open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 535/985/19

Провадження № 2-о/535/35/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 вересня 2019 року смт Котельва

Котелевський районний суд Полтавської області в складі: головуючого-судді Якименко Т.О., при секретарі Балала Л.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересовані особи - Котелевська державна нотаріальна контора, ОСОБА_4 ,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_4 звернувся до суду з заявою в якій просить встановити факт, що має юридичне значення, а саме: що ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини проживала та була зареєстрована одна за адресою: АДРЕСА_1 .

Встановлення даного факту заявнику необхідно для визначення нотаріусом кола спадкоємців та можливості оформлення спадкових прав після смерті матері - ОСОБА_5 .

Зі змісту заяви вбачається, що після смерті матері заявника, відкрилась спадщина, однак державний нотаріус відмовив заявнику у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на недоотриману пенсію в сумі 70857,81 грн., яка залишилась після смерті ОСОБА_5 , в зв`язку тим, що в матеріалах спадкової справи, відсутні документи щодо встановлення кола спадкоємців, а саме факт прийняття або неприйняття спадщини в порядку статті 1268 ЦК України (прийняття спадщини шляхом проживання зі спадкодавцем) сином - ОСОБА_4 .

Учасники справи у судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце судового засідання повідомлені належним чином.

Заявник ОСОБА_1 подав до суду письмову заяву, в якій просить справу розглядати без його участі, заявлені вимоги підтримує у повному обсязі.

Заінтересована особа - Котелевська державна нотаріальна контора подала до суду заяву в якій не заперечує проти задоволення заявлених вимог ОСОБА_1 та просить розглянути справу у судовому засіданні без участі представника заінтересованої особи.

Заінтересована особа - ОСОБА_4 надав суду заяву в якій проти задоволення заявлених вимог ОСОБА_1 не заперечує та просить розглянути справу у судовому засіданні без його участі.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до переконання, що заяву слід задовольнити повністю з наступних підстав.

Заявник, ОСОБА_1 є сином ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданим міськбюро ЗАГС м. Комунарськ Ворошилоградської області 10.02.1972 року.

ІНФОРМАЦІЯ_1 року ОСОБА_5 померла на тимчасово окупованій території України в м. Перевальськ Перевальського району Луганської області, яке відповідно до Переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України №1085 від 07.11.2014 року, віднесено до переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Згідно рішення Котелевського районного суду Полтавської області від 18.09.2018 року, встановлено факт смерті ОСОБА_5 , що настала ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Перевальськ Перевальського району Луганської області Україна.

На підставі вищевказаного судового рішення, Котелевським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Полтавській області було видано свідоцтво серії НОМЕР_2 від 19.09.2018 року про смерть ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 в місті Перевальськ Перевальського району Луганської області Україна.

Відповідно до ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Згідно ч. 1 ст. 29 ЦК України місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово.

Статтею 1221 ЦК України визначено, що місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Згідно з ч.ч.1,2 ст.11-1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» у разі якщо останнім місцем проживання спадкодавця є тимчасово окупована територія, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні спадкового майна, або вимоги кредиторів.

У провадженні Котелевської державної нотаріальної контори, заведена спадкова справа № 87/2018 після смерті ОСОБА_5 .

До складу спадкового майна входить не отримана нею, у зв`язку зі смертю, пенсія за період з 01.03.2016 року по 31.07.2018 року в загальній сумі 70857,81 грн., про що свідчить лист за № 9606/05, наданий Бахмутсько - Лиманським об`єднанням управління Пенсійного фонду України Донецької області 15.04.2019 року.

Згідно постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії № 262/02-31 від 03.06.2019 року, наданої державним нотаріусом Котелевської державної нотаріальної контори Рой Т.В., вбачається, що заявнику було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії - у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на недоотриману пенсію яка залишилась після смерті ОСОБА_5 , у зв`язку з тим, що не подано документів щодо встановлення кола спадкоємців, які прийняли спадщину.

Згідно матеріалів спадкової справи спадкодавцем складено заповіт на 2/3 частки житлового будинку з відповідною часткою господарських побудов, що знаходиться в м . АДРЕСА_3 , на користь сина- ОСОБА_4 повністю.

Згідно з вимогами п.п. 1.2 п. 4 глави 10 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 року № 296/5, при зверненні спадкоємця у зв`язку з відкриттям спадщини нотаріус з`ясовує відомості стосовно факту смерті спадкодавця, часу і місця відкриття спадщини, кола спадкоємців, наявності заповіту, наявності спадкового майна, його складу та місцезнаходження, необхідність вжиття заходів щодо охорони спадкового майна.

Згідно з вимогами п.п. 3.21 п. 3 глави 10 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 року № 296/5, та згідно ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 ЦК України, він не заявив про відмову від неї.

В матеріалах спадкової справи відсутня довідка про місце прописки спадкодавця на момент відкриття спадщини, оскільки спадкодавець буда зареєстрована на тимчасово окупованій території.

У зв`язку з тим, що в матеріалах спадкової справи, відсутні документи щодо встановлення кола спадкоємців, а саме факт прийняття або неприйняття спадщини в порядку статті 1268 ЦК України (прийняття спадщини шляхом проживання зі спадкодавцем) сином - ОСОБА_4 , видати свідоцтво про право на спадщину немає підстав.

Саме тому, заявник звернувся до суду з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

Так, згідно довідки за № 99, виданої КП «Перевальським житлово- комунальним управлінням» вбачається, що ОСОБА_5 , як померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 з 23.12.1999 року по 21.07.2018 року. На день її смерті по даній адресі інших зареєстрованих та проживаючих осіб не було.

Згідно ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

У зв`язку з тим, що довідка видана органом, який здійснює свою діяльність незаконно на території тимчасово окупованої території України, то інформація, що міститься в ній не може бути взята нотаріусом до уваги.

Проте, юридичний факт того, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 нароодження, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини була зареєстрована та проживала одна, підтверджується іншими доказами, а саме:

- копією паспорта ОСОБА_5 , де мається відмітка щодо місця її реєстрації;

- домовою книгою для прописки громадян, проживаючих в будинку АДРЕСА_1 , де зазначено всіх членів родини ОСОБА_5 , і дати з якого часу вони були зняті з реєстрації за даною адресою, в тому числі й її син - ОСОБА_4 , який знявся з місця реєстрації 12.12.2007 року;

- даними паспорта ОСОБА_4 , сина покійної, де міститься відмітка щодо реєстрації місця його проживання з 12.12.2007 року за адресою: АДРЕСА_4 .

Іншого способу у позасудовому порядку вирішити вказане питання, законодавством не передбачене.

Відповідно ч. 2 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до пункту 1 постанови Пленуму Верховного суду України від 31 березня 1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка судом вказують на наявність підстав для задоволення заяви ОСОБА_1 .

Згідно з ч. 7 ст. 294 ЦПК України судові витрати заявнику не відшкодовуються. Враховуючи вище викладене, керуючись ст. ст. 13, 89, ч. 2 ст. 247, 264, 293, ч. 7 ст. 294, 315, 319 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення, задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини проживала та була зареєстрована одна за адресою: АДРЕСА_1 .

Судові витрати заявнику не відшкодовуються.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку, шляхом подачі апеляційної скарги до Полтавського апеляційного суду області через Котелевський районний суд Полтавської області протягом тридцяти днів з дня його складання.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 83991603
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку