open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 404/6417/19

Номер провадження 1-кс/404/4081/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 вересня 2019 року Слідчий суддя Кіровського районного суду міста Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши в залі Кіровського районного суду міста Кіровограда клопотання слідчого СВ Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 , про проведення судово-медичної експертизи у кримінальному провадженні 12019120020006798 з попередньою кваліфікацією за ч.1 ст.115 КК України,

ВСТАНОВИВ:

04 вересня 2019 року слідчий СВ Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області звернувся до слідчого судді Кіровського районного суду м. Кіровограда з клопотанням, про проведення судово-медичної експертизи, виконання якої доручити лікарю судово-медичного експерта Кіровоградського обласного бюро судово-медичних експертиз в Кіровоградській області.

В обґрунтування послався на те, що в провадженні СВ Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області знаходяться матеріали вказаного кримінального провадження, відомості за повідомленням про те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в Обласній лікарні м. Кропивницького, помер ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який проживав за адресою АДРЕСА_1 . В лікарні перебував з діагнозом опік полум`ям 2 А-Б ступеню.

Згідно норми ч.4 ст.107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Згідно з ч. ч. 1, 6 ст.244 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Відповідно до п.1 ч.2 ст.242 КПК України, слідчий або прокурор зобов`язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи щодо встановлення причини смерті.

Частина 2 ст.242 КПК України містить в собі перелік обставин за яких обов`язковість звернення до експерта обумовлена необхідністю доказування тих обставин, без встановлення яких неможливе всебічне та повне розслідування вчиненого кримінального правопорушення. До числа таких обставин відносяться: встановлення причин смерті; встановлення тяжкості та характеру тілесних ушкоджень; визначення психічного стану підозрюваного за наявності відомостей, які викликають сумнів щодо його осудності, обмеженої осудності; встановлення віку особи, якщо це необхідно для вирішення питання про можливість притягнення її до кримінальної відповідальності, а іншим способом неможливо отримати ці відомості; встановлення статевої зрілості потерпілої особи в кримінальних провадженнях щодо злочинів, передбачених ст.155 КК України; визначення розміру матеріальних збитків, шкоди немайнового характеру, шкоди довкіллю, заподіяної кримінальним правопорушенням.

Статтею 91 КПК України вказаний перелік обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні. Доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Слідчий довів мету поданого ним клопотання, яка полягає у з`ясуванні причини смерті особи, труп якої було виявлено відповідно до протоколу огляду місця події від 03.09.2019 року (а.к.5).

На вимогу ч.ч. 3, 4 ст.238 КПК України після огляду труп підлягає обов`язковому направленню для проведення судово-медичної експертизи для встановлення причини смерті. Труп підлягає видачі лише з письмового дозволу прокурора і тільки після проведення судово-медичної експертизи та встановлення причини смерті.

За таких обставин, слідчим доведена обгрунтовність проведення вказаної судово-медичної експертизи, а її висновки та результати мають важливе та доказове значення у даному кримінальному провадженні.

Враховуючи, що для отримання відповідей, щодо причини смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , необхідні спеціальні знання лікаря та/або експерта, вважаю за необхідне призначити судово-медичну експертизу в даному кримінальному провадженні, проведення якої доручити експерту державної спеціалізованої установи - судово-медичного експерту Кіровоградського обласного бюро судово-медичних екпертиз в Кіровоградській області (ст.7 Закону України «Про судову експертизу» в редакції із змінами від 19.12.2017 року).

Керуючись ст.ст. 238, 242, 372 КПК України, ст.7 Закону України «Про судову експертизу»,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 , про проведення судово-медичної експертизи - задовольнити.

Призначити у кримінальному провадженні 12019120020006798, з попередньою кваліфікацією за ч.1 ст.115 КК України, судово-медичну експертизу, з метою встановлення причини смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на вирішення якої поставити такі запитання:

Які тілесні ушкодження виявлені при дослідженні трупа, їх локація, механізм утворення, тяжкість, час спричинення?

Чи хворів потерпілий перед смертю якими-небудь захворюваннями, чи знаходилось воно у причинному зв`язку зі смертю?

Чи знаходився потерпілий у стані алкогольного сп`яніння, якщо так, то в якому ступені?

Яка безпосередня причина смерті потерпілого(ої)?

Проведення експертизи доручити судово-медичному експерту Кіровоградського обласного бюро судово-медичних екпертиз в Кіровоградській області, попередивши його про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України, а саме, за відмову від дачі висновку та, за дачу завідомо неправдивого висновку.

На виконання вимог п.2.2 наказу "Про затвердження Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень", експерт має право провести дослідження пов`язане з повним або частковим знищенням об`єкта експертизи або зміною його властивостей. Разом з цим, експерт зобов`язаний виконати ст. 5 Закону України "Про судову експертизу" про те, що об`єкти дослідження можуть бути пошкоджені або витрачені лише у тій мірі, в якій це необхідно для дослідження. Дозвіл не діє при наявності інших методик що дозволяють провести експертне дослідження без пошкодження чи знищення або зміни властивостей об`єкта експертизи.

Копію ухвали направити слідчому СВ Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 .

Висновок експерта надати слідчому СВ Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 .

Ухвала оскарженню не підлягає, а заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді. (ч. 3 ст. 309 КПК України).

Суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 84018156
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку