпня 2019 року, отриманого на запит суду від 20 серпня 2019 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що зареєстрована та проживає у АДРЕСА_1 , за медичною допомогою в КНП «ТКМЛ №2» у серпні 2019 року не зверталась. З огляду на це, суд критично оцінює довідку КНП «ТКМЛ №2» №28, у якій не зазначено дату її видачі, про перебування ОСОБА_2 на лікуванні у зазначеному закладі з 20.08.2019 року по 27.08.2019 року.

З огляду на викладене, суд вважає, що ОСОБА_2 зловживає своїми процесуальними правами та свідомо ухиляється від явки до суду, тим самим намагається уникнути відповідальності.

У рішенні Європейського Суду з прав людини від 03.04.2008 року в справі «Пономарьов проти України», «Олександр Шевченко проти України» наголошено на тому, що особа в розумні інтервали часу має вживати заходи, щоб дізнатись про стан відомого їй судового провадження.

Враховуючи принцип судочинства, зазначений в практиці Європейського Суду з прав людини, яким визнано пріоритет публічного інтересу над приватним, суд вважає за необхідне провести розгляд справи за відсутності особи, яка притягується до адміністративної відповідальності, оскільки безпідставне умисне затягування справи, що на думку суду має місце з боку ОСОБА_2 , нівелює завдання Кодексу України про адміністративні правопорушення,

яким є охорона конституційного ладу України, встановленого правопорядку, зміцнення законності, запобігання правопорушенням, виховання громадян у дусі точного і неухильного додержання Конституції і законів України, поваги до прав, честі і гідності інших громадян, до правил співжиття, сумлінного виконання своїх обов`язків, відповідальності перед суспільством (ст.1 КУпАП).

В судовому засіданні 09 липня 2019 року ОСОБА_2 своєї вини у інкримінованому їй адміністративному правопорушенні не визнала та пояснила, що жодних дій, які б свідчили про вчинення нею домашнього насильства відносно сестри та батька вона не вчиняла, натоміть саме сестра ОСОБА_1 нецензурно лаялась на її адресу та погрожувала їй.

Відповідно до п.3 ч.1 ст.1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» від 07 грудня 2017 року домашнє насильство це діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім`ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім`єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Винуватість ОСОБА_2 у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.173-2 КУпАП, підтверджується сукупністю зібраних по справі доказів.

Зокрема, протоколом про адміністративне правопорушення серії ГР №118756 від 16 червня 2019 року, складеного відносно ОСОБА_2 за ч.1 ст.173-2 КУпАП, протоколом прийняття заяви ОСОБА_1 від 16 червня 2019 року про вчинення відносно неї сестрою ОСОБА_2 домашнього насильства, рапортом ДОП Старокостянтинівського ВП ГУНП в Хмельницькій області лейтенанта поліції Савченка О.О. від 17 червня 2019 року.

Крім того допитана судом потерпіла ОСОБА_1 показала, що 16 червня 2019 року з 06 години ранку ОСОБА_2 обзивала її нецензурної лайкою, ображала, виганяла з будинку, погрожувала фізичною розправою. Біля 12 години приїхали працівники поліції, однак ОСОБА_2 у їх присутності продовжувала обзивати її нецензурними словами та погрожувати.

Допитаний судом потерпілий ОСОБА_3 показав, що між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 тривалий час існують неприязні відносини. Коли ОСОБА_2 приїжджає з м. Тернопіль в с. Самчики, то постійно вчиняє сварки. Потерпілий підтвердив, що 16 червня 2019 року біля 12 години ОСОБА_2 нецензурними словами обзивала його, а також його доньку ОСОБА_1 , виганяла їх з будинку, погрожувала фізичною розправою.

Факт вчинення ОСОБА_2 домашнього насильства відносно ОСОБА_1 та ОСОБА_3 16 червня 2019 року біля 12 години підтвердили допитані судом свідки ОСОБА_5 та ОСОБА_6

Також ці обставини підтвердили допитані судом працівники поліції ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , які показали, що ОСОБА_2 у їх присутності 16 червня 2019 року виражалась в сторону сестри ОСОБА_1 та батька ОСОБА_3 нецензурними словами, погрожувала їм фізичною розправою.

Суд критично оцінює покази свідка ОСОБА_9 , яка є матір`ю ОСОБА_2 та ОСОБА_1 і дружиною ОСОБА_3 , про те, що 16 червня 2019 року вона не чула, щоб ОСОБА_2 обзивала ОСОБА_1 та ОСОБА_3 Зазначений свідок була присутня на місці події, бачила як складався протокол про адміністративне правопорушення, підтвердила, що ОСОБА_2 відмовилась підписувати протокол, телефонувала на гарячу лінію поліції, а тому такі її покази суперечать іншим дослідженим доказам й розцінюються судом як намагання вигородити ОСОБА_2 з метою уникнення останньою відповідальності.

Отже, досліджені судом докази свідчать про наявність в діях ОСОБА_2 складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.173-2 КУпАП.

При накладенні стягнення за адміністративне правопорушення у відповідності до вимог статті 33 КУпАП, враховується характер вчиненого правопорушення, особа порушника, ступінь його вини, майновий стан, відсутність обставин, що пом`якшують і обтяжують відповідальність.

Враховуючи, що ОСОБА_2 не визнала свою вину у вчиненні даного адміністративного правопорушення, не розкаялась, раніше до адміністративної відповідальності не притягувалась, тому вважаю за необхідне застосувати до неї адміністративне стягнення у виді штрафу.

Даний вид адміністративного стягнення буде необхідним і достатнім для попередження скоєння нових адміністративних правопорушень особою, яка притягується до адміністративної відповідальності.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.4 Закону України "Про судовий збір" у разі ухвалення судом постанови про накладення адміністративного стягнення стягується судовий збір у розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб 384 грн. 20 коп.

Керуючись ст.ст. 33, 283, 284 КУпАП,

постановив:

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винуватою у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.173-2 КУпАП, та накласти на неї адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 170 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави 384 грн. 20 коп. судового збору.

Постанова може бути оскаржена через Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області до Хмельницького апеляційного суду протягом 10 днів з дня винесення постанови.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 84059240
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку